Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2337
Igen. A vérrehulló fecskefű való szemölcs eltávolításra? Majd lehet kérni a magjából?
Előzmény: Gox (2336)
Gox Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2336
A középső a mexikói?Az hasonlít az én tárcsalaposomra.Egyébként a kereskedelemben elég gyenge kapák vannak, ki kell fogni a jót!Majd ha megnő a borágó lefényképezem.A turbolyát már lehetne csipegetni.Ma szedtem Vérehulló fecskefüvet, csak az a baj, hogy már megvénült, így felakasztottam a garázsba, vájlingot raktam alá, és felfogom a magját.
Előzmény: zsebi41 (2329)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2335

Persze hogy tölem!

Két  hét múlva nyoma se lesz, majd csak jövö tavasszal látod viszont!

Előzmény: zsebi41 (2334)
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2334

Én megnézem nagyítóval, jó nagyitóval látni, hogy élőlények vannak rajta.

A tetűt szabadszemmel, na mondjuk szemüveggel én is látom. A tetük ilyen rondadolgot nem csinálnak, volt már a babom olyan tetves, hogy feketéllet, de nem zsugorodtak a levelek, egyébként nálam az atka mindig a fiatal növendék növényt támadja meg.

Másik gond ha megpermetezed a tetüt meglátod, hogy le lehet seperni a növényről mert elpusztult az atkával csak akkor vagyok biztos ha jön új levél és az már normális.

Nem emlékszem de a medvehagymát Tőled kaptam?  Eddig élt most sárgulnak el a levelek. Lehet, hogy ez normális és csak tavaszig visszahúzódik mint sok hagymás?

Előzmény: taormina1 (2331)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2333
Hát... nem látszik, jól eldugtad. Én mindenesetre nem találom.
Előzmény: zsebi41 (2332)
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2332

Igen jól láttad csepegő van a tám alatt. Van egy 1m3-es tartályunk, abból jön a víz szivattyú nélkül csa a gravitációval. Csepegő van a leylandiak alatt, és a feketeszeder, ribizli alatt.

A paradicsomot szivattyúval slaggal locsolom szigorúan álott vizzel, a képen látható hordó valamelyikéből, úgy, hogy bemegyek a sorok közé, és csak a tövét locsolom, hogy a levele lehetőleg ne legyen gombás.

A hordók csak azért vannak náddal körbevéve, hogy ne virítson a bilikék műanyag
Előzmény: CBNora (2310)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2331

Következésképpen az enyém is atkás:-)

De hogyan lehet ezt megállapítani?

Előzmény: zsebi41 (2328)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2330
Énnekem a dughagymáim évek óta csak döglödnek; tavasszal bedugom, összel kihúzom, közbe nem történt semmi, ugyanakkora mint volt, csak megivott egy csomó vizet meg trágyát és egész nyáron kapáltatta magát.
Előzmény: Flanell (2326)
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2329
akartam a kapáim megmutatni de elbénáztam de juszt is elküldöm
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2328

Szia!

Bevallom nőiessen a kotlóst a csibéivel elloptam háttérnek. A paprika biztos atkás most megpróbálom avval az atkaölővel amit itt tanácsoltak. Régen volt Mitakom de azt már nem forgalmazzák, a többire nincs rá írva, hogy jó lenne a paprikára.

Nekem eddig két kapa volt a kedvencem most kaptam a férjemtől egy újat kész röhely mexikói, nálunk nincs kapa gyár? és az EU-ban se?

Úgy, hogy teljes nemzetközi a felhozatal, van egy pici gazoló kapám amit virágok között is tudok használni még a Szovjetúnióból való.

Egy ügyes kis magyar, és most a mexikói eddig jól megvannak egymás mellett.

Aztán van még ilyen olyan de azt ritkán használom./nyitókapa, saraboló /

Borágó ügyben annyit biztos, hogy elültettem de nem tudom hová. Valószínüleg kikapáltam, régen a nagy kertben a fa tányérba ültettem és ott biztonságban volt tőlem.

Szörös a levele, kék szép virága van.

Viszont véletlenül megmaradt a turbolya, most kel és az újzélandi spenót. Az őszi spenót nagyon szép lett 12kg-t szedtünk le, van bőven lefagyasztva.

A helyén a paradicsom gyönyörű. Jót tett neki a spenót?

Egy tapasztalat 4db. bazsalikomot hagyma közelbe ültettem egyszerre a máshová ültetttel, hihetetlen nyomorultól nézett ki, mikor kiettük mellőle a hagymát 1 hét alatt helyre jött a bazsalikom.

Ennyire közelről még nem tapasztaltam meg a rossz szomszédságot.

