Szerintem a Bernadettből tehetsz ki. Az igaz, hogy üvegházi, de nekem is sok lett, kitettem, és nagyon jó lett. Csak az állandó öntözésre szüksége van. De, ahogy számolom, kb 1m széles az egyik oldal az üvegházban, így akár lehet két sorban ültetni,40*40 vagy 50*40 cm-re.
Il! Múltkor írtad, hogy 40 cm tőtávolsággal lehet ültetni az uborkát. Most lemértem az üvegházat, 290x240 cm alapterületű. Van 5 db. Bernadette és 4 db. Ritmo kígyóuborka palántám. Szerinted betehetem a 4 kígyót + 3 Bernadette-et, vagy a Bernadetteket költöztessem ki? A tasak szerint üvegházi az is, de írtad, hogy kint is volt. A melléképület falán van egy rács, a maradék kettőt esetleg betenném nagy cserépbe, és oda futtatnám. Tavaly ott díszuborka volt, de nagyon kényes, és már van eltéve szárított termés. Igaz, hogy az szebben virágzik, irdatlan mennyiségű porzós virág volt rajta a pár db. termős mellett, szép volt, míg tönkre nem ment. Megpróbálnék erőt venni magamon, és az üvegházban levágni az oldalhajtásokat.Tudod, a másik hosszú oldalnál lesz a 10 db. padlizsán.
Ugyanez van nálam is!Mi közel vagyunk egymáshoz! Az apró gazok keltek ki.Sok porcsint látok.A nagy kertemben pedig tavaly gabona volt, sok a parlagfű kelés.A tarackot nagyjából kiírtottam permetezéssel.--Este hurulok, és permetezek.Az uborkám tetves lett.A határban pedig a mezei acaton látok vastagon fekete levéltetüt.A korai paradicsomon van már galambtojás nagyságú bogyó.--Nem tetszik az időjárás sem.Tegnap nem volt eső, de ma reggelre minden csupa víz, nyomja a föld ki a párát.Jelenleg süt a nap, és szélcsend van.
Látom a képeken, hogy vetettetek mustárt Ti is.Ezt fel kel nyűni és talajtakaróként használni?Mikor és hová célszerű tenni?
Itthon én is csak kicsiben kertészkedem, vettem 2 tápkockás uborkapalántát, hogy legyen mit elvinni a szendvics mellé, hát mire kimentem elültetni, a kiskutya zacskóstól elvitte, az egyiket szétrágta, a másik is vagy megmarad, vagy nem.
Nálunk az éjszaka volt egy kevés eső, olyan egylocsolásnyi. A vihart, jeget megúsztuk. Megint. Vagy egyelőre. A bajok enélkül is mutatkoznak. A sárgarépa, zöldség a környékbeliekhez képest tűrhető nálunk. Az aggaszt, hogy itt-ott egy-egy tő fakul. Kihúztam őket, a győkerük épnek tűnik. Vakondtúrást, lyukat (lótetű!) ott nem látok.Mindenesetre, ha nagy a baj, egyhamar kiderűl. Írtok a hangyáról. Nálunk foltokban hangyás a föld. A ribizli tetves, a törzsön hangyák vonulnak. A kenőszappant ma megvettem. Megírnátok, milyen arányban kell ezt a léhez adni? Levendulám nincs, tavaly néhány szál virágot szedhettem, de a virágboltos sem tudott beszerezni. Még esetleg Debrecenben szétnézek. il, ha nem járok sikerrel, hangyák ellen mit vethetek még be? Aromaolaj, Yardley kölni - nekem már csak ez jutott eszembe. il, vagy aki épp segít, előre is köszönöm!
Így hirtelenjében ezt mondja a gugli itten ni: "... vegetatív szaporításnál pedig az anyagumó minden fejlődésnek indúlt rügyéből egy-egy hajtás fejlődik. A hajtások száma függ a gumónagyságtól, a fajtától és az ültetés előtti esetleges kezeléstől. Minél több a gumónkénti hajtás, annál több gumó képződik. ... A szár föld alatti része etiolált, csomóiból fejlődnek ki a sztólók, vagy tarackok, melyek végén alakulnak ki a gumók. Ha a szárat töltögetéssel takarjuk ugyancsak föld alatti hajtásrendszer képződik." Magyarra fordítva, azért töltögetjük, hogy több krumplink legyen.
Akinek igértem, hogy megnézem a krumplifajtáimat annak bocsi, szakdolgozok és nagyon el vagyok maradva vele. Most is azt írom. De ami késik persze nem múlik.
