Köszönöm, Flanell, megnézem, amint ki tudok jutni a kertbe ( éjszaka felhőszakadás volt nálunk, úgy néz ki, délután megint lesz ). Ezzel kellett volna kezdeni, de én ezeket a kerti bajokat istencsapásként fogom fel, ami ellen nincs mit tenni, pláne egy magamfajta botcsinálta kertgazdának ...
Más. A kertész rábeszélt, hát vettem egy zsák szárított juh+marhatrágyát. Édesapám annak idején azt mondta, hogy trágyázni csak ősszel szabad, mert a frissen trágyázott földben kiég a növény. Az megint más, hogy az ő idejében nem is öntöztünk ( vagy csak elvétve ). Én sem viszem túlzásba, hiszen villany nálunk kinn a kertben nincs, hordóból öntözök. Mi a véleményetek, elszórhatom, vagy tegyem el őszig? Vagy felesleges az aggodalmam, mert ennek a porított izének a trágyához semmi köze.
Krumplibogárra is jó az Actara, ahhoz nincs hozzászokás, nikotin. Egy hét múlva is megöli az akkor kelőket, ha az előírásos dózisban és lelkiismeretesen szórják.
Még lehet kabakosokat ültetni, a legtöbb félét. A sütőtök azért kétséges, elég hosszú tenyészidejű, bár ilyen késői ültetéssel nincs tapasztalatom. Úgy lehet siettetni a kelését, hogy a helyén fellazítasz pár liter talajt, jól beöntözöd, hogy sárpép legyen, belenyomod a magot kellő mélységbe, és a tetejére húzol 1-2 centi poros földet, hogy ne repedezzen össze. 1 hét alatt kint van, majdnem ugyanakkor terem, mint a most palántázott, csak kétszer olyan erős lesz a növény.
Az a kis fehér repkedő szerintem üvegházi molytetű.
A fás retket mi úgy tettük ehetővé régebben, hogy odaadtuk a disznóknak, és megettük őket.
Én olyan nyári retket ismerek, amit márciusban kell vetni, és nyáron szedni.
Mindenki panaszkodik a hónapos retekre, nekem meg még soha életemben nem termett ilyen finom, mint idén. Az ízhatáshoz talán hozzájárult, hogy lefújtam - a fákkal együtt - felszívódó permettel, és csak vagy 3 óra múlva kaptam észbe, gyorsan lecsavargattam a száraikat, nem olyan gyors a nedvkeringésük.
Ha belül vannak rágásnyomok, járatok, az lehet hagymalégy. Kívülről meg valami piros bogár szokta rágni, most láttam képen, de a nevét elfelejtettem.
Ha repülő ellenségről van szó, akkor teljesen mindegy, hogy ugyanoda ülteted, vagy 50 méterrel odébb, pont ezért szerezték be a szárnyakat a legutóbbi leárazáskor, hogy téged bosszantsanak.
Az én kézóvó móccerem: amit lehet, bőrtenyerű, textilhátú munkáskesztyűben csinálok, jól véd, és nem izzad. De főleg azért használom ezt, mert a cég ilyet ad, de hát itthonra is jut belőle. :) Ha meg kézzel kell valamit, pl. gyomlálást, akkor ha el nem felejtem, előtte kézvédőkrémmel (nem illatosítottal, mert azok nem jók) bőségesen, kézmosásszerűen bekenem a kezem, 2 perc múlva a felesleget pézsével letörlöm, 5 perc alatt a maradék beszívódik. Ha a fű megfogta a kezem, akkor citrompótlót használok, ezt teába adják a cégnél, de senki nem szereti, ott áll maréxámra. (Szeder, szilva, stb. fogdosása után is jó.) Aztán este beáztatom magam egy kád forró vízbe, és elő a körömkefe, azzal súrolom le a kezem.
Én még a régi kertbe npróbálkoztam jégsalátával és a lolóval, mert a hagyományost nem szeretem, de ott nem volt nagy siker mert csak korlátozottan tudtam öntözni meg bogaras volt, felmagzott, itt már megsem próbáltam.
