Csak közelíteni próbálunk az optimálishoz!A talaj és az időjárás adott.Érdemes a környékbeliekre is figyelni, hogy mi sikerül nekik.Én is a nagy kapával kapálgatok, a tárcsalapból készülttel,de hosszú nyele van, és vagy 80 cm-t tudok vele húzni a talajon 1-2 cm mélységben.Csak a föld tetejét kapálom.Inkább többször, hogy ne legyen gazos.Minden akció előtt megreszelem.Itt a Jánosnapi retekmag zacskója.Még nem kelt ki reggel.
Elvetettem a bokorbabot, három félet, zöldet és sárgát.
Korábban láttam Zsebi kapáit. Ilyen kis pár cm vastag fémlemezke csak. Az én kapám nagy, háromszögletü, sose volt más, a nagymamámtól örököltem. Itt nem is boldogulnék mással. Egy kapálás (most a bab helyét kellett föltörni, pedig tegnapig borso volt rajta.)nálam fölér egy kisebb mélyszántással, pedig minden összel az egészet fölásom. Csikorgó kemény és a kapa fényes nyomot hagy, ahogy mm-röl mm-re fölhasogatom a födet.
Más. régebben úgy volt, hogy a gyomlálás a kerttel töltött idöm kb 80%-át tette ki. Most kicsit javult ez az arány, de meg most is úgy van az, hogy nem lehet mindjárt kapálni, elötte darabról-darabra késsel ki kell szúrni a gyomokat. Ti nem így csináljátok?
Úgy fogok járni, mint a rabbi a ludakkal; majd ha mind elpusztult, jelentkezem.
Eddig gomba, vírus és atka van az étlapon, ma tünt föl, hogy az itt-ott vadon kibújt kapron és paradicsomon üvegházi molytetük is vannak. Ezek teljesen eltorzultak és összeestek; vagy ettöl, vagy mástól. Akkor most egész konkrétan mit javasoltok, mi legyen?
De hol és mikor tudunk valaha is optimális höt, fényt és tápanyagot teremteni?
Érdekes, hogy azt írod, szabad földben könnyebb termelni.
Most nekem is így tünik, bár azért vágytam ennyire üvegházra, mert bizonyos dolgokat szabad földben még soha életemben nem sikerült életben tartanom és termiésre bírnom: paprika, uborka, padlizsán pl.
En eddig úgy tudtam, hogy a káliumot a virágzás serkentésére használják, a nitrogent meg a növekedésre. De biztos tévedek.
Az üvegházban eddig nem mütrágyáztam, levéltrágyázni meg egyébként se szoktam. Ezért öszintén szólva nem tudom mi van a földben, és egy ilyen vizsgálat kisebb vagyonban kerül, de majd gyüjtök rá. Csakhogy az összetétel folyton változik.
Komposzt , marhatrágya, fürészpor, gombatrágya, szitált kerti föld, meg az alap kötött agyagos vacak van benne.
Csak néhány maxárat 5-6 db tettem el vízbe, abban a reményben hogy utóérik. Úgy is tett, de a legtöbb magot szanaszét lödözte. a maradékot összegyüjtöttem egy kis pohárba, azt szívesen neked adom.
Ajajj!!! Már mindent megírtak, ez tecnológiai hiba.Optimális fény, hőmérséklet, tápanyag.Állandó figyelgetés, próbálgatás.Ha gyenge a növény, hamar megtámadják a károsítók, kártevők.Visszahozni nehéz.
Még érdemes szabadföldbe vetni sokmindent, ott egyszerűbb termelni.A 22-én vetett spárgatök kikelt,cirok, vörösbab, cs.kukorica kelőfélben van, de holnapra kikel mind, mert ma esik az E S Ő .Már 10 mm van!Nagyon bejött a 75 cm-es sortáv is.Hamar végig lehet hurulni, így még az eső előtt is volt nedvesség a talajban, kitudtak kelni a növények.Itt nincs lehetőségem öntözni, ezért igyekszem megtartani a talajnedvességet, és nem is nagy munka.
