Nem. Régebben egyszer apósom tanácsára lepermeteztük Mikállal, mikor ocsmány esős nyár volt, és a paradicsomot is rettentően pusztította a Phytophtora, de így is hamar tönkrement mindegyik. Mostanában a zöldségeket nem szoktuk permetezni, csak tartós esők előtt a krumplit és a fiatal vagy nagybogyójú és könnyen lemosható paradicsomot rézzel. De nem a fagyok szokták elvinni az uborkát. Szerencsére addigra mindig van elég paprika.
mindjárt hét óra és ideért a vihar széle. fú a szellő és messziről dörög. azt hiszem, kikapcsolom a gépet mert itt nem bírják a vezetékek a szelet. minden jókat. :D
Nagyon tetszik a mobil fólia megoldásod! Komáromba ért a beigért eső, elég szaporán esik, a vihar talán el is marad.Kora reggel bekapáltam amit lehetett, petrezselymet, sárgarépát rendbetettem, holnap kiegyelem, és palántázok füszerpaprikát, meg csemegekukoricát.
Az uborkát szoktátok növényvédeni?
Kár, pedig biztos jópofák. Itt is jó sok van, de nálunk nem lakik egy sem. Tavaly ősszel csinltam róluk képet, amikor gyülekeztek itt a dróton. Azt meg is mutatom :)
Az biztos, hogy nagyon büdös, főleg amikor elkezd nőni tavasszal. Pont ott még nem túrtak, de pár méterrel odébb már igen. Számottevő hatása szerintem nincs, legalábbis ilyen mennyiségben. Van vakondűző kutyatejem is, azt egyszer már betúrták. Abban azért bízom, hogy a pockok talán nem fogják megenni, mint a tulipánt meg a gyöngyikét szokták.
Il: én is örülök, hogy szeded a borsót.:) (Én még csak nézegetem és locsolgatom az enyémet.) Wattacukor: tegnap nem tudtam fecskéket fotózni, mert beállított egyik szomszédasszonyom, így fecskézés helyett mi is csiviteltünk. Zitka: találtam egy nagykönyvszerinti, kb. 3 m hosszú lótetű-túrást, a fele természetesen az újtelepítésű, satnyácska epersorom közvetlen közelében. Gyorsan végigástam a nyomot, de nem találtam semmit, ami petére vagy bármi lótetűvel kapcsolatos dologra emlékeztetett volna. Pedig jó lett volna végre meglátni, hogy mit is kell ilyenkor keresni.
Nem is gondoltam volna, hogy az a girbegurba járat (egyetlen egyet láttam a napokban...) is hozzá tartozik. Töménytelen hangya volt a környékén, azt hittem, ők csinálták. Ui. a betonrepedéseknél is előszeretettel hordják ki a földet a felszínre...
Hát ennyivel is okosabb lettem...
Nem vagyok vegyszerpárti, de ezügyben Endlösungot akarok!!! :-)
Még elég kicsik, de már látni, hogy mi lesz belőlük.
Meg is ázott egy kicsit, meleget is mondanak, szerintem 2 hét múlva kisujjnyiak lesznek, és mennek a piacra. Ma elkezdtem gyomlálni őket, a répát ki is ritkítottam, a zöldséget azért nem, mert pár nap múlva a ritkítandó példányok összekötözve már petrezselyemzöldként fognak összecsomózódni.
Az elfagyott krumplinak egy hét kellett, hogy akkorára nőjön, mint a fagy előtt volt. Ilyenkor már, mikor van gyökere, hirtelen nő.
Ma lebontottuk a fóliasátrat. Ez a tákolmány tartotta + a fólia szélét a sziklakertből kimaradt dolomitsziklák és a tetején zsinegek voltak U-vassal rögzítve lobogás ellen. Ezt egyedül is egy nap alatt meg tudom csinálni, ha a férjem nem ér rá. Igaz, hogy a karókat csak székre állva tudom beverni, az elég strapás. A háttérben a magasra növő paradicsomok állványai látszanak, ezeket a férjem hegesztette, miután a fa karók tőből kitörtek. A paradicsom még nem feltűnő és a szalma takarás holnapra maradt. Ma csak kiültettem őket.
Ez a valóságos földalatti tücsök a rokonai között a legerőteljesebb és legnagyobb. Alakjával, de mozgásával is a vakondot utánozza, s ezért is, ha még oly ügyetlennek látszik is, mégis biztosan jár-kel, annál is inkább, mert hátrafelé is ügyesen mozog. A lótetű a nedvesebb talajt kedveli. Ezért van az, hogy szárazság idején folyók iszapos partvidékeit keresi fel. Nappal sajátmagavájta kacskaringós járatokban tartózkodik, melyek a föld színéhez olyan közel vannak, hogy kívülről kígyózó vonalakban tűnnek fel. De vannak esetek, amikor alagútjaik mélyebbre vezetnek a föld alá, s ilyenkor az állatot is nehezebb megtalálni.