A mángoldból amiből 3 fajtát ültettem 6 szemet hagytam meg erre tegnap kettőt lerágott a csiga. Ma megitatom őket sörrel.
Én ha nincs meleg nagyon jól elvagyok a gumikesztyüvel, melegben csak ha nagyon muszáj és egy számmal nagyobbat mint máskor mert azt hamar letudom rántani.
A körmörök tisztán tartására próbáljátok ki amit én már régen alkalmazok. elázott szappanba 10 körömmel markolászni, hogy a teljes köröm alja megteljen szappannal, nem megy alá a piszok, illetve a kézmosáskor vele együtt kijön. Baba szappant használok, semmi baja a körmömnek. Folttisztítónak, a citrom kifacsart héját ráhúzom az összefogott körmeimre és csavargatom rajta, még erősítí is a kömöt.
Körömápoló, egy fedeles kis műanyag doboz amibe a az egyik kezem belefér, bele annyi olivaolaj ami ellepi a kezem. Mikróban kb. 38-40-fokra meglangyosítani, pracli bele, 10 percre utána csak papirtörölközővel megtörölni és reggelig így marad.Az olaj nagyon soká újra használható azért kell a fedél rá.
Durva repedezett csunya kéz és köröm, olivát annyisóval kikeverni hogy sürű masszalegyen evvel átdörzsölni a kezet, kézmosás és jöhet az olaj fürdő, kézkrém ki mit szeret.
2 dolog. Az egyik. Üvegházam nem volt, nem bajlódtam a fóliával sem. Van egy kb 10méter párkányom, az előtt egy egy lapos üvegfal. Ilyen veranda szerűség. Ott szépen nevelkedett minden. De rendszeresen kellett tápszerezni mindent, mert a bolti földek fabatkát sem érnek. Annyi az előnyük, hogy végtelenül lazák. Viszont a tápanyag hiányban az is jó, hogy én szabályozom, hogy miből mennyi kerüljön bele. Hiszen minek adnék káliumot egy palántának, amikor annak nitrogén kell... szóval a tápanyag hiány az egyik ok, hogy megnyúlhattak a palánták. A másik meg, hogy nincs abban a földben amiben a növények vannak, sok kálium? Mert az is okozhatja a megnyúlást.
Teljesen más. Gyakorlatilag pár nap alatt semmivé foszlottak a paprika soraim. A szakdolgozati témában ügyködtem és amíg nem figyeltem valami megtámadta a paprikát. Valószínűleg bolha, ami ráadásul vírust is terjeszt... no majd lesz valami. Ami megmarad megmarad ezzel már nem érdemes foglalkozni. A paradicsom palántáim meghálálták a szuperfoszfátot. Már látszanak a kis paradicsomok. Napokon belül nitrogén és a foszfor. A szomszédok már így is nézelődnek, hogy milyen szépek a paradicsomaim. A krumlival még várok, hogy minél több lárva keljen ki. Majd akkor megkapják a magukét. Tegnap csináltam egy próbát az egyik tövön, de igazából kiröhögtek a bogarak (töményebbet, meg nem mertem csinálni), úgyhogy valószínűleg egy ideje már ezzel a permettel találkozhattak itt a környéken és hozzászoktak. Majd kapnak most mást. Szereztem egy új szert, ami átütő lehet a hagyományos kezelésekkel szemben, legalábbis ezen a környéken. Itt ahol most élünk, nem nagyon védekeztek a pardicsom és a burgonyavész ellen. Most majd Amistart kapnak. Pont aktuális a bogyókötödés idején alkalmazni. (eddig bordói lé+kén+Wuxalt használok, de a bordói lé+kénből sok kell. 8 permetezésre elég 1900 forint)
ha nem írták volna még, nekem van egy jó módszerem. Körömkefe sok szappannal. Amikor már úgy látod nem lesz tisztább akkor citromlé. Legjobb a rendes citrom leve, nem a flakonos.
