Köszönöm! Valóban, élőben kell látni és utazni rajta. A magyar hegyvidéki vasútvonalak, bár kevés van belőlük, de gyönyörű tájakon vezetnek! (Eger-Putnok, Győr-Veszprém, Vác-Balassagyarmat...stb). :-)
Nem tudom hogy tudjátok e hol van a AS93(Apátfalvi átjáró almári sorompó előtt) de csak ott andrás kereszt van íggy lehet ebbe a hónapba vagy következőbe építik oda a karos sorompót.Már sín is van másik.
Gőzösökkel. Egerben még fütőház is volt. De a www.hajtany.znet.hu honlapon érdemes letölteni a vasuti oktatófilmek közül a "Szemed a pályán legyen!" címűt. Abban a filmben még gözősök viszik a vonatokat.
Ezt nem tudom ismered-e, amellett hogy Szarvaskő környékén játszódik szerintem tipikusan azt a hangulatot idézi.
Meg pár évvel ezelőtt egy külföldi honlapon voltak egri felvételek a hetvenes évek legelejéről, szintén gőzösökkel. Ha érdekel, mindjárt megkeresem a linkjét.
Nyergesújfalun azért épülne új cementgyár, mert a lábatlani elavult és az uniós normáknak már nem felel meg. A két kötélpálya helyett épült szállítószalagot is csak néhány évre építették, de hogy mért...
92 körül szűnt meg, de előtte pár évvel már nem álltak meg a vonatok. Mozdonyvezető ismerős elmondása szerint a vasúti átjáró környékén volt a megálló, sok nyomát én sem láttam. Királd környékén az egykori bánya felé vezető kiágazás is érdekes, ott még a távközlő berendezés (telefon) oszlopainak csonkja is megvan.
Az a könyv pont hiányzik nálam, a 74/75-ösig illetve a 77/78-astól vannak meg a menetrendek, azokban csak Nagyvisnyóig ment fel az esti járat, szerintem csak abban az egy évben lehetett.
Az legrégebbi menetrendem 77-es de abból jól kivehető a Csokvaományi kereszt söt , Csokvaományból hétköznapokon Egerbe kölekedő vonat hajnali 3:20-kor.
Királdon még a 90-es években is voltak keresztek, de régebben Nagyvisnyó-Dédesen és Csokvaományon is volt, utóbbi helyén egykor 3 vágányos állomás állt, mára gyakorlatilag a földdel egyenlő :(
Korábban feltöltöttem menetrendeket, itt megtalálhatod.
Köszi az infot! :) Található valahol menetrend-archívum a 87-eshez? Ha az emlékezetem nem csal, nem is olyan rég(?), kb. 10 éve, még élt a hajnali munkásjárat Putnok felől. Meg ha jól tudom, a bányász-aranykorban a felső részen is szépen voltak keresztek...
Nincs, a felső részen a vonatok a 92-es felől fordulnak. 2 napos Bz forduló van, első nap az 5432-es Bz szerelvénnyel jön fel Bánrévéig, egy Sajólénárti kört tesz, utána Sv-ben Putnok, és a 35543-tól a másnapi 35544-ig Putnok-Szilvás között jár. A második nap végén is van egy szlovák kanyar, este az 5421-es ózdival tér vissza a Bzmot Ms-ra.