Énnekem a dughagymáim évek óta csak döglödnek; tavasszal bedugom, összel kihúzom, közbe nem történt semmi, ugyanakkora mint volt, csak megivott egy csomó vizet meg trágyát és egész nyáron kapáltatta magát.
Bevallom nőiessen a kotlóst a csibéivel elloptam háttérnek. A paprika biztos atkás most megpróbálom avval az atkaölővel amit itt tanácsoltak. Régen volt Mitakom de azt már nem forgalmazzák, a többire nincs rá írva, hogy jó lenne a paprikára.
Nekem eddig két kapa volt a kedvencem most kaptam a férjemtől egy újat kész röhely mexikói, nálunk nincs kapa gyár? és az EU-ban se?
Úgy, hogy teljes nemzetközi a felhozatal, van egy pici gazoló kapám amit virágok között is tudok használni még a Szovjetúnióból való.
Egy ügyes kis magyar, és most a mexikói eddig jól megvannak egymás mellett.
Aztán van még ilyen olyan de azt ritkán használom./nyitókapa, saraboló /
Borágó ügyben annyit biztos, hogy elültettem de nem tudom hová. Valószínüleg kikapáltam, régen a nagy kertben a fa tányérba ültettem és ott biztonságban volt tőlem.
Szörös a levele, kék szép virága van.
Viszont véletlenül megmaradt a turbolya, most kel és az újzélandi spenót. Az őszi spenót nagyon szép lett 12kg-t szedtünk le, van bőven lefagyasztva.
A helyén a paradicsom gyönyörű. Jót tett neki a spenót?
Egy tapasztalat 4db. bazsalikomot hagyma közelbe ültettem egyszerre a máshová ültetttel, hihetetlen nyomorultól nézett ki, mikor kiettük mellőle a hagymát 1 hét alatt helyre jött a bazsalikom.
Ennyire közelről még nem tapasztaltam meg a rossz szomszédságot.
A Kelvedon nálunk is igen ígéretes, pár napja öntözöm is minden nap, mert a hosszú hétvégén ebből szeretnék levest főzni. :-)
a rajnai törpe viszont teljesen kifeküdt. Nem csak dűlöngél, hanem mint akit kiütöttek.... Fogalmam sincs, mi lehet az oka... Pedig u.annyi vizet kap, mint a kelvedon.
A zöldhagyma helyére tett paprikapalánta, borsó, újabb hagyma. A hagymát kb. 10 napja duggattam, és a meleg meg nedvesség hatására 4 nap alatt kibújt, hihetetlen sebességgel nő, nincs ideje megzöldülni, látszik, hogy az alsó pár centi sárga, kell egy nap, mire zöld lesz, de akkorra már megint van alul 3-4 centi friss sárga rész.
A helyükre pár sor céklát akarok, mert a saját termesztésű mag nem kelt ki, nem tudom, miért. Nagy nehezen sikerült venni hengerest, Cylindra nem volt ugyan, csak Bíborhenger, és nagyon meglepődtem: ugyanazon előállító cégnél a 2,5 grammos 99 Ft volt, az 50 grammos meg 319. (Meg ne kérdezzétek, hogy melyiket vettem meg! :)
Beindultak a borsók ezerrel. Tegnap reggel elmentünxedni egy kis Kelvedont, csak 2 sor volt. Azt láttuk, hogy a 2 héttel később ültetett Gloria (a képen) is szedhető, 4 sor. Összesen kb. 20 kiló lett. Mindkettőn elég sok volt még a túlságosan gyenge, ezért nem lett kiszedve tövestől, csak ott helyben szedtük le a felét, holnap viszont már széken ülve szedjük a maradékot. Plusz a 4 sor Rajnai is belép a játékba.
A Kelvedon nagyon finom, a Gloria viszont semmirevaló. Az az egyetlen haszna, hogy nagyon korai (lenne, ha időben lenne vetve), és olyankor még van ára. Teljesen ízetlen, meg világos-sárgás hüvelyű, nem mutatós. És rossz is szedni, mert először felfúvódik a hüvely, és csak utána nő bele a szem, nehéz válogatni szedéskor, mert az apró szemű hüvely is vastag. (Amúgy is a borsószedés az egyik legutálatosabb munka a kertben.)
