Helyzetjelentés: az eső után itt is megindult a növekedés. A húsvétkor elszórt sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma végre mutatkozik. Pedig már azon voltam, hogy újra telepítem őket. Érdekes, hogy a sorjelzőnek használt saláta se bújt elő, pedig 3-4 naponta öntöztem a kertet.
A helyrevetett karalábék már egész szépek, úgy 5 centisek lehetnek. A hat fajta tök is szépen növekedik az eső után. Az istengyalulta tök még joghurtos pohárban, (eddig még nem volt nekem, ezért a nagy óvatosság). Jövőre már azt is a helyére teszem egyenesen.
A kukorica 20 centis, az őszi vetésű spenótot kiszedtem,csak egy párat hagytam meg magnak.
Még nem meséltek ilyesmit, pedig van itt egy emberke aki kertészmérnök... majd rákérdezek. Az alkoholosfilces dolog nem rossz ötlet! :D De mi lesz, ha továbbmegy a 2. szomszéd felé? Be fogják azonosítani hogy én jelölgettem őket!!! Tiszta lebukás! :))
Biztos mesélték már, arrafelé valamikor nagy üzlet volt a feketeribizli. De aztán mikor vagy 15 éve lement 7 forintra a felvásárlási ára, a napszámos meg valami 20-ért szedte volna le, akkor nekiestek a baltával. (Nem a napszámosnak, hanem a feketeribizlinek.)
A csigára meg legközelebb alkoholos filccel rajzolj egy fekete X-et, hátha olyan, mint a postagalamb, és reggelre visszatalál.
Szerintem vagy állandó felvásárlók jönnek a ribizliért, vagy ők használják el. Még csak tavaly óta lakunk itt, nem sikerült kitapasztalnom hogy hogy is van ez. Azért nincs már mindenhol feketeribizli, de tudom, hgoy itt ez a menő. Eszméletlen sok elhanyagolt telek van ami nem építési telek, tehát ház nincs rajta. Vagy meghalhatott a tulaj, vagy nem foglalkozik vele... nem tudom, hogy hogy lehet.
A gondozatlan szomszédkerttel nincs gond, mert fákkal van tele, vadrózsa, bodza, meg még nemtommmik, de legalább van gyújtósunk. :) Már megbeszéltem vele, hogy megdézsmálom néha, és nem bánja. :D
Mostanában el tudják adni a feketeribizlit?Kellemetlen a gondozatlan kertszomszéd!Nekem a nagy kertem 1 építési telek, de direkt nem kerítettem el, hogy géppel lehessen a nagyobb munkákat végezni.Egyik telekszomszéd lucerna, az összes többi tarackbúza.A tarackot mindig lekaszálják, amikor az önkormányzat bejárást végez, és felszólítja a gazok tulajdonosát.
Az a kicsit ferde törzsű fa sárgabarack, már potyogott róla pár éretlen diónyi darab. A többit nem tudom. Egyébként az a telek mögöttünk van. A bal szomszédnál szintén feketeribizli van (itt ez a divat, még a gondozatlan telkeken is ezek vannak, amikkel már évek óta nem foglalkozik senki), a jobb szomszédnál meg jóóóónagy dzsumbuly! :) Oda telepítettem (reptettem) át a csigákat az eprünkről. :D
wattacukor, pont azon gondolkodtam, hogy milyen fák, vannak mellettetek.Nagyon belehúztál a kertészkedésbe!--Itt is jó eső volt, és a kukoricámnak csak a harmada van elvetve.Viszont ma meglepődtem a krumplin.A korai fajta, ami nem is nagyon fagyott meg, bimbós!A retkek, amit sorjelzőnek vetettem a zöldség közé, nekem is rágottak, de belül egészségesek.Kikelt a turbolyám, kíváncsi vagyok rá, még nem volt eddig.A fokhagyma bullbilik / lehet, hogy rosszul írom/ is hajtanak, pedig kő keményeket, agyonszáradtakat kaptam.
Kérdeznék! Most van először tépősalátám.Ebből csak leveleket kell leszedni, vagy az egészet ki kell venni?
Azt elfelejtettem megírni, hogy kétoldalt 2-2 sor feketeribizli van, és a fákig tart a kert. Tehát a fák már nem a mieink. De ez még mindig csak kb az egyharmada... mögöttem is van még kb ugyanennyi terület :D
Szépen magyarán szólva adtam a gaznak az pofájára! Már derékig ért (gyereknek hónaljig), úgyhogy időszerű volt kihúzkodni. Ezt a területet is fel fogom kapálni és oda fogok még veteményezni.
Az apró pettyek (nem lyukak, ugye?) a hagyma levelén lehetnek gombától vagy jégveréstől is. Mindenesetre, szerintem nagyobb valószínűséggel, mint hagymalégytől.
Kis területen a talajfertőtlenítésnek vagy egyéb megelőzésnek nem sok értelme van, ha nem nálad kel ki a hagymalégy, akkor átjön a szomszédból, vagy a szomszéd utcából.
Már nálunk is ázik a csalán, én a kiültett paradicsom és paprika palántákat akarom vele meglocsolni és esetleg permetezni is, majd meglátjuk mire lesz elég. Aztán áztatom a következő adagot :)
Bocsi, csak 2 félét vetettem a babból. Kezdem élvezni hogy nagy területre tudok veteményezni, úgyhogy még csinálok helyet és akkkkkora kertem lesz mint a hááááááz!