Én a hónapossal együtt vetettem egy sornyit, ugyanolyan bóhás, alig vastagodik a gyökere, de az már ránézésre fásnak tűnik, már magzik fel. Valamit nagyon rosszul csinálhatok ezekkel a retkekkel..
Sziasztok! Én is a kertben töltöttem a napot, kicsit lehangolódtam, és nagyon leégtem. :-)
Kitakarítottam-gyomláltam az eperágyást, levágtam az indákat és a nagy leveleket, leszüreteltem a szép epreket, egy csomót pedig sajnos ki kellett dobnom, az éjszakai eső nem tett igazán jót a penészes részeknek.. Mit gondoltok, fűvel érdemes az epret mulcsolni, vagy alárohad? (Jelenleg más nem nagyon van kéznél, amivel lehetne takarni a talajt..) Esetleg van valakinek tapasztalata kartonpapír gyűrűvel? (Egy német könyvben olvastam erről)
A retket én a hét elején dobáltam ki, az óriás vaj kb. kétforintosnyira nőtt meg két és fél hónap alatt, és bár zsenge maradt és csak minimálisan volt csípős, szinte kivétel nélkül az összes férges lett. :/ A spenót bepöndörödött, a tetű mellett valami fehér kukac is volt rajta (fúj!), úgyhogy míg mostam, végig azt mantráztam "sohatöbbésohatöbbé"...Most a labodában meg a mángoldban van minden bizodalmam.
Volt még két ágyásnyi gyomos terület, a tegnapi eső után könnyen rendbe lehetett hozni, most ki kéne találnom, mit tegyek bele... A tökfélékhez késő van már? Az ősszel vásárolt kaliforniai sütőtöknek eltettem a magját, szerintetek érdemes próbálkozni vele? Ahogy tépkedtem ki a gyomokat, rengeteg fehér pici lepke(?) repdesett, mintha pernye szállt volna. Egy ismerősöm asszonta, káposztalepke. De én úgy emléxem, az rendes nagyméretű. .ez mi lehet?
Kézvédőnek én is a Nora által említett bőr-textil kesztyűt használom, jól lehet vele dolgozni, és csak utána csak egy alapos körömkefés kézsúrolás kell. Még a hosszú körmöket is megkíméli. :-) Mielőtt felfedeztem volna, a vastagabb háztartási gumikesztűvel próbálkoztam,de nagyon utáltam, ha le kellett venni, biztosan tíz percet küzdöttem, mire újra felráncigáltam. Még azelőtt semmit, de akkor úgy is nézett ki a kezem... :-P
Holnap utána nézek, a kinti garázsba száműztem a magjaimat, de nem is vetettem el mindet, a zacskókat pedig eltettem, hogy a jókat tudjam.Úgy emlékszem, még júniusban is lehet vetni, tenyészideje 70 nap.
Azt még elfelejtettem mondani, hogy rádásul az üvegházban majdnem minden rondán meg is nyúlt, különösen a polcon levö palánták. ´Ugy látszik a nádszövet, amit a tetejére tettem, mégiscsak túl sötét. Amig meg nem volt rajta, minden kiszáradt és megégett.
Én is mostanában olvastam róla, hogy mivel egész éven igény van a salátára, nemesítettek nyári fajtákat.Most már nem kell összekötözni, magától sem nyilik szét.
A Zöld Pont nevű cég termeli a füszernövényeket, a nagykereknek.A kákics a gyermekláncfű.Hasonló a levele.A rukkolám, az eredeti a sarokban a rozmaring mögött van, a többi tavasszak kelt magától.Ki kellett volna fagynia?
