Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1865
Félek én is, mi lesz nálunk, itt is várható -5 a hideg patakvölgyben. Visszapakoltam az összes cserepes, poharas fagyérzékeny növényt, 5 cserép, 1 tálca, 7 rekesz. A krumpliért, kukoricáért, napraforgóért én is aggódnék, a többi szerintem kibírja. Jó, hogy csak tegnap ültettük el a krumplit.
Előzmény: dracaena (1856)
CBNora Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1864
Most már rendszeresen esszük. Húsvéti rózsa, nekünk ez vált be legjobban.

taffy Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1863
Egy kicsit elkeseredtem, amikor a szép spenotot elkezdtem leszedni, és a szép nagy levelek töve a fonákján tetves volt, a friss hajtásoknak pedig nemcsak a töve hanem az egész levele a tetül étke lett. Most leszedtem, de szerintem még hajtana, mit csináljak, hogy a tetveket elijesszem, és mi tudjuk megenni a spenotot ne ők?
dracaena Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1862
Nálam sem voltak tavaly nagy borzasztóságok lótetű miatt, úgyhogy én csak gonosz módon levadászok minden olyat a kertben, ami ott kártevőnek bizonyul, és a tyúkjaim szeretik, plusz a krumplibogarat irtom, szintén manuálisan (tavaly is csak egyszer spricniztem mérget, amikor már tényleg nem győztem őket szedegetni).
Előzmény: CBNora (1861)
CBNora Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1861
Én semmilyen mérget nem szórnék irdatlan mennyiségben. Tulajdonképpen csodálkozom, hogy ilyen rémes kártételről számoltok be. Elég sok lehet nálunk is, a komposztból most vagy 10-et ástam elő, amit láttam is, ennek nyilván a többszöröse él ott. Nyomait helyenként látom, itt-ott egy-egy fiatal növény megsínyli, de jelentősen sose csökken a termésmennyiség és a kert egészében véve buja összképet mutat. Én a kertet inkább egy darab természetnek fogom fel, sokféle élőlény közösségének, és ezen belül látjuk el magunkat zöldséggel, sikeresen. Néha előfordul, hogy valami nem terem rendesen, akkor eszünk helyette mást. Csak azt pusztítom, amit feltétlenül szükséges, ezek nálunk időnként a levélbolhák és krumplibogár, ez utóbbit is manuálisan irtom. A csapdázás még beleférne ebbe a képbe, de a létrehozása már önmagában is épp elég ásással jár, amit mi végzünk a lótetű helyett.
Előzmény: kiseg (1857)
CBNora Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1860
Azt olvastam, hogy a mahóniát frissen kell elvetni, próbáld meg, de nem biztos, hogy kikel. Ezt találtam róla itt:
http://tomclothier.hort.net/page10.html
A friss magot 3 hónapra kb. +4°C-on kell elvetni, aztán 21 °C-on tovább. Ne tároljuk szárazon a magokat.
Minden Fahrenheitben van megadva, itt lehet átváltani:
http://www.wbuf.noaa.gov/tempfc.htm
Van, ahol 3 hét hűtést írnak.
Úgy tűnik, tényleg a kora őszi vetés az igazi. Szerintem a fagyasztó túlzás, legjobb a sima hűtő fölső polca, a mélyhűtő alatt. Én oda szoktam minden ilyet pakolni.
Aranyosak a madárkák, mik ők?
Előzmény: Gox (1854)
dracaena Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1859
"Természetbarát védekezés ellene, ha talaj felszíne alá öblös üveget helyezünk, amibe áskálása közben belepottyan. Érdemes az edénybe vizet tennünk, hogy ha már egyszer csapdába esett, véletlenül se tudjon kimászni az áldozat. Humánus kertészek az ilyen üvegbe inkább sört tesznek, az utolsó pillanatok bearanyozása végett."
<a href="http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&cikkid=818" target="_blank">(Édenkert.hu)</a> - hááát, nem hiszem, hogy van annyi üvegem, ami egy ekkora kertbe elég volna...

