OFF 2 hete egy öregasszony tetvészkedett pont a vágányon, a forgalmi előtt. A forgalmista észrevette, de hiába szólt ki a szokásoson kívül még vagy 3x, hogy kedves utasaink, gyorsvonat halad át, a vágány mellett tessék vigyázni, az öregasszony nem foglalkozott vele. Ekkor már a forgalmista berágott, kinyitotta az ablakot, és élőszóban kiabált le: - Mama, húzzon a vágányról, mert elüti a vonat! Az öregasszony lejött, de felkiabált: - Fiatalember, lehetne udvariasabb is! Forgalmista: - Majd a pap a temetéseden udvarias lesz! - De ezt már nem hallotta, mert éppen áthaladt a miskolci IC, ahol előbb állt.
Jó lehet már nektek ha a szomszédnak van kifogása . Nálam más a helyzet. Velem szemben elhanyagolt kert Jobbról - balról ugyan az. És, hogy könnyű legyen a dolgom hátul ugyan az.
il, köszönöm a tanácsod! A babot nagyrészt amúgy is újra kell vetni, ezek szerint ezzel még igy is időben leszünk. Jó, hogy szóba hoztátok a saláta locsolását, én is szórófejjel locsoltam eddig. Az idén vetett jégsalátáink kb. 4-5 cm-esek, tavalyról kelt van még pár tő, ezek nagyobbak. Sajnálnám, ha a nagy igyekezetemmel én tenném tönkre őket. Ma nem locsoltam, reménykedtem, hátha esik. Nem esett!!!
Tegnap a kert kötöttebb talajú részein helyenként alig tudtam az ásót beletuszkolni a földbe. Délután picit esett, de az esővíz gyűjtő kukánk a melléképület eresze alatt nem telt meg. Nálunk még nyoma sincs rózsának vagy bodzavirágnak, nyilván a reggeli fagyok miatt. Ilyenkor erősödök a reggeli-esti palántacipeléstől. Bár ma kint hagyom őket.
Valószínűleg valamilyen keresztespók. Voltak ősszel a muskátlikon kövér példányok. Régebben az erkélyemen is ilyenek keltek ki, kb. 10 ott is maradt és megnőtt.
Nálunk két teljes órán át volt esős az idő. Tudom, mert pontosan ennyi időt flangáltam kétszer át a belsőfaluba, meg vissza. Úgyhogy most a kertbe kitett összes vödrömben van 1 mm víz.
Itt iszonyú a szárázság, ma már láttam árpát kikalászolva, az orgonák teljes virágzásban vannak, a bodzában is vannak fehér virágok.És a kertben nyílik a rózsa.
Na. Itt nem. Két percig esett, épp csak nedves porszag lett tőle. Lefogadom, hogy locsolhatok ma is.
Azt tudjátok, amikor Székelyudvarhelyen bemondja az állomáson a hangosbemondó, hogy: "Az Á vágányra vonat érkezik, kérjük a peront szabadon hagyni!". Vonat befut, elüt 6 embert, hangosbemondó: "Hát nem megmondtam, hogy, hogy az Á vágányra vonat érkezik? Á mint Álámér!"
Az egyik szomszéd néha nekünk is tesz megjegyzéseket. Befuttatjuk a kerítést. Igaz, hogy annak sem örül, de kibírja. Annyit mi is alkalmazkodunk, hogy nem laskatökkel. Legalább felfogja, ha a kerítés mellett permetez.
