Jó estét! Most jöttem a Tescoból az éjszakai bevásárlásból!:) Holnap lesz a tizenéves korom utolsó napja! 5 puttonyos Tokaji borral és muskotályos pezsgővel ünneplem a munkahelyen amikor belépünk a szombatba!:) T=3,7fok P=1022hPa, Rh=81% , borult, lényegtelen légmozgás. Hó márcsak foltokban.
Ez így nem jó, mert már beinvesztáltunk, ősszel a búza alá szántani kellett, elvetni.A napraforgó,kukorica egy részét láttuk belerohadni a táblába, mert nem tudtak rámenni a gépek.És aratásakor a kombájnt Rábák húzták,és pengettünk bőven a szárításért is.És idén nem volt egy növény sem, ami hozott volna a konyhára,még a támogatással együtt sem,pedig több félét szoktunk próbálni, hogy valamelyik csak bejön.Hát,nem.Azé olyan a mezőgazdaság amilyen, mert itt sok a lutri, az időjárástól függő tényező és sikerült szétzilálni a nagy földosztogatással.Most is vetni kéne lassan, de hova?
A demokrácia nem ilyen,hogy egymásnak esnek az emberek, mert nem tudják elfogadni, hogy nem mindenki hord kokárdát állandóan és más véleménye is lehet,szerintem.Lehet anti- és sima ciklon is,nem?És egymással szórakoznak a pártok, azt hiszik hülyék vagyunk, mindent beveszünk.
Jaja persze, hogyne lenne igazad, ez a ciklonpályától függ, ha éppen úgy adódik akkor a Dunántúl elmerül a hóban, míg keleten eső esik. A lényeg az az, hogy a déli ciklon és a ény-i anticiklon hogy helyezkedik és melyik milyen erős. Illetve az, hogyha déli ciklon van akkor a Kelet-Európai síkságról közelsem tud annyi hideg jönni, mintha mindét helyen antociklon lenne, mert akkor csak úgy zúdulna be a fagyos levegő. Viszont az előző esetben is lehet hideg csak nem annyira és akkor ugye még csapadék is van, mert a kettő összeakad és komoly havazás is van belőle. Áá még nem vagyok meteorológus csak egy mezei észlelő!:) A java a tanulásnak mégcsak most jön, rengeteg mindent kell még megtanulnom, amit eddig tudok az még semmi.
Földközi-tengeren ciklon van akkor semmi közünk a Kelet-Európai síkság nagy havához meg hidegéhez, mert a levegő úgyis d, dny felől áramlik ahonnan meg meleg jön!
Hadd vitatkozzam végre egy igazi meteorológussal! :) A mediciklonnál nem az van télvíz idején, hogy a keleti oldalán hozza délről a meleg nedves levegőt, míg a nyugati oldalán az É-ÉK-i hideget, és ez szokta a Dunántúlt megpakolni hóval? Vagy ez nem a mediciklon?
"de azért megdöbbenéssel látom , hogy mondjuk egy őstermelő nem hajlandó annyit sem invesztálni a megélhetésébe , mint én a hobbimba."
Ugyanakkor elvárja, hogy az állam kártalanítsa (magyarul mi vegyük meg, ha nem akarjuk is, mert vacak, ehetetlen, vagy drága), ha rossz volt az időjárás, vagy begyűrűzött a nemzetközi helyzet.
Ezen az alapon miért nem kérik mondjuk az elektronikai dolgozók, hogy vásárolja fel az állam az eladhatatlan elektronikai termékeiket? Nem nagyon látom az elvi különbséget.
Van egy ismerősöm, anyagbeszerző egy nagy élelmiszerkereskedelmi láncnál.
Magyar mezőgazdasági termékeket akart forgalmazni, mondván karoljuk fel a saját termékeinket.
Képtelen volt rá, mert neki tonnaszám kellett volna az árú, de olyan itt nincs, lévén Mari néni meg Jóska bácsi külön-külön akarja eladni a cuccait, de mindnek csak pár mázsa -mondjuk- almája volt.
Nem köthet szerződést, kereshet fel ezer termelőt, egyetlen árúcikkre.
Igen értem én , de hát a demokrácia meg a többpártrendszer is fontos dolgok .
És ezek csak akkor vannak , ha költünk rájuk !
Erre nem szabad sajnálni a pénzt!!
