Én mingig saroktelekre vágytam, és meg is kaptam. Igaz, hogy itt 60 méteren kell havat lapátolni, de gyakorlatilag nincsenek szomszéd házak és bár kicsi a kert, de ettől nagyobbnak tűnik. Az is igaz viszont, hogy mindenki belát, ezért ültettük körbe a kerítés mentét különböző örökzöldekkel, amik már elég nagyok, de változatosak. Ráadásul az utca túloldalán van három hatalmas, gyönyörű akác, meg a szomszédunk fenyője is akárha nálunk lenne. Bocs, hogy ilyen off témákat boncolok, de most mit mondhatok ebben az időben a lenderekről, max. annyit, remélem senki nem felejtette kinn őket a nagy tavaszi felbuzdulásban.
Hát ez az előnye a fákkal, örökzöldekkel tarkított kertnek, na meg a napsütésnek, nálunk nagyon gyönyörű minden, már napfelkeltekor kinn voltam a videóval, majd nemrég a fényképezőgéppel, csak sajnos nem tudom áttenni a gépre a képeket, még nemrég vettük a fényképezőt és a lányok szokták az ilyesmit csinálni. Nálunk minden olyan, mint a mesében, csupa giccs az egész, az utcákon is a fák gyönyörűek, a fenyők képeslapra kívánkoznak. Én nagyon szeretem az ilyesmit, most meg is bocsájtok az égieknek.
Most akarok válszolni Neked, mégpedig azt, hogy fetételezem nem tette a többi növény közé ezt a beteget, de ha igen, akkor azokat is kezelni kell. Én jobban bízom a vízben, mert a permetezőszer nem mindig jut el minden levél alá, törzshöz stb. de vízzel ez megoldható és az atkák éppen azért a szárasz melegben szaporodnak, mert azt szeretik, a vizet nem. Egyszer már leírtam, de elég régen, majd az összes leanderem atkás lett, akkor elöszőr és bár állandóan lesem őket, nem tűnt fel, vagy talán inkább nem tudtam miről van szó. Mire megtudtam, már nagyon elharapódzott a dolog, biztos, hogy permetezéssel kezdtem, de sikertelenül, ugye azokat a ronda hálókat is el kell tüntetni, szóval az összeset felraktam a teraszra, már augusztus vége volt, nem sajnáltam annyira a virágokat, és naponta kétszer slauggal alaposan meglocsoltam őket. Sikerült az akció, nem mondom az eresz alatt, ahol nagyon meleg van, itt ott még néha felüti a fejét, de most már hamar felismerem. Na más lenne a helyzet, ha nyár lenne, virágzás, stb. akkor persze nem ajánlanám a vizet, most viszont egyszerűbbnek tűnik mint a permetezés. Amúgy az ajánlatod nagyon jó, fel is jegyzem, mert a nyári esetekre alkalmazhatom, bár elég sok atkaölő szer van, ilyen a zolone is ha jól emlékszem, levéltetüre inkább a decis vagy a chinetrin jó, pajzstetűre meg csak a felszívódó Bi58, vagy más felszívódó, ha van. De tapasztalatom szerinta pajzstetűt nem lehet végleg kiírtani, csak a hideg teleltetéssel.
Szerintem nem!! Csak vigyáz, hogy a többi növényeidet meg ne fertőzze, mert nehéz utánna kiírtani.nekem a szoba fikuszomat is samnitetal kellett megpermeteznem!a fikuszokat is szereti az atka! Mezőgazdasági boltokban általában van. Szerintem a fertőzés miatt fontos a méreg, mert tényleg könnyen rámegy a többire!
Az igaz, de ha nem vágja vissza, nyáron már virágozhat, és kiderül a nagy titok, olyan-e, amilyenre vágyott. Jövőre meg lehullanak úgyis ezek a levelek. Elég kicsi ahhoz, hogy a mostaninál sokkal több ága legyen, és ha visszavágja, még az sem tuti, hogy jövőre virágzik. De majd megálmodja.
Szerinten kiírthatod az atkákat!! Nekem bevált a samnite (200 forint)(jó a flumite is) ampullás) kis tasakos kiszerelésű változata az atkák petéit is megöli! Direkt erre a célra vettem egy 1.5 literes pumpás kis permetezőt. 1 liter vizhez 1 pupos kiskanál szer tuti, hogy megöli az atkáidat, és megelőzés képpen jó a többire is! Tetük ellen zolone! Szerintem jobbak, mint a bolti drága szerek, nekem nem sok mindent használtak!
Ha esetleg nem lettem volna egyértelmű, ha levágod, akkor is kell kezelni, hiszen feltehetően lejjebb is fertőzött, vsak még nem annnyira. Az atka az egyik legkellemetlenebb ellenfelünk.
Szerintem legjobb lenne visszavágni, mert ezeket a leveleket meg lehet gyógyítani, de mindig ilyen csúnyák maradnak. De akár levágod akár nem, az én legegyszerűbb módszerem a vízzel locsolás napjában kétszer, mivel elég kicsik, ez most zuhannyal megoldható. Lehet persze méreggel permetezni, sőt, nemrégiben szó volt flakonos boltban vehető permetezőről ami atkára való, nem tudom milyen a felkészültséged, egy ekkora virágért kár lenne permetlevet készíteni, vagy víz, azt nagyon nem szeretik az atkák, vagy flakonos permetező, ezek az én javaslataim.