Ma is csak egy órára szaladtam ki permetezni. Bordóilé+kén+Wuxal super+csalánlé keverékkel. A vihar egy pár paradicsom palántát elkapott azoknak eltörte a szárát. Volt, hogy a krumplinak is. (Még nem volt időm feltölteni...) De úgy átlagosan minden elfeküdt ahogy van, mára felegyenesedtek. A krumplibogarak túlnöttek rajtam, úgyhogy kezdődik azoknak is a vegyszerezése.
Ma nekem is kapálhatnékom volt, de persze sokat nem bírok egyszerre. Azért egy kb. 1 m x 10 m-es szakaszt kipucoltam a kerítés mellett, egész takaros kupac lett a gizgazokból. Kár, hogy a fele tarack, úgyhogy ezt majd valamikor aszály idején muszáj lesz elégetni. Este pedig tartósítottam a falut. (Meggyújtottam a féreghajtás alatti tyúkszaros szalmát, mert elfelejtettem, hogy jól megázott.) Nálam a vihar a napernyőt döntötte le, meg a kutyaház tetejéről lesodorta a műanyag hullámpalát (vagy mit) a nehezékül használt téglával együtt. A tetőmet még nem néztem, eszembe se jutott, csak most, hogy mondtátok. De így belülről úgy tűnik, mintha még meglenne.
Lyánykám mesélte, hogy a suliban belecsapott a villám egy fába. Nem az épülethez közel, hanem van az udvar mellett egy barackos és ott. Hát halljátok, nem semmi. Azt láttam, hogy nagy volt a szél, mert a jezsámenbokrom vízszintesig hajolt, de ugyebár mást nem láttam.
Hát, olyan porta ebben az észak-alföldi faluban sem volt sok, ahol ne kezdte volna meg a tetőt, vagy ne tört volna ki fát. Nálam leginkább a melléképület tetejét rendezte át, meg egy nagy akác egyik felét döntötte a kerítésre.
Hát az komoly lehet! Én meg megint csak pislogok, mert nem voltam a faluban már pár napja, és ma mondat a szomszéd fijú, hogy az utca elején döntögette a fákat a vihar. Meg 2 házzal lejjebb is kidőlt vagy letört egy és megkezdte a tetőt is. Meg a falu másik végén egy ismerősnél is kapkodta a cserepeket. Holnap kimegyek és megnézem a tető másik felét, remélem, nem hiányzik egy cserép sem.
Konyhakertészetileg a vihar a vörödhagymában csinálta a legnagyobb kárt. A negyede tőből lefeküdt, már nem fog sokat nőni, a maradéknak meg a levelét összecsombékolta, ez sem tesz jót. Tiszta szerencse, hogy egy része már ki van szedve, és a helyén már kikelt a zöldborsó, és befogta a paprika. (Azzal is hogy jártam: mondtam, hogy hozzanak 50-et, erre a vén kertész küldött 50 árában vagy 150-et, alig győztem elrakni. Főleg, mert volt még rajta kívül is vagy 200 palánta, főleg sóvirág.)
Tegnap nem sok esőt hozott a vihar, de hatalmas szemű, és jég is volt közte, meg vízszintesen jött. Ilyet még nem láttam, a föld tele van párhuzamos csíkokkal, ahogy a cseppek végigszántották a felszínt.
Még másfélszer annyi terület maradt bekapálatlan mint amennyit most megcsináltam... (hűha, komoly matektudást igényel amit most leírtam... nem vagyok benne biztos, hogy értem...). Nagyjából lemértem, 10 nagylépésnyi hosszú és kb 6 nagylépésnyi széles területet intéztem el. Maradt 14x6 nagylépésnyi terület (így azért már érthetőbb... legalábbis nekem :D).
Vetettem borsót, kukoricát, uborkát, bokorbabot, spenótot és gyuggattam hagymát. Remélem, marad még ilyen az idő és el tudom intézni a maradék területet is. Az az érdekes, hogy a talajnak kb a felső 3 cm-e kezelhető. Alatta tömény agyagszerű az állaga, csak épp fekete. Rendesen lepattan a kapa róla. MArcikám megint gyurmázott vele. Röhej!!! Pedig rendes nagy zuhi volt.
Nem ismerem. Amim van: Fehérek: Cecei, Amy, Start, csípős savanyítani Bogyiszlói. Zöld Rekord, Budai, Belecskai. Nagy pirosak: Kapia, Góliát, Greygo paradicsomalakú. Savanyításra Kecskeszarvú, alma, ceruza, cseresznye, Hatvani. De ezekhez sincs sok helyem. fajtánként 5-15 db tő van.
Van tapasztalatod lugaspaprikával? Hétvégén a piacon vettem egyetlen darab palántát, az árus azt mondta, 1,60-1,80 magasra is megnő. Valami szerb (??) fajta... De édes.