A lótetű úgyszólván mindenevő. Szemétdombok közelében és trágya között igen gyakori és itt nagy mennyiségben is előfordulhat, azonban erősen pusztítja a föld alatt élő rovarlárvákat, egyúttal azonban finomabb növényi gyökereket, átmegy a melegházakba, s itt a zsenge növényekre veti rá magát. Amellett ritkán láthatjuk, mert az ő munkája éjjel kezdődik meg. Ilyenkor repül is. Rendkívül óvatos és a földből kiásva magát, ismét ösztönszerűen és gyorsan tűnik el a föld alatt, akárcsak a vakondok. Éjjel, vagy esténként megjelenik a lámpafénynél is. A vízbe hullva ügyesen úszik ki a partra. A hímek, amíg még világosság van, halkan, cirpelő hangot hallatnak,
A terhes nőstény úgy gondoskodik ivadékáról, hogy szárazabb talajban fészeküreget, kamrát épít. Ennek van egy lefelé vezető folyosója, hogy a kamrában meg ne rekedjen a víz. A kamra falát nyálával megkeményíti, kitapasztja. Fölötte meglapítja a talajt, s itt a növényeket is eltakarítja. A kamrába 130–400 petét rak, s azokat egy darabig maga őrzi. A hosszúkás petékből 2–3 hét mulva kelnek ki a hangyanagyságú lárvák, melyek elég falánkok, s többszörös vedlés közben érik el rendes nagyságukat.
Tehát lehet próbálkozni a járatok végén megkeresni a fészkét. Slaggal kimosni a járatból. vagy nedves, deszkával fedett földrésszel csapdázni, alámegy nappalra, ott meg lehet találni. Esetleg aki használ ilyet mérgezett csalétkeket kihelyezni.
Aztán a tanya mellett vegyél egy csomó földet, hogy a saját szomszédod is te legyél:-)) Amúhy hülye ember mindenhol akad. Én újabban az egymilló, főleg hétvégén használt motoros kaszától őrülök meg. Ünnepnap, este, reggel. az mindegy. Hogy is érte el az emberiség motoros kasza nélkül a XXi-ik szd-ot.:-)))
Na most félretéve a szonáris környezetszennyezés elleni sírást. A spenót, ha megrázzátok és porzik, akkor az lisztharmat. Ki kell dobni, védekezni nem érdemes. A tetű ellen mindíg javasoltam a csalán mellé a kenőszappant keverését, együtt hatékonyabb.
OFF Na ez meg a másik, amiért utálok itt lakni: megint rally van, és itt dübörögnek el a versenyautók, jó nagy hanggal (meg gondolom jó nagy levegőszennyezéssel), én meg azonkívül, hogy megőrülök a kutyám folytonos ugatásától, még a macskáim miatt is aggódhatom). Komolyan fontolgatom, hogy keresek inkább egy tanyát, legfeljebb veszek puskát meg szamarat. END OFF
Nálam valószínűleg nem tett jót, hogy pár napja elgázolták a sünimet. Itt éjszaka úgy hajtanak az emberek, mint az őrültek, talán, mert a szomszéd faluban (Cered) rendszeresen van autóverseny. Nem vagyok autós, de nem hiszem el, hogy egy egyenletesen cammogó sünit ne lehessen időben észrevenni. Amikor keresgéltük a házat (máshol), egyszer egy egész család (anya + 5 pici) volt elütve egy földes !!! úton. A tavalyi denevérem is eltűnt, őt lehet, hogy a gyakran errefelé köröző ragadozómadár ette meg. Lótetű ellen: Pár tipp Il mester pedig a deszkacsapdát javasolja.
Szóval akkor tuti lótetű? :-((((( Mármint hogy a földön a lyukak a jelenlétükre utalnak?
Lehet, hogy ezért ilyen rossz idén a kikelési arány nálam pl. cukkiniből is? 2x3 magot vetettem, és egyetlen egy kelt ki. :-( Ma az egyik fészekbe (amiből egy se kelt ki) újra ültettem hármat - és ahogy áskáltam, találtam egy kb. 3 cm-es vastag szárdarabot.
Nálunk azelőtt sose volt lótetű... Honnan jönnek ezek? Vki egyszer azt mondta, hogy vásárolt termőfölddel, vagy marhatrágyaával lehet "importálni" őket. Na de nálunk semmi ilyen nem volt. A szomszédoknál sem... :-O