Estleg próbáld meg 1,5-2 literes vizesflakkonnal. Alul-fölül levágva a növényre húzni, ezt nem kell leszedni. Ha majd nagyobb anövény, akkor az oldalát végighasítva lejön a palack, addig mint egy cső védi. Én ilyennel óvom a most kelő cukkínit, és uborkát.
rácossan sok z.paprikával, paradicsommal a végén tejföl.
Az őrületbe kergetnek a csigág leeszik a gyenge mángold levelet az szegény kihajt mert ugye hozzávan szokva, hogy leszedik a leveleit, na de nem ebben a korban, egy hónapja ültettem ki 6 db-ot abbol kettő megmenekült a többit folyamatosan lerágják ezek a dögök. Most sikerült elérni, hogy kisebbek mint amikor kikerültek.
Tegnap előhoztam a csigacsapdát, öntöttem bele sört /a férjem ki is akadt, hogy miért Pilsen Urquelt kell ezeknek a dögöknek? Na ma reggelre kiderült, hogy egyátalán nem kell nekik csak a mángold.
Nem tudok más megoldást csak azt, hogy este mindegyiket leborítom egy befőttes üveggel, reggel meg leszedem. Ha elér egy magasságort akkor békén hagyják, az ágyáson körbe rukkola van abból köszönik nem kérnek.
A Hópehely halványsárga, gömbölyded, a rügyek körül helyenként kicsit rózsás, fehér húsú. A legtöbb ember szerint az egyik legjobb ízű krumpli (egy ismerősünknek nem ízlett, mert szerinte olyan tejszínes). Keszthelyi vírusrezisztens fajta. Lehet, hogy ez volt?
Csak ennyit találtál?:-))) Bár én leginkább nem kottából főzök, csak amit kitalálok. Aztán ha jó, megtartjuk. De azért a klasszikus ételeket énis tisztelem.
A glicerin olaj önmagában növényvédő. Főleg tavaszi lemosó permetezés esetén, elsősorban pajzstetvek ellen, tehát használhatod. Szervezetre nem ártalmas, a kézkrémek egyik alkotórésze. (meg a kúpé:.)))
Zsenge ződbab, sárgarépa, hagyma, fokhagyma újkrumpli kimilyen zöldfűszert szeret, egykis vaj, becsomagolva alufóliába, lékicsurgásmentesen és jól megpárolva. Amikor kibontod, annak az illatában benne az egész tavasz. tehetsz bele csicsókát is, én szoktam, meg még ha van mángold szára, karfiol, gomba.
Kikelt 2 (azaz kettő) darab földimogyoróm. De nem a babhoz hasonlít, hanem inkább olyan, mint egy jó nagylevelű lucerna. Egyszem mák, kétszem mogyoró... kelt továbbá három fürjkakas, hét holland bóbitás kakas, tyúk meg egy se... de bezzeg a tavalyi karózós paradicsom bújik mindenhol, karóm meg persze nincsen. Hát úgy tűnik, ez most nem az én évem.:((( Babból a tejfölös babfőzeléken és a bablevesen kívül miket szoktatok még főzni hús nélkül?
Üvegházi molytetű (liszteske?) Én vízzel levererettem őket a karalábéról. Annyi volt belőlük (eddig még sosem láttam a kertemben őket), hogy szinte elrepült a növény. Sajnos a kémiai védelem nem jöhet szóba, mert saláta közé ültettem, ami ugye most folyamatosan fogy, míg végül a karalébé marad az ágyásban
szia! Nekem a paradicsomon kivül még a bab a mániám enni is szeretjük így aztán ahol csak megfordultam mindenhonnan hoztam bab magot. Én a vetésre szánt magot a mélyhűtőben tartom, -20 fokon. Egyszer a limababból elfelejtettem vetőmagot hagyni és a mélyhűtőböl vettem ki és gyönyörűen kikelt azóta oda teszem és nem kell csávázni sem, még 2 év után is csiraképes.
Idén vettem "török babot" az van ráírva, hogy 4 m magasra fut piros és fehér színű évelő növény.Szerintem ez valami elírás lesz mert ilyent még nem hallottam. 6 szem volt és márciusban kellett elvetni nagyon keservesen nőtt ki, hát majd meglátjuk. Ja az volt ráírva, hogy nagyon finom savanyúnak eltéve.........
Elég szépen alakul a kert nagyon megvagyok elégedve a paradicsommal, csak a férjem idegesít, hogy mit kezdek vele? mert szerinte nagyon sok lesz, na ezen még ráérek aggodni, jön egy jégeső, vagy paradicsom vész és nincs mit problémázni.