Előzmény: Gox (2304)
Zitka Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2327

A Kelvedon nálunk is igen ígéretes, pár napja öntözöm is minden nap, mert a hosszú hétvégén ebből szeretnék levest főzni. :-)

a rajnai törpe viszont teljesen kifeküdt. Nem csak dűlöngél, hanem mint akit kiütöttek.... Fogalmam sincs, mi lehet az oka... Pedig u.annyi vizet kap, mint a kelvedon.

Előzmény: Flanell (2324)
Flanell Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2326

A zöldhagyma helyére tett paprikapalánta, borsó, újabb hagyma.
A hagymát kb. 10 napja duggattam, és a meleg meg nedvesség hatására 4 nap alatt kibújt, hihetetlen sebességgel nő, nincs ideje megzöldülni, látszik, hogy az alsó pár centi sárga, kell egy nap, mire zöld lesz, de akkorra már megint van alul 3-4 centi friss sárga rész.
Flanell Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2325
A helyükre pár sor céklát akarok, mert a saját termesztésű mag nem kelt ki, nem tudom, miért.
Nagy nehezen sikerült venni hengerest, Cylindra nem volt ugyan, csak Bíborhenger, és nagyon meglepődtem: ugyanazon előállító cégnél a 2,5 grammos 99 Ft volt, az 50 grammos meg 319. (Meg ne kérdezzétek, hogy melyiket vettem meg! :)
Előzmény: Flanell (2324)
Flanell Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2324

Beindultak a borsók ezerrel.
Tegnap reggel elmentünxedni egy kis Kelvedont, csak 2 sor volt.
Azt láttuk, hogy a 2 héttel később ültetett Gloria (a képen) is szedhető, 4 sor.
Összesen kb. 20 kiló lett.
Mindkettőn elég sok volt még a túlságosan gyenge, ezért nem lett kiszedve tövestől, csak ott helyben szedtük le a felét, holnap viszont már széken ülve szedjük a maradékot. Plusz a 4 sor Rajnai is belép a játékba.

A Kelvedon nagyon finom, a Gloria viszont semmirevaló. Az az egyetlen haszna, hogy nagyon korai (lenne, ha időben lenne vetve), és olyankor még van ára. Teljesen ízetlen, meg világos-sárgás hüvelyű, nem mutatós. És rossz is szedni, mert először felfúvódik a hüvely, és csak utána nő bele a szem, nehéz válogatni szedéskor, mert az apró szemű hüvely is vastag. (Amúgy is a borsószedés az egyik legutálatosabb munka a kertben.)
Vezso Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2323

Nem esett le, hogy mi a bánat lehet az a medanszié, amíg a gyerekek bele nem másztak. :)

Előzmény: wattacukor (2322)
wattacukor Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2322

Te aztán tudsz élni! :DD Jókat kirándulhatsz a földeden, nem semmi! Mi mostanában epretzabálni járunk ki, ma pedig megcsináltuk a medanszié helyét és fel is állítottuk, belefúttam pár köbméter levegőt, úgyhogy csillagokat is láttam ma már kb délelőtt 10kor. De kész és már csak tele kéne rakni :D

De hogy valami ideillőt is írjak:  a borsót szerintem már a jövő héten lehet szedni. A másodvetésű is ígéretesen virágban van, a harmadvetés már kibújt, a negyedvetés meg még pihizik :D Kapáltam is ma egy kicsit, hogy legalább kilátszódjon a gazból szegény borsó, hátha felbátorodik. Megyek ki fényképezővel, elvileg a gyerekek belemásztak a medansziéba. Leképezem őket :D

További szép napot!

Előzmény: dracaena (2316)
CBNora Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2321
Egymás mellé raktam 2 átteletett és 3 idén kelt földicsresznyét. Úgy néz ki, megéri átteleltetni. A tavalyiakon már a második szinten nyílnak a virágok, sok ágon, az ideieken most kezd megjelenni 1-1 bimbó. A tavalyiakat kiültetem szabad földbe, az ideieket cserépbe, és azokat fogom átteleltetni. A tavalyiaknak elég furcsa a levelük, nem hiszem, hogy még egyszer érdemes teletetni.
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2320

Szia Cserella!

Hálás vagyok a válaszodért, megyek megvenni a szert, nyugodtan permetezhetem a paprikát mert ez csak aug, végére szept elejére lesz fogyasztható.

Februárban vetettem és azóta dédelgetem, ha meg a leylandira terjedne rá nem is tudom mihez kezdenék.

Megmutatom milyen volt a paprika tavaly hátha sikerül kikezelni és idén is lesz.

ez hálám virága Neked
Előzmény: cserella (2317)
CBNora Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2319
Ez lett a fóliasátor helyén. A hagymákat nem volt szívem kihúzgálni.
Az első képen a háttérben valami már látszik a krumpliból. Tegnap megkapáltam, 1 bogárpárt és 3 petecsomót találtam, ezeket leszedtem, de ez még mindig szinte semmi.
A második képet wattacukornak küldöm.

