Sokat dolgozom kesztyüben, de a textik kesztyük áteresztik a port.Nekem a hagyományos szappannál, ha csúnya a kezem, jobban bevált a folttisztító szappan.Hogy mennyire egészségtelen, nem tudom.
Már rég voltam ilyen helyzetben, hogy álló nap túrjak, de az segít, ha nap közben többször is kezet mosol, lehetőleg közvetlen a túrás után. MOndjuk ha bemegyek inni, akkor is kézmosás meg körömsika. Sima szappannal. Nálam bevált...
A 3 gránátalmát a házzal együtt vettük, de ha szerencséd lesz akkor lehet, hogy kapsz, az alsó ágait leföldeltem és szorgalmasan locsolom, ha legyökeredzik megkapod.
A paprika biztos atkás szörnyen nézett ki az enyém is de már úgy látom helyre jöttek persze a torz levelek maradnak de mostmár egészségesnek tűnik mert növekedésnek indult de még megkell parmetezni mert ez makacs dolog, nem ugyanott van ahol tavaly, a cserepes vett földben van és mégis minden évben előjön ez a probléma az őszirózsáim is ilyenek
Nem vagy hozzá sülthülye. A 80 éves szomszédnénim szerint, aki egész életében földet művelt, és szereti is, az egész egy nagy lutri, van, hogy hiába igyekszünk, valami mégsem sikerül, de valami azért mindig terem. Szerintem te is örülj annak, ami sikerül, ami meg nem, hát az úgy járt.
Köszönöm, dracaena, megnéztem. Meg hozzáolvastam. Most befejezem. Eljutottam megint oda, hogy sült hülye vagyok én ehhez a kertészkedéshez. Ha szerencsém van, esetleg haszna is lesz a munkámnak... Kedden pedig bemegyek a gazdaboltba és veszek valami szelídebb vegyszert.
Nálam kétségbeejtö a helyzet a locsolással; nem tudom van-e még közöttünk ekkora szamár, de én még mindig ivóvízzel, öntözöcsövel locsolok, még mindig nincs se ciszternam, se kutam, úgyhogy minden este 45-60 percet állok a csövel és minden növényt próbálok szerencséltetni, de az eredmény kétségbeejtö: ha utána megkapirgálom a földet, hát 1-2 cm-nél nem hatol mélyebbre a víz.
Figyelj, Zsebi, valami gáz van az apró tulipánpaprikákkal, mióta kiültettem öket az üvegházba, nem fejlödnek, a közepük mintha el lenne száradva, és a leveleik, (mármint az a 3 ami van nekik,) csupa gyürött. Állati kártevöt nem észleltem.
http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/Mako/pages/monografia_2/010_a_fokhagyma.htm Ez egy nagyon hosszú cikk, a közepe táján van szó a fokhagyma kártevőiről.
"...Kívülről rág?..." Flanell, köszönöm a segítséged! A válaszom: nem tudom. Kicsit bonyolultabban: a dolgot nem követtem folyamatában, csak azt vettem észre, hogy a száruk letörik. Rovarokat nem láttam rajtuk, körülöttük.
Közben tovább keresgéltem, csak arról írnak, hogy a fokhagyma mi mindentől véd meg, de hogy a fokhagymát hogyan kell védeni, arról nem. Egy szaktekintélynek tartott is csak azt írta, hogy kártevője gyakorlatilag nincs, a föld megválasztásánál kell csak ügyelni. A feneség az, hogy ha megfeszülök, sem tudom, hogy tavaly ott épp mi volt vetve.
Tudom, hogy korábban írtatok már erről, próbálkoztam a guglon is, de ahogy ez lenni szokott, nem megyek semmire, feladtam. Nálunk a fokhagymára rájár a rúd. A házkörüli kertben a szára szárad. Azt hiszem, édesanyám tegnap megadta nekik a kegyelemdöfést. Meglocsolta őket csalánnal ( + kenőszappan ). Írtátok valahol, hogy a hagymának nem jó a csalán. Szóval úgy tűnik, itt már nincs mit tenni. A városszéli kertünkben pedig sorra dőlnek ki. A szárukat rágja el valami, a föld feletti részen. Mi lehet ez? Tessék mondani, micsinájjak? A segítségetek előre is köszönöm! Üdv.M.
Valamikor használtam vuxált, de most ekét éve egy másik csodaszert használok tápanyag utánpótlásra a "fertikáre I és fertikare II-öt az egyiket a tenyészidő elején a másikat a terméskialakulás után.
