Megtámadta a hagymalégy a dughagymáimat... :( Mindkét oldalon sárgarépa van mellette.. eddig még soha nem jött be a növénytársítások védőhatása.. Most számíthatok a sárgarépalégyre is??! Lehet ilyenkor még valamit tenni ellenük, vagy már keresztet vethetek az egészre?
Üdv Nektek! Na most lett eső. Pénteken még locsoltam, aztán éjelre esett valamicske. Aztán most szombat délutántól ma reggelig nyomatta rendesen, így nem kell locsolni:-)))
A káposztaféléket lehet elvetni palántának. Kelkáposztából már csak késői fajtát érdemes. Ha valaki karfiolt akar őszre, az ráér még 1-2 hetet a vetéssel. Karalábéból lehet a fehér és a kék fajtát vetni szakaszosan, akár helybe is. Én sem szeretem az óriás karalábét. Céklát is lehet szakaszosan vetni, én most a paradicsom ágy szélébe vetettem egy sort. Az utolsó vetés julius eleje szokott lenni. Nálunk sok fogy a bébicéklából, párolva, akár cukkínivel vegyesen. A cukkíni első csapatot kiültettem, hétvégén következk a második csapat. Az eső jóljött a csemegekukoricának és zöldbabnak is, amiket előtte vetettem el. Hétvégére tervezem a paprikák és maradék paradicsomok kiültetését, de lehet, hogy korábban, így nem kell belocsolni.
Társításokról a biokert topicban is lehet olvasni.
Nálunk régebben egy pusztulóban lévő barackfán volt. A lopótökkel az szokott lenni a gond, hogy sokáig nem köt termést, hiába vannak rajta termős virágok is. Aztán nem érik be rendesen a fagyokig, nem tudom kiszárítani. A kolbásztök is rengeteget termett, de csak 4 db-ot tudtam eltenni, ezek is elég vékony falúak. Mostanában minél kisebb termésű fajtákra vadászom, hogy minél több meg tudjon érni. Tavaly volt mini (kb. 15 cm hosszú), abból sokat meg tudtam szárítani.
Probálkozál lopótökkel. Különben sokan megcsodálták kertemben, akadt pár ember aki nem látott ilyet. Akkor egy körtefa alá lett ültetve de az már nincs, nem nagyon volna mire futasam.
Beete, Wattacukor, meg még aki: amikor teremtettétek a világot, ezt az időjárást tervezhettétek volna kicsit praktikusabbra is. De azért most köszi a(z özön)vizet.:)))
Annyira nálunk sem főnyeremény,de van amibe kell. Sokszor kiváncsiságból is bekerül növény , meg úgy , hogy nem az van a kis zacsiba. Pl. lopótök helyet kolbásztök lett de az őszre elérte a 150 cm . Bár győzködtek , hogy finom még mai nap is van belőle , kiszáritva disznek.
Tavaly ültettem, a férjem kapta a kollégájától a magot, illett elvetni. Elég nagyra megnőttek, ha nem is 8 kilósra. Tényleg nem lett fás, de elég ízetlen volt, és nehéz volt igazán puhára főzni. Maga a növény nem volt olyan mutatós, mint például egy bimbóskel, vagy egy kelkáposzta, elég kicsi a lombja. Eddig a legszebb a Shannon pagoda karfiol volt, nagy, fémesen fénylő leveleivel. Csak az ennivaló rész nem volt igazán kiadós nálunk.
Ha így gondóljuk át akkor igazad van. Én konkrétan a fásodás miatti dolgokra gondoltam,meg arra egy 2-3 kilos karalábé nem rosszul mutat. És téved a kertembe olyan növény amit nem tudom miért de kinézete miatt sem dijazok nem még megenni.