Az atkás paprikák rendbe jöttek és növésnek eredtek. Küldök képeket a mai helyzetről
Vírus az inkább lehet. Nekem is volt olyan, hogy kihajtáskor egészen cérnaszálakat hajtott, ezek a tövek nem is érték meg a krumpliásást. Viszont ez egy olyan sárga, aminek a fajtáját nem tudom, de nagyon jó, ezért a következő tavasszal is elültettem, és azóta sincs baja.
Szerintem nem génmanipuláció miatt nem szeretik a bogarak, hanem vagy hormon-, vagy permetszeres áztatás miatt. Olyan hormonnal egész biztos kezelik, amitől hamar megindul, és gyorsan nő. Pl. a gibberelin ilyen, az boltban is kapható.
Kint én is csak néha szórom le a molytetűt, de bent nagyon megtámadják a virágokat. Pl. a fuksziákat imádják, onnan szoktam észrevenni, hogy le vannak kókadva a levelek.
Kérdés, mennyire ragaszkodsz a bio módszerekhez. Én 2-3 naponként átnézem és lepucolom petézési időszakban, sokszor tükörrel nézem a levelek fonákát, ne kelljen annyit forgatni. Actarával (fölszívódó) permetezve pár hétre el van intézve.
Egyik díszzöldségünk. Eperparéj, Chenopodium foliosum. Állítólag ehető a levele spenót helyett. Én az igazi spenótot se szeretem, de ezt azt hiszem, a spenótevők meg ízetlennek találnák. Az érett termését szoktam eszegetni, ha nincs más gyümölcs. Sok apró, elég jó ízű mag ropog benne, édeskés is.
Nyáron szoktunk kempingszéket is betenni, esős időben kellemes ott bent üldögélni. A világos foltok lehetnek vírusfertőzéstől. Kigyógyítani nem lehet, csak reménykedni, hogy a növény ezzel együtt is terem, és a tetvek nem fogják továbbvinni a fertőzést. Hét végén a kiszedett tavalyi kelbimbók helyére vetettem sárgarépát, salátát és kaprot. A saláta már szépen kikelt, látszik, hogy ritkítani kell majd. Remélem, hogy a kapor most jókor fog megnőni. Tavaly túl korán kivirágzott, mire sok uborkánk lett, alig tudtam már összevadászni a salátákhoz valót, a következő meg későn kelt ki.
Az az üvegházi molytetű. A levél fonákán vannak kis fehér bevonatú foltocskák is? Az enyémeken van. Én egyelőre békén hagyom őket, úgyis tele van velük az egész kert, a növények meg rendesen nőnek.
Az idén erőt veszek magamon, és tördelem. Különben nem fognak elférni. Il is azt tanácsolta. Tavaly csak 4 tövem volt az üvegházban és nem tördeltem. Iszonyatos dzsungel lett belőle. A két cserepes tövet a fal melletti rácsnál majd hagyom valamennyire elágazni, ott a fal befuttatása is fontos. Igaz, ez nem egyedül az uborka feledata, van mellette szeldelt levelű, apró, élénk piros virágú hajnalka is, tavaly már bevált ez a párosítás. A szabadföldit még nem vetettem el. Nem sokára lesz sok az üvegházban, ha kint is terem, egyszerre annyit úgysem tudunk megenni. Savanyúságot nem akarok eltenni, a kovászos se nagyon fogy.
Olyan az üvegházad mint 1 szoba!Tegnap kaptam Bernadette magot.10 szem 499,-Ft.2009 dec-ig szavatos.Most csak közönséges salátauborka van 1 dupla a fóliában., de csak virágzik és kicsit sötétebb és világosabb árnyalatú a levele. foltokban.Kint a paprika is így van.Talán a hirtelen lehülés miatt?Vettem még mángoldot,tölgylevelű levélsalátát, és céklát.Mindegyiknek hosszú a szavatossága.Bár a mángolddal még csak ismerkedek, mert még nem főztem soha.Az van ráírva. hogy:"A répafélékkel rokon növény, leveleit spenótként, levélnyelét spárgaként fogysztjál.C-vitamin és ásványi anyag tartalma magas."
Sajnos még nem ismerem fel az élősködőket a növényeimen. A kelbimbómon vannak apró, fehér, ugráló valamik. Úgy néznek ki, mintah kicsi lepkék lennének. Mik lehetnek azok ?
Nagyon megindultak a kígyóuborkák az üvegházban. Kezd a levelük foltosodni. Abban bízom, hogy tavaly is így volt, de nagyon sokáig termettek. A Bernadette még teljesen egészséges.