Keresés

Részletes keresés

Thor Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2059

A matska micsinál? Hát mire tartod? :)))

Nálam borzasztóan ráizgulnak az összes rigóra, rendszeres az, hogy látom, a matska vetődik, a feketeség meg felrepül az első fa legalsó ágára, és úgy kiabálja, hogy tyuk-tyuk-tyuk-tyuk-tyurukkk, hogy abban a matska minden felmenője és oldalági rokona  benne van, nem éppen hízelgő kontextusban említve.

Előzmény: CBNora (2058)
CBNora Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2058
Az első pirosodó szamócákat elették előlünk a rigók. Nekem sokkal több bosszúságot okoznak, mint a lótücskök. Semmiféle madárijesztő nem használ, próbáltam szalagokat, CD-t, fekete partvist (ez régen az erkélyemen bevált), de semmi sem használ, csak a madárháló. Egyik évben körtecsutkák lógtak a fán, épet nem is nagyon hagytak.
Előzmény: Törölt nick (2056)
Zitka Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2057

Nálunk meg a spenót tetves. :-((((((((((((((  Alig féltenyérnyiek még a levelek, jövő hétre gondoltam valamit csinálni bébi-spenótból, de tegnap észrevettem, hogy néhány levél furán fodrosodik. Leszedtem, hát hemzsegtek rajta a tetvek. Gondolom, permetezni tök fölösleges, na meg nem is lehet a levélfonákhoz hozzáférni - nem is szólva az eü. várakozási időről. Hát így jártam. :-(

Törölt nick Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2056
Üdv itt! A jószomszédi viszony tényleg jól jön, mégha egy kis okoskodással jár is.. én az első években egy csomó növényt kaptam a szomszédasszonytól a jótanácsok mellé... :-))

Ez az eper dolog egy kicsit bosszant.. az enyémek már szép nagyok, de hóttződek, pedig telinapsütéses ágyásban vannak, anyósoméknál meg (két utcával arrébb) pici, nyamvadt, de piros és finom eprek csábítgatnak.. Az epret támadó bogárra senkinek sincs ötlete?

Még egy kérdés: fényképezőt sajna nem vittem magammal, de tegnap a málna levelének fonákján apró neonzöld tojásokat találtam.. ez kinek a fia-borja? Írtani kell, vagy óvni? A másik ilyen pre-állatka egy mahagóniszín, kitines borítású báb(?) - az kié??
Előzmény: szazezer (2052)
dracaena Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2055
Óóó, hát ez eszembe se jutott. Csak a sarj, de hát azt meg nehézkes folyamatosan fenntartani.
Előzmény: il1321 (2054)
il1321 Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2054
Ez a F1 hibrid, a szülőnövényekkel hozzák létre a magot.
Előzmény: dracaena (2048)
mamina Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2053

Azt hittem a spagettitököt hívják istengyalulta töknek. A magok, meg a csomagolás kint van műhelyben, még nem néztem meg mi van rá írva, de a képre emlékszem. A főzőtökre hasonlított csak egy kicsit sárgább volt. Akkor ez a spagettitök?

De holnap már okosabb leszek, ha megnézem.

Tegnap el is felejtettem írni, hogy nekünk is van piros eper. Már hármat meg is ettem, nem bírtam tovább várni és csak nézni, hogy piros. :)  De már érik az utánpótlás.

Ha minden jó, ezéven rengeteg málnánk lesz. Este megmozgattam egy kicsit a málna-dzsungelt, először azt hittem, hogy valami kártevő kis bogarak lepték el, mert mindenütt apró kicsi fekete bogárkák szálldostak a mozgatás következtében, nagyon megijedtem, próbáltam beazonosítani őket, eleinte sikertelenül, de aztán csak rájöttem, hogy ezek bizony szúnyogok! Még jobban megijedtem. Rengeteg volt!

Azt olvastam most egy könyvben, hogy almaecetes vizet kell inni naponta, és elkerülnek a szúnyogok. Még a kullancsok is. Sőt, kutyának, macskának a vizébe téve szintén hatásos, náluk még a bolhák ellen is jó. Valakinek hasonló tapasztalata.? Esetleg bevállt tipp a szúnyogok, kullancsok ellen? Úgy utálom, mikor ezek a kis vérszívók bekergetnek a kertből! A legrosszabb mikor öntözök. Csak csapkodok jobbra, balra.

