Keresés

Részletes keresés

dracaena Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1896
Hát igen. Tavaly azért mentem ki a kertbe, hogy elmúljon a depresszióm, most meg inkább kerülöm, nehogy fokozódjon.:(
Előzmény: kert* (1895)
kert* Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1895
Hát én lehet inkább nézném a vakondturást mint azt ami ma fogadott, fekete jelmezbe öltöztette a természet a növényzetet .
Nem elég egy héttel ez előtt volt fagyocska mert amilyen most volt , ilyet én eddig még nem láttam.
Kert növényzetének 60% lefagyott.
A lilaakác 3 méter magaságon túli része is, a trombita folyondár összes hajtása a magnólia még megmaradt hajtásai, szőlők, gyümölcsfák. liliomok, tulipánok, páfrányok.
fóliában a palánták.
Ilyen szomorú még nem igen voltam mióta meg van kertünk.
Előzmény: taffy (1894)
taffy Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1894
Nem tudom mi a jobb, de nálunk minden tele van vakondturással a faluban, mégis idén felhőkben járnak esténként a cserebogarak, nem hiszem, hogy azért mert az én kertemben van vakondriasztó.
Előzmény: Thor (1881)
taffy Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1893
Nálunk eszement sok vakond van a faluban, volt olyan, hogy a kertben napi 2-3 vakondturi jött fel. Nekünk néhány hónapja napelemes vankondriasztónk van és nagyon bejött, azóta nincs vankondturás, vagy ahogy a lányom mondta vakundás.
egy csomagküldő cégnél volt a legolcsóbb kb 5eFt 2 db.
Előzmény: il1321 (1879)
vértes Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1892

Sziasztok!

Nálam ennyi a veteményes.

1
Gox Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1891

Megpróbálom majd hűtés után elvetni, ha nem kel ki, majd szedek magot, és elvetem frissen.

Itt is volt dér reggel a Concó parton.Képzeljétek, virágzik az akác is!A paprika kiültetésével várom a szombatra beigért  e s ő t.

A kismadarakat nem tudom, hogy mik, citromsárga kismadarak, kb. veréb nagyságúak, de karcsúbbak a szülők.

A határban ma is siralmas dolgokat látok, nem hatottak a gyomírtószerek a répában és a napraforgóban sem.A föld teteje száraz volt, vitte a szél, eső meg nem mosta bele.

Előzmény: CBNora (1860)
Thor Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1890

Köszi.

Minjárt megnézem, hogy keletre vagyok-e tőle :) de asszem, épp a vonalon. Ilyenkor mit lehet tenni. Kivinni a leselejtezett újságot és rájukdobálni, vagy hogy?

Előzmény: beetee (1889)
beetee Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1889
Figyelmeztető előrejelzés:  2007. május 3. csütörtök éjfélig A csütörtökre virradó éjszaka második felében nagyjából a Balassagyarmat-Szeged vonaltól keletre többfelé várható fagy, talajmenti fagy. A legalacsonyabb 2 méteren mért hőmérséklet ezeken a területeken általában +2 és -4 fok között valószínű, de lokálisan (főként a mélyebben fekvő részeken) -5 fokot sem lehet kizárni a kora reggeli órákban.

Forrás: OMSZ

Előzmény: Thor (1888)
Thor Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1888
Én meg majréztam este, mert miután a 4 napból 3 napig a kertet túrtam, és ebből elég sok volt az ültetés, akkor tudtam meg, hogy fagy várható. De nem volt semmi az éjjel, +3 fokig ment le a hőmérséklet, az epreken, amik a legmélyebben vannak, azokon se látszik semmi disznóság. Tudtok valamit arról, hogy a kövtkező éjszakákra is szól a fenyegetőzés, vagy most egy darabig mégis tavasz lesz?
Flanell Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1887
Ha egy nappal előbb tudom, hogy rendes fagyok is lesznek még, nem ültetem ki a paprikát. Legfeljebb megnyúlik.
Így viszont 20%-os fagykár lett. Mondjuk, ez azért kisebb a valóságban, mert kettesével ültettem, és általában az egyik megmaradt, 85 dupla tőből talán 3 helyen ment ki mindkettő, és a maradék egyek jobban fognak nőni. Nem tudom, megismétlődik-e ma este, mert akkor végük. A csaknem egy hónapja helybe vetettek meg nem mutatkoznak, pedig ennyi idő után azért már sorolni szoktak.