Szia mindenki! Dracaena, nem emléxem, hogy álmodtam volna esővel, de ha netán nálatok is zuhé volt, akkor biztos!!! Szőval lehet nekem hálálkodni :D ;)
Jelenleg várakozó állásponton vagyok, lesem hogy ázik minden és hajigálom a csigákat. :D
De ha egyszer nem szereti, akkor minek bíbelődjön vele? Tavaly én is ültettem 8 tő bimbóskelt, napokon át szedegettem róluk marékszám valami fekete-sárga hernyókat, aztán novemberben kihúzgáltam mindet, és odaadtam valakinek, mert én se szeretem, és a tyúkok se ették. Sokkal jobb érzés olyan növényeket pátyolgatni, amiket szeretünk, nem?
Az nem okoz gondot, hogy folyamatosan felülről locsolod? Nekem van automata öntözőm, de nem merem a paprika, paradicsom részen használni, csak a borsó és eper felett, inkább tömlővel locsolok.
A kelbimbót korábban elvetettem, nekünk nem nőttek meg őszre a bimbók, ha későre maradt. Karalábéval nincs tapasztalatom, nem különösebben szeretem, nem elég mutatós a növény, és épp elég a borsóra meg a zöldbabra figyelni, hogy ne vénüljön meg. A céklát a borsó helyére szoktam. Igaz, hogy csak télire kell, nyáron eszünk mást. Mindenesetre még érdemes.
Nekem meg van az Öngyógyító kiskert.Jó, hogy szóba került, elő kell keresnem.
Jó kiadós eső volt éjjel, olyan szaporán esett, hogy alig 60-al lehetett autózni.
Ma délelőtt elpalántáztam a paprikát, a második adag paradicsomot, halványító zellert, Lolla rosa salátát.Ezt a salátát szivartálcán neveltem, nagyon erős gyökere van.Kikelt a rebarbara és a turbolya.
Most kint az idő elég fujtós.Hol süt a nap, hol elborul.Remélem még fog esni, mert nem locsoltam meg a palántákat.
Szerintetek most kell elvetni a késői káposztaféléket?Kelbimbót, karalábét?Céklát még érdemes?
Kattints rá Il1321 valamelyik hozzászólásánál a nickjére, akkor bejön az adatlapja, ott a Hozzászólásaira katt, és ha kiválasztod ennek a topicnak a nevét, akkor eszméletlen sok infót találsz a növénytársításokról. Ráadásul ezek mind a saját, hazai tapasztalataira épülnek, így a mi éghajlatunk alatt is műxenek.
Nálunk is ESETT vééééégre:))) Bár egy esetből még nem lehet statisztikát készíteni, de lehetséges, hogy ha velem álmodsz, akkor eső lesz? :))) Gyerekkoromban volt olyan babona, hogy halottal álmodni esőt jelent, meg van olyan mondás, hogy akinek halálhírét keltik életében, az sokáig fog élni. Ha ezeket összeadom, akkor az jön ki belőle, hogy ha esik az eső, akkor sokáig fogok élni, már csak azért is, mert nem üt meg a guta a csontszáraz kertem látványától.:)))
kert* és a többi északi kertgazdák, sajnálom, ami veletek történt! A különbség az köztetek és köztünk, alföldiek között, hogy mi a lassú pusztulást nézzük végig, tehetetlenül. Bár az éjszaka esett, most is lóg az eső lába, ahogy mifelénk mondják.
Én a szakirodalmat próbálom beszerezni, nem sok sikerrel. Az Antikvarium.hu-n böngésztem, Gertrud Francktól találtam két könyvet ( Öngyógyító kiskert, Növénytársítás az öngyógyító veteményesben ). A baj az, hogy csak előjegyezhető. Mi ( Jász-Nagykun Szolnok ) hónapok óta most látunk először esőt. Ahogy jóapám mondta volt, olyan csendes, áztató eső. Ha igy esne egy hétig, még érnénk is vele valamit.
Én a biofüzetek sorozatban/szintén 80-as évek beli/ a gumós köményről csak annyit olvastam, hogy a karósbab és paradicsom társítást nem szereti. Minden esetre egy tövet elástunk a szomszéd burgonyaveteményénél. Kíváncsi vagyok eltűnnek-e a krumplibogarak?