Viszont a Desire krumplimmal baj van! 50 bokorból már 4 kiszáradt.Rossz lehetett a szaporítóanyag?A koraival nincs baj, teljes virágzásban van.Bogár még nincsen.Adtam neki Dithane M-45-öt, és Damisol Magnust.Ez a 2. permetezés volt.Egyuttal kapott a paradicsom és paprika is, ebben a kertben még picik.
jaja én is az égetéstől féltem a nikotinnal kapcsolatban. No megnéztem az actarát... hát syngenta, amiről meg nincsenek rossz tapasztalataim. Holnap megveszem. Ma megérkezett az amistarom. Ha a szél lecsendesedik ki is próbálom.
Lehet, hogy a saláta is atkás. Miért pont az ne? Azért magzik, mert melege van. Úgy tudom, nemcsak a megvilágítás hat rá, hanem a hőmérséklet is.
Feliratozás: beszúrod a képeket, megírod az első kép feliratát, emelsz kb. 10 sort (üresen), és jöhet a következő szöveg. Aztán újra 10 sor emelés. Álló képnél 14, ha jól emléxem.
Csikkből is lehet, valaki már írta is itt, de a mennyiséget nem tudom. Lehet, hogy éget, ha túl tömény. Meg sokkal veszélyesebb is vele kínoskodni, mint kifújni azt a kis permetet. Az Actara nem tiszta nikotin, csak abból készül.
Attól függ, mire akarod használni azt a trágyát. Ha rendes, érett trágya, akkor nagy bajt nem okozhat a földbe keverve, egy zsák jelentéktelen mennyiség. Föld tetejére kiszórni meg felesleges, csak szétég, és nem használ. Akkor inkább várj őszig, és ásd be.
Hagyományosan a félig érett trágyát szórták ki az emberek (főleg, mert kellett a hely az újabbnak, a tehén nem függesztette fel fél évre a székelést), és az ilyen félérett valóban éget.
Szia :) Sok kérdést tettél fel, igyekszem válaszolni: Hát a növények tényleg lehangoló állapotot mutatnak :( Látok ott gombabetegséget, nap-pezselést, és tápanyag-hiánybetegséget is. Én növényvédelem terén -milliószor leírtam - a prevenció híve vagyok, tehát t e r v szerint védekezem, nem akkor amikor látok valamit. Akkor már nehezebb menteni a mentenivalót... Az uborkádon vízhiány jeleit is látom, ebben a bolond kánikulában nem is csoda. Általában rosszul viselik a növények a közel 10 fokkal melegebb időt ( a fejlődésük jelen fokán). Retekből inkább a "Jánosnapi" fajtát javaslom, az biztosan terem. Soha ne száradjon ki a talaj, akkor bízhatsz a sikerben. Frint
gondolkodtam ezen a nikotin dolgon! Ugye hazánkban a nikotinnal való permetezés be van tiltva... úgy tudom. De mégis, mivel én dohányzom és a csikket ezentúl mindig összegyűjtöm áztatási céllal, abból lehet ilyen permetet csinálni?
Elég ócska ez a hungarocell szivartálca, ráadásul az egerek és a tyúkok is szeretik.Ha jó a növények gyökere, akkor egy kis bottal megnyomom alulról, és kihúzom.Jobb lenne olyan amit oldalról meg lehet nyomni, de jelenleg van 10 ilyen tálcám.És van nagyobbra rácsozott is, 2 méretben.Beruházni nem igen akarok.
Köszönöm, Flanell, megnézem, amint ki tudok jutni a kertbe ( éjszaka felhőszakadás volt nálunk, úgy néz ki, délután megint lesz ). Ezzel kellett volna kezdeni, de én ezeket a kerti bajokat istencsapásként fogom fel, ami ellen nincs mit tenni, pláne egy magamfajta botcsinálta kertgazdának ...
Más. A kertész rábeszélt, hát vettem egy zsák szárított juh+marhatrágyát. Édesapám annak idején azt mondta, hogy trágyázni csak ősszel szabad, mert a frissen trágyázott földben kiég a növény. Az megint más, hogy az ő idejében nem is öntöztünk ( vagy csak elvétve ). Én sem viszem túlzásba, hiszen villany nálunk kinn a kertben nincs, hordóból öntözök. Mi a véleményetek, elszórhatom, vagy tegyem el őszig? Vagy felesleges az aggodalmam, mert ennek a porított izének a trágyához semmi köze.