Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Használtam mankocebet legutóbb. A levélcsúcson ahol összegyűlt, szépen perzselt. Gondolkodom a kaptán hatóanyagon de ugye az meg I. kategóriájú. Vélhetően azt is kintről kell hozatnom. Metod 480 sc-t néztem ki. Árban megfelelőnek tűnik, főleg hogy folyékony kivitelben van.
Szerintem most a gabonatermesztők is fogják a fejüket , hogy mit is csináljak ??? Itt felénk nagyon sűrű a gabona ....árpánál már láttam kalászhányást a búza talán most kezdené . nem értek hozzá de szerintem annak sem tesz jót ez az idő .
Igen, van ez a módszer hogy nyáron 1 hónapra betakarod, 1 hétre kitakarod, aztán megint be, megint ki. Elméletileg ugye amikor kitakarod, akkor a gyökér energiáiból nő, de mivel csak egy hétig van napra engedve, nem tud fotoszintetizálni elkezdeni, tehát nem tud "visszatölteni" a gyökérbe. Utána levágod az új növekményt és megint betakarod (fólia, kartonpapír, mittudomén) hogy ne érje nap. Így talán egy idő után kimerül a gyökér. 3-4 ki/betakarásnak elégnek kellene lennie, de rá fog menni egy teljes szezon.
Pont ilyen jött át a szomszédból nekem is :) Én takarással próbálkoznék majd kitakarnám, hogy hajtson (fogyjon az energiája) majd újra nyissz és takarás. Valszeg többször el kell játszani Vagy már próbáltad így?
1980-ban körülkerítettem a kertemet (60x120m) élősövénnyel. Addig drót volt, amit rendszeresen kivágtak, kibontottak . 20 m gleditsia, a többi maclura /narancseper/, és tűztövis vegyesen. Negyven évig évente kétszer nyírtam, télen és nyáron. Mindvégig fél méter széles és a kezdeti évek után 200-220 cm magas. Soha nem jöttek be rajta. A nyúl se! 2012-ben eladtam a kertet, azóta az új gazda nyírja.
Itthonra már csak tűztövisből készítettem kb 10 éve. Így néz ki:
Tényleg nem akarom húzni ezt a sövény témát, de ha már felmerült, hogy egyszer meg kell szüntetni, akkor mi lesz.
Nálam az előző tulaj ültetett dísznek lila virágú akácot. Hat éve küzdök vele, lassan feladom. Kiírthatatlan. Ha csak egy kis gyufaszálnyi gyökér marad benn azonnal hajt és terjed. Lenne valakinek valami tippje, hogyan szabadulhatnék meg tőle? Megköszönném.
Nem Te voltál múltkor a tv2-ben? Mintha ez a melléképület tűnt volna fel egy pillanatra egy kék trakesszal. Legutóbbi videodból ismerős volt, de aztan valaki más nyilatkozott.. :-)
Persze lesz teteje komfortosra csináljuk villany is be lesz vezetve 2 X 1,5 m az alapterülete fel lesz szerelve reflektorokkal is . Én is úgy tervezem , hogy nyári estéket kint lehessen tölteni . Ha nem jött volna ez az időjárás 3 nap alatt megcsináltuk volna . Úgy nézem holnapra is egész napos esőt mond ide .
Ez olcsóbb lesz így , mint ha pályáztunk volna meg jattoltunk volna akinek kell .....
tényleg agresszív növény, majd nehéz lesz kiirtani egyszer...
de addig is sokat védett: belátás, fényárnyék, szélárnyék, porfogó, zöld látvány, zöld tüdő...
szóval sikerült egy jó zárt rendszert csinálni, nem is kopaszodott fel,
hála persze a szisztemetikus nyírásnak. azt gondoltam, fizikailag áthatolhatatlan.
a szomszédban van egy erdélyi kopó, keveset sétáltatva, állandóan a szabadságra vágyik genetikájából kifolyólag ...és szökik.
elképesztő, de tud mászni is, saját szememmel láttam, hogy mint az ember, mászik a kerítésen...
egyszer, amikor már nem volt hova mennie, mert olyan erősen meg lett csinálva a külső kerítésük, felénk vette az irányt... az eredeti (sövény benőtte) gyenge drótkerítést sec-perc alatt áttörte, jött a sövényünk...
folyt köv! :)
na jó, itt és most folytatom, amerikai hatásszünet után.
szóval átment rajta, pont láttam. (nem, mint kés a vajon, de egy kis-nagy szenvedés után meglett neki.) de hogy milyen véres sérüléseket szerzett... és amúgy többet nem próbálkozott itt...
