Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2138

Gondolom ha nőnek ezek is kiugranak majd. A Sm-et nem ismertem eddig, a lányom hozta Olaszországból a két fajta magját. Azt mondja teljesen más az íze. Erre az egyik piacon, amikor nézelődtem, ajánlottak egy régi fajtát, azt mondták, hogy "tehéncsöcsű". A szemüveg nem volt nálam, otthon olvastam a nevét, San Marzano. Akkor ezt tőlünk lopták?:-))

Egy-két szálra nevelem őket. A tejes permetezést nem alkalmaztam, inkább a túrókészítéskor kimaradt savót öntöm a növényi ázalékomhoz, amikor permetezek. Azonban ha erőteljes fertőzés volt, akkor nekem is érte a paradicsomokat, legfeljebb volt olyan, amelyik átvészelte jobban. Amúgy csak normál Bordói-port használok. Most ezek vannak még: Manó, Marmand, Mobil, Lugas F1, Korall, Ace55. Cherolla, meg a három SM, meg kelt Vadon Balkon. Majd meglátom, lehet jövőre kevesebbet tartok. Paprikát is eléggé sok fajtát ültetek mindíg, de mindegyik más ízű, más célra kell. Ha pár tő is, de változatos.

Előzmény: CBNora (2137)
CBNora Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2137

Most 10 fajtám van, San Marzanom nincs, legalábbis nem tudok róla. Újabban szereztem be néhány névvel is ellátott fajtát, de némelyikről le is szoktam, mert a régebbieknél sokkal kényesebbek voltak. A Subarctic Maxi bevált, korai, nem nagyon savanyú és aránylag jól ellenállt a burgonyavésznek. És elég szép nagy csillag alakú virágai vannak, egyszerre sok.

Ezeknek egyelőre nincs semmi bajuk, de nem is illik, hogy legyen, épen maradt a földlabdájuk és eddig is régóta kint laktak éjjel-nappal, csak pohárban.

Ezeknek a zömét nem lehetne csak úgy becsempészni sehova, némelyiknek a 2 m-es állvány tetejéről szokott jól lelógni nyár  végére a hajtása. El lehet köztük bújni, ha nincs túl sok eső és nem rohadnak le.

Amíg győzöm, szoktam rá ügyelni, hogy ne nagyon sűrűsödjenek be, de egy idő után sose tudom követni őket. Ha egy szálasra nevelném, biztos könnyebben menne, de az meg nem tetszik, valahogy természetellenes. De tavaly ősszel az egyik kevésbé érzékeny fajtán pont a hajtások csúcsán és a nyitott részeken jelent meg először a Phytophtora, nyilván ott könnyebben lecsapódott a harmat. És ha állandóan esik, akkor meg úgyis mindegy. Rézzel időnként permetezzük.

A tejnek tapasztaltad a hatását? Párszor próbáltam, de nem nagyon védte meg, és eléggé ellentmondó dolgokat lehet  olvasni róla.

Előzmény: il1321 (2128)
CBNora Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2136
Nálunk a petrezselyem szokott magától kelni. Mindig csak levélpetrezselymet vetek, a gyökerét nem használom, meg az a pockok kedvenc eledele. Ennek nem olyan csábító a gyökere. Hagyom felmagzani, szedek is róla magot, de mindig az a legszebb, ami magától kel. Most a paradicsom kordon szélén vannak, ott nem takartam olyan vastagon. Az is jó a virágzó petrezselyemben, hogy azt is szeretik azok a gyönyörű piros-fekete csíkos poloskák, amik a kapor virágzatában szoktak tanyázni. Volt olyan év, hogy hamar tönkrement a kapor, akkor mentek a petrezselyemre.
Előzmény: Zitka (2133)
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2135

Egyet pont a kaktusz cserepe mögé dugtam. Ugye még most alig látszik?:-)))

