Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2089
Ma lebontottuk a fóliasátrat. Ez a tákolmány tartotta + a fólia szélét a sziklakertből kimaradt dolomitsziklák és a tetején zsinegek voltak U-vassal rögzítve lobogás ellen. Ezt egyedül is egy nap alatt meg tudom csinálni, ha a férjem nem ér rá. Igaz, hogy a karókat csak székre állva tudom beverni, az elég strapás.
A háttérben a magasra növő paradicsomok állványai látszanak, ezeket a férjem hegesztette, miután a fa karók tőből kitörtek. A paradicsom még nem feltűnő és a szalma takarás holnapra maradt. Ma csak kiültettem őket.
il1321 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2088
Szedem a borsót, és örülök:-)))
Előzmény: wattacukor (2079)
il1321 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2087

Brehmből idézet:

Ez a valóságos földalatti tücsök a rokonai között a legerőteljesebb és legnagyobb. Alakjával, de mozgásával is a vakondot utánozza, s ezért is, ha még oly ügyetlennek látszik is, mégis biztosan jár-kel, annál is inkább, mert hátrafelé is ügyesen mozog. A lótetű a nedvesebb talajt kedveli. Ezért van az, hogy szárazság idején folyók iszapos partvidékeit keresi fel. Nappal sajátmagavájta kacskaringós járatokban tartózkodik, melyek a föld színéhez olyan közel vannak, hogy kívülről kígyózó vonalakban tűnnek fel. De vannak esetek, amikor alagútjaik mélyebbre vezetnek a föld alá, s ilyenkor az állatot is nehezebb megtalálni.

A lótetű úgyszólván mindenevő. Szemétdombok közelében és trágya között igen gyakori és itt nagy mennyiségben is előfordulhat, azonban erősen pusztítja a föld alatt élő rovarlárvákat, egyúttal azonban finomabb növényi gyökereket, átmegy a melegházakba, s itt a zsenge növényekre veti rá magát. Amellett ritkán láthatjuk, mert az ő munkája éjjel kezdődik meg. Ilyenkor repül is. Rendkívül óvatos és a földből kiásva magát, ismét ösztönszerűen és gyorsan tűnik el a föld alatt, akárcsak a vakondok. Éjjel, vagy esténként megjelenik a lámpafénynél is. A vízbe hullva ügyesen úszik ki a partra. A hímek, amíg még világosság van, halkan, cirpelő hangot hallatnak,

A terhes nőstény úgy gondoskodik ivadékáról, hogy szárazabb talajban fészeküreget, kamrát épít. Ennek van egy lefelé vezető folyosója, hogy a kamrában meg ne rekedjen a víz. A kamra falát nyálával megkeményíti, kitapasztja. Fölötte meglapítja a talajt, s itt a növényeket is eltakarítja. A kamrába 130–400 petét rak, s azokat egy darabig maga őrzi. A hosszúkás petékből 2–3 hét mulva kelnek ki a hangyanagyságú lárvák, melyek elég falánkok, s többszörös vedlés közben érik el rendes nagyságukat.

Tehát lehet próbálkozni a járatok végén megkeresni a fészkét. Slaggal kimosni a járatból. vagy nedves,  deszkával fedett földrésszel csapdázni, alámegy nappalra, ott meg lehet találni. Esetleg aki használ ilyet mérgezett csalétkeket kihelyezni.

Előzmény: Zitka (2081)
il1321 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2086

Aztán a tanya mellett vegyél egy csomó földet, hogy a saját szomszédod is te legyél:-)) Amúhy hülye ember mindenhol akad. Én újabban az egymilló, főleg hétvégén használt motoros kaszától őrülök meg. Ünnepnap, este, reggel. az mindegy. Hogy is érte el az emberiség motoros kasza nélkül a XXi-ik szd-ot.:-)))

Na most félretéve a szonáris környezetszennyezés elleni sírást. A spenót, ha megrázzátok és porzik, akkor az lisztharmat. Ki kell dobni, védekezni nem érdemes. A tetű ellen mindíg javasoltam a csalán mellé a kenőszappant keverését, együtt hatékonyabb.

