És mit csinálsz vele? A szomszéd kert dugig van vele, hozzám is sok átjön, nem győzöm kitépkedni, mert féltem tőle a tyúkjaimat. Szemölcsre én is hallottam, hogy jó, de nekem most nincs szemölcsöm. Másra is jó?
huh, nagyon szép ez a paprika, meg minden egyéb... a konzerved láttán csöpög a nyálam :DD a paprikát szoktad wuxállal permetezni? örülök, hogy segíthettem.
Ma én is találtam 2 szem epret!!!:))), sajnos, az egyiket a talpam alatt.:((( Nem volna gazos a borsód, ha hallgatnál Il mesterre. Én mulcsoztam a sorok közét, és alig van benne gyom, beeee.:) És tedd fel a képet, legalább megtudom, mi az a medanszié.:)
A Kelvedon nagyon apró bokor, közel vannak a szomszéd fái, és mikor a borsónak bokrosodni kellett volna, akkoriban nem volt eső. Mostanában viszont többször is volt egy kevés, úgyhogy a kis bokrocskákon nagyon szép hüvelyek vannak.
A középső a mexikói?Az hasonlít az én tárcsalaposomra.Egyébként a kereskedelemben elég gyenge kapák vannak, ki kell fogni a jót!Majd ha megnő a borágó lefényképezem.A turbolyát már lehetne csipegetni.Ma szedtem Vérehulló fecskefüvet, csak az a baj, hogy már megvénült, így felakasztottam a garázsba, vájlingot raktam alá, és felfogom a magját.
Én megnézem nagyítóval, jó nagyitóval látni, hogy élőlények vannak rajta.
A tetűt szabadszemmel, na mondjuk szemüveggel én is látom. A tetük ilyen rondadolgot nem csinálnak, volt már a babom olyan tetves, hogy feketéllet, de nem zsugorodtak a levelek, egyébként nálam az atka mindig a fiatal növendék növényt támadja meg.
Másik gond ha megpermetezed a tetüt meglátod, hogy le lehet seperni a növényről mert elpusztult az atkával csak akkor vagyok biztos ha jön új levél és az már normális.
Nem emlékszem de a medvehagymát Tőled kaptam? Eddig élt most sárgulnak el a levelek. Lehet, hogy ez normális és csak tavaszig visszahúzódik mint sok hagymás?
Igen jól láttad csepegő van a tám alatt. Van egy 1m3-es tartályunk, abból jön a víz szivattyú nélkül csa a gravitációval. Csepegő van a leylandiak alatt, és a feketeszeder, ribizli alatt.
A paradicsomot szivattyúval slaggal locsolom szigorúan álott vizzel, a képen látható hordó valamelyikéből, úgy, hogy bemegyek a sorok közé, és csak a tövét locsolom, hogy a levele lehetőleg ne legyen gombás.
A hordók csak azért vannak náddal körbevéve, hogy ne virítson a bilikék műanyag
Énnekem a dughagymáim évek óta csak döglödnek; tavasszal bedugom, összel kihúzom, közbe nem történt semmi, ugyanakkora mint volt, csak megivott egy csomó vizet meg trágyát és egész nyáron kapáltatta magát.
Bevallom nőiessen a kotlóst a csibéivel elloptam háttérnek. A paprika biztos atkás most megpróbálom avval az atkaölővel amit itt tanácsoltak. Régen volt Mitakom de azt már nem forgalmazzák, a többire nincs rá írva, hogy jó lenne a paprikára.
Nekem eddig két kapa volt a kedvencem most kaptam a férjemtől egy újat kész röhely mexikói, nálunk nincs kapa gyár? és az EU-ban se?
Úgy, hogy teljes nemzetközi a felhozatal, van egy pici gazoló kapám amit virágok között is tudok használni még a Szovjetúnióból való.
Egy ügyes kis magyar, és most a mexikói eddig jól megvannak egymás mellett.
Aztán van még ilyen olyan de azt ritkán használom./nyitókapa, saraboló /
Borágó ügyben annyit biztos, hogy elültettem de nem tudom hová. Valószínüleg kikapáltam, régen a nagy kertben a fa tányérba ültettem és ott biztonságban volt tőlem.
Szörös a levele, kék szép virága van.
Viszont véletlenül megmaradt a turbolya, most kel és az újzélandi spenót. Az őszi spenót nagyon szép lett 12kg-t szedtünk le, van bőven lefagyasztva.
A helyén a paradicsom gyönyörű. Jót tett neki a spenót?
Egy tapasztalat 4db. bazsalikomot hagyma közelbe ültettem egyszerre a máshová ültetttel, hihetetlen nyomorultól nézett ki, mikor kiettük mellőle a hagymát 1 hét alatt helyre jött a bazsalikom.
Ennyire közelről még nem tapasztaltam meg a rossz szomszédságot.
A Kelvedon nálunk is igen ígéretes, pár napja öntözöm is minden nap, mert a hosszú hétvégén ebből szeretnék levest főzni. :-)
a rajnai törpe viszont teljesen kifeküdt. Nem csak dűlöngél, hanem mint akit kiütöttek.... Fogalmam sincs, mi lehet az oka... Pedig u.annyi vizet kap, mint a kelvedon.
A zöldhagyma helyére tett paprikapalánta, borsó, újabb hagyma. A hagymát kb. 10 napja duggattam, és a meleg meg nedvesség hatására 4 nap alatt kibújt, hihetetlen sebességgel nő, nincs ideje megzöldülni, látszik, hogy az alsó pár centi sárga, kell egy nap, mire zöld lesz, de akkorra már megint van alul 3-4 centi friss sárga rész.