Te aztán tudsz élni! :DD Jókat kirándulhatsz a földeden, nem semmi! Mi mostanában epretzabálni járunk ki, ma pedig megcsináltuk a medanszié helyét és fel is állítottuk, belefúttam pár köbméter levegőt, úgyhogy csillagokat is láttam ma már kb délelőtt 10kor. De kész és már csak tele kéne rakni :D
De hogy valami ideillőt is írjak: a borsót szerintem már a jövő héten lehet szedni. A másodvetésű is ígéretesen virágban van, a harmadvetés már kibújt, a negyedvetés meg még pihizik :D Kapáltam is ma egy kicsit, hogy legalább kilátszódjon a gazból szegény borsó, hátha felbátorodik. Megyek ki fényképezővel, elvileg a gyerekek belemásztak a medansziéba. Leképezem őket :D
Egymás mellé raktam 2 átteletett és 3 idén kelt földicsresznyét. Úgy néz ki, megéri átteleltetni. A tavalyiakon már a második szinten nyílnak a virágok, sok ágon, az ideieken most kezd megjelenni 1-1 bimbó. A tavalyiakat kiültetem szabad földbe, az ideieket cserépbe, és azokat fogom átteleltetni. A tavalyiaknak elég furcsa a levelük, nem hiszem, hogy még egyszer érdemes teletetni.
Ez lett a fóliasátor helyén. A hagymákat nem volt szívem kihúzgálni. Az első képen a háttérben valami már látszik a krumpliból. Tegnap megkapáltam, 1 bogárpárt és 3 petecsomót találtam, ezeket leszedtem, de ez még mindig szinte semmi. A második képet wattacukornak küldöm.
sziasztok ! nem szoktam ide írkálni, de látom, zsebi, még nem kaptál választ. ha atkára gyanakszol, permetezd le mindenképp a paprikát pl nissorunnal, ezt könnyen ki lehet mérni és nagyon jó szer. ideális az időjárás az atkák szaporodásához, még a leylandikra is átterjedhet. régóta csodálom a kertedet, és köszi a hasznos tippeket.
Köszi, jó lesz ősszel is.:) Képet kicsinyíteni a PIXresizerrel szoktam, ingyenes, és könnyen kezelhető. Én meg ma kiballagtam krumplibogarakat szedni a kertem végébe (100 m) a legmelegebb napszakban, de a dobozka helyett véletlenül a kapát vittem magammal, így aztán egy kicsit kapálgattam, utána felforrt aggyal visszaslattyogtam a házba a dobozért, vissza a kert végébe, teleszedtem bogárral, szétmorzsolgattam a petéket, rájöttem, hogy tulajdonképpen utálom a krumplit, aztán, ha már ott voltam, elszörnyülködtem a patakpartomon, hogy megint csupa nád, ezért visszamásztam a házhoz sarlóért és gereblyéért, aztán hátra a patakhoz, megint kipucoltam, de ekkora a hátamon már több víz folyt, mint amennyi a patakban van, és csak ekkor jutott eszembe, hogy fotókat ígérgetek már harmadik napja, de már nem volt erőm a masinát összeszedegetni (az elemek kipottyantak, elgurultak, ágy meg szekrény alá).
Szia druszám! :-) Köszönöm a választ! Sajnos ősszel csak az ágyás felét volt időm rendbetenni, oda duggattam is fokhagymát, most a másik fele sűrű, kusza, ott ütötte fel a fejét a rothadás. :-( A fűnyesedékkel való mulcsolást idén próbáltam ki először, a málnán (a szulákon kívül nem is nő ott gyom), de a következő adag már megy az eperre. :-) Valaki írta itt korábban, hogy az első adag eper letermése után le kell kaszálni az összes levelet, indát - lehet, hogy a hétvégén megpróbálom, hátha úgy megfékezhetőbb a kórság..
Tegnap jégeső esett, a virágos paradicsomok fele kidőlt.. :-(
Sajnos nincs magom, mindet elvetettem.Most spórolva vetettem, úgy mint a kukoricát, csak ebből nehéz lett volna 2 szemet szórni.Majd megritkítom.Képet nem tudok feltenni, mert túl nagy.Ősszel majd megmutatom, és szivesen küldök magot is.
Örülök, hogy tettszett a paradicsomom a napon szárítást egyszermár beirtam a 1278 h.sz. nél található de ha sikerül bemásolom. Ja ahol beírtam ott képek is vanna
Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.
Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.
Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.
Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.
Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal, vegyes
dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.
Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.