Ez egy Finn gyártmányú műtrágya ami tökéletesen oldódik vízben és tápoldatozásra és levéltrágyának is használható, a kertészeti, dísznövény és gyümölcs termesztésben is.
Ezért aztán a virágokra se kell vennem semmilyen más szert, a szobanövénytől a muskátlin át a rózsáig, az ablak alatt most virágzó gránátalma bokrok, és a kaktuszok is
Ezért van nekem törpe, de amig a magas volt meg a törpét is ha elharapódzik , vagy ha lisztharmatos lesz kidobom.
Tetű írtásról jut eszembe egyszer egy mezőgazdasági kiállitáson vettem egy piretrin nevű növényt. Azt kellett tudni róla, hogy piretrint tartalmaz ami a "piretrin" nevű tetű ölö szerben van. Állítólag a bio kertészek a virágából készítenek szárítmányt és azzal permeteznek.
Fehér virágzata volt elég nagy és sokáig virázott és mindig csupa tetű volt.
Meg sem próbáltam szert készíteni belőle. Egyébként hosszú életű volt ott is hagytam a régi kertben
Sőt, elágazik, és ontja a virágokat egész nyáron. Ami meg elvirágzott, az teli van maggal. Úgyhogy ennélfogva akármikor mondhatjuk, hogy éppen elvirágzott.:)))
Ha elvirított, vágd vissza 10-15 centire, ősszel megint virítani fog. Én már 2x csináltam így. Bár most nekem úgy rémlik, hogy tavaly nem is nyírtam vissza.
Nálunk ma esett egy órácskát úgy dél körül. A föld tetejét már ki is szárította szél. Meg persze a nap.
Fűnyesedékkel mulcsoltam a paprikák, paradicsomok között/alatt. szétültettem a büdöskéket a zöldségek közé, a sarkantyúkat az almafákhoz, meg a babhoz. Indátlanítottam az epret.
Ha a körömvirág jó tetű ellen, akkor holnap azt is teszek ide-oda a kertbe.
Nincs véletlenül béka-riasztó virág? :) Utálom, mikor eperszedés közben bújnak elő a feketefólia alól.
Nekem magas narancssárga van, és én is szeretem, így mindenhol meghagyom. De már olyan nagyok, hogy más növényeket elnyomnak, mert a vetemény közepén virít.
Szerintetek vissza lehet vágni, vagy ki kell huzni?
Ne csüggedj, én két éve harcolok a körömvirág ellen, mert a házam tövében is nő mindenhol, még a végén rámkorhasztja a házat, aztán mégse voltam biztos benne, hogy neked is ez van. Amúgy állítólag a körömvirágkrémhez a narancsosabb színű virág az igazi.De nem ám a rendes sziromlevelekből csinálják (bár azok is jók valamire), hanem a belső apró kis vackokból. Tavaly pepecseltünk vele, de aztán ráuntam, ez a "vajákosság" valahogy nem az én világom. (Sőt, a hold szerinti kertészkedés se, mert azóta se tudtam róla olvasgatni, máspedig amit az ember igazán akar, arra szán időt.)
Hát ez nagyon ciki! Nem ismertem föl a körömvirágot!!! Pedig már láttam egy párszor... de legalább most már biztos megjegyzem. :D
Bélám megbügykölte az állítólag működésképtelen Robit (rotakapa), és működ! :D Igaz, a talaj olyan kemény,hogy 5 cm-nél mélyebbre nem lehet vele túrni, de ez is valami!!! :D
Ez biza körömvirág. Nekem már ősszel kikelt áttelelt és már korán virágzott gyönyörű volt mostanra már tiszta lisztharmat. Most tépi ki a férjem de a tavasszal keltek nemsokára virágoznak majd. törpefajtám van azt meghagyom ahol kinő, paradicsom között , bárhol nagyon dekorativ és van olyan, hogy csupa tetű de viszont körülötte semmi nem tetves.
Na ezt nem értem de ha ő szereti begyüjteni a tetveket hát csinálja!
Van benne szimpla de van tripla is és különböző árnyalatai a sárgának
Én nagyon szeretem. Annyira intenzív narancssárga a színe. Nálunk vannak tövek, amik nem fagytak el, azok már egy ideje virítanak. Majd ősszel beteszem mindet a komposztba.
Most nekem is van sok körömvirág a kertben, gyakorlatilag csak ott nincs, ahová vetettem. De még nem virágzik. Én hagyom, hogy majd hadd vonzza a virágja a méheket, aztán majd magzás előtt lekapálom, jó lesz helyi komposztnak. (Iltől tanultam.)