Csalánlé: levéltetvekre egy napos áztatás után, töményen kipermetezve. A hatás fokozható háztartási kenőszappan hozzáadásával. Egy zacskó2-3000Ft, és egész évre elég. Egy jó diónyit feloldok 2-3 liter vízben, ezt keverem csalánlével. Kb 5 liter, amit egyszerre elkészítek, nekem ez elég. Ezzel lehet a tetveket és bolhákat gyéríteni. Ha marad a permetezőben néhány nap mulva jra lehet kipermetezni. A kenőszappan a kitinvázukaz oldja, így hatásos. A csalán mellett hozzá lehet tenni egyébb növényi kivonatot, pl fehérüröm, fokhagymalé, amiknrek gombaölő hatása van. De lehet hozzákeverni bordói levet is, ami majd a paradicsom, burgonya gombabetegségei ellen véd. A csalánlé kb egy hetes áztatás után hígítva 1:10 arányban trágyának jó. Erősen nitrogén dús. Az erjedése szaggal jár, ezért vagy zárt edény kell, vagy némi kőzetport kell keverni a lébe. Az erjesztésre használt edénybe folyamatosan lehet a zöld és fokhagymaszárakat is tenni, és ha van a cékla levelét, ami szintén nitrogéngazdag, és mivel természetes, nem alakul át nitráttá. Amennyiben van fahamu, az mehet káliumtartalmánál fogva a paradicsom, uborka és káposztafélék földjére.
Ó, nem vész ám kárba nálam semmi.:))) Csak nem merem rögtön hátravinni mulcsozásra, mert a szomszédom már kezd undok megjegyzéseket tenni, például áll a pitypangokkal teli udvarán (most mindenki udvara-kertje ilyen), mereven bámulja az én pitypangokkal teli kertemet, és tőlem kérdezi, hogy vajon honnan van ez a sok pitypang, de olyan hangsúllyal ám, hogy érezzem, nyilván tőlem. Gondolom, szerinte az ózonlyuk és az államadósság is az én bűnöm.:))))) Ennélfogva a levágott füvecske előbb a tyúkok udvarában landol, ahol ők feldúsítják némi szervesanyaggal, és majd úgy megy ki a matéria a kertbe.
Szerintem: A tök helyét elég felásni, kb 1 m2 helyen, vagy csak megkapálni, és csak a fészket jobban megdolgozni,egy kis trágyát, vagy komposztot tenni a fészekbe. Az árnyék nem gond, hiszen a tököt kukorica között, mint köztest termelik hagyományosan.
Nagyon köszönöm, pillanatnyilag ez volt az egyetlen használható lehetöség. kiöntöttem a zsákokból, és kicsit széttúrtam a füvön. A rhododendronok és klemátiszok alá már néhány napja kiterítettem, de csakugyan tele volt pitypanggal, és az életmüre, amit a kiválogatásuk jelentett volna, nem vállalkoztam. A fü viszont biztosan kipusztul alatta, nagyon érzékeny már arra is, ha egy napra rajtafelejt az ember valamit. Nem baj, úgyse szeretem és arra a helyre tökféléket akarok ültetni késöbb. Csak az a baj, hogy itt csak délelött napos, és elszórva orgonafák állnak benne, amik teleszövik gyökérrel a területet. Alkalmas ez a hely erre? Az egészet föl kell hozzá rendesen ásni, vagy elég a tövek helyén?
Mindenből nem érdemes problémát csinálni. Kár a jó levágott fűért. Ha Te nem teszed a pitypangos füvet a földedre, odaviszi a szél máshonnan. A pitypang magját több száz méterre elfújja a szél. Én tegnap vittem haza a levágott szénát, és nem nagyon vizsgáltam az összetételét. Majd ami kikel és nem odavaló kikapálom, legfeljebb kevesebb idő jut tévére:-)))
Az egy hete még nem túl mutatós hagyma a szárazság ellenére olyen szépen megindult, hogy vagy 100-at kiszedtünk zöldhagymának.
Sárgarépa. Múlt héten nem működött a locsoló szerkezet, és kézzel kellett locsolni, látszik, hogy lecserepesedett a föld, ahol túl hirtelen kapta.
Zöldség.
Egy valódi meggyfa, három valódi virággal. A sarjadzós meggyfa hozta többek között ezt a sarjat is. Tavaly is volt egy ilyen, de termést nem kötött, pedig a földicseresznye mintájára lehetett volna földimeggy.