Ha elvirított, vágd vissza 10-15 centire, ősszel megint virítani fog. Én már 2x csináltam így. Bár most nekem úgy rémlik, hogy tavaly nem is nyírtam vissza.
Nálunk ma esett egy órácskát úgy dél körül. A föld tetejét már ki is szárította szél. Meg persze a nap.
Fűnyesedékkel mulcsoltam a paprikák, paradicsomok között/alatt. szétültettem a büdöskéket a zöldségek közé, a sarkantyúkat az almafákhoz, meg a babhoz. Indátlanítottam az epret.
Ha a körömvirág jó tetű ellen, akkor holnap azt is teszek ide-oda a kertbe.
Nincs véletlenül béka-riasztó virág? :) Utálom, mikor eperszedés közben bújnak elő a feketefólia alól.
Nekem magas narancssárga van, és én is szeretem, így mindenhol meghagyom. De már olyan nagyok, hogy más növényeket elnyomnak, mert a vetemény közepén virít.
Szerintetek vissza lehet vágni, vagy ki kell huzni?
Ne csüggedj, én két éve harcolok a körömvirág ellen, mert a házam tövében is nő mindenhol, még a végén rámkorhasztja a házat, aztán mégse voltam biztos benne, hogy neked is ez van. Amúgy állítólag a körömvirágkrémhez a narancsosabb színű virág az igazi.De nem ám a rendes sziromlevelekből csinálják (bár azok is jók valamire), hanem a belső apró kis vackokból. Tavaly pepecseltünk vele, de aztán ráuntam, ez a "vajákosság" valahogy nem az én világom. (Sőt, a hold szerinti kertészkedés se, mert azóta se tudtam róla olvasgatni, máspedig amit az ember igazán akar, arra szán időt.)
Hát ez nagyon ciki! Nem ismertem föl a körömvirágot!!! Pedig már láttam egy párszor... de legalább most már biztos megjegyzem. :D
Bélám megbügykölte az állítólag működésképtelen Robit (rotakapa), és működ! :D Igaz, a talaj olyan kemény,hogy 5 cm-nél mélyebbre nem lehet vele túrni, de ez is valami!!! :D
Ez biza körömvirág. Nekem már ősszel kikelt áttelelt és már korán virágzott gyönyörű volt mostanra már tiszta lisztharmat. Most tépi ki a férjem de a tavasszal keltek nemsokára virágoznak majd. törpefajtám van azt meghagyom ahol kinő, paradicsom között , bárhol nagyon dekorativ és van olyan, hogy csupa tetű de viszont körülötte semmi nem tetves.
Na ezt nem értem de ha ő szereti begyüjteni a tetveket hát csinálja!
Van benne szimpla de van tripla is és különböző árnyalatai a sárgának
Én nagyon szeretem. Annyira intenzív narancssárga a színe. Nálunk vannak tövek, amik nem fagytak el, azok már egy ideje virítanak. Majd ősszel beteszem mindet a komposztba.
Most nekem is van sok körömvirág a kertben, gyakorlatilag csak ott nincs, ahová vetettem. De még nem virágzik. Én hagyom, hogy majd hadd vonzza a virágja a méheket, aztán majd magzás előtt lekapálom, jó lesz helyi komposztnak. (Iltől tanultam.)
Valszeg körömvirág. Vidéki parasztkertekben kivadul. és magról kikel bárhol. A fecskefűnek a leve sárga színű, a magja kis tokokban van, mint amustárnak, reteknek.
Szia! Kicsit most hétvégézek, csak beugrottam szétnézni. Szerintem nyugodtan maradhat a hagyma. Jó lesz magnak. Tao!- Elvileg borsó után nem jó a bab, de egy próbát megér. Ezek a szabályok szerintem nem olyan merevek. Ha nem sikerül, legfeljebb lesz mire fogni:-))) Nekem a kinti paradicsomok ezerrel nőnek, megcsináltam a támrendszert nekik, meg az uborkáknak is. Lehet szedni a második csapat borsót is. A cukkíni mindjárt szedhető. Locsolok, kapálok. Ma díszkertészetben voltunk, asszonkám virágozott, meg mindenféle cserjéket szedett össze, majd este ültetés lesz. Na további jó hétvégét mindenkinek. IL
szia. ha eltöröd a szárát, akkor tejnedv jön belőle? hosszú fehér karógyökere van? mert akkor valszeg selyemkóró alias vaddohány. mocskos egy szemét invazív gyomnövény. nálunk (homokhátság) most derékig ér az elhanyagolt telkeken.
Nem, nem értem, mert nekem galambepém van.:)))))))))))))))) De ha már szóbajött, megnéztem: "Gyógyhatása A vérehulló fecskefű kelidonin alkaloidja fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással rendelkezik. Vértisztító és vérképző, májtisztító hatású. Gyógytea keverékekben, csalán és bodza friss hajtásával keverve, fehérvérűség (leukémia) gyógyítására használható. Forrázata vese-, epe-, májpanaszok, de az aranyér és sárgaság megszüntetésére is. Tinktúrája (kifacsart leve) külsőleg a rosszindulatú bőrbántalmak, tyúkszem, szemölcsök, sömör, szaruhártya betegségei és a szürkehályog gyógyítására is használható. Tinktúráját higítva a homeopátia felhasználja."Wikipédia
A vérehulló fecskefű jó még másra is, de meg nem mondom, mire. Régebben jobban foglalkoztattak a gyógynövények, de mostanában nem szoktam olvasni róluk, valahogy elfelejtődött minden... szerintem a neten utána lehet nézni. Egyébként hallottam olyanrók, hogy amilyen színű a növény vagy valamilyen része, az azzal kapcsolódó színű szervhez való a hatása. Tehát a fecskefű lehet, hogy az epére jó. Éted...
Ááá, sajnos, nem vagyok én ennyire kreatív. Tegnap kaptam őket mailben. De gondoltam, jópofák, és ahol van kisgyerek, biztosan örülne, ha ilyeneket találna az asztalon (főleg majd az uborkamalacot. De bármilyen vendéget meg lehet lepni vele.:)