Il: én is örülök, hogy szeded a borsót.:) (Én még csak nézegetem és locsolgatom az enyémet.) Wattacukor: tegnap nem tudtam fecskéket fotózni, mert beállított egyik szomszédasszonyom, így fecskézés helyett mi is csiviteltünk. Zitka: találtam egy nagykönyvszerinti, kb. 3 m hosszú lótetű-túrást, a fele természetesen az újtelepítésű, satnyácska epersorom közvetlen közelében. Gyorsan végigástam a nyomot, de nem találtam semmit, ami petére vagy bármi lótetűvel kapcsolatos dologra emlékeztetett volna. Pedig jó lett volna végre meglátni, hogy mit is kell ilyenkor keresni.
Nem is gondoltam volna, hogy az a girbegurba járat (egyetlen egyet láttam a napokban...) is hozzá tartozik. Töménytelen hangya volt a környékén, azt hittem, ők csinálták. Ui. a betonrepedéseknél is előszeretettel hordják ki a földet a felszínre...
Hát ennyivel is okosabb lettem...
Nem vagyok vegyszerpárti, de ezügyben Endlösungot akarok!!! :-)
Még elég kicsik, de már látni, hogy mi lesz belőlük.
Meg is ázott egy kicsit, meleget is mondanak, szerintem 2 hét múlva kisujjnyiak lesznek, és mennek a piacra. Ma elkezdtem gyomlálni őket, a répát ki is ritkítottam, a zöldséget azért nem, mert pár nap múlva a ritkítandó példányok összekötözve már petrezselyemzöldként fognak összecsomózódni.
Az elfagyott krumplinak egy hét kellett, hogy akkorára nőjön, mint a fagy előtt volt. Ilyenkor már, mikor van gyökere, hirtelen nő.
Ma lebontottuk a fóliasátrat. Ez a tákolmány tartotta + a fólia szélét a sziklakertből kimaradt dolomitsziklák és a tetején zsinegek voltak U-vassal rögzítve lobogás ellen. Ezt egyedül is egy nap alatt meg tudom csinálni, ha a férjem nem ér rá. Igaz, hogy a karókat csak székre állva tudom beverni, az elég strapás. A háttérben a magasra növő paradicsomok állványai látszanak, ezeket a férjem hegesztette, miután a fa karók tőből kitörtek. A paradicsom még nem feltűnő és a szalma takarás holnapra maradt. Ma csak kiültettem őket.
Ez a valóságos földalatti tücsök a rokonai között a legerőteljesebb és legnagyobb. Alakjával, de mozgásával is a vakondot utánozza, s ezért is, ha még oly ügyetlennek látszik is, mégis biztosan jár-kel, annál is inkább, mert hátrafelé is ügyesen mozog. A lótetű a nedvesebb talajt kedveli. Ezért van az, hogy szárazság idején folyók iszapos partvidékeit keresi fel. Nappal sajátmagavájta kacskaringós járatokban tartózkodik, melyek a föld színéhez olyan közel vannak, hogy kívülről kígyózó vonalakban tűnnek fel. De vannak esetek, amikor alagútjaik mélyebbre vezetnek a föld alá, s ilyenkor az állatot is nehezebb megtalálni.
A lótetű úgyszólván mindenevő. Szemétdombok közelében és trágya között igen gyakori és itt nagy mennyiségben is előfordulhat, azonban erősen pusztítja a föld alatt élő rovarlárvákat, egyúttal azonban finomabb növényi gyökereket, átmegy a melegházakba, s itt a zsenge növényekre veti rá magát. Amellett ritkán láthatjuk, mert az ő munkája éjjel kezdődik meg. Ilyenkor repül is. Rendkívül óvatos és a földből kiásva magát, ismét ösztönszerűen és gyorsan tűnik el a föld alatt, akárcsak a vakondok. Éjjel, vagy esténként megjelenik a lámpafénynél is. A vízbe hullva ügyesen úszik ki a partra. A hímek, amíg még világosság van, halkan, cirpelő hangot hallatnak,
A terhes nőstény úgy gondoskodik ivadékáról, hogy szárazabb talajban fészeküreget, kamrát épít. Ennek van egy lefelé vezető folyosója, hogy a kamrában meg ne rekedjen a víz. A kamra falát nyálával megkeményíti, kitapasztja. Fölötte meglapítja a talajt, s itt a növényeket is eltakarítja. A kamrába 130–400 petét rak, s azokat egy darabig maga őrzi. A hosszúkás petékből 2–3 hét mulva kelnek ki a hangyanagyságú lárvák, melyek elég falánkok, s többszörös vedlés közben érik el rendes nagyságukat.
