Keresés

Részletes keresés

kicsee Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2155
Akinek igértem, hogy megnézem a krumplifajtáimat annak bocsi, szakdolgozok és nagyon el vagyok maradva vele. Most is azt írom. De ami késik persze nem múlik.

Ma is csak egy órára szaladtam ki permetezni. Bordóilé+kén+Wuxal super+csalánlé keverékkel. A vihar egy pár paradicsom palántát elkapott azoknak eltörte a szárát. Volt, hogy a krumplinak is. (Még nem volt időm feltölteni...)
De úgy átlagosan minden elfeküdt ahogy van, mára felegyenesedtek.
A krumplibogarak túlnöttek rajtam, úgyhogy kezdődik azoknak is a vegyszerezése.
dracaena Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2154
Ma nekem is kapálhatnékom volt, de persze sokat nem bírok egyszerre. Azért egy kb. 1 m x 10 m-es szakaszt kipucoltam a kerítés mellett, egész takaros kupac lett a gizgazokból. Kár, hogy a fele tarack, úgyhogy ezt majd valamikor aszály idején muszáj lesz elégetni. Este pedig tartósítottam a falut. (Meggyújtottam a féreghajtás alatti tyúkszaros szalmát, mert elfelejtettem, hogy jól megázott.)
Nálam a vihar a napernyőt döntötte le, meg a kutyaház tetejéről lesodorta a műanyag hullámpalát (vagy mit) a nehezékül használt téglával együtt. A tetőmet még nem néztem, eszembe se jutott, csak most, hogy mondtátok. De így belülről úgy tűnik, mintha még meglenne.
wattacukor Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2153
Lyánykám mesélte, hogy a suliban belecsapott a villám egy fába. Nem az épülethez közel, hanem van az udvar mellett egy barackos és ott. Hát halljátok, nem semmi. Azt láttam, hogy nagy volt a szél, mert a jezsámenbokrom vízszintesig hajolt, de ugyebár mást nem láttam.
wattacukor Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2152
Bármikor bármire bárhányszor bárhol... mi van még???? Félek, hogy csak mázlim van és eccercsak nem úszom meg többet :D
Előzmény: dracaena (2150)
Flanell Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2151
Hát, olyan porta ebben az észak-alföldi faluban sem volt sok, ahol ne kezdte volna meg a tetőt, vagy ne tört volna ki fát.
Nálam leginkább a melléképület tetejét rendezte át, meg egy nagy akác egyik felét döntötte a kerítésre.
Előzmény: wattacukor (2149)
dracaena Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2150
Lehet téged ezügyben lízingelni? :)))
Előzmény: wattacukor (2144)
wattacukor Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2149
Hát az komoly lehet! Én meg megint csak pislogok, mert nem voltam a faluban már pár napja, és ma mondat a szomszéd fijú, hogy az utca elején döntögette a fákat a vihar. Meg 2 házzal lejjebb is kidőlt vagy letört egy és megkezdte a tetőt is. Meg a falu másik végén egy ismerősnél is kapkodta a cserepeket. Holnap kimegyek és megnézem a tető másik felét, remélem, nem hiányzik egy cserép sem.
Előzmény: Flanell (2147)
Flanell Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2148
vöröshagymában
Előzmény: Flanell (2147)
Flanell Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2147
Konyhakertészetileg a vihar a vörödhagymában csinálta a legnagyobb kárt.
A negyede tőből lefeküdt, már nem fog sokat nőni, a maradéknak meg a levelét összecsombékolta, ez sem tesz jót.
Tiszta szerencse, hogy egy része már ki van szedve, és a helyén már kikelt a zöldborsó, és befogta a paprika. (Azzal is hogy jártam: mondtam, hogy hozzanak 50-et, erre a vén kertész küldött 50 árában vagy 150-et, alig győztem elrakni. Főleg, mert volt még rajta kívül is vagy 200 palánta, főleg sóvirág.)

Tegnap nem sok esőt hozott a vihar, de hatalmas szemű, és jég is volt közte, meg vízszintesen jött. Ilyet még nem láttam, a föld tele van párhuzamos csíkokkal, ahogy a cseppek végigszántották a felszínt.
wattacukor Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2146

Hát itt vagyok kéremszépen.

Még másfélszer annyi terület maradt bekapálatlan mint amennyit most megcsináltam... (hűha, komoly matektudást igényel amit most leírtam... nem vagyok benne biztos, hogy értem...). Nagyjából lemértem, 10 nagylépésnyi hosszú és kb 6 nagylépésnyi széles területet intéztem el. Maradt 14x6 nagylépésnyi terület (így azért már érthetőbb... legalábbis nekem :D). 