Előzmény:Zitka (1262)ezt a paradicsom barátai topikról másoltam be Nektek mert nem volt kedvem mégegyszer beírni 5103050
Előzmény:kiseg (1277) kisegválasz | megnéz | könyvjelző
2007.03.23 15:39:44 (1277)
Szia!
Lucullus paradicsomot ajánlatos aszalni. Én aszalógépben csináltam, és én karikára vágom, hogy egyenletesen tudjon száradni. Sok belefér egyszerre a gépbe, és nincs sok gond vele. Aztán irány az olivaolaj meg a füszerek.
Elképesztő. Jól látom, hogy a hálóknál csepegtető öntözés van? A paradicsomokat kézzel locsolod? Mindenképpen tegyél majd be képet arról a 14 féle paradicsomról, ha érnek (ha már végigkóstolni nem tudjuk).
Ez igaz, a nagyanyám pl. csak egy levesrevalót (kb1/4rész) vágott ki belőle. seb beszáradt, legközelebb megint vágott belőle amennyi kellett, a káposzta torzsát is bennhagyta. Furcsa is volt néha a kertje. Fél karalábék mellett kis-karalábék, torzsából kihajtott kis káposzták...
Nem teszem napra, nincs rá szükség. Lehet, hogy nem is tenne jót neki. Az előző lakhelyünkön pl a spejzban tartottam. Nem tudom, hogy mit tenne a napon, lehet, hogy hamarabb képződne méz az aljára.
Érdekes dolgot hallottam. Legalábbis számomra az volt. Kíváncsi vagyok más is hallott-e már erről, illetve van-e ilyen jellegű tapasztalata.
Állítólag a karalábét nem kell kihúzni a földből ha megérett, csak le kell vágni a gumóját, a gyökeret, leveleket nem bántani, és új gumót növeszt.
Igaz-ez?
Kedves IOkaste!
Én sem régóta kertészkedem, de nekem ez úgy tűnik, hogy gombás megbetegedés (szürke rothadás). Én biztosan eltávolítanám a beteg növényrészeket, hogy ne fertőzzék tovább a többit. Biztos jót tenne a növénynek egy kis tápanyag, hogy ellenállóbbak legyenek a betegséggel szemben, de mivel most terem, nem biztos, hogy nyugodtan lehet ilyenkor bármilyen szert is használni e célból.
Biokertészetről szóló TV műsorban azt ajánlották, hogy az eperágyásba az eprek közé dugdossunk néhány gerezd fokhagymát a szürke rothadás megelőzése céljából. Ezen kívül javasolták még, hogy fűnyesedékkel (nem gaznyesedékkel!) takarjuk le a földet az epertövek körül, között. Ennek több előnye is van: nehezebben szárad ki a föld körülötte, nehezebben nő ki a gaz, ha esik az eső, akkor nem lesz sáros az eper, és a te szempontodból a legjelentősebb: ha nem érintkeznek a földdel a bogyók, kisebb valószínűséggel alakul ki a megbetegedés.
Remélem, sikerrel jársz
:-)
A paprika nálam tetves lett, ezért lepermeteztem.A tetük sem mindig látszanak, csak pár nap múlva, viszont a levelek, fiatal hajtásvégek zsugorodnak.---Ha minden igaz kikelt a borágó!A paradicsomhoz hasonló kikelve?
Fantasztikusan szép!!! Én csak 1-et hagytam meg, kiváncsiságból.Első képen az uborka, a másodikon a bazsalikom és magról kelt eper, a harmadikon a kifényesedett kapáim láthatók.Legtöbbet a tárcsalapból készített hurulót használom.Olyan meleg volt 9 órakor, hogy akkor vettem észre az éjjel kikelt csirkéket, amint a kotlós körül szellőzködnek!
Szeretnék segítséget kérni a gyönyörű tulipánpaparikám meg atkásodott torzak ráncosak a levelek a kártevő szemmel nem látható azért gondolom, hogy atkáról van szó. Biztos nem gomba mert elszineződése nincs a levélnek.
Ki mit tesz ilyen esetben?
Mára elkészültem a hálós támmal erre fut majd nemsokára az uborka és a fejteni való bab.
Levertük a paradicsom karókat is, számszerint 84-et mivel annyi tő paradicsomot ültettem, azért van ilyen sok mert 1. szereti az egész család, sokat főzök be, és rengeteget szárítok napon és teszem el olajba.
Összesen 14 fajtából áll az állomány
Megmutatom, hogy azért maradt hely a virágoknak ismégha megszállottan ültetem is a paradicsomot