Keresés

Részletes keresés

rágica Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1837
Én tavaly találkoztam velük először. Valóban szabadon ámuldozhattunk a sátrakban, és a segítő asszonyok is nagyon készségesek voltak.
Előzmény: anblock_italia (1836)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1836
Nem tudom mikor ismerted meg őket, de a Rappai doktor egy nagy, öblöshangú, jókedélyű férfi volt, szerintem beteg lehet, vagy lehetett, hogy így lefogyott és kedvetlen lett. De azért az a sok virág kúszva, mászva is ien gyönyörű, viszont az biztos, szép, formás növényt nehéz találni náluk, de ha ott vagyunk, akkor legalább válogathatunk. A mocsári hibiszkuszai nagyon szépek. Na, térjünk vissza a leanderre.
Előzmény: rágica (1835)
rágica Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1835
Nos annak idején megírtam, hogy bizony nagyon ledöbbentem, amikor megláttam a körülményeket. (Tavaly voltam először.) Borzasztó volt ott látni azt a sok különleges gyönyörűséget. Azért idén is csak elmegyek, mert bízom abban, hogy (Lehet túl sokat képzelek magamról.) majd én kikúrálom és szépen nevelgetem őket.
Előzmény: anblock_italia (1833)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1834
Hát elég rosszul írtam le a bougainvilleát. Szóval atkára több spéci permet van, így fejből nem tudom a nevér, de a Bi58 nem jó.
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1833
Hát nem fogunk off-ot kapni? Rappai úréknak mi is régi vevői vagyunk, azt a leandert, amit legutóbb mutattam is tőle vettük. Nem akarlak elkeseríteni, biztos bennem volt a hiba, három bougenviliát vettünk tőle, csak egy van, az a nagy, ami a képeken látszik, azt egy nénitől kaptam itt a közelben, amikor becsöngettem, látva, hogy milyen gyönyörű az övé. Ő adott egy általa szaporítottat. Már nem árulnak leandert, eléggé lenézi. Szoktunk hozzá is menni, azért szép nála.
Előzmény: rágica (1832)
rágica Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1832
Mivel permetezel, ha szükséges? Atkára is jó a Bi-58?
A golgotákat igazából tavaly kezdtem "gyűjteni". Előtte csak "caerulea" volt. Ez a legáltalánosabb, legelterjedtebb. De nyár elején nyakunkba vettük az országot kedvenc szomszédasszonyommal, és Zombáig, Rappai kertészetéig meg sem álltunk. Hoztam piros golgotát, tarkalevelű rózsaszín bougainvilleát, és néhány hibiscust is. Aztán begyűjtöttem még 2 fajta rojtos golgotát, és piros, fehér, narancsszínű bougainvilleát. Naponta ellenőrzöm őket, eddig úgy néz ki mindannyian élnek. Biztatom őket, hogy nem sokáig kell már tűrni, hamarosan itt a tavasz! (Egyébként a piros golgota és a tarka bugi néhány ágát leföldeltem, nagyon kíváncsi vagyok mi lesz az eredménye.)
Előzmény: anblock_italia (1828)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1831
Ezt bár vettem, de szerintem szintén házailag gyártott.
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1830
Mármint az igényeit, én is szeretnék, már vettem magokat.
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1829
A golgotát nem ismerem, a másiknak nem árt.
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1828
Szerintem a kép egy kicsit túloz, a valóságban nem ennyire szép.Ami az atkákat illeti, hát az nagy kaland volt, szerintem az előbb az eső miatt szidott, boltban vett hozta  a bajt. Eleinte nem is tünt fel, még nem volt olyanom, de egyre gyanúsabb lett a dolog. Ez két éve volt, akkor nagyon száraz volt a nyár és az atkák ezt szeretik. Olvastam, hogy a nedvesség nem tesz jót nekik, hát augusztus végén egy kupacba tettem az összeset a teraszon és naponta többször is megzuhanyoztam őket. A kúra használt, méghozzá méreg nélkül, de azóta minden évben itt, ott felüti a fejét. Ezért nagyon figyelni kell és akkor még elég a permetezés és ezért permetezem meg valamennyit bevitel előtt, mert ezek hidegben is terjednek. Te hogyan küzdöttél?
Előzmény: rágica (1827)
rágica Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1827
Gyakori szín?!
Még nem is láttam ilyet!
Hah! Nem jutok szóhoz!
A kiárusítás miatt pedig egyáltalán ne aggódj! Hosszú tömött sorok fognak kígyózni a kaputok előtt. (Az élen velem! Hi-hi!)
Arról az atka-invázióról írhatnál bővebben! Vagyis a megszüntetéséről. Sajnos a nagy csere-berében én is örököltem, pedig eddig soha nem volt még. Nagyon sajnálnám a leandereket, és attól is félek, nehogy átterjedjen a golgotákra és a bougainvilleákra.
Azért csak küldj képeket! Hagy edződjünk, mert gondolom nyártól aztán nem kímélsz bennünket! De jó is lesz!
Előzmény: anblock_italia (1824)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1826
Ez a fajta életem megkeserítője, hiába ez a rengeteg bimbó, egy eső és szinte vége arra a nyárra. Annyira érzékeny, hogy szerintem még a fű locsolásának párája is ártott neki, átvittem a bejárathoz, ahol le van kövezve, ott azért legalább kinyílik, amíg nincs eső. De talán mások is elmonják az ilyen irányú tapasztalataikat, én is kíváncsi lennék rá.
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1825
Igen, igen, igen. Nagyon árt nekik az eső, a bimbók is lerohadnak, a szimpláknak is árt, de a bimbóiknak nem és hamarabb regenerálódnak. Nekünk nagy álmunk a terasz befedése, de csak álom marad, mert másrészt meg nem szeretnénk lezárni és technikailag sem tudjuk szépen megoldani, ja és persze pénzünk sincs elfogadható megoldásra.
Előzmény: Lady Gyöngyös (1823)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1824
Ez elég gyakori szín, a lazac vagy elegánsan salmone, de talán ez a legszebb kép.
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1823