és akkor a turkesztáni (szibériai) szil (mert őróla van szó)
nem is tüskés...!!! ha meg egy tüskés "bozót" (maclura) belenő a kerítésbe, tehát a kettő kombinálódik...
és még mindig tehető villanypásztor is eléje, hogy ne legyen túl vidám a vad...
majd pár év múlva írom a személyes tapasztalatokat.
egyelőre még csak 2 éves a "sövény", és nem ért körbe.
a Titanic elsüllyesztheteteln volt, de első útján hullámsírba szállt...
a sövény lehet, nem old meg mindent, de ha zárt, és ellenőrizve van, legalább a vadak ellen véd(het).
mégha a 2 lábú vad pl. a kapun át is jut...
egyszerűen túl magas és széles ahhoz, hogy átmenjenek rajta a vadak. PERSZE én tervezek egy második vonalat is, kötésben az elsővel (azaz a közökbe ültetni), így fizikailag nem lehet átmenni rajta, mert 20 centi átmérőjű vastagságú törzseket nem lehet félrenyomni, a pár centis résen meg csak max. a nyúl megy át. bár láttam én már őzet vadhálón is átmenni, ha nem látom, nem hiszem. de azért ez erősebb...
van olyan vas megyei imerős, akinek előtte sok gondja volt, de a profi tűztövis sövénye megoldotta a gondját, ill. más gyümölcsfórumon (cseresznye) is volt ilyen pozitív vélemény.
(bár én a tűztösvist nem tartom a legjobbnak.)
a legnagyobb gond ezekkel a tüskés sövényekkel, amiért nem védenek,
hogy mindegyik kivitelezése abbamarad. többet láttam már, de mindegyik félkész volt...
pölö Pölöskén a nébih fórumon jártunk, ott is van egy akác "sövény" ami már fasor, de látszik a cél,
ami a védelem, közel vennak egymáshoz ültetve. de nem eléggé, és engedték felfásodni. annyira viszont nincsenek közel a fák, hogy egy-két helyen akár az őz ne mehetne át... és mivel fel vannak kopaszodva, nincs tüskés ág a talajhoz közel... mivel előbb-utóbb szerintem így is felkopaszodik, a megoldás a fizikai zárás, azaz a törzsek mint valami egybefüggő betonkerítés kialakítása...
szóval út közben elveszik a lelkesedés, és ez valós veszély, mert akkor nincs jó sövény. ez engem is fenyegethet... :) :( pedig csak évente egyszer kell nyírni, de hát ezek a minták már éverk óta nem voltak, felkopaszodnak... évi nyírással nem lesz szép sövény, amúgy sem kezes, jól formázható pl. a maclura, de ez külterületen nem gond, hagy legyen csak loboncos vadállat.
lelkesedés: remélem nem vesztem el. mert sövényt csak így lehet csinálni. a sövény is növény, lehet szeretni... :) és akkor nem is beszéltem még egy másik ültetésemről (a ponciruson túl) ami még ígéretesebb lehet, mert optimálisan nő (se nem lassan, se nem gyorsan és nem magasra, és nem kopaszodik fel, jó kis fejtörő! :)
ellenőrzés: természetesen sok hektárnál ez nehéz, de én ismerem szinte minden méterét a sövényemnek...
ami nagyon jogos gond lehet, hogy nyírni kell, sok éves korukban már csak stilfűrésszel lehet majd, gondolom :(
de még mindig ott van a kipusztítás lehetősége. ha nem sarjad, akkor a kivágás után többször gyomirtózva, ill. lefóliázva, stb. nem hiszem, hogy ki fog nőni (legalábbis max. szakaszosan.)
és ne feledkezzünk meg arról a tervről sem, hogy egy része jó lesz karónak.