A helyükre pár sor céklát akarok, mert a saját termesztésű mag nem kelt ki, nem tudom, miért. Nagy nehezen sikerült venni hengerest, Cylindra nem volt ugyan, csak Bíborhenger, és nagyon meglepődtem: ugyanazon előállító cégnél a 2,5 grammos 99 Ft volt, az 50 grammos meg 319. (Meg ne kérdezzétek, hogy melyiket vettem meg! :)
Beindultak a borsók ezerrel. Tegnap reggel elmentünxedni egy kis Kelvedont, csak 2 sor volt. Azt láttuk, hogy a 2 héttel később ültetett Gloria (a képen) is szedhető, 4 sor. Összesen kb. 20 kiló lett. Mindkettőn elég sok volt még a túlságosan gyenge, ezért nem lett kiszedve tövestől, csak ott helyben szedtük le a felét, holnap viszont már széken ülve szedjük a maradékot. Plusz a 4 sor Rajnai is belép a játékba.
A Kelvedon nagyon finom, a Gloria viszont semmirevaló. Az az egyetlen haszna, hogy nagyon korai (lenne, ha időben lenne vetve), és olyankor még van ára. Teljesen ízetlen, meg világos-sárgás hüvelyű, nem mutatós. És rossz is szedni, mert először felfúvódik a hüvely, és csak utána nő bele a szem, nehéz válogatni szedéskor, mert az apró szemű hüvely is vastag. (Amúgy is a borsószedés az egyik legutálatosabb munka a kertben.)
Te aztán tudsz élni! :DD Jókat kirándulhatsz a földeden, nem semmi! Mi mostanában epretzabálni járunk ki, ma pedig megcsináltuk a medanszié helyét és fel is állítottuk, belefúttam pár köbméter levegőt, úgyhogy csillagokat is láttam ma már kb délelőtt 10kor. De kész és már csak tele kéne rakni :D
De hogy valami ideillőt is írjak: a borsót szerintem már a jövő héten lehet szedni. A másodvetésű is ígéretesen virágban van, a harmadvetés már kibújt, a negyedvetés meg még pihizik :D Kapáltam is ma egy kicsit, hogy legalább kilátszódjon a gazból szegény borsó, hátha felbátorodik. Megyek ki fényképezővel, elvileg a gyerekek belemásztak a medansziéba. Leképezem őket :D
Egymás mellé raktam 2 átteletett és 3 idén kelt földicsresznyét. Úgy néz ki, megéri átteleltetni. A tavalyiakon már a második szinten nyílnak a virágok, sok ágon, az ideieken most kezd megjelenni 1-1 bimbó. A tavalyiakat kiültetem szabad földbe, az ideieket cserépbe, és azokat fogom átteleltetni. A tavalyiaknak elég furcsa a levelük, nem hiszem, hogy még egyszer érdemes teletetni.
Ez lett a fóliasátor helyén. A hagymákat nem volt szívem kihúzgálni. Az első képen a háttérben valami már látszik a krumpliból. Tegnap megkapáltam, 1 bogárpárt és 3 petecsomót találtam, ezeket leszedtem, de ez még mindig szinte semmi. A második képet wattacukornak küldöm.
sziasztok ! nem szoktam ide írkálni, de látom, zsebi, még nem kaptál választ. ha atkára gyanakszol, permetezd le mindenképp a paprikát pl nissorunnal, ezt könnyen ki lehet mérni és nagyon jó szer. ideális az időjárás az atkák szaporodásához, még a leylandikra is átterjedhet. régóta csodálom a kertedet, és köszi a hasznos tippeket.
Köszi, jó lesz ősszel is.:) Képet kicsinyíteni a PIXresizerrel szoktam, ingyenes, és könnyen kezelhető. Én meg ma kiballagtam krumplibogarakat szedni a kertem végébe (100 m) a legmelegebb napszakban, de a dobozka helyett véletlenül a kapát vittem magammal, így aztán egy kicsit kapálgattam, utána felforrt aggyal visszaslattyogtam a házba a dobozért, vissza a kert végébe, teleszedtem bogárral, szétmorzsolgattam a petéket, rájöttem, hogy tulajdonképpen utálom a krumplit, aztán, ha már ott voltam, elszörnyülködtem a patakpartomon, hogy megint csupa nád, ezért visszamásztam a házhoz sarlóért és gereblyéért, aztán hátra a patakhoz, megint kipucoltam, de ekkora a hátamon már több víz folyt, mint amennyi a patakban van, és csak ekkor jutott eszembe, hogy fotókat ígérgetek már harmadik napja, de már nem volt erőm a masinát összeszedegetni (az elemek kipottyantak, elgurultak, ágy meg szekrény alá).
Szia druszám! :-) Köszönöm a választ! Sajnos ősszel csak az ágyás felét volt időm rendbetenni, oda duggattam is fokhagymát, most a másik fele sűrű, kusza, ott ütötte fel a fejét a rothadás. :-( A fűnyesedékkel való mulcsolást idén próbáltam ki először, a málnán (a szulákon kívül nem is nő ott gyom), de a következő adag már megy az eperre. :-) Valaki írta itt korábban, hogy az első adag eper letermése után le kell kaszálni az összes levelet, indát - lehet, hogy a hétvégén megpróbálom, hátha úgy megfékezhetőbb a kórság..
Tegnap jégeső esett, a virágos paradicsomok fele kidőlt.. :-(