A krumpli levele és hajtáscsúcsa elfagyott, de ez nem probléma, újrahajt, egy hét múlva ugyanolyan lesz, mint tegnap. Viszont már vannak bogarak, az nagyobb baj.
Előzmény: Flanell (1855)
Zitka Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1886
És a macskák által okozott kártevést mivel orvosolod? Kutyával? :-)))))
Előzmény: Thor (1884)
il1321 Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1885
Esetleg kölcsön macska?:-)))
Előzmény: Thor (1884)
Thor Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1884

Ja, a mérget a lótetvekre értettem, ha nincs vakond, aki megegye.

Nálam a macskák váltak be. Képesek órákig várni a vakondot a kijáratnál. Nem hiszem, hogy a nagyokat is elkapnák, de tavaly sorra pakolták nekem a küszöbre a vakondgyerekeket, főleg, hogy azok közül az idétlenebbje olyan közel ment a felszínhez, hogy jún elején még mindenhol lehetett látni, hogy hol haladtak el, felpúposodó járatokat hagyva maguk után, mint a rajzfilmben.

Én viszont nem voltam igazán hálás közönség, se dícséret se semmi, méla utálattal ástam el a zsákmányt a kertben. A macskák szemszögéből ez sziszifuszi munka lehetett: ők kiszedik a földből, én meg visszaásom. :)

Előzmény: il1321 (1883)
il1321 Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1883
Én érdeklődtem a riasztóról, de nekem nincs lótetvem, de van rengeteg hasznos gilisztám, és sok, már nem annyira szép palántám. A tépő salátának csak a sorján megy végig, ahol a nedves talajban giliszták vannak, ezzel felszámolva a gyenge növénykéket. Mert nem csak dúr itt-ott, hanem a felszín alatt járatokat csinál, lejjebb alagutakat épít, így a növénykéim gyökerei nagyrészt levegőben lógnak. Méreghez azért én sem folyamodtam.
Előzmény: Thor (1881)
CBNora Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1882

Hát biztosan nem tudom, de a kert többi részén voltak kupacok, sárgarépa meg maradt. Élveztem nagyon, mert korábban a rágottak mind szépen el is rothadtak. A pasztinák bírta a rágást, de egyszer a legnagyobb teljesen üresre volt rágva belülről, jól kivehető fognyomokkal.  Azon már csak röhögni tudtunk. A népi módszerek nálunk se váltak be. Van vakondűző kutyatejünk is, múltkor körbetúrták. Ez egy Mole-Stop nevű szerkezet, jól bele lehet csavarni a talajba. Sajnos nagyon sokba került.

Előzmény: il1321 (1879)
Thor Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1881

Nadehát! Mindent egyszerre nem lehet!

Vagy békénhagyod a vakondot és lesz aki felszámolja a lótetveidet meg a pajorjaidat. Vagy riasszuk el a vakondot (nem egyszerű, mert nem fogékony a finom célozgatásra), és akkor szórhatunk fel mindent méreggel. Mi a jobb?

il1321 Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1880
Én most hétvégén vetettem a csemegekukoricát. Kapával egy barázdát húztam, abba 50 cm távolságra 1 szem kukorica, közé 3 szem zöldbab fészekbe. A kihúzott barázdát belocsoltam, fedtem, hengereltem, majd fűvel vékonyan takartam.
Előzmény: Zitka (1878)
il1321 Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1879
A vakondriasztónak volt valóságos hatása, vagy csak békén hagyták a területet? Eddig megvoltam a vakondokkal, de az idén teljes erővel támadtak:-(( A népi riasztók (üveg, bodzaág, fokhagyma stb) nem váltak be.
Előzmény: CBNora (1876)
Zitka Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1878

Hát akkor nagyon úgy néz ki, hogy újra kell próbálkoznom.... Legalább 3-4 hete vetettem, és az egyik (ha csak nem fű... :-) ) kb. 3 cm-es. A másiknál se kép- se hang. Garafarm-os Golda F1 típusú holland csemegekukorica.

Több helyem sajnos nincs, a málnakordon középen kicsit kiritkult, ott találtam két tőnek helyet. :-)

