Azért van jópár kép, de nem tudok kicsinyíteni, majd holnap megtaníttatom magam a lányommal. Örülök, hogy tetszenek, valójában tényleg a lehetőségek szabnak határt ennek a szenvedélynek, azt hiszem én már azon túl vagyok, hiszen mondjuk 25 jelentős nagyságú mellett legalább kétszáz egyéb méretű van, de mindegyiket szinte a gyerekemnek tekintem.
Nem, nem vagyok kertész, azt csak úgy általában kertészkedőkre gondoltam. Valójában az a helyzet, hogy mióta ezt a házat felépítettük nem dolgozom, és muszáj volt valami olyan elfoglaltságot kitalálnom, amiben ogazán örömömet lelem és legalább a szomszédok is irigyelnek. Eleinte másoknál nem is tetszett a leander, de aztán rákaptam az ízére, nagyon sokat foglalkozom velük, ja igen, még egy fontos dolog, azt mondják, a növények megérzik, hogy szeretik őket. Szerintem ez hülyeség, de a gondoskodást, azt, hogy mindennap végignézzük és meglátjuk hamar a bajokat, azt valóban megérzik. Sajnos nyáron még nem volt digitális gépem, egy összejövetelen valakiével gyorsan csináltam kétszáz képet, de nem olyan jókat. Most már van, és minden bimbó lencsevégre fog kerülni.
Na most aztán a nyálcsorgatás ténye forog fenn! Sőt! Továbbmegyek! Ez már izgatásnak számít! Kéretik a gyönyörűségeket egyesével szépen sorjában bemutatni! 20különböző?! Mit akarok én a 8-10 fajtámmal?! Azért mesélj még! Te aztán igazán profi vagy! Jól értettem ? Kertész? És mit "kertészel"?
Ja, azt lehagytam, hogy a legszebb sárga virágost. Nagyon szép formás és már elég nagy volt. Egyébként nekem az a véleményem, hogy a leander tartásnak egy igazán nagy titka van, az a teleltető hely, ha elég hideg lehet sötét is, havonta, a kicsiket kéthetente meglocsolni és akkor olyanok tavasszal, mint mikor levittük ősszel. Persze megértem, hogy az is szeretne, akinek ilyen helye nincs, de úgy nehezebb, viszont az biztos, nagyon sokat kibírnak, félhalott is kizöldül, de végső esetben a metszés segíthet. Macska ellen már nehezebb.
képzeljétek el, nekem tavaly a legszebb, legkedvesebb, és ez lett a veszte, a macska kipisilte télen. Annyira óvtam, hogy úgy augusztusban átültettem, hadd legyen neki minél jobb, a macseknak meg megtetszett a friss föld. Nagyon szomorú voltam.
Hat a szaradastol felek en is,mintha kezdenenek kiszaradni a levelek. En meg nem merem öket kirakni,eleg nagyok.Habar..lehet,hogy a kicsit szep idöben ki tudom huzni,de a ket nagyot..... :((
Köszönöm, nem véletlenül mondom magam a leanderek rabszolgájának, hiszen már igencsak befolyásolják az életemet, persze, csak mint minden kertészét. Bizony ilyenkor már nagyon mocogog bennünk a tavasz, én ma locsoltam őket a pincében, remélem utoljára, és akkor gondoltam, hogy csatlakozom hozzátok, addig is, míg nem lehet kivinni őket, legalább beszélgetünk róla.
Azt szokták mondani, hogy a pihenő időszak végén kapjanak földet, nagyobb cserepet, tápanyag utánpótlást. Mielőtt kiviszed őket a szabadba, ejtsd meg az átültetést, de ha máskor tudsz rá alkalmat keriteni, akkor is örülnek a tágasabb helynek.
Van, aki egyszerüen megmetszi a gyökereket, ad egy kis komposztos, érett trágyás földet a leándernek és ugyanabban a cserépben hagyja. A jókora cserépalátét pedig biztositja, hogy kielégithető legyen a vizigénye.
Ugy ahogy van,leanderestol hazastol komplettül elfogadnam :) Gyönyörüek! En is azon töprengtem ma,hogy milyen szuper lenne kirakni a garazsbol öket.Tavaly öszen meg aggodtam,hogy nem fognak-e a garazsban megfagyni,de aztan kiderült,hogy olyannyira meleg van ott,hogy el is kezdtek tetvesedni szegenykeim. Kinyitottam rajuk a kisablakot,de semmi hömersekleti valtozas. Ket auto melegit,plane,ha naponta többször ki meg beallunk.
Kivancsi vagyok,hogy mikor lehetne kirakni öket.Nalunk mar a krokuszok bujnak kifele!!
Capris kérek, voltam ott, de májusban, sajnos még csak bimbóztak, így nem saját képek. Szóval a leander magról termesztésében elég járatos vagyok, néhány éve csinálom. Azért jelentkeztem vele, mert most lesz a magvetés ideje. Ha érdekel titeket elmesélem a részleteket, ha nem, akkor is, mert biztos megjön a kedvetek.
Üdvözöllek benneteket kedves sorstársaim, a leanderek rabszolgái. Ezek a képek sajnos nem az én virágaimról készültek, de gondoltam, belépőnek ez talán jobb. Hamarosan a sajátjaimat is megmutatom, csak le kell őket kicsinyíteni. Úgy tűnik, mindent tudtok már a leander tartás csínjáról, bínjáról, de azt hiszem tudok nektek újdonsággal szolgálni. Sok éves leander őrületem eredményeként ma kb. 20 hagyományos, és több egyedi fajtával rendelkezem. Hogy milyenek is az egyediek? Olyanok, amiket magról keltettem életre. Nem volt időm végigolvasni a topicot, de a képeket átfutottam, és nem vettem észre, hogy ilyesmiről szó esett volna. Ha mégis, szóljatok.
Virágünnep! Örülj nekik. Jobb esetben abba sem hagyják a virágzást tél elejéig. Úgy tűnik jó helyen vannak és érzik a tavasz közeledtét. Ha még nem nyiltak ki a virágok mielőtt metszeni szeretnéd, csak egy részét vágd le, hogy gyönyörködhess a virágaiban, aztán a többit. Én is tavsszal alakitom formára évente váltásban a szemközti oldalakat, mert később kezd virágozni a lemetszett ág. Igy a megmaradók biztositják a virágözönt.
Azt nem tudom, hogy mikor kell visszavágni, de az évek óta működő tapasztalataimat szívesen leírom. Márciusban, amikor kiteszem őket a telelő helyükről, mindig megmetszem mindet. Ez részben a formázást és a fiatalítást is jelenti. A levágott ágakat (Akár az ujjnyi vastagokat is!) vízbe teszem és kb. 6 hét alatt kigyökeresedik. (Van aki a befőttesüveg alufóliázását javasolja, mert a sötétben könnyebben gyökeresedik. Én nem szoktam.) És már lehet is csere-berélni, megajándékozni a barátokat a leander csemetékkel.