Előzmény: CBNora (2038)
szazezer Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2052
Meghallgatom őket, nem gond. Türelmes vagyok velük. Egyszerűen szeretnek belszólni :)
Előzmény: dracaena (2050)
taffy Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2051
Már nálunk is pirosodik az eper. Szép lett a kert eső után.
Kb három hete vetettem három sor bokorbabot és a mult héten 3 db kelt ki összesen. Érdemes még várnom? Pedig drazsirozott mag volt, azt hittem az biztosabb. Még maradt belőle, érdemes újra megpróbálni?
dracaena Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2050
A szomszédokat érdemes meghallgatni, hiszen nekik már van tapasztalatuk, és a földjük is hasonló lehet a tiédhez. Aztán persze nem kötelező megfogadni, amit mondanak.:)
Előzmény: szazezer (2049)
szazezer Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2049
Sziasztok. Gondoltam csatlakozok a topichoz. Idén először ültettünk növényeket a kertünkbe. Novemberben vettük a telket. Egyenlőre nem építünk ezért úgy gondoltuk, hogy próbálkozunk. Volt az elején segítségünk meg persze a szomszédok non-stop okoskodnak...Szóval a szokásos növényeket ültettük. Borsó, bab, csemege kukorica, hagyma. Meg még ami majd jön.
Nagyon jó hozzászólások vannak, isszaolvastam elég sokat, biztos fogok kérdezősködni.
Eddig beszereztem egy biokert és egy öngyógyító kiskert című könyvet.
Minden jót kívánok mindenkinek ! Hamarosan jönnek a kérdések. Üdv.: Csaba
dracaena Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2048
Ezt a Benadette-uborkát akkor hogyan szaporítjátok, ha magnélküli?
Előzmény: il1321 (2046)
CBNora Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2047

Ha ez ilyen jó fajta, lehet, hogy nem is érdemes elvetni a Perezt. Azt is csak salátának használtam. Egyszer tettem el pár üveggel savanyúságnak, még mindig nem fogyott el, pedig egynek már átlyukadt a fedele a festékhibánál, olyan régi.

A Ritmo is jó volt, szép nagy kövér uborkákat termett.

Előzmény: il1321 (2046)
il1321 Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2046
Ja, és a Benadette nem kígyó, hanem nagyon finom magnélküli saláta uborka fajta, tisztán termővirágokkal.
Előzmény: CBNora (2042)
il1321 Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2045
A 30 cm hosszútól a piciig folyamatosan volt rajta. Mindíg a felfele terem fokozatosan, és többet egyszerre. Novemberig volt termése az üvegházban, akkorra elérte 4 m teljes hosszúságot, úgyhogy már vizszintesen futott.
Előzmény: CBNora (2044)
CBNora Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2044
Nekünk is sok volt, ami a 4 tövön termett, de van aki segít megenni. Ha Bernadette bírja kint is, akkor lehet, hogy kiültetem egy részét. Egy száron többet is terem, vagy csak jobban elfér?
Előzmény: il1321 (2043)
il1321 Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2043
Nem szoktam, nem is értek hozzá. Az alsó, oldalsó elágazásokat szoktam levágni, hogy csak egy szálon nőjön, de eddig ez bevált, 2 tő nekünk az üvegházban elég volt, meg három tő kinnt a szabadban. (Bernadette)
Előzmény: CBNora (2042)
CBNora Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2042
Szoktad metszeni a kígyóuborkát? Nekem tavaly 4 tő volt, Ritmo, hálóra futtatva, de sűrűn benőtték az üvegház nekik szánt oldalát. Most van 5 db Ritmo meg azt hiszem, ugyanennyi Bernadett, már gondolkodtam, hogy fognak elférni, esetleg költöztessem-e ki valamelyiket a szabadba.
Előzmény: il1321 (2041)
il1321 Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2041
Az kb 30 cm tátőtávolság. Megfelelő, főleg, ha egysorba ülteted. Az uborkát is lehet 40 cm tőtávra tenni, de futtatni kell felfele egy zsinóron. Tövenként pedig, főleg ha már terem, adni neki a vizet naponta, akár tövenként egy vödörrel.
Előzmény: CBNora (2040)
CBNora Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2040

Nekünk az nagyon ízlett. Érdemes hagyni megérni, akkor jön ki a zamata. Persze ízlés dolga, jellegzetes íze van, nem az a semleges zsenge tök.

