Hát, ez lehet, hogy engem is eléggé idegesítene. Inkább fölraktam a madárhálót, oda pont elég volt a szélessége. Remélem, nem fognak befurakodni alá, a rigóktól még ez is kitelik.
Szerintem a tetv miatt pöndör a levél. Nálam is nagyon kicsik, lehet, hogy nem szeretik ezt az időjárást sem és azért ilyenek. Egy már fel is magzott. Ahonnan elköltöztünk, ott sokkal jobb volt a termés. Ott is volt tetű néha, de nem ennyi.
Nekem is jobb hétvége után, ki szeretném ültetni előbb a paradicsomokat, most kapálom a helyükről a gazt. A tövek kiásásához több lelkierő kell, ott vannak mellettük a kaktuszok, akkor már ott is gyomlálnék, ahhoz meg föl kell készülni a napokig sajgó szúrt sebekre. De lehet, hogy hogy egyelőre hagyom a fenébe ott a gyomlálást, és kiszedem. Nekem már elég szépen hajtanak a verbénák, akkor ültettem, mikor azt a hirdetést föltettem.
Néhány nekem is bepöndörödött... Az a tetűtől van? Most lecsekkoltam, néhány fekete tetű nálam is van a visszáján, de ahhoz képest, amennyi tavaly pl. a labodán volt (akkor nem volt spenótom), az még semmi. Mióta nálam diagnosztizáltátok a földibolhát, már 4x permeteztem csalánléve a retket, akkor mindig kapott a spenót is.. Lehet, h. csak azért van ennyi... Nálam is ilyen aprók a levelek, de már most kezd virágot hozni... inkább leszedem most..
De még csak kb. 5 cm-esek a levelek... Azért megpróbálom legalább a sűrűn tetveseket lecsipegetni, hátha akkor a többire nem másznak át. De mindenhol azt hallom/olvasom, hogy idén átlagon felüli a tetűpopuláció. :-((((( A rózsáim már március elején telistele voltak. :-( Azelőtt május előtt elő se vettem a spricnit...
Az a baj, hogy mint említette volt a kedves kollegina, hogy bepödrődik a levél. De nem ám egyszerűen, hanem úgy teljesen. Ha meg széthajtogatom, eltörik... vagy szakad vagy micsinál. Ráadásul tiszta ragyás is lesz, nem sima hogy csak úgy le lehessen simogatni róla. Ez van. Legközelebb a kibújt spenótot agyonlocsoljuk csalánlével. Talán még most se késő. Azt hiszem, holnap adok nekije.
Nekem is tetves a spenótom, de leginkább a szárához közeli rész. Azt csináltam, hogy leszedtem a levelet és lecsippentettem róla azt a lepedőnyi részt ahol hemzsegtek a tetűűűk. Csalódtam én is most ebben a termésben, azt hittem, szeretni fogja azt a helyet ahol van. Hát nem jött be. Pedig nagyon szeretjük ám mink a spenótot.
A szomszédom a cseresznyélyét úgy védi , konzerves dobozba néhány kisebb kavicsot tesz és a szél hatására zajt kelt a doboz. Általában nem nagyon bántják a madarak neki.
Ábszolútli :) csak épp állatira be van terítve elmászkálós programokkal (is) az egész hétvégém, úgyhogy ebben a pillanatban nem tudok semmit se mondani. Holott a rekeszt is vissza kéne vinnem. Képzeld, elültettem hétfőn mind-mind az összes verbénát! :) most kíváncsian várom őket. Ha megnyírod, majd esetlek ki is lehetne szedni egy-két tövet?
Alszik. Vagy gallyakra vadászik és kergeti a saját farkát. A rigók is mintha éreznék, elég közel mennek hozzá. A benti macskánk sok rigót fogott, míg kimehetett, most is levadássza bent az összes legyet, egeret és betévedt verebet. De inkább bosszankodom a rigók miatt, mint hogy megint a vasúti síneken mászkáljon. Meg kéne nyírni a sziklakertben a sóskát. Érdekel?
Nálam borzasztóan ráizgulnak az összes rigóra, rendszeres az, hogy látom, a matska vetődik, a feketeség meg felrepül az első fa legalsó ágára, és úgy kiabálja, hogy tyuk-tyuk-tyuk-tyuk-tyurukkk, hogy abban a matska minden felmenője és oldalági rokona benne van, nem éppen hízelgő kontextusban említve.
Az első pirosodó szamócákat elették előlünk a rigók. Nekem sokkal több bosszúságot okoznak, mint a lótücskök. Semmiféle madárijesztő nem használ, próbáltam szalagokat, CD-t, fekete partvist (ez régen az erkélyemen bevált), de semmi sem használ, csak a madárháló. Egyik évben körtecsutkák lógtak a fán, épet nem is nagyon hagytak.