Tehát lehet próbálkozni a járatok végén megkeresni a fészkét. Slaggal kimosni a járatból. vagy nedves, deszkával fedett földrésszel csapdázni, alámegy nappalra, ott meg lehet találni. Esetleg aki használ ilyet mérgezett csalétkeket kihelyezni.
Aztán a tanya mellett vegyél egy csomó földet, hogy a saját szomszédod is te legyél:-)) Amúhy hülye ember mindenhol akad. Én újabban az egymilló, főleg hétvégén használt motoros kaszától őrülök meg. Ünnepnap, este, reggel. az mindegy. Hogy is érte el az emberiség motoros kasza nélkül a XXi-ik szd-ot.:-)))
Na most félretéve a szonáris környezetszennyezés elleni sírást. A spenót, ha megrázzátok és porzik, akkor az lisztharmat. Ki kell dobni, védekezni nem érdemes. A tetű ellen mindíg javasoltam a csalán mellé a kenőszappant keverését, együtt hatékonyabb.
OFF Na ez meg a másik, amiért utálok itt lakni: megint rally van, és itt dübörögnek el a versenyautók, jó nagy hanggal (meg gondolom jó nagy levegőszennyezéssel), én meg azonkívül, hogy megőrülök a kutyám folytonos ugatásától, még a macskáim miatt is aggódhatom). Komolyan fontolgatom, hogy keresek inkább egy tanyát, legfeljebb veszek puskát meg szamarat. END OFF
Nálam valószínűleg nem tett jót, hogy pár napja elgázolták a sünimet. Itt éjszaka úgy hajtanak az emberek, mint az őrültek, talán, mert a szomszéd faluban (Cered) rendszeresen van autóverseny. Nem vagyok autós, de nem hiszem el, hogy egy egyenletesen cammogó sünit ne lehessen időben észrevenni. Amikor keresgéltük a házat (máshol), egyszer egy egész család (anya + 5 pici) volt elütve egy földes !!! úton. A tavalyi denevérem is eltűnt, őt lehet, hogy a gyakran errefelé köröző ragadozómadár ette meg. Lótetű ellen: Pár tipp Il mester pedig a deszkacsapdát javasolja.
Szóval akkor tuti lótetű? :-((((( Mármint hogy a földön a lyukak a jelenlétükre utalnak?
Lehet, hogy ezért ilyen rossz idén a kikelési arány nálam pl. cukkiniből is? 2x3 magot vetettem, és egyetlen egy kelt ki. :-( Ma az egyik fészekbe (amiből egy se kelt ki) újra ültettem hármat - és ahogy áskáltam, találtam egy kb. 3 cm-es vastag szárdarabot.
Nálunk azelőtt sose volt lótetű... Honnan jönnek ezek? Vki egyszer azt mondta, hogy vásárolt termőfölddel, vagy marhatrágyaával lehet "importálni" őket. Na de nálunk semmi ilyen nem volt. A szomszédoknál sem... :-O
Nálunk nem volt se vihar, se eső, de nálam is csupa lyuk a föld, és sorra szedegetem össze a gyökér nélkül maradt palántákat.:( Pedig legalább 50 fecske bóklászik délutánonként a kertemben. És használják az itatót is, amit kitettem nekik.:)
Képzeljétek, a borsó meg van zakkanva! :) Már nem is tudom, mikor vetettem el, a lényeg, hogy alig kelt ki pár tő, már virágzik is. Erre most látom, hogy bújnak ki azok, amik ugyanakkor lettek elvetve. Röhej! :D A többi növények is köszönik, jól vannak. Jót tett az eső
Még régebben olvastam itt, hogy probléma a borsó dűlése, mi ezt így oldjuk meg, ahogy a képen látható, ezeket a flköröket mindig ott szúrjuk le ahol szükség van rá.
Szia, a neten találtam, ha érdekel: "MAG NÉLKÜLI (TRIPLOID) HIBRID MAGTERMESZTÉSE
Az első triploid dinnyék 1959–61-es években Japánban, majd az USA-ban kerültek forgalomba. Magyarországon KISS Á. (1961) állított elő elsőként triploid fajtát.
A triploid hibridek vetőmagját leginkább kézi porzással állítják elő. A tetraploid anya virágait egy diploid apa virágporával porozzuk be.
A triploid vetőmag termesztésekor is a hibrid magnál ismertetett (4:2 soros) elrendezést alkalmaznak. A hibrid mag előállítása a továbbiakban a fajtahibridével azonos.
A magtermesztés a szülők genetikai alkatából adódóan nehézkesebb. A tetraploid anyák fenntartása, környezeti igényük kielégítése nagyobb gondosságot igényel, mint a diploidoké. A pollenátvitel, a termékenyülés is nehézkesebb. Egy-egy tetra termésben 50–80 db mag található, ez mindössze egynyolcada a diploid fajtában található magnak.
A termesztési költségek nagysága gátolja széles körű elterjedését."