Vetettem borsót, kukoricát, uborkát, bokorbabot, spenótot és gyuggattam hagymát. Remélem, marad még ilyen az idő és el tudom intézni a maradék területet is. Az az érdekes, hogy a talajnak kb a felső 3 cm-e kezelhető. Alatta tömény agyagszerű az állaga, csak épp fekete. Rendesen lepattan a kapa róla. MArcikám megint gyurmázott vele. Röhej!!! Pedig rendes nagy zuhi volt.

Mutatok pár képet a felhőkről.

kiseg Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2145
Azt szeretném kérdezni, hogy a csalános trágyázást milyen időközönként lehet alkalmazni? Túl lehet adagolni?
wattacukor Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2144

Jelentem, kapálok mint a gép!

Este jövök :D

Gox Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2143

Szebbnél-szebb kerteket mutattok! megmutatom az enyémet is.

beetee Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2142

Gugli a barátod

Különben savanyúságokban szokták használni, tartósít, savanyúságot szabályoz, állagot őriz meg...

Borászatban is hasznos...

Előzmény: taormina1 (2141)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2141
Sziasztok, meg tudná valaki gyorsan mondani, hogy mi a borkösav, mire való és hogyan használják? kösz
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2140
Nem ismerem. Amim van: Fehérek: Cecei, Amy, Start, csípős savanyítani Bogyiszlói. Zöld Rekord, Budai, Belecskai. Nagy pirosak: Kapia, Góliát, Greygo paradicsomalakú. Savanyításra Kecskeszarvú, alma, ceruza, cseresznye, Hatvani. De ezekhez sincs sok helyem. fajtánként 5-15 db tő van.
Előzmény: Zitka (2139)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2139

Van tapasztalatod lugaspaprikával? Hétvégén a piacon vettem egyetlen darab palántát, az árus azt mondta, 1,60-1,80 magasra is megnő.  Valami szerb (??) fajta... De édes.

Előzmény: il1321 (2138)
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2138

Gondolom ha nőnek ezek is kiugranak majd. A Sm-et nem ismertem eddig, a lányom hozta Olaszországból a két fajta magját. Azt mondja teljesen más az íze. Erre az egyik piacon, amikor nézelődtem, ajánlottak egy régi fajtát, azt mondták, hogy "tehéncsöcsű". A szemüveg nem volt nálam, otthon olvastam a nevét, San Marzano. Akkor ezt tőlünk lopták?:-))

Egy-két szálra nevelem őket. A tejes permetezést nem alkalmaztam, inkább a túrókészítéskor kimaradt savót öntöm a növényi ázalékomhoz, amikor permetezek. Azonban ha erőteljes fertőzés volt, akkor nekem is érte a paradicsomokat, legfeljebb volt olyan, amelyik átvészelte jobban. Amúgy csak normál Bordói-port használok. Most ezek vannak még: Manó, Marmand, Mobil, Lugas F1, Korall, Ace55. Cherolla, meg a három SM, meg kelt Vadon Balkon. Majd meglátom, lehet jövőre kevesebbet tartok. Paprikát is eléggé sok fajtát ültetek mindíg, de mindegyik más ízű, más célra kell. Ha pár tő is, de változatos.

Előzmény: CBNora (2137)
CBNora Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2137

Most 10 fajtám van, San Marzanom nincs, legalábbis nem tudok róla. Újabban szereztem be néhány névvel is ellátott fajtát, de némelyikről le is szoktam, mert a régebbieknél sokkal kényesebbek voltak. A Subarctic Maxi bevált, korai, nem nagyon savanyú és aránylag jól ellenállt a burgonyavésznek. És elég szép nagy csillag alakú virágai vannak, egyszerre sok.

Ezeknek egyelőre nincs semmi bajuk, de nem is illik, hogy legyen, épen maradt a földlabdájuk és eddig is régóta kint laktak éjjel-nappal, csak pohárban.

Ezeknek a zömét nem lehetne csak úgy becsempészni sehova, némelyiknek a 2 m-es állvány tetejéről szokott jól lelógni nyár  végére a hajtása. El lehet köztük bújni, ha nincs túl sok eső és nem rohadnak le.

Amíg győzöm, szoktam rá ügyelni, hogy ne nagyon sűrűsödjenek be, de egy idő után sose tudom követni őket. Ha egy szálasra nevelném, biztos könnyebben menne, de az meg nem tetszik, valahogy természetellenes. De tavaly ősszel az egyik kevésbé érzékeny fajtán pont a hajtások csúcsán és a nyitott részeken jelent meg először a Phytophtora, nyilván ott könnyebben lecsapódott a harmat. És ha állandóan esik, akkor meg úgyis mindegy. Rézzel időnként permetezzük.

A tejnek tapasztaltad a hatását? Párszor próbáltam, de nem nagyon védte meg, és eléggé ellentmondó dolgokat lehet  olvasni róla.