Előzmény: dracaena (2130)
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2134
Ááá, nem könnyű átverni, ő is ismeri ezeket e gazokat:-)))) Amúgy amiket kidobunk, és később kikel, a természet már sajátjaként kezeli. Megfigyelhető, hogy a természetben vadon előforduló növények mindíg szebbek. Ennek az az oka, hohy az optimális időben kelnek ki, lehagyva azokat, amiket mi dédelgetünk. Na most az érdekes az, hogy ha én vetem el időbe a magot, az meg mire kikelne elpusztul. Úgy látszik annak is idő kell, hogy visszafogadja a növényeket a természet.
Előzmény: dracaena (2130)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2133
Nálam idén rucolaval volt teli a kert. Mivel nem tudtam, hogy magától ki fog kelni, persze bent a lakásban is vetettem, ugyanabból a magból, amit a tavalyiakról szedtem. De a jelek szerint az elhullajtottakból sokkal nagyobb volt a sikeres.
Előzmény: dracaena (2132)
dracaena Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2132
Ez biztos Murphy-törvény. Már kétszer vetettem uborkamagot, de sehol semmi. Tegnap odébbhúztam a tyúkudvarban az egyik kukorékoló-tuskót, a tövében vojala, egy négycentis uborkapalánta. Az amsteffemé az előkert, ott gyönyörű nagy eprek teremnek, persze lehugyozza, nem ehetőek. Amit innen kiültetek, az meg csak vegetál.
De adtál egy jó ötletet. Ősszel telehajigálom a kertet buggyant paradicsommal, paprikával, uborkával, nem szántatok, és akkor lehet, hogy jobban járok.:)
Előzmény: Zitka (2131)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2131
A szomszéd néni tavalyelőtt egy megbuggyant paradicsomot mérgében kidobott az ablakon, az előkertjébe. Aztán jól el is feledkezett róla. Aztán tavaly nyáron kikelt belőle a virágos előkertben olyan paradicsomerdő, hogy alig győzte ajándékozgatni a rengeteg paradicsomot. :-DDDDDDD Pedig hátul van neki igen rendes veteményese - ott meg döglődtek a szép, tervezett, palántázott paradicsomok. :-O
dracaena Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2130
Csempéssz be még pár tő paprikát, meg némi hagymát is, és mondd azt, hogy lecsóvirág.:)))))
dracaena Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2129
Tényleg, erről már hallottam. Szóval akkor ellenség a hangya, hiszen az az érdeke, hogy a levéltetvek minél tovább legyenek fejhetőek. (Apró bosszú a sorstól, amiért behordom a hangyabolyokat a fürjeimnek.) :)))
Oké, köszi, akkor ma kézzel mosok, mosószappannal, mert az van itthon.
Előzmény: il1321 (2125)
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2128

A San Marzano nekem is sárgult kiültetés után, de majd kiheveri. Ebből három félém van. Sajnos most bizonyosodott be, hogy ekkora kertben kevesebb palántát kell készítenem, mert nincs annyi helyem. Kilenc féle fajta. Így most a szabadban 35 tő paradicsomom van, nyolc tövet meg becsempésztem az asszony virágoskertjébe:-)))

A zeller közte van, a bazsalikomot még nem tettem közé, vártam milyen idő lesz, de hamarosan közé megy. A zsúfoltság miatt jobban kell vigyázni a paradicsom vész kialakulására, rezes, vagy tejes-savós permetezéssel.

Előzmény: CBNora (2111)
taffy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2127
Nálunk is tegnap jó nagy eső volt, a jeget megusztuk. Viszont gyönyörű villámok voltak a vihar előtt. Tegnap újra vetettük a zöldbabot, remélem az eső jót tett neki.
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2126
Ja kihagytam: a hangyát meg a levendula risztja. Lehet a bolyra levendula ágakat tenni, vagy a főzetét rálocsolni. Kipróbálva!
Előzmény: dracaena (2124)
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2125
Amit most írok az nem vicc. A hangyának a levéltetű, az olyan, mint nekünk a tehén. Szó szerint tenyésztik őket. A tetveket csiklandozzák, ezért intenzívebben választanak ki váladékot, ami a mézharmat, ez egy édes ragacs. Ezt szeretik a hangyák. Tehát Te egy levéltetű istállót találtál. Mégegyszer mondom: a csalánlé a levéltetű ellen kenőszappan, vagy más lúgos hatású (háziszappan) szappanos lével hat. A lúgos lé oldja fel a kitinvázat. A csalán csak csípi. Az igazi még az lenne, ha ehez az oldathoz némi denaturált szesz, vagy valami ramaty tömény italt adnátok, egy liter oldathoz egy jó fél decit.
Előzmény: dracaena (2124)
dracaena Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2124
Mivel a kertem közepe eléggé szélvédetlen, vetettem egy sor napraforgót végig hosszában. Most keleget. Az elején pár tövet locsolgattam is, így azok már olyan 15 centisek. Viszont a levelüket pödri valami, és tele vannak hangyával. Öntöttem rá hóttbüdös csalánlevet, de mintha ez a hangyákat nem zavarná. A hangya pödri? Vagy a hangya azt szedegeti, ami pödri? Szóval most a hangya barát vagy ellenség?
il1321 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2123

Egy multhétvégi körkép. A ma éjszakai eső legalább meglocsolta a szombaton kiültetett paprikákat, a jeget megúsztuk erre.

wattacukor Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2122

Sziasztok!

NÁlunk is jó nagy zuhi volt, nagy széllel (Kisnána -> Mátra, Gyöngyös és Eger között félúton). Végigfotóztam és le is videóztam a felhőket (nem vagyok normális, mi?? :D). Lyánykámnak az volt a legnagyobb gondja, hogy "jajszegénykiscicák, elfújja őket a szééééééééééééél!!!".