Elkezdett virágozni a borsóm, a spenót elég gyatra szegény, ráadásul tetves is, de azért lehet belőle szedni. Átültettem ma pár tököt, hátha megmarad. Vetettem bokorbabokat, 3 félét, borsót, hagymát gyuggattam. Szeretnék még spenótot vetni meg répákat meg mét mittoménmimvan. MIndensetre tökjól beindult minden ettől az esős időtől.
z is hagymalégy, én is sokáig azt hittem, hogy nem, de anyosom mondta, hogy hagymalégy, és ma találtam is kukacra utaló nyomokat a girbe-gurba hagymában.
Azt a bizonyos emeletes hagymát azért nagyon sajnálom. Gyerekkoromban mindig Révfülöpön nyaraltunk, a szőlősorok közt nőttek ilyenek és borzasztóan tetszett. Akkor még nem volt kertünk. Aztán pár éve lementünk Révfülöpre és nagy nehezen találtunk egy kedves néninél, aki ismeretlenül is adott belőle. Ez ment tönkre. Nádudvarról kaptunk hasonlót, kényes ez is, de még megvan. Csak az mégse ugyanaz.
Köszönöm a választ! Már korábban is akartam írni, nagyon tetszik a filozófiád, amivel kertészkedsz.. (Ti. hogy atermelésbe már eleve belekalkulálod a veszteséget, nem erőszakolsz rá semmit a természetre, olyasmit termelsz, ami jól érzi magát stb..) Nekem még fel kell nőnöm ehhez.. :)
Azért most már ne húzgáld ki, valami hátha marad. Nálunk mindig pusztít a hagymalégy, de annyit mindig hagynak, amennyit télen megeszünk. KB az 1/3-a szokott tönkremenni. Az emeletes hagymából volt egy fajta, amit teljesen kipusztítottak, most van egy másik fajtánk, ami jobban bírja. A snidling mindig tele van, de nem árt neki. Ha te kiirtod, máshonnan még jöhetnek legyek. Mindenesetre célszerű évente váltogatni a hagyma helyét.
Nekünk a fokhagymát is eszik, ezt akkor látom, mikor újfokhagymának kihúzom. Később mégis lesznek fokhagymafejek, kinövi.
Újhagymát fólia alatt termesztünk, nem kukacos. Mindig máshova tesszük, a talajból nem fertőződik, a légy nem fér hozzá. Ha valami új fajtát kapunk, amit el akarok szaporítani, azt is fátyolfólia vagy szúnyogháló alatt nevelem, csak ez sajnos elég rondán néz ki.
Nálam is összekomposztálódnak. Igaz, ha tehetem kb. ujjnyi darabokra felaprítom, és úgy szórom a fűkaszálék előtt a halomra. Mi rostálni szoktuk a komposztot, ami nem megy át , az megy vissza.. Néha a félig korhadt ágdarabkákat a málna alá szórom mulcsnak+ trágyának..
Észre is vettem, hogy most nem ugrálnak, mióta ilyen esős az idő.. "x permeteztem csalánlével, még holnap is fogok.. úgy látom, az újonnan kibújt ksi levélkék már nem lyukasak.. egyelőre.. De a retek már másfél hónapja lett elültetve, nem tudom, lesz e még belőle valami, mégha meg is állt az invázió...
Ki nem fogyok a kérdésekből: Hogy ne utólag fájjon megint a fejem, előre kérdezném: Tavaly nyáron az epret fényes, fekete, gombostűfejnyi bogárkák zabálták fel, szinte egyetlen ép szemet se hagyva.. kik ők, és hogyan kell védekezni a megjelenésük ellen?
Idén a salátát a majoranna mellé ültettem. eddig még csiga sehol.. Lehet összefüggés a két dolog között?
Köszönöm, hogy ennyi időt szánsz a válaszra! Mivel a permetszerek kilőve, asszem, jövőre kihagyom a hagymát- esetleg a snidlinget is írtsam ki??!!- és köv. évben megpróbálom az általad javasolt megelőző módszereket bevetni.. Ezek szerint ki is húzigálhatoma hagymákat.. :-( (Tanulóévek tanulópénze.. )
Mint jeleztem ez idézet volt. én most is, és eddig is azt írtam, az egyyetlen biztos dolog az állandó nedves talaj. A bolha a vizet rühelli, szaporodási eleme a poros talaj.
Nálad összekomposztálódnak a gallyak is? De jó neked! Mi - 3 év után - idén szedtünk ki a komposztkarám aljából egy jó adagot. Hááát.... Pl. a letermett málnavesszők maradéka teljes valóságában ott volt. Lehetett kézzel kiszedegetni. :-( Igaz, javarészt fű és gyom került a komposztra, meg évente 1x összedarált gallyak (időnként szoktunk kölcsönkérni ágdarálót). Sajnos a konyhai zöldséghulladékot legtöbbször lusta vagyok hátravinni. ;-)
Nálam szó szerint így, csak nem olyan magas és főleg fű meg gally van benne. Az alja teljesen jó már, legfeljebb használat előtt ki kell szedni belőle azt a néhány fenyőtobozt.