Nálunk meg a spenót tetves. :-(((((((((((((( Alig féltenyérnyiek még a levelek, jövő hétre gondoltam valamit csinálni bébi-spenótból, de tegnap észrevettem, hogy néhány levél furán fodrosodik. Leszedtem, hát hemzsegtek rajta a tetvek. Gondolom, permetezni tök fölösleges, na meg nem is lehet a levélfonákhoz hozzáférni - nem is szólva az eü. várakozási időről. Hát így jártam. :-(
Üdv itt! A jószomszédi viszony tényleg jól jön, mégha egy kis okoskodással jár is.. én az első években egy csomó növényt kaptam a szomszédasszonytól a jótanácsok mellé... :-))
Ez az eper dolog egy kicsit bosszant.. az enyémek már szép nagyok, de hóttződek, pedig telinapsütéses ágyásban vannak, anyósoméknál meg (két utcával arrébb) pici, nyamvadt, de piros és finom eprek csábítgatnak.. Az epret támadó bogárra senkinek sincs ötlete?
Még egy kérdés: fényképezőt sajna nem vittem magammal, de tegnap a málna levelének fonákján apró neonzöld tojásokat találtam.. ez kinek a fia-borja? Írtani kell, vagy óvni? A másik ilyen pre-állatka egy mahagóniszín, kitines borítású báb(?) - az kié??
Azt hittem a spagettitököt hívják istengyalulta töknek. A magok, meg a csomagolás kint van műhelyben, még nem néztem meg mi van rá írva, de a képre emlékszem. A főzőtökre hasonlított csak egy kicsit sárgább volt. Akkor ez a spagettitök?
De holnap már okosabb leszek, ha megnézem.
Tegnap el is felejtettem írni, hogy nekünk is van piros eper. Már hármat meg is ettem, nem bírtam tovább várni és csak nézni, hogy piros. :) De már érik az utánpótlás.
Ha minden jó, ezéven rengeteg málnánk lesz. Este megmozgattam egy kicsit a málna-dzsungelt, először azt hittem, hogy valami kártevő kis bogarak lepték el, mert mindenütt apró kicsi fekete bogárkák szálldostak a mozgatás következtében, nagyon megijedtem, próbáltam beazonosítani őket, eleinte sikertelenül, de aztán csak rájöttem, hogy ezek bizony szúnyogok! Még jobban megijedtem. Rengeteg volt!
Azt olvastam most egy könyvben, hogy almaecetes vizet kell inni naponta, és elkerülnek a szúnyogok. Még a kullancsok is. Sőt, kutyának, macskának a vizébe téve szintén hatásos, náluk még a bolhák ellen is jó. Valakinek hasonló tapasztalata.? Esetleg bevállt tipp a szúnyogok, kullancsok ellen? Úgy utálom, mikor ezek a kis vérszívók bekergetnek a kertből! A legrosszabb mikor öntözök. Csak csapkodok jobbra, balra.
Már nálunk is pirosodik az eper. Szép lett a kert eső után. Kb három hete vetettem három sor bokorbabot és a mult héten 3 db kelt ki összesen. Érdemes még várnom? Pedig drazsirozott mag volt, azt hittem az biztosabb. Még maradt belőle, érdemes újra megpróbálni?
A szomszédokat érdemes meghallgatni, hiszen nekik már van tapasztalatuk, és a földjük is hasonló lehet a tiédhez. Aztán persze nem kötelező megfogadni, amit mondanak.:)
Sziasztok. Gondoltam csatlakozok a topichoz. Idén először ültettünk növényeket a kertünkbe. Novemberben vettük a telket. Egyenlőre nem építünk ezért úgy gondoltuk, hogy próbálkozunk. Volt az elején segítségünk meg persze a szomszédok non-stop okoskodnak...Szóval a szokásos növényeket ültettük. Borsó, bab, csemege kukorica, hagyma. Meg még ami majd jön. Nagyon jó hozzászólások vannak, isszaolvastam elég sokat, biztos fogok kérdezősködni. Eddig beszereztem egy biokert és egy öngyógyító kiskert című könyvet. Minden jót kívánok mindenkinek ! Hamarosan jönnek a kérdések. Üdv.: Csaba
Ha ez ilyen jó fajta, lehet, hogy nem is érdemes elvetni a Perezt. Azt is csak salátának használtam. Egyszer tettem el pár üveggel savanyúságnak, még mindig nem fogyott el, pedig egynek már átlyukadt a fedele a festékhibánál, olyan régi.
A Ritmo is jó volt, szép nagy kövér uborkákat termett.
A 30 cm hosszútól a piciig folyamatosan volt rajta. Mindíg a felfele terem fokozatosan, és többet egyszerre. Novemberig volt termése az üvegházban, akkorra elérte 4 m teljes hosszúságot, úgyhogy már vizszintesen futott.
Nekünk is sok volt, ami a 4 tövön termett, de van aki segít megenni. Ha Bernadette bírja kint is, akkor lehet, hogy kiültetem egy részét. Egy száron többet is terem, vagy csak jobban elfér?
Nem szoktam, nem is értek hozzá. Az alsó, oldalsó elágazásokat szoktam levágni, hogy csak egy szálon nőjön, de eddig ez bevált, 2 tő nekünk az üvegházban elég volt, meg három tő kinnt a szabadban. (Bernadette)