Keresés

Részletes keresés

dracaena Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2276
Köszi, akkor holnap aprítom. Sajnos, már most is dzsungel, így vettem a házzal tavalyelőtt, és már tavaly se tudtam, mit csináljak vele.
Előzmény: taormina1 (2275)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2275
Én föltétlenül levágnám a termés és virágzás idején keletkezöket, mert a fejlesztésük rendkívül sok energiát von el e hasznos tevékenységtöl. Késöbb is csak akkor hagynám, ha kifejezetten szaporulatot kívánok elöállítani, különben áttekinthetetlen Dzsungellé válik az ágyás.
Előzmény: dracaena (2274)
dracaena Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2274
Az lehet a baj az epremmel, hogy ezerrel hozza az új indákat. Közben meg virágzik is, de hogy aztán mi lesz a virágból, azt nem tudom, mert bogyót egyet se látok. Ilyenkor lehet levagdosni az új indákat? Fog attól esetleg teremni?
Előzmény: taormina1 (2272)
dracaena Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2273
Fürtösköles? Vagy a cirkot nem madáreleségnek vetetted? Nekem tavaly mindkettő jól sikerült, még kissöprűt is kötöztem.:)
Előzmény: Gox (2264)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2272

Nem: nekem mind rendbe van téve. Három különbözö korú eperágyásom van, ami egyértelmüen túl sok egy ilyen kis kertbe. De a legújabbikban olyan kis hitványak még a tavaly ültetett növények, hogy alig terem. Ezért meghagytam még a legöregebb ágyást, hogy egyet még hadd teremjen. De tulajdonképpen nem látszanak elöregedettnek a tövek: nincs olyan hosszú kiszáradt "törzsük"; az eper valahogy meg tudja újítani magát, nem tudom, miért kell három évenként fölszedni.

A középsö ágyás ereje teljében levö tövei is így teremnek, ötletem sincs, mitöl. Persze az öntözöcsöves öntözés mindig kevés.

Előzmény: Törölt nick (2261)
dracaena Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2271
25 éve (amikor pár évet falun laktam) volt egy kis fóliasátrunk. Rémes dolog volt szakadó esőben ott locsolni.:)))
Előzmény: taormina1 (2260)
dracaena Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2270
Köszi:) Ma esett félcenti eső (jó nagy reklámot csaptak neki ott fönnt), hátha holnapra már találok valami ilyesmit.
Előzmény: il1321 (2255)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2269
Ez a probléma nagyon ismerös; minden cm² hely ki van töltve, pedig úgy steretnék még egy pár kukoricát meg karós babot.
Előzmény: CBNora (2266)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2268

De szép! De mi van itt kívül és mi belül?

És mire szolgálnaka az üvegek meg a deszkák?

jól emléxem, hogy neked is ilyen egészen kicsi üvegházad van?

Előzmény: CBNora (2267)
CBNora Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2267
Most ilyenek a kígyó és Bernadette uborkák az üvegházban.
CBNora Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2266
Hát most már mindegy. Én tulajdonképpen szerettem is rágcsálni, az ecet nem hiányzott belőle. Azok a vékony gyökerek nem voltak olyan rettentő csípősek. De egyszer majd kipróbálom ezt a reszelést.
A bodzát a bogyójáért termeled? Nagyon szép ültetvény, eddig Ausztriában meg a Nyírségben láttunk ilyet.
Jó neked, hogy az üres helyhez keresel növényt és nem a palántákat kell ide-oda besuszterolni.
Vezso Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2265
Hű, ez a te ültetvényed? Egyszer beszabadulnék egy ilyenbe!!
Gox Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2264

Köszönöm, mentettem.Gyorsan kell cselekednem, mert elvirágzik a bodza.Ma még veteményeztemcéklát, kötözősalátát, sütőtököt, spárgatököt,csemegekukoricát, büdöskét, körömvirágot, vörösbabot, cirkot, karalábét, brokkolit.Remélem nem sülnek meg a magok a földben.Még mindig maradt 1 kis hely, de már nincs ötletem.Az egyik fajta futóbab /bolti vetőmag/ alig kelt ki.A rendes kukoricát vetés után a 6. nap be lehetett kapálni.Erre nem számítottam!Ebben van pár sorban a futósbab, több fajta.