"A lótücsök földalatti életmódot folytat, így irtása körülményes. Leghamarabb júniusban „csíphetjük fülön”, amikor a talaj felszínére jön párosodni. E célra eredményesen alkalmazhatók a talajba süllyesztett sima falú edények (közönséges konzervdobozok is megfelelnek). Ezeket a fogóedényeket a peremükig a földbe süllyesztjük a járatok mentén és időnként kiürítjük. Biztonság kedvéért a fogóedények aljára tegyünk egy kis vizet vagy sört. Az egyes edényekhez kiskapával „utakat” húzunk, esetleg összekötjük őket a földbe enyhén benyomott léccel vagy deszkadarabbal. ĺgy e mesterséges akadályok mentén haladva a kártevő előbb-utóbb csapdába kerül. Növényházakban, melegágyakban, kiskertekben ugyancsak június folyamán (a költés idején) járatai alapján a fészkét fel kell tárni, a tojásokat vagy a fiatal lárvákat meg kell semmisíteni. A fészkeket aránylag könnyű felismerni, ezeket elárulja a felkupacolt porhanyós föld és az elrágott gyökerek miatt elszáradt növényzet. A lótücsök ellen két készítmény van engedélyezve, mégpedig a Basudin 10 G és a Diazinon 10 G rovarölő granulátum, melyeknek közös a hatóanyaguk (diazinon). Vetés vagy palántázás előtt egyszerűen a föld felszínére szórjuk 5 g/m2 adagban. Az említett készítmények hatása hosszú (2–3 hónap), ezért korai zöldségféléknél és korai burgonyában nem szabad őket alkalmazni. (Magyarországon évtizedek óta alkalmazzák a cinkfoszfid tartalmú Lótetű Arvalin csalétket.)"<a href="http://www.ujszo.com/clanok.asp?vyd=20030627&cl=62159" target="_blank">(Új Szó)</a>
Előzmény: dracaena (1858)
dracaena Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1858
Mostanában kéne valahjogy elkapni a lerakott petéiket, merthogy most van a szaporodási szezonjuk. Én csinálom az Il-féle deszkacsapdát, de még nem találtam alatta semmit, ami lótetűvel összefüggő dolognak látszana... vagy csak nem ismerem fel?
Előzmény: kiseg (1857)
kiseg Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1857
Szia!

Én nem sajnálnám, ha félbe tudnám vágni!

Irdatlan mennyiségben szórom az Arvalint, de sztem még tán többen is vannak töle! Egyenlöre tehetetlenül nézem, ahogy zabálják a növényeimet!
Előzmény: CBNora (1845)
dracaena Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1856
Nekünk viszont itt az Északi középhegységben holnapra -5 fokot mondott a tévé... úgyhogy most izgulok a krumpli, a kukorica, a virágzó eper, a borsó, a saláta, a napraforgó és a retek miatt.
Ezek közül kell valamelyiket védeni? És ha igen, akkor hogyan?
Flanell Creative Commons License 2007.04.30 0 0 1855

Mondogat ugyan még talajmenti fagyokat, de hátha nálunk nem lesz.
Az erős paprikát kénytelen voltam elpalántálni, mert kinőtték a dobozt, helyhiány miatt nem pikíroltam, de ritkítva sem volt eléggé, két 40 centis virágládában 170 db már nagyon elnyomta egymást.
Rettenetes volt a föld, nem is tettem elég mélyre, ennek is örültem. Várakozáson felül sikerült a kiszedés, nagy gyökérrel, el sem kókadtak még délben sem.
Gox Creative Commons License 2007.04.30 0 0 1854

Képzeld, kikelt az eper!Még csak 2 leveles, de rengeteg van. A hideghatásról jut eszembe, hogy megleltem a kimosott mahónia magomat.Beleszedtem 1 műanyag dobozba, megkevertem homokkal, nedvesítettem, és szándékomban állt betenni a fagyasztóba.Most  kicsit elbizonytalanítottál.Normális körülmények között, ezt kora ősszel vetem el, és márciusban kikel.Tartsak esetleg fokozatot?Tegyem először csak a hűtőbe, majd a fagyasztóba, és utóbb megint a hűtőbe? 1 hét elő 2 hét fagy, 1 hét utó, majd vetés?---Kép: kismadaraim a bodzában.

Előzmény: CBNora (1853)
CBNora Creative Commons License 2007.04.30 0 0 1853
Van olyan növény, aminek csak hideghatás után csírázik ki a magja, vagy úgy jobban csírázik. Ez sokszor több hét is kell legyen. Nem a száraz magot kell a hűtőben tartani, hanem valamennyire nedvesen, mintha a természetben lenne kint télen. Olyan is van, hogy pár hét meleg, aztán pár hét hideg, aztán megint meleg, pl. a boroszlánnak, kölönben nem nő levele, csak gyökere. Ez kb. 0 - +5°C, nem a mélyhűtőről van szó. Vannak az interneten is adatbázisok, ahol ennek utána lehet nézni, vásárolt magoknál rá van írva a zacskóra. De ezek nem zöldségek.
Előzmény: Törölt nick (1852)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.30 0 0 1852
Válasz ment. :)

Nora, miért kell hűtőbe tenni a virágmagokat??!
Előzmény: beetee (1851)
beetee Creative Commons License 2007.04.29 0 0 1851

Elméletileg küldtem mailt.