Tapasztalataid szerint, akkor jobb ha védett teraszra rakjuk a telt virágú leandereket??? Az esőtől a bimbók is tönkre mennek??

Előzmény: anblock_italia (1818)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1822
Rendben, most muszáj a háztartással is foglalkoznom, de amint lehet, jövök.
Előzmény: sera (1821)
sera Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1821
Szerintem itt csak erdeklödes van meg heveny nyalcsorgatas! :)
Előzmény: anblock_italia (1820)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1820
 Ezek a kedvenceim, az első hatalmas és nagyon sötét bordó, a másodiknak a közepén nagy, fehér tölcsér van, olyan mint egy margaréta, a harmadiknak a szirom formája tetszik nagyon, ez a kedvencem. Aztán van a fehérnek és a rózsaszínnek számtalan változata, talán azt is mondhatom, nincs két egyforma. Na, sikerült végre felkelteni az érdeklődést? 
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1819
Gondolom most mindeni főz, majd én is fogok, de most elment mindenki kirándulni. Az előbbi képen, az asztal mellett áll egy leander, olyan mint egy kis fácska, és ha jól megnézitek, rózsaszín és fehér virágú vegyesen. Ez az egyik legnagyobb magrol hajtott virágom, bár nem a legszebb, azért is ültettem így, hogy mutassanak valahogy. A magról nevelt növények sajátossága, hogy a száruk nagyon egyenes, három éves kor előtt nem virágoznak, tehát addig nem is ágaznak el, ergo tökéletes alapanyagok a csoportos összeültetéshez. Kicsit összefontam a száraikat és most olyan, akár egy nagy csokor. Jogos a kérdés, miért nem ültetem rögtön egybe őket. Szoktam, de akkor sokkal lassabban nőnek, és az egészben az a legviccesebb,hogy előre sosem tudni, milyen színük lesz, egyetlen magházból bármilyen színű lehet, tehát sajnos egyáltalán nem biztos, hogy a sárgából sárga lesz, stb. Mondjuk a szárukon már lehet látni, hogy világosak avagy sötétek lesznek e. A szín nemöröklődik, de a habitus, vagyis inkább az, hogy erős, vagy gyenge növény lesz, az igen. És az a legjobb az egészben, hogy olyan is lehet, sőt, leginkább olyan lesz, ami nem kommersz.
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1818
 Hát nem tagadom, igencsak kellemes ennél az asztalnál inni a reggeli kávét, körbevéve azzal a sok színnel, illattal, amit ugyan már nem nagyon érzek, részben azért, mert megszoktam, részben meg azért, mert többnyire a rózsás, ill. dupla virágúak illatosak (van kivétel) és én azokat most már háttérbe szorítottam, mert nagyon érzékenyek az esőre és nagyon nehéz leszedni a hervadt virágukat.
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1817
Hát a metszés az egyik legfájdalmasabb művelet, de jelen esetben elkerülhetetlennek látszik. Szerintem Rágica módszerét használd, így könnyebb lesz utána a permetezés is. Hogy melyik ágakat vágod ki, azt az ízlésed határozza meg. Engem is érdekel, hogy kb. hogyan csinálja, mondjuk ha van hat ág, abból hányat vág le és milyen mértékben, vagyis hányas elágazásnál.
Előzmény: sera (1816)
sera Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1816

Regota olvasom a topikot,de csak nyartol lettem laktiv leander tulajdonos,tehat gyakorlatban meg nem erintettek a problemak.Amig nem volt,nem annyira tudatosult bennem,hogy milyen problemakkal leszek konfrontalva a metszes is elöttem all meg,de valamikor el kell kezdenem,mert most is olyan nagyok,hogy a tetejük meg is van hajolva csak igy fertek be a garazsba.

Magyarorszagon harom nagy leander disziti a teraszunkat,de a "kellemetlen" munka mindig anyukamra marad,gyakorlatilag csak 7 hetet vagyunk otthon evente es ilyenkor csak gyönyörködni szoktunk benne,de hogy mennyi munka jar ezzel,hat most en is tapasztalhatom.

