királyság, nem gond a dolog a hugom nagymamája és a rokonság odavalósi,a párom fehérvári,anyósomék meg agárdon laknak...majd összekötjük a kellemest a hasznossal,ha megyünk hozzájuk akkor összefutunk és csereberélünk :D
nem leverte hál istennek igy kezdődött a cicmergés :D de sikeres volt,csak ott volt mellettük és a hangjával segített nekik ,hogy fogalmazzak igy :D merre is laksz te?
:) persze, ugyan olyan ha jóltudom, meg el is fajoznak... jaj nemtudom majd póstán hogyan lehet küldeni tojást, kivánsi vagyok mennyire rázkódik össze....
de szerintem, vagyis ha már többször nem verte le a ""fiatal" a gúnárt akkor tojó lehet a fiatal:)
sikerült lencse végre kapnom :D cicmeregnek ám rendesen, majd figyelnem kell illetve a fehéret külön kell majd zárnom hogy a tojások ne keveredjenek össze.mert gondolom ugyan olyan a tojása mint a fehérnek..
hát örülök hogy tetszik,a hangja meg néha ilyen néha olyan, de mintha a lábai között olyan lógosabb lenne mint a tojónak...na ezért nem tudom én se eldönteni.szivesen adok tőlük majd tojást....
Elég nagy kupi van most az udvaron,mert jó idő volt és kiszabadultak a gyerekeim is, szoval most van mit pakoljak utánuk, de jelen esetben nem az udvar a fontos hanem a libusok :D szoval udvart ne tessék nézni csak a libákat.
Engem is nagyon felhergeltél, mert ha jól látom az utolsó 2 képen egy pár búbos pomerániai kacsa van?!?!? :-O A búb miatt nem fajtatiszta, de élő példánynak még csak hasonlóságát láttam egy helyen ahol a minta megvan, de a szín csak hasonló.
én győr mellett lakok Bezin, meglátom mennyi tojás lesz,mert csak 1 párom van és pluszba 1 amiről én ugy gondolom hogy gúnár, de miután nem értek hozzá igy nem tudom megállapitani róla :D meg kell várnom hogy tojik e majd vagy nem, de ha gúnár lesz azt nem tartom meg,megy eladásra.Az tavaly júliusi kelésű.esetleg készítek a drágáról közeli fotót holnap és felrakom,mert amiket felraktam azon nem annyira látszik sajna
Olyan problémám van, hogy cserélni szeretnék libát valakivel, mert 2 gúnárom van, és mindig leverik egymást a tojóról. Ezek tavalyi libák, de már szépen pároznának, csak mindig virsliparti van náluk, és az egyik gúnár helyett szeretnék egy tojót. ha valakinek Hajdú biharban hasonló gondja van irjon már vissza.
A liba először kitojja magát, aztán kezd el kotlani. Mondhatjuk azt is, hogy sajnos, mivel a libatojások nem sokáig tarthatóak el.
Ha valaki kotlásra akarja bírni, akkor elsősorban külön helyet biztosítson neki, aztán az legyen nyugodt, félsötét, a kotlóhely bejárata ha megoldható szűk. A fészekből a pehelytollakat, és kihullott tollakat semmiképp nem szabad összeszedni, mivel ezek látványa megindítja a kotlást. Én tavaly nem akartam h megüljenek, egy ideig szedegettem is a pehelytollat, aztán meguntam, és 5 tojóból 5 tojó ült meg. Sajnos egy helyen, ezért minden tojás befulladt, mert nem volt szellőztetve a tojás rendesen... Ezért is kell magába ültetni.
A némakacsa ha ilyenkor tojik, még nem biztos hogy jó tojást is tojik. Nekem tavaly tojtak az öregek párat, de egyik sem volt jó. Persze lehet másnak jó lesz, de számolni kell arra is, hogy a kiskacsákat tudod-e tenni valahova ilyen hidegbe.
Ha elveszed a tojásokat alóla, nem fog megkotlani, hanem ciklusokba fog tojni. 1 ciklus kb 5-8 tojásból áll, aztán pihenő. Ez kacsánként eltérő, meg függ a takarmányozástól is. A pihenő ideje is változó naponkénti eltérés lehetséges.
A pulyka mint tudjuk kiváló kotló, a libatojást is kikelteti, ha a liba nem ül meg, akkor lehet azzal is keltetni. Persze pulyka alatt a liba és kacsatojást nem árt langyos vízzel permetezni, mikor leszáll a pulyka.
A magyarkacsa erősen szelektálva lett, hogy ne üljön meg. Talán a tarka magyarkaca megül, a fehér 99% hogy nem. Esetleg prolaktin hormonkezeléssel lehet próbálkozni.
És a kotláshoz még annyit, hogy a géppel keltetett és kotlóssal keltetett jószág közt nincs különbség, ha egy fajta/egyed hajlamos a kotlásra, akkor is megkotlik, ha géppel ha kotlóval kelteted.
A gyöngytyúkról csak a saját tapasztalataim mondanám el, nekem volt egy idős tojóm, az megkotlott. Ismerősömenk is kotlott már meg, és kb 10 csirkét keltetett ki. Ha elbújva tud megülni, akkor megül.
Gyuri1027:
A legbiztosabb, ha pulykával kelteted azon állatokat, amelyek nehezen ülnek meg. A liba sok helyen korán kezd tojni, de nem fog megkotalni egyből. A tojások keltethetősége meg rohamosan csökken.