1 normális akáckaró 1-2.000 ft is lehet, és nekem sok kellene, támasztéknak is kell majd...
már szépen nőnek a karók. a maclura hajlamos 3 ágat hozni: 2 megy jobbra-balra lekötözve, a közepe meg karónak nevelve. persze nem mindegyik lesz alkalmas rá. és nem is is biztos, hogy megbontom érte a sövényt, csak ha olyan lesz. amúgy extrém kemény fa, keményebb, mint az akác, szinte örök életű. inkább a kivágás lesz nehéz...
És hogy kajszi is legyen ... kínomban csináltam pár képet az ázott fázott fákról . ha végre bejönne a normális májusi idő akkor nagyon meg tudnának indulni .... várjuk
Tegnap kezdtük el a vagyonvédelmi beruházásunkat ... ma meg nem folytattuk de szerettük volna ... a terület fölé magasodó " őrtornyot " mert nem magasles lesz hanem őrtorony . Az egyik legmagasabb ponton lesz jól belátható a kerítések vonala .... szükséges esetben géppuskafészket is tudunk telepíteni ... : ) .... mondjuk ez vicc de lehet hogy felrakunk egy vascsövet egy állványra aztán kilógatjuk jól látható módon .
3 méter magasan van a padlózata és némi bővítés után az alsó szintet is beépítjük ahol egy kis reggelizőasztal hűtő esetleg egy heverő kap majd helyet hogy kint is lehessen aludni .
A kert túlsó sarkáról nézve kicsit belelóg a diófa azt majd kicsapjuk , hogy jó legyen a rálátás .
Újabb esőnap van, igy ma tényleg kényszerpihenőt tartok. AZ utóbbi időben nálunk is extrém sok esett, alig birok a gazzal, meg a növényvédelemre is rá kell gyúrni.
De nem ezért irok ide, hanem a vagyonvédelem kérdése miatt. SOkatok próbálokozik tüskés sövénnyel, hogy majd az megold mindent.
Sajnos nem fog.
AZon kivül, hogy rengeteget kell vele dolgozni - később még többet - aki be akar menni, be fog.
Én azt mondom, ne a saját életünket nehezitsük meg, alkalmazkodjunk, használjuk a technikát.
Ma már, viszonylag elfogadható összegért lehet vásárolni éjjel is látó vadkamerát, ami külső tárhelyre rögzit. Annak, akinek visszatérő problémái vannak, nem is értem miért nem ruház be ilyenre, gyakorlatilag néhány mázsa gyümölcs ára, és medoldódik minden gond.
Nekem még nem volt komoly lopáskárom, csupán néhány kg-ot próbáltak két esetben. AZ egyiket nem találtam, de volt tanú, aki adott személyleirást, igy a hatóságokhoz fordultam. AZ ügy biróságra került, ahol elitélték őket (közmunkások voltak). Mivel csekély volt az áru értéke, nem kértem a fizetést, hanem nyilvános bocsánatkérést, leirva egy helyi lapban, névvel ellátva. EZ sok- sok éve volt, de a mai napig felemlegetik, tudják, hogy van ahol nem jó próbálkozni, ára van.
Volt egy másik esetem, ahol a gumi mintázata alapján találtam meg a tettest, egy közeli "gazdálkodó" volt. Ott nem kértem segitséget, megoldottam.
A javsalatom, annak aki kamerát tesz ki.
Ne irja ki, az sem baj, ha tesz ki csalit. Nálam van kint egy működésképtelen - de annak látszó - szivattyú. EZt használom indikátorként, ha ez eltűnik akkor érdemes figyelni.
Ugyanigy, a fertőzött területekre érdemes ilyet kihelyezni, és elrejtve rá a kamerát, hadd vigyék.
A felvétel után, ki kell tenni a "kamerával megfigyelt" terület táblát, hogy szabályszerűek legyünk, aztán lehet menni feljelenteni.
Fontos, akinek nincs bekeritve, az húzzon körbe egy szál madzagot. Ez, jogilag - bekeritett területnek számit, igy aki engedély nélkül belép, betöréses lopás (min.) kisérletét követi el, az pedig nem vétség, hanem bűncselekmény.
Ha ez megvan, jó nagy hirverést kell csinálni belőle.