Előzmény: anblock_italia (1814)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1815
Azért ne gondold, hogy irigy vagyok, a mi környékünk is elég leanderes, sokak beszólnak a kertbe, adok nekik, meg persze a barátoknak. Azt szoktam mondani, személyes sértésnek veszem, ha valaki úgy megy el a kert mellett, hogy nem néz be. De valóban nehezen válok meg egy egy szebb darabtól, de néha muszáj. A nagy bánatom az, hogy amikor elkezdtem ezt a leanderesdit, akkor még kicsik voltak a fák, és alig volt árnyékos heky. De sajnos a fák egyre nőnek és egyre kevesebb a hely, márpedig a leandernek mint tudjuk, nagyon sok nap kell. egyre jobban aggódom, mert szeretem persze a fákat is, de... Lehet, hogy előbb utóbb nagy kiárusítást kell rendeznem.
Előzmény: rágica (1807)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1814
Hát csak most látom, hogy nagyon nagyok a tieid, így ez a módszer nem éppen járható, de talán más hasznát veszi. Néhány éve, mielőtt teleltetni viszem őket, esővel lemosatom, és ha szárazabb idő van, többféle permettel lekezelem őket, hogy télen semmiképp ne garázdálkodjanak. Teszem ezt azóta, hogy egy atkainvázió igencsak megkeserítette az életemet. Hát egy jó permetezővel azért mindenhova oda lehet jutni és nem sajnálni az anyagot. Ártani nem árt, és Bi 58-at szoktamhasználni a fikuszokhoz, de sajnos a kis petéket nem tudja elpusztítani, így ismételni kell. De gondolom ilyesmikről már volt szó, lehet, hogy te is új vagy?
Előzmény: sera (1811)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1813
Gondolom pajzstetűre gondolsz. Régen nekem is volt, örököltem, de sikerült mára teljesen eltüntetnem őket és ez leginkább a téli hideg teleltetésnek tudható be. Akkor télen nem szaporodnak, míg melegben igen, már tizegynéhány fokon is. Az én módszerem az volt, (mondjuk a kicsiknél, a nagyokról, amik hidegben teleltek eltűnt szinte magától)hogy fogtam egy vödör vizet,egy régi kesztyűt húztam, és így minden levélen a tövétől kezdve végig tudtam az ujjaimat húzni, így egyszerre alul is és felül is lemostam. Persze elég macerás, sőt, egyszer talán nem is volt elég, de kétszer biztos. van még a permetezés, de az nem végleges. Például a lakásban telelő fikuszokról sem tudom kiítrani őket, nyáron a szabadban egész szépek, de télen ismét visszajönnek. Azoknak azért egy kicsit sok levelük van.
Előzmény: sera (1811)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1812
Azt is a Bálint gazdától hallottam, hogy sötét üvegben hajtassunk, én barna gyógyszeresüveget szoktam hsználni a nagyon fontosaknál, de szerintem is mindegy, az a fontos, hogy ne napra tegyük az üveget és a kicsi növényket néhány hétig.
sera Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1811
Nagyon aggodom ertük,nagyon tetvesek,habar lefujtam öket,de ketlem,hogy minden elösködöt sikerült eltalalnom,mintha jobban ellepte volna öket a tetü.
Nagyon nagyok es nem ferek elegge jol hozzajuk,hogy rendesen kezelesbe vegyem öket.
Előzmény: anblock_italia (1810)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1810
Nálunk is nagyon szép az idő, de ha kicsit ki tudod vinni biztos tetszik nekik. Igazán még szerintem március közepe, vége előtt nem lehet őket kitenni, persze az időjárás előrejelzést kell figyelni. Gondolom itt a fórumon mindenki ugrásra kész és átadja az infót.
Előzmény: sera (1808)
anblock_italia Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1809
Ezzel a garázsdologgal az a helyzet, hogy szerencsére a férjem is nagy virágbolond, legalább ebben egyezünk, sőt, sokszor nekem kell vissszafogni. Igen, a bevált tapasztalat, én is azt mondom, de bevallom, még sosem próbálkoztam tavaszi hajtások gyökereztetésével, ez nekem is új és örömteli, hiszen így egy évet nyerhetünk, mert a következő évben már nyílván virágzik. Én Bálint gazda tanácsait hallottam egyszer régen, ő ajánlotta azt, hogy nyár végén hajtassunk. Az igaz, hogy Olaszországból májusban hoztunk sok hajtást és többnyire megmaradtak, de már persze azok is hajtottak, de gondolom a te módszered szerint az a jobb, ha még nem kezd hajtani.
Előzmény: rágica (1807)
sera Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1808
Igazi tavaszi hangulatra kerekedtem :) Gyönyörüek!
Az egyik kicsit kicipeltem a garazsbol,mert gyönyörü napsüteses idönk lett itt az Alpok tövenel :) de aztan estere megint behuzom.
Vegülis mikor lehetne mar kitenni a szabadba öket?

Előzmény: anblock_italia (1804)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!