Most vettem egy indátlan fajtát, kiváncsi vagyok, milyen íze lesz.

Más: 10 db padlizsán palántám van, az üvegház 3 m valamennyi hosszú, az egyik oldalra menne, a másik oldalra kígyóuborka. Nem túl sok az oda?

Előzmény: il1321 (2039)
il1321 Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2039
Nekem is a sárga volt.
Előzmény: CBNora (2038)
CBNora Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2038
És ez a Cucurbita ficifolia volt, zöld cirmos gömbölyded. A spegettitök nem ilyen agresszív, az ovális sárga, a főzőtök változata. A mag zacskóján biztos rajta volt, hogy ez melyik, de a ficifoliát szokták árulni istengyalulta töknek.
CBNora Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2037
A 70 db. több növényen volt.
CBNora Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2036

Nő vagy 30 centit naponta. Pár évig ezt futtattuk a kerítésünkre, de leszoktunk róla, lehetetlen volt kordában tartani. Ha egy hétre elutaztunk, mire hazajöttünk, már fent volt a körtefa tetején, ami elég magas. Egyszer termett vagy 70 darab, ezek közül volt, ami több, mint egy évig elállt. Az érett tökből pitét sütöttem aszalt szilvával vagy fügével, dióval és narancshéjjal. Elég sok pepecselés volt vele, nem fogytak el a tökök. Az éretleneket lecsósan ettük vagy saját levében párolva tojással.

Van belőlük megszárítva, éretten borzasztó kemény a héja.

Előzmény: mamina (2031)
il1321 Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2035
kb 2m-re elfut. Nekem régebben a nagykertben az árokparton volt. Aztán télre ottmaradt egypár tök, tavasszal meg tömegesen keltek, csak ritkítani kellett. Leszedve elállt decemberig hűvös helyen. Megjegyzem, én nem igazán szerettem enni. (Jó példa a földben telelt magokra, hogy majd érzik azok, hogy mikor megfelelő nekik az idő). De már ki lehet ültetni. Most eső után teljes gőzzel nő minden. Van piros szamócám!
Előzmény: mamina (2031)
dracaena Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2034
Akkor talán stílusosabb volna, ha nemesgázzal töltött lufikat kötöznál rájuk, festeni meg valamelyik állatvédő egyesület jelképét... aztán irtsa őket, aki meri.:)))
Érdekes, de az éticsigákat én is sajnálom, még a tyúkok elől is felkapkodom, aztán irány velük a közeli erdőszéle.
Kezd élni a kertem: kihajtottak újra az elfagyott dolgok, kikelt a bab. De errefelé még számítanak fagyokra, pl. most hétvégére, meg Orbán napjára. Én meg egy hete cukkini helyett véletlenül a görögdinnyemagokat vetettem el.
Előzmény: wattacukor (2033)
wattacukor Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2033
LLLUFIIIII
Előzmény: dracaena (2032)
dracaena Creative Commons License 2007.05.10 0 0 2032
Mi volt az ovodai jeled? Csigabiga? :)))))))))
Előzmény: wattacukor (2030)
mamina Creative Commons License 2007.05.09 0 0 2031

Helyzetjelentés: az eső után itt is megindult a növekedés.  A húsvétkor elszórt sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma végre mutatkozik. Pedig már azon voltam, hogy újra telepítem őket. Érdekes, hogy a sorjelzőnek használt saláta se bújt elő, pedig 3-4 naponta öntöztem a kertet.

A helyrevetett karalábék már egész szépek, úgy 5 centisek lehetnek. A hat fajta tök is szépen növekedik az eső után. Az istengyalulta tök még joghurtos pohárban, (eddig még nem volt nekem, ezért a nagy óvatosság). Jövőre már azt is a helyére teszem egyenesen.

A kukorica 20 centis, az őszi vetésű spenótot kiszedtem,csak egy párat hagytam meg magnak.

A cékla már kikelt, az uborka még nem.

Lenne egy kérdésem:

-indás az istengyalulta tök?

wattacukor Creative Commons License 2007.05.09 0 0 2030
Jobbat tudok! Ráírom az óvodai jelemet! Arról biztos nem jönnek rá!!!   >8-))
Előzmény: Flanell (2029)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!