Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Én azt hiszem 10-es v 12-essel fúrtam, koppanásáig kb 80mm volt a fúró hossz befogás után. Minél nagyobb es mélyebb annál jobb szerintem. Utána egy-egy ágdarabbal le is dugóztam.
A tegnapi etapban 35 mm jött össze a csapadékmérőben . A környékbeli dombos szántókról annak ellenére folyt le a sáros víz a faluba hogy szép csendes áztató eső volt . Ide már tényleg elég volna .
A Roundup egy hatásfokozó anyagot is tartalmazott, amely veszélyesebbnek van minősítve az emberi egészség szempontjából, mint maga a glifozát. Ezen adalékanyag miatt tiltották be Magyarországon is a Roundupot (és azokat az egyéb gyomírtókat, amelyek a glifozáton kívűl ezt az adalékot is tartalmazták).
Működik, Erdészetek néhol így próbálnak megszabadulni a bálványfától. Kicsiket kenik, de a nagyoknál ferdén fúrnak majd a gialka és a gyökér sarjait is viszi.
Nem vagy lehurrogva , de egy amerikai bírósági ítélet nem jelenti azt hogy a glifozát rákkeltő lenne . Minden eddigi vizsgálat ( állatokon ) az ellenkezőjét bizonyította .
Amerika közismert arról hogy a gazdag cégeket teljesen irracionális okok miatt beperlik horribilis kártérítésért valószinlűeg itt sem a nyugdíjas pár kapta a kétmilliárdot hanem a " csapat " aki le tudta nyomni a monsanto ügyvédcsapatát . Ez pénzről szól , nagy pénzről nem a nyugdíjasok egészségéről . Ha valóban rákkeltő lenne akkor minden egyes embernek fizethetnének 1 milliárdot aki már használta és rákos .... nem fognak egész biztos csak annak aki fel tud vonultatni olyan ügyvédi potenciált mint ebben az esetben .
Azokat a vizsgálatokat is meg kellene nézni amik szakmai ....hangsúlyozom.... szakmai grémiumok csináltak , azok mind arra az eredményre jutottak hogy még szájin át szedve ...ugye nem rendeltetésszerű használat ... sem rákkeltő .
Tehát megint a bulvárhírek alapján próbálunk meg eligazodni féligazságok meg híresztelések alapján a közvetlen tudományos tények helyett . Az internet már csak ilyen ha a lapos földre keresünk bizonyítékot arra is fogunk találni , egész biztos .
Nem akarnám újrakezdeni a korábbi ömlengésemet, mert úgyis le leszek hurrogva, de ugye a Glialka hatóanyaga a glifozát. Most ítéltek a Bayer ellen másodszor a Monsanto (amely céget megvette ugye korábban a Bayer) Roundup nevű glifozáttartalmú gyomirtószerének vélt rákkeltő hatása miatt. Az első ítélet 289 millió dollár volt, a második, éppen pár napja KÉT MILLIÁRD DOLLÁR:
Az akácot nyilván viszi, mint minden mást is, mint tudjuk. A valóság valószínűleg az, mint sokminden mással, hogy időnként, esetileg, ritkán alkalmazva nem problémás, de állandóan használva nem biztos hogy nagyon fasza.
a talaj közelében kb 80mm mélyen ferdén fúrt furatba glialkát fecskendezve, következő év tavaszára kipusztult egy 50cm törzsátmérőjű, kb 10m magas akác. nem teljesen értem hogyan, de működik.
akáckiírtás (hogy on topik legyen) a kajszis területen
A gyökér kimerítésnek van egy másfajta módszere is: a kéreg lehántása a talaj közelében.
Elméletileg az várható, hogy a gyökér kötelességtudóan melózik, megpróbálja nedvességgel, talajból felvett tápanyagokkal táplálni a leveleket, de a levelek által elnyelt napenergiából, cukorrá alakított széndioxidból semmit nem kap vissza.
Egy idő után megúnja, hogy "Ő" csak ad, de kapni nem kap semmit, megsértődik és bánatában elpusztul (már a gyökér).
Jelenleg tesztelés alatt.
Az eddigi tapasztalatok vegyesek. Van olyan sarj, amelyik a pusztulás egyértelmű jeleit mutatja, és van olyan, amelyik még nem (ez lehet, hogy gyökéroldalon több betáplálású).
Köszönöm. Ezt még megpróbálom idén. Ha ez sem jön be feladom. Gondolom fekete fólia kell hozzá. Egyébként mi történik, ha nem takarom ki? Átnő a fólián?