Előzmény: il1321 (2128)
CBNora Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2136
Nálunk a petrezselyem szokott magától kelni. Mindig csak levélpetrezselymet vetek, a gyökerét nem használom, meg az a pockok kedvenc eledele. Ennek nem olyan csábító a gyökere. Hagyom felmagzani, szedek is róla magot, de mindig az a legszebb, ami magától kel. Most a paradicsom kordon szélén vannak, ott nem takartam olyan vastagon. Az is jó a virágzó petrezselyemben, hogy azt is szeretik azok a gyönyörű piros-fekete csíkos poloskák, amik a kapor virágzatában szoktak tanyázni. Volt olyan év, hogy hamar tönkrement a kapor, akkor mentek a petrezselyemre.
Előzmény: Zitka (2133)
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2135

Egyet pont a kaktusz cserepe mögé dugtam. Ugye még most alig látszik?:-)))

Előzmény: dracaena (2130)
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2134
Ááá, nem könnyű átverni, ő is ismeri ezeket e gazokat:-)))) Amúgy amiket kidobunk, és később kikel, a természet már sajátjaként kezeli. Megfigyelhető, hogy a természetben vadon előforduló növények mindíg szebbek. Ennek az az oka, hohy az optimális időben kelnek ki, lehagyva azokat, amiket mi dédelgetünk. Na most az érdekes az, hogy ha én vetem el időbe a magot, az meg mire kikelne elpusztul. Úgy látszik annak is idő kell, hogy visszafogadja a növényeket a természet.
Előzmény: dracaena (2130)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2133
Nálam idén rucolaval volt teli a kert. Mivel nem tudtam, hogy magától ki fog kelni, persze bent a lakásban is vetettem, ugyanabból a magból, amit a tavalyiakról szedtem. De a jelek szerint az elhullajtottakból sokkal nagyobb volt a sikeres.
Előzmény: dracaena (2132)
dracaena Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2132
Ez biztos Murphy-törvény. Már kétszer vetettem uborkamagot, de sehol semmi. Tegnap odébbhúztam a tyúkudvarban az egyik kukorékoló-tuskót, a tövében vojala, egy négycentis uborkapalánta. Az amsteffemé az előkert, ott gyönyörű nagy eprek teremnek, persze lehugyozza, nem ehetőek. Amit innen kiültetek, az meg csak vegetál.
De adtál egy jó ötletet. Ősszel telehajigálom a kertet buggyant paradicsommal, paprikával, uborkával, nem szántatok, és akkor lehet, hogy jobban járok.:)
Előzmény: Zitka (2131)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2131
A szomszéd néni tavalyelőtt egy megbuggyant paradicsomot mérgében kidobott az ablakon, az előkertjébe. Aztán jól el is feledkezett róla. Aztán tavaly nyáron kikelt belőle a virágos előkertben olyan paradicsomerdő, hogy alig győzte ajándékozgatni a rengeteg paradicsomot. :-DDDDDDD Pedig hátul van neki igen rendes veteményese - ott meg döglődtek a szép, tervezett, palántázott paradicsomok. :-O
dracaena Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2130
Csempéssz be még pár tő paprikát, meg némi hagymát is, és mondd azt, hogy lecsóvirág.:)))))
dracaena Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2129
Tényleg, erről már hallottam. Szóval akkor ellenség a hangya, hiszen az az érdeke, hogy a levéltetvek minél tovább legyenek fejhetőek. (Apró bosszú a sorstól, amiért behordom a hangyabolyokat a fürjeimnek.) :)))
Oké, köszi, akkor ma kézzel mosok, mosószappannal, mert az van itthon.
Előzmény: il1321 (2125)
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2128

A San Marzano nekem is sárgult kiültetés után, de majd kiheveri. Ebből három félém van. Sajnos most bizonyosodott be, hogy ekkora kertben kevesebb palántát kell készítenem, mert nincs annyi helyem. Kilenc féle fajta. Így most a szabadban 35 tő paradicsomom van, nyolc tövet meg becsempésztem az asszony virágoskertjébe:-)))

A zeller közte van, a bazsalikomot még nem tettem közé, vártam milyen idő lesz, de hamarosan közé megy. A zsúfoltság miatt jobban kell vigyázni a paradicsom vész kialakulására, rezes, vagy tejes-savós permetezéssel.

Előzmény: CBNora (2111)
taffy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2127
Nálunk is tegnap jó nagy eső volt, a jeget megusztuk. Viszont gyönyörű villámok voltak a vihar előtt. Tegnap újra vetettük a zöldbabot, remélem az eső jót tett neki.
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2126
Ja kihagytam: a hangyát meg a levendula risztja. Lehet a bolyra levendula ágakat tenni, vagy a főzetét rálocsolni. Kipróbálva!
Előzmény: dracaena (2124)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!