Előzmény: dracaena (2085)
dracaena Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2085
OFF
Na ez meg a másik, amiért utálok itt lakni: megint rally van, és itt dübörögnek el a versenyautók, jó nagy hanggal (meg gondolom jó nagy levegőszennyezéssel), én meg azonkívül, hogy megőrülök a kutyám folytonos ugatásától, még a macskáim miatt is aggódhatom). Komolyan fontolgatom, hogy keresek inkább egy tanyát, legfeljebb veszek puskát meg szamarat.
END OFF
dracaena Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2084
Estefelé megpróbálom.:)
Előzmény: wattacukor (2082)
dracaena Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2083
Nálam valószínűleg nem tett jót, hogy pár napja elgázolták a sünimet. Itt éjszaka úgy hajtanak az emberek, mint az őrültek, talán, mert a szomszéd faluban (Cered) rendszeresen van autóverseny. Nem vagyok autós, de nem hiszem el, hogy egy egyenletesen cammogó sünit ne lehessen időben észrevenni. Amikor keresgéltük a házat (máshol), egyszer egy egész család (anya + 5 pici) volt elütve egy földes !!! úton.
A tavalyi denevérem is eltűnt, őt lehet, hogy a gyakran errefelé köröző ragadozómadár ette meg.
Lótetű ellen: Pár tipp
Il mester pedig a deszkacsapdát javasolja.
Előzmény: Zitka (2081)
wattacukor Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2082

Lehet, hogy ők rágják el a gyökereket...? :D Zugevő fecskék :))

Nem tudnád lefényképezni őket? Itt is nagyon sok van, de csak a levegőben láttam.

Előzmény: dracaena (2080)
Zitka Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2081

Szóval akkor tuti lótetű? :-((((( Mármint hogy a földön a lyukak a jelenlétükre utalnak?

Lehet, hogy ezért ilyen rossz idén a kikelési arány nálam pl. cukkiniből is? 2x3 magot vetettem, és egyetlen egy kelt ki. :-( Ma az egyik fészekbe (amiből egy se kelt ki) újra ültettem hármat - és ahogy áskáltam, találtam egy kb. 3 cm-es vastag szárdarabot.

Nálunk azelőtt sose volt lótetű... Honnan jönnek ezek? Vki egyszer azt mondta, hogy vásárolt termőfölddel, vagy marhatrágyaával lehet "importálni" őket. Na de nálunk semmi ilyen nem volt. A szomszédoknál sem... :-O

Előzmény: dracaena (2080)
dracaena Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2080
Nálunk nem volt se vihar, se eső, de nálam is csupa lyuk a föld, és sorra szedegetem össze a gyökér nélkül maradt palántákat.:( Pedig legalább 50 fecske bóklászik délutánonként a kertemben. És használják az itatót is, amit kitettem nekik.:)
wattacukor Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2079

Sziasztok!

Képzeljétek, a borsó meg van zakkanva! :) Már nem is tudom, mikor vetettem el, a lényeg, hogy alig kelt ki pár tő, már virágzik is. Erre most látom, hogy bújnak ki azok, amik ugyanakkor lettek elvetve. Röhej! :D A többi növények is köszönik, jól vannak. Jót tett az eső

Zitka Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2078
Ez fantasztikus! Most akartalak megkérdezni benneteket, mit csináltok borsó dőlés ellen - erre már itt vár a válasz! :-) Szuper ötlet!
Előzmény: zsebi41 (2075)
beetee Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2077
??? a félkör? :)
Előzmény: zsebi41 (2076)
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.12 0 0 2076
Bocsánat!         félkőr  akart lenni
Előzmény: zsebi41 (2075)
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2075

Még régebben olvastam itt, hogy probléma a borsó dűlése, mi ezt így oldjuk meg, ahogy a képen látható, ezeket a flköröket mindig ott szúrjuk le ahol szükség van rá.

A férjem hajlította 5mm-es huzalból

Frint Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2074
Szia, a neten találtam, ha érdekel:
"MAG NÉLKÜLI (TRIPLOID) HIBRID MAGTERMESZTÉSE

Az első triploid dinnyék 1959–61-es években Japánban, majd az USA-ban kerültek forgalomba. Magyarországon KISS Á. (1961) állított elő elsőként triploid fajtát.

A triploid hibridek vetőmagját leginkább kézi porzással állítják elő. A tetraploid anya virágait egy diploid apa virágporával porozzuk be.

A triploid vetőmag termesztésekor is a hibrid magnál ismertetett (4:2 soros) elrendezést alkalmaznak. A hibrid mag előállítása a továbbiakban a fajtahibridével azonos.

A magtermesztés a szülők genetikai alkatából adódóan nehézkesebb. A tetraploid anyák fenntartása, környezeti igényük kielégítése nagyobb gondosságot igényel, mint a diploidoké. A pollenátvitel, a termékenyülés is nehézkesebb. Egy-egy tetra termésben 50–80 db mag található, ez mindössze egynyolcada a diploid fajtában található magnak.

A termesztési költségek nagysága gátolja széles körű elterjedését."