Ha nem kaptad meg, akkor szólj itt!! Köszi.

Előzmény: Törölt nick (1844)
CBNora Creative Commons License 2007.04.29 0 0 1850
Az én sárgarépa magom zacskójára az van írva, hogy áprilistól júniusig vethető. Én is hamarabb szoktam, de szerintem próbáld meg újra, őszig még megnő.
A hagymamag hamar tönkramegy, nem is szoktam eltenni, ha marad.
Amiből nem kell sok, vagy palántát nevelek, mindig nedves VC papírban csíráztatom, és csak akkor szoktam elültetni, mikor már lejött a sziklevelekről maghéj. A módszer hátránya, hogy lehetőleg naponta meg kell nézni, kikelt-e valami, mert nem szabad elkésni az ültetetéssel, nagyon hamar tönkrenyúlnak. Viszont látszik, hogy csíraképes-e a mag, és ha kevés mag van, jobb arányban megmaradnank. A kiültetett növénykékből mondjuk 30-ból 1, ha tönkremegy, palántadőlés nagyon ritkán fordul elő, és nem terjed, mert meindenki külön van. Ha csak zöldségem lenne, valószínűleg nem vacakolnék ennyit, de mindig rengeteg virág van, aminek egy részét egy időre a hűtőszekrénybe is be kell tenni, ez földben nem menne, és annyi földdel teli edényt nem is tudnék hova tenni. Melegen tartani is könnyebb így, sokféle mag elfér egy fűtött dobozban. De lehet, hogy erről már írtam, akkor bocs.
Előzmény: taormina1 (1847)
Zitka Creative Commons License 2007.04.29 0 0 1849

Nálunk is volt egy jó kiadós zápor, úgyhogy a pár órával azelőtti permetezést holnap ismételhetem. :-S

taormina, a répa nálam is gyalázatosan kelt idén. :-((((  Én nem szoktam se a csírázóképességet vizsgálni, se áztatni előtte. Próba szerencse alapján megy minden. Hát a jégsaláta eléggé "próbaszinten" maradt :-))))), egy egész sorból kb. 3-5 db kelt ki. De hogy miért??????

A retek - talán említettem is - nálam már szikleveles korában tűpettyes-lyukas volt. Azóta ez nem változott. Állítólag rengeteget kéne locsolni. Szoktam, de nem rendszeresen. Most kb. cseresznye nagyságúak.

Előzmény: CBNora (1845)
Kiara25 Creative Commons License 2007.04.29 0 0 1848
Sziasztok!
Én azt szeretném tudni, hogy miért kezdik el minden évben a hónapos retkemet fölzabálni a hangyák akkor, amikor már napok múlva én is szívesen megkóstolnám! Mit tudok tenni ellenük? 3 év sikertelenség után már nagyon bosszanatanak! :(((
Tavaly még a lótetű is besegített a picinyke kertem pusztításába, de ebben az évben tőlük már sikeresen megszabadultam :))

taormina1 Creative Commons License 2007.04.29 0 0 1847

Még egy kérdés: van valami gyors es egyszerü módszer magvak csírázóképességenek a vizsgálatára? Úgy értem azon kívül, hogy az ember elveti és pl. 8-10 hétig várakozik, hogy hátha mégis, és mire beletörödik, hogy mégse, addigra késö újat vetni.

Azon kívül az is a gondom, hogyha egy zacsiból elvetettem a magok egy részét, de nem keltek ki, sajnálom kidobni a maradékot, gondolván, hogy ha másikakat vetettem volna, hátha kikelt volna. De új tesztre már a fenti okból nincs idö.

Más: Ti be szoktátok áztatni a magokat elvetés elött?

Megint más: Nekem idén a hagymából és a répábol egyetlen szál se kelt ki. Érdemes még megismételni, vagy rég késö?

