Ez a topik azoknak a modellezőknek szól akik elsősorban modellvasuti járművek építésével vagy átépítésével foglalkoznak. Hogyan, miből, milyen megoldással, hogy áll most stb..
Hát nekem van egy saját készítésű, erősen félkész, de az a csuklós BéZé, ha megfelel. Méretekkel nincs ellátva, de teljesen arányos, úgyhogy ki lehet számolgatni...
Az oldalsó feiratokat hogyan oldod meg? vizesmatrica? Ha igen, akkor abból én is kérnék, mert én öntapadós lapra Paint-tel szerkesztettem a feliratokat.
Szerintem nagyon jól néz ki, de az ajtók aljánál levő íves darabot beraknám.
Az igazság az, hogy ezekből a kocsikból mindenfajta ablakkiosztású létezik, van olyan, amin minden második osztott, illetve olyan is, amin mindegyik osztott, sőt olyan is van, amin csak az egyik végén van WC. Amíg nem találok végleges megoldást az ablakra, addig szerintem jó lesz így is.
Én az ablakokat úgy oldottam meg, hogy a régi ablakokról lemostam a keret festését, és eléragasztottam egy méretrevágott átlátszó fólia lapot, majd 0/3-as ecsettel újra megrajzoltam a keretet. A végeredmény ilyen lett:
Közelről nem a legszebb megoldás, de ha találok majd valamilyen jobb módszert, ki fogom cserélni őket.
Ezek szerint a lényeget nem értetted (bár lehet, hogy én sem :) ). Szóval ha ő is 1:100 -ban utazik (bár nem utalt rá semmi), akkor nem hiszem, hogy egy 1:87 -es jobban kéne neki. Nekem is csinálnak egy zöld Postm kocsit és kifejezetten 1:100 -ban kértem, hogy illeszkedjen a szerelvényembe.
Nahát! Egy ideje én is reszelgetek egy DVJ-t. A schicht kocsi jó alap, de sok vele a munka. Forgóvázzal és az ablakokkal kapcsolatban még lesz némi fejtörés!
Nagyon sirály!!! Neked akkor mázlid volt az ablakokkal, mert én ugyanígy próbáltam, de repedt és tört össze-vissza. azt a kis rádiuszos darabot külön teszed fel, ami az ajtó és a kaszni határán van?. A végeredményről is majd kérünk képeket. :D hajrá!
Szó sincs róla, nem akarom leszólni az 1/100-as kocsikat, hiszen nekem is rengeteg van belőle (Schicht, új PIKO). Csak, ha már ennyi pénzt költ rá -gondolom a maratás nem olcsó dolog- akkor érdemes lenne elgondolkozni néhány 1/87-es kocsin.
Miért baj, hogy 1:100 -as? Én pl. csak ezt gyűjtöm és többre nézem az igényeim miatt, mint az 1:87 -es (303mm) kocsikat. Nekem azok túl hosszúak és valahogy nem is tetszenek az arányai, mintha laposak lennének...És egy 12-14 kocsiból álló szerelvénynél már 1-2 kocsival többet lehet kihozni belőle (teljes hosszra). Szebben mennek a szűkebb ívekben és a legtöbb váltón. Persze ez a saját nézőpontom!
Én a jó öreg svájci bicskámmal szépen óvatosan a műanyag alá nyúltam, és finoman kipattintottam a ragasztásoknál. Nekem egy darabban kijött az összes ablak, nem tört el semmi. A kocsik egyébként így néznek ki most, jelenleg várják a készülő ablakaikat.
És ablakot miből csináltál neki? Én a régi ablakok keretéről lemostam a krómot, és most azon gondolkozok, hogy kis átlátszó műanyaglapokat ragasztok elé, majd újra kihúzom szürkével a keretet.
Meg persze az olcsóságuk miatt is jó alapanyagok :D. Nekem lesz két 20-41-es B, és egy 70-80-as WLAB, amin kell reszelnem egy ablakot, el kell fednem egy ablakot stbstb... de ha egyszer kész lesz, akkor igazán jól fognak mutatni együtt :-D
A szellőzők, az eresz, és az iránytábla el lesz róla távolítva, valamint már leszedtem a féktuskókat a forgóvázról. Belső berendezés egyenlőre szerintem nem lesz benne, mert nem tudom, hogy mit lehetne belerakni, ami termes elrendezésű.
A festéket úgy szedtem le, hogy fogtam egy vattadarabot, megnedvesítettem a körömlakklemosóval, és elkezdtem vele dörzsölni a kasztnit. Első körben a feliratok jöttek le, majd utána a festék is szépen lekopott. Kb. 6-7 vattapamacsot használtam fel, míg teljesen "tiszta" lett a kocsi.
Egyébként azért jó alap ez a kocsitípus, mert az ablakmérete arányaiban valahogy közelebb áll az igazi IC-kocsikéhoz. gondolkodtam a Tillig Y-is, de annak jóval nagyobbak az ablakai, és valahogy nem az igazi.
De ügye a szellőzőt és azt a lemezdarabszerűséget lereszeled róla? Régen a schicht sem tudta milyenek a magyar vagonok, ma pedig a sachen/tillig sem tudja :D. Fel tudnék sorolni pár különbséget.