Frint
Előzmény: dracaena (2048)
Zitka Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2073
több helyen láttam kb. 1 cm átmérőjű lyukakat a s veteményesben, főleg a még üres részeken. Lehet, hogy lótetűink vannak? :-(((
wattacukor Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2072
Remélem, nem lesz nagyobb vihar mint amekkora már van. Egész nap fú a szellő, majd' elfúj!!! :)
Előzmény: dracaena (2071)
dracaena Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2071
Vajon a ma estére jósolt vihar mit hagy meg a kertjeinkből? :(((
CBNora Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2070
Hát, ez lehet, hogy engem is eléggé idegesítene. Inkább fölraktam a madárhálót, oda pont elég volt a szélessége. Remélem, nem fognak befurakodni alá, a rigóktól még ez is kitelik.
Előzmény: kert* (2062)
wattacukor Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2069
Szerintem a tetv miatt pöndör a levél. Nálam is nagyon kicsik, lehet, hogy nem szeretik ezt az időjárást sem és azért ilyenek. Egy már fel is magzott. Ahonnan elköltöztünk, ott sokkal jobb volt a termés. Ott is volt tetű néha, de nem ennyi.
Előzmény: Törölt nick (2067)
CBNora Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2068
Nekem is jobb hétvége után, ki szeretném ültetni előbb a paradicsomokat, most kapálom a helyükről a gazt.
A tövek kiásásához több lelkierő kell, ott vannak mellettük a kaktuszok, akkor már ott is gyomlálnék, ahhoz meg föl kell készülni a napokig sajgó szúrt sebekre. De lehet, hogy hogy egyelőre hagyom a fenébe ott a gyomlálást, és kiszedem.
Nekem már elég szépen hajtanak a verbénák, akkor ültettem, mikor azt a hirdetést föltettem.
Előzmény: Thor (2061)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2067
Néhány nekem is bepöndörödött... Az a tetűtől van? Most lecsekkoltam, néhány fekete tetű nálam is van a visszáján, de ahhoz képest, amennyi tavaly pl. a labodán volt (akkor nem volt spenótom), az még semmi. Mióta nálam diagnosztizáltátok a földibolhát, már 4x permeteztem csalánléve a retket, akkor mindig kapott a spenót is.. Lehet, h. csak azért van ennyi...
Nálam is ilyen aprók a levelek, de már most kezd virágot hozni... inkább leszedem most..
Előzmény: wattacukor (2065)
Zitka Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2066
De még csak kb. 5 cm-esek a levelek... Azért megpróbálom legalább a sűrűn tetveseket lecsipegetni, hátha akkor a többire nem másznak át. De mindenhol azt hallom/olvasom, hogy idén átlagon felüli a tetűpopuláció. :-(((((  A rózsáim már március elején telistele voltak. :-( Azelőtt május előtt elő se vettem a spricnit...
Előzmény: Törölt nick (2063)
wattacukor Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2065
Az a baj, hogy mint említette volt a kedves kollegina, hogy bepödrődik a levél. De nem ám egyszerűen, hanem úgy teljesen. Ha meg széthajtogatom, eltörik... vagy szakad vagy micsinál. Ráadásul tiszta ragyás is lesz, nem sima hogy csak úgy le lehessen simogatni róla. Ez van. Legközelebb a kibújt spenótot agyonlocsoljuk csalánlével. Talán még most se késő. Azt hiszem, holnap adok nekije.
Előzmény: Törölt nick (2063)
wattacukor Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2064
Nekem is tetves a spenótom, de leginkább a szárához közeli rész. Azt csináltam, hogy leszedtem a levelet és lecsippentettem róla azt a lepedőnyi részt ahol hemzsegtek a tetűűűk. Csalódtam én is most ebben a termésben, azt hittem, szeretni fogja azt a helyet ahol van. Hát nem jött be. Pedig nagyon szeretjük ám mink a spenótot.
Előzmény: Zitka (2057)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2063
..és ha leszeded, és simán lemosod őket róla? :-)
Előzmény: Zitka (2057)
kert* Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2062
A szomszédom a cseresznyélyét úgy védi , konzerves dobozba néhány kisebb kavicsot tesz és a szél hatására zajt kelt a doboz.
Általában nem nagyon bántják a madarak neki.
Előzmény: CBNora (2058)
Thor Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2061
Ábszolútli :) csak épp állatira be van terítve elmászkálós programokkal (is) az egész hétvégém, úgyhogy ebben a pillanatban nem tudok semmit se mondani. Holott a rekeszt is vissza kéne vinnem. Képzeld, elültettem hétfőn mind-mind az összes verbénát! :) most kíváncsian várom őket. Ha megnyírod, majd esetlek ki is lehetne szedni egy-két tövet?
Előzmény: CBNora (2060)
CBNora Creative Commons License 2007.05.11 0 0 2060
Alszik. Vagy gallyakra vadászik és kergeti a saját farkát. A rigók is mintha éreznék, elég közel mennek hozzá.
A benti macskánk sok rigót fogott, míg kimehetett, most is levadássza bent az összes legyet, egeret és betévedt verebet. De inkább bosszankodom a rigók miatt, mint hogy megint a vasúti síneken mászkáljon.
Meg kéne nyírni a sziklakertben a sóskát. Érdekel?
Előzmény: Thor (2059)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!