A hónapos retek két és fél hónapig nött az üvegházban, aztán fölszedtem. Kicsi, hosszúkás szívós-rágós nyomoroncok lettek. Ki tudja miért?

Előzmény: taormina1 (1846)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.29 0 0 1846
Il, megmondanád, hogy lehet-e üvegházat nádszövettel (vagy-fonattal?) árnyékolni? Vagy az túl sötétet csinál? Mikor esedékes az árnyékolás?
Előzmény: il1321 (1834)
CBNora Creative Commons License 2007.04.29 0 0 1845
Díszzöldség: virágzó Redbor leveles kel

Hordom a komposztot, onnan került elő ez a pompás, nagyerejű állat (meg még vagy 6 másik, egyet sajnos véletlenül félbevágtam).

Képzeljétek, bekergetett egy zivatar, várom, hogy megszáradjon a lapátnyél, addig nyomkodom a számítógépet. Kevéske eső volt, de még dörög.
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.28 0 0 1844
beetee!
Tudtál szerezni labodát? Én tegnap kaptam kedves szomszédasszonyunktól, bár eddig sem ő, sem én nem tudtuk, hogy így hívják... :)
Szívesen osztozom a magokon.. :)

Il, vagy bárki okos, szeretnék (megint) kérdezni: permeteztem csalánlével, de maradt egy csomó, mit csináljak vele??!! Simán öntözhetem a növényekre, vagy higítsam?
Előzmény: beetee (1814)
Kajka Creative Commons License 2007.04.28 0 0 1843
Igy is lehet használni, pontosabban én igy használom. Volt sok sok évvel ezelőtt 1 tő metélőhagymám. Kivirágzott, nem bántottam, csak mikor már elvirágzott, akkor a virágos, pontosabban már magos szárakat kihúztam, levagdostam. Akkor lett két tő metélőhagymám. És megint előlről. Szóval nekem évek óta u. ott van a kertben, mindig virágzik, mindig kihúzkodom az elvirágzott szárakat, és a növényt amúgy használom, amire szoktam. Lehet, az idén majd egy kicsit irtom, mert az eredeti 30 cm helyett mostmár 1m hosszon vannak, de sajnálom irtani, mert annyira szépek a virágai.
Előzmény: nemnap (1841)
CBNora Creative Commons License 2007.04.28 0 0 1842
Ugyanúgy ehető, csak ne a virágszárakat szedd. Örülj neki, hogy virágzik, szép. Ha átülteted, akkor is fog virágozni. Én sose nyalábot vágok le, hanem inkább innen-onnan szálakat, hogy ne gyengüljön le, és szépen virágozzon. Igaz, hogy nem sokat esszük, most már van helyette újhagyma zöldje.
Előzmény: nemnap (1841)
nemnap Creative Commons License 2007.04.28 0 0 1841
Sziasztok!
Tavaly előtt vetettem a metélőhagymámat. Az idén már nagyon sok virágzik. Így is lehet használni?
Azt csináltam hogy egy részéből kiszedtem azokat a szárakat amelyek virágoznak.
Szerintetek, ha ősszel átültetem, akkor jövőre kevésbé virágzik, vagy jobb ha újravetem a következő évben?
-Gabi- Creative Commons License 2007.04.27 0 0 1840

Nem szeretem a tormát, de a virágának nagyom finom illata van:

wattacukor Creative Commons License 2007.04.27 0 0 1839
Ifen, utóbb rájöttem én is, hogy fordítva kell, de szerencsére nincsenek gazok a veteményesbe. Igaziból azért kapáltam meg, hogy fellazuljon a talaj körülötte és belemenjen rendesen a víz. :D

Előzmény: il1321 (1829)
dracaena Creative Commons License 2007.04.27 0 0 1838
Kinek a pap... én speciel egy félórás kapálást kiheverek egy óra alatt, míg a három vödör víz kútból felhúzását, hátratrógerolását három nap alatt se.:(
Előzmény: Zitka (1837)
Zitka Creative Commons License 2007.04.27 0 0 1837

egy kapálás, felér két kocsolással

De mennyivel kellemesebb dolog kétszer locsolni....! :-DDDDDD

Előzmény: il1321 (1834)
Thor Creative Commons License 2007.04.27 0 0 1836

Ydióta! :))))))))) Mit fizetnek azért, hogy verselj is, minden topicba témábavágót?

Egyébként a rózsát baromira nem magról vetik és nem a konyhakertbe :)

Előzmény: Törölt nick (1835)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!