CBNora Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2318
Helyükre kerültek a padlizsánok is. Elég sűrűre sikerült. Most már mindegy, valameddig csak ellesznek.

cserella Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2317
sziasztok !
nem szoktam ide írkálni, de látom, zsebi, még nem kaptál választ.
ha atkára gyanakszol, permetezd le mindenképp a paprikát pl nissorunnal, ezt könnyen ki lehet mérni és nagyon jó szer.
ideális az időjárás az atkák szaporodásához, még a leylandikra is átterjedhet.
régóta csodálom a kertedet, és köszi a hasznos tippeket.
Előzmény: zsebi41 (2302)
dracaena Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2316
Köszi, jó lesz ősszel is.:) Képet kicsinyíteni a PIXresizerrel szoktam, ingyenes, és könnyen kezelhető.
Én meg ma kiballagtam krumplibogarakat szedni a kertem végébe (100 m) a legmelegebb napszakban, de a dobozka helyett véletlenül a kapát vittem magammal, így aztán egy kicsit kapálgattam, utána felforrt aggyal visszaslattyogtam a házba a dobozért, vissza a kert végébe, teleszedtem bogárral, szétmorzsolgattam a petéket, rájöttem, hogy tulajdonképpen utálom a krumplit, aztán, ha már ott voltam, elszörnyülködtem a patakpartomon, hogy megint csupa nád, ezért visszamásztam a házhoz sarlóért és gereblyéért, aztán hátra a patakhoz, megint kipucoltam, de ekkora a hátamon már több víz folyt, mint amennyi a patakban van, és csak ekkor jutott eszembe, hogy fotókat ígérgetek már harmadik napja, de már nem volt erőm a masinát összeszedegetni (az elemek kipottyantak, elgurultak, ágy meg szekrény alá).
Előzmény: Gox (2313)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2315
Ezek a pirosmuskátlis-pulis képek nagyon idilliek! :-)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2314
Szia druszám! :-) Köszönöm a választ! Sajnos ősszel csak az ágyás felét volt időm rendbetenni, oda duggattam is fokhagymát, most a másik fele sűrű, kusza, ott ütötte fel a fejét a rothadás. :-( A fűnyesedékkel való mulcsolást idén próbáltam ki először, a málnán (a szulákon kívül nem is nő ott gyom), de a következő adag már megy az eperre. :-) Valaki írta itt korábban, hogy az első adag eper letermése után le kell kaszálni az összes levelet, indát - lehet, hogy a hétvégén megpróbálom, hátha úgy megfékezhetőbb a kórság..

Tegnap jégeső esett, a virágos paradicsomok fele kidőlt.. :-(
Előzmény: serika01 (2305)
Gox Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2313
Sajnos nincs magom, mindet elvetettem.Most spórolva vetettem, úgy mint a kukoricát, csak ebből nehéz lett volna 2 szemet szórni.Majd megritkítom.Képet nem tudok feltenni, mert túl nagy.Ősszel majd megmutatom, és szivesen küldök magot is.
Előzmény: dracaena (2298)
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2312

Sziasztok!

Örülök, hogy tettszett a paradicsomom a napon szárítást egyszermár beirtam a 1278 h.sz. nél található de ha sikerül bemásolom. Ja ahol beírtam ott képek is vanna

Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.

Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha  megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.

Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.

Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.

Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal,  vegyes

dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.

Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.

Előzmény: Zitka (1262)ezt a paradicsom barátai topikról másoltam be Nektek mert nem volt kedvem mégegyszer beírni
      5103050

Előzmény: kiseg (1277)
kiseg válasz | megnéz | könyvjelző 2007.03.23 15:39:44 (1277)

Szia!

Lucullus paradicsomot ajánlatos aszalni. Én aszalógépben csináltam, és én karikára vágom, hogy egyenletesen tudjon száradni. Sok belefér egyszerre a gépbe, és nincs sok gond vele. Aztán irány az olivaolaj meg a füszerek.

Előzmény: PeciMaci (1272)
k róla

Törölt nick Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2311

Szia

Elmondanád ezt a napon szárítom, elteszem olajban dolgot?

Köszi

CBNora Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2310
Elképesztő. Jól látom, hogy a hálóknál csepegtető öntözés van? A paradicsomokat kézzel locsolod?
Mindenképpen tegyél majd be képet arról a 14 féle paradicsomról, ha érnek (ha már végigkóstolni nem tudjuk).
serika01 Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2309
Ez nekem nagyon tetszik! Biztosan kipróbálom. Köszi!
Előzmény: nyúbi (2308)
nyúbi Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2308
Ez igaz, a nagyanyám pl. csak egy levesrevalót (kb1/4rész) vágott ki belőle. seb beszáradt, legközelebb megint vágott belőle amennyi kellett, a káposzta torzsát is bennhagyta. Furcsa is volt néha a kertje. Fél karalábék mellett kis-karalábék, torzsából kihajtott kis káposzták...
Előzmény: serika01 (2306)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!