CBNora! A tormát elég megtisztítani, felkockázni, és a kis konyhai aprítógépben tökéletesen olyan lesz mintha lereszelted volna.

Előzmény: wattacukor (2238)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2263
Igen, ez az, azt hiszem, ezt a Selvaticat kerestem.
Előzmény: Zitka (2262)
Zitka Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2262

Ez is rucola, "rocket" alfaj, tőrózsás. A boltban, dobozolva általában a másik fajtát lehet kapni, ami csipkésebb levelű, és levélnyeles.

Ezt a rocket fajtát úgy szedem, hogy mindig alulról töröm le a leveleket köröskörül, két-három "szintet", aztán középről jön az új hajtás. Nyár végére méteresre is megnő. :-) Ez az idei korai nagy meleg viszont nem tesz jót neki, hamar megvastagszanak a levelek, nem annyira zsenge, diós íze van, mint az elmúlt években.

Itt a rucola selvatica:

http://www.biolinesrl.it/sementi/pagine/rucola%20selvatica.htm

És van az eruca sativa - a vadrukola. De most már eléggé keverem az infókat... :-)

Előzmény: taormina1 (2259)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2261
Van. :-) Mi is az ivóvizet pazráljuk.. Aszályos nyarakon meg is látszik a kerten.. :-(

Egy másik ötlet az eperre: nem túl öregek már a tövek? Nekem ősszel csak az eperágyás felét volt időm rendbetenni (kellő tőtávolság, sarjak levágása, öregek kiszedése..), ott most hatalmas, gyönyörű, szabályos eprek nőnek, a maradékban olyanok, mint Nálad. (De az is finom.. :-) )
Előzmény: taormina1 (2260)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2260

Hát igen, a locsolás mindig nagy problémát jelentett. Eddig azért, mert még mindig nincs se kutam, se ciszternám, és vezetékes ivóvízzel kell locsolni. (Van még ilyen hülye rajtam kívül?)

Az üvegházban meg eltartott egy ideig, míg tudomásul vettem, hogy ott sose esik az esö, minden csöpp vizet nekem kell odahordani (Sajnos a csö nem ér el odáig), de hát igyexem odahordani, és mostanában, mióta lentre is bekerültek a növények, már nem olyan porszáraz, mint szokott lenni. De minden nagyon-nagyon lassan fejlödik.

Előzmény: il1321 (2256)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2259

Hát, elég nehéz leírni; kicsit erös, füszeres íz, én nagyon szeretem, ezért akartam ilyet termeszteni. Hogy a növény milyen, azt nem tudom, eddig még csak konyhakészen láttam a közértben:-(

Akkor ez nem az a növény? Hogy kell szüretelni és mikor?

Amit a képen látsz, nálam a legnagyobb példánynak számít: nálam minden fele olyan sebességgel fejlödik, mint másutt...:-(

Előzmény: Zitka (2258)
Zitka Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2258

Melyik neked az igazi rucola-íz? A csipkés, levélnyeles (egy magból egy levél) fajta rucola íze?

Szerintem elég kesernyés - nem is tudjuk magában megenni, csak vegyes salátában. Nálam már iszonyú nagyok a fejek, az alsó levelek olyan vastagok, hogy mennek a komposztra.

Előzmény: taormina1 (2251)
kiseg Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2257
Ezt találtam a paprikára:

Növényápolási munkák:
kötözés, metszés (villás elágazás egyik ágát visszatörjük), szellõztetés, öntözés, sorközlazítás, gyomlálás

il1321 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2256

Most olyat kérdezek, mint a motoros embertől szoktak, ha nem indul a gépe: Üzemanyag van benne?. És akkor, ha nem az a baj csúnyán néz.

Locsolod őket rendesen? Elég száraznak tűnik a föld. Akár naponta kell locsolni. Az uborkát főleg. Ilyen időben a poharakban egyik napról a másikra kiszárad a föld. Ha igen, akkor bocs, és ne nézz csúnyán:-)).