Jég nem volt, áramszünet igen, de az se hosszan. Éjszaka még villámlott párat, de már messze, úgyhogy nem volt újabb nagy égzengés. A növények elég védett helyen vannak, nem lett bajuk, a szelet elfogták előlük a tuják meg még ami körülöttük van. A mostani esők hatására a spenót jól megnőtt, már kezd úgy kinézni, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Kaptak csalánlevet, de azóta nem tudtam tüzetesebben megnézni, úgyhogy nem tudom, hogy a tetvek mit szóltak hozzá. Ha kicsit melegebb lesz kimegyek és megnézem közelebbről is a dógokat.

Sajnálom azokat, akiknél jég volt. Mondhatom úgy is, hogy őszinte részvétem. Nagyon rátok jár a rúd idén. Kitartás, hátha mégiscsak lesz még valamitek.

dracaena Creative Commons License 2007.05.16 0 0 2121
De rossz.:( Nálunk szerencsére nem okozott nagy bajt, legalábbis a satnya paprika- és paradicsompalántáim állták a sarat, a krumpliig nem látok el. Ahogy a vödröket nézem, kb. 8 cm eső esett.
Előzmény: Triumphator (2115)
dracaena Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2120
Nógrád megye, Zabar (szlovák határszél).
Előzmény: Zitka (2119)
Zitka Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2119

HOl volt jégeső? :-(((

Nálunk (Bp XXII.) szerencsére csak erős szél és jó nagy zuhé volt.

Előzmény: Triumphator (2115)
Zitka Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2118
Ugyanez van nálam is! A nagyobb levelek olyan 7-8 cm-esek, és néhol 2 cm-es levél mellett ott a "magfürt". :-O :-O  Némelyik része meg tetvesedik. :-(
Előzmény: Gox (2112)
Gox Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2117

Rossz része a kertnek, mert pont a sarka, ahol kemény a föld.A másik ok a rendkívüli meleg, esetleg a harmadik ok, hogy ezt is csak márc.15-én vetettem el.Itt homokos vályog talaj van, a többi növény szép.

Előzmény: dracaena (2114)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2116
Nem a nagy meleg miatt volt? Én szinte minden nap vittem rá vizet, mégis felmagzott.. Hamarább, mint a sóska.. Állítólag holnaptól májusnak megfelelő, enyhe tavaszi idő lesz..
Előzmény: dracaena (2114)
Triumphator Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2115
sziasztok. ami nem fagyott el a múltkor, azt most szétverte a jég. :( hagyma totál romokban, borsó is. krumpli (bocs burgonya) megtépve, állhat megint talpra, mint a fagí után. a gyümölcsöst nem is ragozom.
dracaena Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2114
Talán valamiben hiánya volt a spenótnak? A növényeknél úgy van, hogy minél mostohábbak a körülmények, annál gyorsabban igyekszik a növény magot érlelni. Ezért van az, hogy pl. sziklás helyen szinte nincs is szára a virágnak, de a pitypang is szinte a földből virul ki, ha lenyírjuk. De lehet, hogy a spenótod csak ilyen fajta?
Előzmény: Gox (2112)
dracaena Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2113
Nálunk is volt némi vihar, még babnyi jég is esett pár másodpercig, aztán egy kiadós zuhé (persze, közben a tyúkjaimat hajkurásztam, meg a vízgyűjtő vödreimet állítgattam, mert felborogatta őket a szél), úgyhogy ha holnap is ilyen meleg lesz, mint ma, akkor az egymásbaérő miniparéjok valószínűleg délre az égig érnek majd.
Előzmény: wattacukor (2109)
Gox Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2112
10 mm eső volt! Úgy örülök neki! Erősen lehűlt a levegő is.---A spenótom meg kezd felmagozni, és még nem is szedtem róla.Kicsik a levelei, a legnagyobbak fél tenyérnyiek!
Előzmény: CBNora (2110)
CBNora Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2111
Az összes paradicsom a helyén van. Képeket teszek fel a paradicsom barátaihoz.
Il! Közéjük ültettem az összes zöld levelű bazsalikomot, remélem, nem lesz túl zsúfolt. A vasállványoknál csak az egyik sorba jutott, a másik megmaradt kontrollnak. A korai így is elég szorosan vanl, oda nem is fért volna.
CBNora Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2110
Nem. Régebben egyszer apósom tanácsára lepermeteztük Mikállal, mikor ocsmány esős nyár volt, és a paradicsomot is rettentően pusztította a Phytophtora, de így is hamar tönkrement mindegyik. Mostanában a zöldségeket nem szoktuk permetezni, csak tartós esők előtt a krumplit és a fiatal vagy nagybogyójú és könnyen lemosható paradicsomot rézzel.
De nem a fagyok szokták elvinni az uborkát. Szerencsére addigra mindig van elég paprika.
Előzmény: Gox (2107)
wattacukor Creative Commons License 2007.05.15 0 0 2109
mindjárt hét óra és ideért a vihar széle. fú a szellő és messziről dörög. azt hiszem, kikapcsolom a gépet mert itt nem bírják a vezetékek a szelet. minden jókat. :D

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!