Előzmény: dracaena (1877)
dracaena Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1877
Talán két hete ültettem? Vissza kéne keresni, beírtam ide a topicba, de már nem emlékszem. Olyan 10 cm-es lehet. Én úgy vetem, hogy kapával vágok egy lyukat, nagyot lépek, és ismét, aztán locsolgattam bele egy kis vizet, és 2 szem kukorica, aztán földet visszahúzom, és a kapa lapjával rápaskolok.
Viszont sem az ehhez képest másnap vetett pattogtatnivaló, se a harmadnap vetett takarmánykukorica nem kelt ki. Saját mag volt mindegyik, ugyanott rágta-hugyozta őket az egérnépem, de még várok egy hetet az újravetéssel (hátha jön egy kis eső, mert mindegyiket biztosan nem locsolgattam alá).
Nem szoktam csíráztatni, mert eddig mindig bepenészedtek a próbáim.
Előzmény: Zitka (1875)
CBNora Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1876
Lehet, hogy azért sem izgat annyira a lótetű, mert elég sok pocok garázdálkodik a kertben. Egész bokor krumplik tűnnek el, a répáknak sokáig csak a fölső 1/3-a maradt meg, a petrezselymet ősszel ki lehetett gereblyézni. Ehhez képest az a pár keskeny kis túrás, apró harapás semmi. Pár éve Ausztriában vettünk egy napelemes riasztót, ami rendszertelen időközönként elég erős hangot ad ki és közben rázza a talajt, azóta egészben vannak a sárgarépák. A krumpliból most is fogy valamennyi, de az már nem vészes. Az egész kertet nem védi, de elfogadható szinten maradnak a károk. Régebben a hosszúkás, zöld, elemes vakondriasztót betúrták. Ennek mélyebb és erősebb a hangja.
Előzmény: il1321 (1866)
Zitka Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1875

A csemegekukoricád mekkora? És mikor ültetted? Hány szemet teszel egy fészekbe? Beáztatod előtte?

Én idén ültettem először, 2 db-ot :-), de még csak az egyik jött ki - de még az is lehet, hogy az gaz, nem pedig kukorica...

Előzmény: dracaena (1874)
dracaena Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1874
Nem tudom, hány fok lett, mert kicsit elaludtam ma (a fürjcsibéim a szobámban alszanak, és minden éjjel legalább egyszer sivalkodnak, ilyenkor rémálmaim vannak, felébredek, visszaalszom, és másnap eléggé fáradt vagyok), de az biztos, hogy reggel fél nyolckor a kertben katonás rendben álló vödrökben a locsolóvíz tetején jégréteg volt.
Ahogy nézem, pár csemegekukorica elfagyott, a krumpli is eléggé elszomorítóan néz ki. (Krumpliból 3 sort ültettem, ebből 1-nél tettem fahamut is a gödörbe, ezek nem keltek ki, a többi alá csak vizet, na ezek kikeltek, de lehet, hogy most elfagytak).
Tegnap este letakargattam az eper egy részét takarófóliával, ezeknél nem látok különbséget a takart és a takaratlan között, a salátánál sem, de a reteknél igen.
Most úgy néz ki a kertem, mint egy elhanyagolt építési terület: szanaszét téglák, kövek, vödrök, takarófóliák... :)))
A napraforgó is mintha ép lenne, de a borsó eléggé szomorkodik.
Előzmény: CBNora (1872)
il1321 Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1873
Nem romlik a lé, tovább érik. Remélem, mivel minden kéthéttel korábban van, ez volt a fagyosszentek időszaka. A paradicsom hegyét nekem is csapta a fagy, de majd kiheverik.
Előzmény: Törölt nick (1871)
CBNora Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1872

Hány fok lett? Nálunk a hőmérőn (melléképület hátsó ablaka) -2,4. A fátyolfólia alatt a saláta félkemény volt. Baja nem lesz, de helyenként a -2,4-nél hidegebb is lehetett. Szegény diófánk, a korábbi -2°C után a levelei félig megfeketedtek, most meg biztos lefagyott a maradék.

Előzmény: dracaena (1856)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1871
Il-féle online kertészeti tanfolyam.. :)))
Köszönöm én is a választ! A csalánlé le van szűrve, csak azt nem tudom, ilyenkor megromlik-é vagy pár nap múlva még felhasználható? Még teszek vele egy kísérletet.. Retket piszkálom, bolha ugrik.. :( Talán csak beképzelem, mert annyira szeretném hinni,mintha kevesebb lenne...

Egy életem, egy halálom, én a hétvégén kiültettem a paradicsom és paprikapalántákat, most szurkolok, hogy fagy ne, eső viszont mihamarabb legyen.. :)
il1321 Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1870
A deszka alatt elég nedves a föld mindíg?
Előzmény: kiseg (1869)
kiseg Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1869
Én is ppróbáltam a deszkacsapdát, de nem működött, vagy csak én vagyok türelmetlen. Ezen kívül semmi vegyszert nem használok a kertben, de ezt egyszerüen nem birom kikerülni. Még a frissen vetett füvet is szanaszét dúrják! A karalábpalántákból meg egy-egy reggelre eltünik!!!
Előzmény: dracaena (1858)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1868
Köszönjük!
taffy Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1867
Köszi a választ, így beugrott, hogy már írtál róla korábban, kipróbálom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!