Két rekesz palántával megint kevesebb van. Tegnap kiültettem az egyik kerítés mentén a sütőtököket. 42 db. Ha tövenként csak 1-2 tök lesz, akkor sem fogunk éhezni a télen, de elég nagy munka lesz visszahúzgálni a hajtásokat. A megfelelő takaráshoz viszont kell ennyi. Így nem kell megvitatni, hogy pl. kellemes-e magyarnótát hallgatni a szomszédból, hogyhogy nem szeretem stb. Bedugom a fülem, és kész.
Majdnem az összes krumpli kibújt. Úgy tűnik, beválik a taktikánk, a bogarak még nem találták meg. A szomszédban már lepermetezték, 3x is (először 'valami lével', persze a bogarak túlélték. Szombaton lejárt permetezőszerrel, fene tudja mi volt, túlélték. Tegnap valószínűleg Actarával, aznap vették, kb. még emlékeztek a nevére. Ahányszor kérdeztem, sose tudták megmondani, éppen mivel permeteznek, de nem nagyon porlaszt a permetezőjük, nem jön át). Az első petehullámból valószínűleg már nem sok jut nekik. Ami a tavalyiból kikelt, az már tele lett petékkel, gyomlálgatom ki őket.
De ha mégis megtelepszik, iszonyú nehéz megszabadulni tőle. Kiásni nem lehet, visszanő. Nálunk a veteményes közepén volt, úgy vettük a kertet. Mielőtt föl akartuk kapálni a motoros kapával, először mélyen ki kellett ásni, hogy ne darabolódjon föl. Így is egyre nagyobb területet hódított meg, vízszintesen is terjedt. Savanyúságot nem szoktam csinálni, a céklát inkább majonézes salátának esszük, krumplival és hagymával. A férjem nem szereti a tormát, én utálom reszelni. Amíg nem volt elég téli retkünk, a vékonyabb gyökereket elrágcsáltam szendvicshez (a kollégák röhögtek is rajtam), de inkább megszabadultunk tőle. A biokertészek ne figyeljenek ide, két egymást követő évben kapott ősszel Glialkát, egyszer nem volt elég. Egy szomszédunk szerint sóderkupacot kell rátenni, akkor kipusztul.
A szomszédasszony árokkal elválasztva tartja a kert végében, neki így nem terjedt el. Ha van elég a patakparton, nagyon jó helyen van ott.
Le kell vágni a virágokat a szárról, na nem egyesével, hanem én a vékonyka szárakon szoktam hagyni, úgy, hogy a végén csak a 2-3 mm vastag szárak maradnak kopaszon. A levágott virágot befőttesüvegbe teszem és kristálycukrot szórok rá. Az lenyomja a virágot, úgyhogy lehet több rétegben is csinálni. Ha megtelt az üveg, tetőt rá és hagyni csakúgy magának. Össze fog esni a virág és pár hét múlva méz állagú valami lesz az alján amit köhögéskor, torokfájáskor lehet bevenni. Nem szoktam leszűrni, nem is tudom, hogy lehet-e. Elég nehéz kibányászni így a "mézet", de nagyon hatásos. Egy mokkáskanálnyi elég belőle naponta egyszer. Anyósom szerint úgy az igazi, hogy ha a "mézet" a szádba teszed, aztán csukott szájjal levegőt veszel, magyarul letüdőzöd a gőzét (??) és csak ezután nyeled le. Az illata elég bizarr de az íze nem olyan rossz. Nekem nem penészedett meg egész télen sem.
Remélem érthetően írtam le... ez a meleg eléggé lenyomja az agyacskácskámat. :D
Igen. kiválasztok 1-2 sebb, nagyobb gumót, és tavasszal kiültetem, Karót teszek mellé, hogy el ne dőljön a magszár. Kb, mint a hagymát. A kicsiknek hosszúkás a levele, és a levélszár enyhén bordó. (jól elbeszélgetünk két topicban fekváltva:-)))
Majd ha kicsit nőnek, kiválogatod a növénykéket, át lehet ültetni őket. Az angolok még a hagymát is palántázzák, mint mi a pórét.
Kiderült, hogy amit átültettem a veteményesből és úgy gondoltam, hogy tök, az biz nem az. Lefkényképezem és megmutitom, hátha valaki ráismer :) Van egy olyan tippem, hogy talán sárgadinnye, dehát mit tudom én... esetleg mégiscsak elfajzott tök...
Mármint egy átteleltetett gumót ültetsz magtermesztésre? Nekm csak magom van, tegnapelőtt vetettem újra. Nincs véletlenül fotód, hogy mit nézzek, mi fog kibújni? Ahol ugyanis a tavalyi komposztot kiszórtam (enyhe túlzás komposztnak nevezni, nem volt még igazán érett), ott minden haszonnövény kihajt, olyan is, ami a rendes helyén ki se bújt, szóval elég nehéz megtalálnom, hogy hová mit ültettem.:))) Tegnap is keresgéltem a földimogyorómat (csak a fotomasinám nem volt használható, így még nem tudom megmutatni a tippjeimet), hát teli van paradicsommal. Úgyhogy most komoly lelki válságban vagyok, hogy otthagyjam őket (és akkor karózgathatnám, mert ezek tavaly olyanok voltak), vagy ragaszkodjam a saját elképzelésemhez, miszerint ott mogyorónak kell lennie.:)))
Szerintem nem kell metszeni a paprikát, de nem vagyok szakértő.
Sőt, amióta az édesapám kipróbálta, és a fele paradicsomot nem bántotta, a másik felét lehónaljazta, és mind a két adag ugyanannyit termett, azóta nem csipkedem ki a paradicsomok oldalhajtásait, csak ha nagyon elburjánzik a bokor.