A mezőgazdaság meg csak egy ágazat a többi között , és még csak nem is
legjobban menők közül. Most persze nem akarok megbántani senkit , nekem is ez a hobbim , de azért megdöbbenéssel látom , hogy mondjuk egy őstermelő nem hajlandó annyit sem invesztálni a megélhetésébe , mint én a hobbimba.
Jaja nem semmi első nap volt, hihetetlen hó volt!:) Ma kicsit olvadt, így össze is esett. de van még bőven. Háát, na most nem mindig igaz az ideológia, mert ha anticiklon van a a Briteknél akkor igaz persze , mert a levegő ék felől áramlik hozzánk, tehát jön a hideg az ottani hófelszín miatt, de ha a Földközi-tengeren ciklon van akkor semmi közünk a Kelet-Európai síkság nagy havához meg hidegéhez, mert a levegő úgyis d, dny felől áramlik ahonnan meg meleg jön!:) Pl majd innentől melegedni is fog kicsit, csak hétfőre megint lehülés látszik kissé de ez még odébb van. Megmarad a borult, néha csepergő,szállingóző idő, de a T legalább emelkedik.
Akik komolyan dolgoznak, azok nem érnek rá felvonulni, az érdekképviselet is olyan, hogy maga felé húz a keze.Muszáj pedig belenyúlni,csak jó helyen kéne, mert sokat kint alszik még a búza, ha ki nem mossa a víz.És a boci,pipi,kucu is azt enné, ha minden igaz.A bocit,pipit,kucut meg Rferi enné, ha nem vega.Lásd a madárinfluenzát is hogy felfújták,pár dög miatt elköltenek milliókat és közben tacsra vágták a csirkeágazatot.Vagy a pártok mennyi pénzt kivesznek most a választási bohóckodással a zsebünkből, amit elkölthetnénk jobban.
Szegeden ilyen képek elég ritkának számítanak, hát még március idusán! Legalább emlékezetesre sikeredett az első munkanapod, ezt biztos nem fogod elfelejteni! :)
Ma azt mondta a meteurológus, hogy a Kelet-Európai Síkságon felhalmozódott nagy hómezők elolvadásáig nem számíthatunk jelentős felmelegedésre itt sem, mert a hó egyszerűen a napsugárzás igen nagy hányadát visszaveri. Érdekes ideológia, de lehet, hogy stimmel.
Szép estét! Ma jó változatos volt az idő, volt mit tanulni!:) T most 0,4fok, Rh 89%, 1021,2hPa, borult, délután 15h-ig volt csapadék. De volt havaseső, eső is kicsit. Aztán újra hó stb. Na megvolt életem első hivatalos munkanapja!:) Ezután már csak több lesz, első sose lesz úgyhogy most pezsgőt bontunk.
Igy, hogy kozel vagy a torteneshez, (amihez gratulalok en is!!!) nem talalod meg azt a gombot, amivel le lehet allitani a havazast????
Itt szomorodik a rovideletu tavasz-nyar. . .a tegnapi meleg utan nagy lehules jon a max 78 fok F volt, es most hirtelen kezd leszaladni a 40-esekbe. . .meg a ho is jon ide is. Gr. Gr. Grrrrrrrrrrrr
Nem is úgy értettem, hogy kizárólag az ott élők hibája, de traktorokkal fel tudnak pestre vonulni a mezőgazdaságban élők, (magyarul a falvakon élők java tartozik ide) azért, hogy a kormány intezzen el ezt-azt, és ilyen fontos kérdésben meg nem tudnak ötről hatra jutni, nem tudnak összefogni.
Pedig ezt még én is támogatnám, mint városlakó és veszélytelen helyen élő, aki nem támogatom például a mezőgazdaságba való évenkénti belenyúlást, állami garantált árú felvásárlást, hasonlókat.
Sokkal nagyobb részvétet tudnának maguknak kivívni, és mégsem...
Természetesen nem egyszerű dolog ez, tudom én, de ennyire nem csinálni semmit, csak ezt nem értem
Hja. Harisnya. Iden felvettem legalabb ketszer (ma volt a harmaik?!?!?) - szeretek nelkule meg nadragban. . .de neha fazik a bugyim nelkule, igy kell a harisnya - sajna.
Azert hihetetlen, mennyire tudnak a novenyek alkalmazkodni. Lehet nam macska leszek legkozelebb a stingliceknel, hanem valami zoldseg.
Jon a ho. Hetvegen. En meg meg fogok bolondulni a fejfajastol, mert amikor az idojaras ennyire nem tudja eldonteni, hogy tel legyen vagy nyar, mindig en jarok rosszabbul.