Előzmény: taormina1 (2250)
il1321 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2255

Ilyen a cékla tegnap. Ami kel ki, az is ilyen, csak kicsibe. ( a kiscsibe is olyan, mint a tyúk, csak kicsibe:-))) A második képen pedig a magcékla a karó mellett.

Előzmény: dracaena (2233)
il1321 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2254

A paprika metszésről nem is hallottam. Esetleg, valamilyen nagyon speciális módszer, de szerintem ezzel nem érdemes foglalkozni. Az uborkánál, amennyiben futtatom arra törekszem, hogy egy szálra nőjön, csak az oldal hajtásokat végom le. A metszéséről bővebben A Balázy-Filius féle zöldségtermesztés könyvben, vagy ezen a linken egy rövidet http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/index.htm
Bővebben pedig a zöldségfélék termesztéséről ezen a linken:

http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b57/index.html

Előzmény: kiseg (2244)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2253

Ezek az eprek mitöl ilyenek?

Millio van rajta, de egy sem haladja meg a 1,5 cm átméröt.

Összel marhatrágyát, tavasszal bogyós gyümölcsnek való mütrágyát kaptak.

taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2252
Előzmény: taormina1 (2251)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2251
Zita, szépen kikeltek a rucolák, szét is ültettem, de egyáltalán nincs nekik olyan jellegzetes rucola-ízük, hanem füízüek, mint a fejes saláta. Ez csak késöbb fog kialakulni?
Előzmény: Zitka (2216)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2250

Helyzetjelentés az üvegházból:

A (három)hónapos retek kikerült: apró, kökemény és fás volt. Most basilikum került a helyére, aki nagyon vontatottan és foghíjasan kelt. A másik oldalon lassan elfogy a korai fejes saláta. Köréjük olasz fodros salátát ültettem vegyesen biondát és rossot, de az utóbbit még nem láttam. Közötte cserébe (mint mindenhol az egész kertben, ahol a komposztföldemet használom) tömegével bújik elö a paradicsom, mint a gyom.

A kis poharakban levö Kátyától kapott paradicsomok viszont csak haldokolnak, pedig már gombaölöt is kaptak. Nem mintha szükség volna rá, de nem  bírom elviselni, ha meghalnak növények.

A polc alatt a fal mellé 7 tö uborka került ( a fajtáját elfelejtettem, majd utánanézek. Szabadtéren még sose sikerült, itt talán menni fog.

Elöttük egy sor padlizsán, a folytatásban paprika, ami szintén nem sikerült szabadban sose. A szemközti oldalon Zsebi tulipánpaprikái és sárga koktélparadicsomai foglalnak helyet. Minden nagyon pici még, pedig februárban vetettem.

A paprikák levelei talán valami vírustól ilyen furcsán gyüröttek.

A polcokon a maradék paradicsom, széttüzdelt bohócvirágok és petuniák vannak, néhány hajnalka és fehér csillagfürt palánta társaságában.

Kiültettem a piros káposztát, karalábét, piros száru mángoldot, karfiolt, zellert ,rucolát, 2 spárgatököt, 4 zukkinit, 2 palacktököt, 2 istengyalulta tököt, ez utóbbiakat a füves részre, mert az ágyásba már nem fértek.

taffy Creative Commons License 2007.05.21 0 0 2249
Egy kicsit részletesebben is leírod hogyan teszitek el tartósító nélkül? Én is szeretném idén kipróbálni.
Előzmény: nyúbi (2225)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.21 0 0 2248
A peték színéből meg lehet mondani, miféle jószág? Ilyen sárgával még nem találkoztam, de van világoszöld és homokszínű. Azokróll nem tud valaki bővebbet? Nem mertem leszedni őket, hátha valami hasznos állaté.. :-) (Fő az optimizmus..)
Előzmény: dracaena (2247)
dracaena Creative Commons License 2007.05.21 0 0 2247
Ezzel nyertek cca 50 napot. Ennyi idő alatt fejlődik ivaréretté az új generáció.

Előzmény: CBNora (2246)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!