Én olyan 4 éve azt a tippet kaptam, hogy lyukasszam ki egy 16 literes festékesvödör alját, és ássam be peremig a földbe, abba ültessem az áfonyát fele tözeg, fele savanyú virágföldbe. Nagyon bevált, már eddig is termett a bokor (talán 3szor is), és most dugig van áfonyával. majd le kell takarni hálóval, ha kezd érni, nehogy leegyék a madarak.
Ez a Sophia nevű áfonya. és tényleg nagy (cseresznye méret) és finom.
A vörös áfonya viszont csalódás, apró és savanyú :(
Sajnos eléggé sárgák a levelei, az a tippem vashiányos. Nem tudjátok mit kellene csinálni vele?
Szedtünk bodzát. Holnapra kész a szörp :))) Amit nem áztattam a szörpbe, azt lecukroztam. Megsziruposodik és mindenféle köhögéses torokfájásos bajra jó. Ismeri valaki? Nálunk bevált.
megy az szalicil nélkül is, legálábbis nálunk évek óta így működik, mi köményt őröltet teszünk bele és tényleg héjában főzzük, de nem hámozzuk, hanem langyosra hűlve egyszerűen kézzel lejön, letolható. Ezért talán jobb a hengeres, mint a gömb
Azt szeretném kérdezni, hogy a paprikát hogyan kell metszeni? Több fajta van a fóliámban és mindegyik gyönyörüen virágzik. A tetejük már 2-3 villás, ezeket le kell törni. Oldalhajtást is le kell törni? Ti hogy csináljátok? Esetleg az uborkára vonatkozó főbb metszési szabályokat is leírná valaki?
Milyen áfonyához kell. Mert én fenyő tűlevél komposztot, tetőmohát, forgácsot kevertenm össze kevés tőzeggel. Alacsony vörös, és kék erdei áfonyát ültettem fenyőfa alá, és nőnek, fejlődnek szépen.
Nálam az alap sotráv 20 cm. Lassan elfogy a Rajnai, még kb fél-3/4 kg várható rajta. eddig két kg-ot szedtünk le, csövenként 5-8 szem mag van benne. Utánna a Kelvedon következik, ezt 2 hétre a Rajnai után vetettem. Hétvégére szedhető. Az érési , koraisági sorrend: Glória, Rajnai, Kelvedon.
Hallottam egy olyat, hogy a savanyúságként eltett céklát lehet "téliesíteni" is. MAgyarul, a céklát héjastól megfőzöd puhára, aztán meghámozod, szeleteled és ecetes-sós-cukros-köménymagos lébe teszed üvegbe és pár napig elvan hűtőben. Ha ugyanezt forrón teszed, szalicillal a tetején dunsztolod, akkor állítólag sokáig eláll. Én még nem próbáltam, de hátha. Talán még a mindmegette.hu-n is van recept hozzá.
Virág van nálam is + 1 puli. A lakásból most tettem kia kertbe azt a mikulásvirágot amit 3 éve kaptam és én virágoztatom minden évben. Igaz nincs meg mikuásra csak jan. 1-re volt de még mindig szép, ha levirult visszavágom és szept végéig a kertben van.
A futóbab és az uborka kordonra fut, most míg feltettem a képeket pihiztem ebéd után felkötözöm a hálót a babnak, az uborka hálóval még várok. Feltéptem 1 sor borsót annak a helyére még ma beültetem azt a 8 pari palántát ami még kimaradt. A korában kiültetetten már van pici bogyó.
Errefelé is szokás futóbabot ültetni a kukorica közé (gondolom, javítja a talajt). Tavaly én is így tettem, de nem volt szerencsém vele. Először a szélvihar döntögette ki a kukorica egy részét, aztán bejárt a vad (szerintem disznó), az is ledagonyázott egy csomót, de ettől a kukorica nem mind pusztult ki, hanem ferdén is nőtt és termett. De ezt a hatalmas káoszt (összevissza dőlt kukoricák, rajtuk az összevissza futó babok) egyáltalán nem tudtam művelni, később meg még a pattiszon is bebújt közéjük.
Köszi a receptet, ezt majd kipróbálom valamilyen vega-változatú töltelékkel (feltéve persze, hogy megtalálom a tormát, mert még nem szántam el magam erre a 200 m-es túrára). A közvetlen kertszomszédom is azt mondja, hogy próbálta a kertbe behozni, de neki sem maradt meg.
Nekem sincs sok helyem ezért ősszel ültetek kifejtőborsót , épp ma tépem fel. A helyére jön a már pohárba várakozó bimbós ill. virágzó paradicsom palánta.
A később ültetett velőborsók helyére, majd a krist. vizes üvegben növő csemege kukorica kerül, cékla, szárzeller ami most még cserépbe van, és az egyik borsósor helyére meg zöldbab.
Tudom, hogy nem illene két pillangóst ültetni egymásután de már most lesz a 3. éve, hogy igy csinálom és gyönyörű zöldbabom van.
Helyhiány miatt még csak 1 sort ültettem az jó lesz korainak.
Ja és a kukorica közé, futó z. babot a juliskának egy jobb változatát ültetem, tavaly arról még októberben gyenge babot szedtem.
Régen volt 400 öl kertem most meg házzal és díszkertel együtt van 250.
Paradicsomból, borsóból z.babból, fejteni való babbó, tökből, cukkiniből, padlizsánból, mángoldból, spenótból, csemege kukoricából megterem a teljes szükséglet.