Tavaly egyébként nekem is volt lollo rossom, de idén elfelejtettem vetni. :-)
A szárzellerem most 2-3 cm-es. Ma pikíroztam belőle szét pár db-ot, a nagyja ment a komposztra. Szerintem ebből már idén nem lesz normális méret... Fogalmam sincs, miért ilyen lassan nőtt ez is... :-O
IGen, ez olyan "tépősaláta" jellegű. Nem tudom, van-e más típusból ilyen - mert szívesen kipróbálnám. Tkp. jó dolog, hogy egyszer kell elvetni(v. palántázni), és egész nyáron lehet róla szedni. Mintha lenne vmi galambbegysaláta-szerűben is ilyen... De lehet, hogy összetévesztem egy másikkal...?
Kösz.A mag nagyon jól kelt, szinte minden szem.Csávázott.Most vetettem helybe kötözősalátát, nyári fajtát.Ilyenem sem volt még.Itt sajnos nem volt eső, a kelése így bizonytalan.
Igen negatív dolgokat írsz!Pedig annyit törődsz velük! A rukkolám Zöld Pont-os, valamelyik hiperben vettem tavaly 1 tövet.Eleinte még kákicsnak néztem, de lassan felvilágosítottak, hogy mire jó, és látom, hogy egészen más növény.
Nálam is elég gyatra az eredmény némely növénynél. :-( Retek detto, ahogy nálad - ki is húzgáltam, oda kerültek a saját nevelésű manóparadicsom palánták. A fejessalátából (magszalagot vetettem) írd és mond egy darab kelt ki - tegnapra felfalták a csigák. :-( A jégsalátából egy két m-es sorban három darab kelt ki.
Rucola viszont tömegével van, de most már úgy vagyok vele, mint a svéd gyerekversekben a bélyeggyűjtő gyerek. :-DDDDDDDDD
(ha nem ismeritek, beírom, három sor az egész)
Tegnap a kelvedonból nagyon finom borsóleves volt ebédre. :-)
Az egész üvegházam lehangoló állapotban van, valamit alapvetöen rosszul csinálok. (Pl azt, hogy csak minden második héten vagyok itt:-(
Honnan lehet megállapítani, hogy vírus, vagy atka? Én vírusnak gondolom, de lehet, hogy tévedek.
A retkeim, amiket nagyon korán ültettem 1 Ft-os átméröjüek kökemények és szívósak lettek, a zöldsaláta valahogy rágós és fej helyett most maxárat hoz, a basilikum szörnyü foghíjasan kelt.
Összekeverve vetettem az alább látott Lollo Rossot és Lollo Biondát, ez szépen kikelt, de aztán valami titokzatos okból majdnem mind elfonnyadtak, alig maradt valami.
Minden tele gyomként kikelt paradicsommal, mert a saját komposztföldemet használom, de azok is olyan nyomorékok, talán vírusosak. A padlizsán meg a paprika alig fejlödik, de akkar olyan deformált leveleket hoz, majd holnap lefotózom.
Az uborkák levelein olyan sárgás foltok vannak; nem ez a mozaikvírus? Látott már valaki ilyet?
Egyedül a 6 broccoli fejlödik rendíthetetlenül. Egyáltalán, minden keresztes virágú jól van, de öket a brokkoli kivételével kiültettem: karalábé. piros káposzta, karfiol szépen fejlödik.
Odakint is csak egy fokkal jobb a helyzet.
Az eprekröl múltkor azt írtam, hogy alig 1,5 cm átméröjüek. Hát eltúloztam, némelyik még a felet se éri el, viszont rengeteg van.
A jégsalátám viszont tényleg remekül sikerült, többet kellett volna vetni, mert rohamosan fogy, de akkor nem volt hely. Most ugye már nem lehet?
Szívesen megpróbálnám mégegyszer a Lollo rossot és biondát is.
A borsót ma fölszedtem; én csak ilyen nagyon korai törpét vetek, mert késöbb kell a hely a bokorbabnak. Nekem is össze-vissza dült, de nem foglalakoztam vele; alatta ennél fogva meglepöen nyirkos volt a talaj.
A feketegyökér, a mángold és a ruccola is szép, csak ez utóbbi sajnos mégse olyan fajta, amilyet kerestem. Nem tudtam, hogy többféle van.
Találtam egy nagyon jó retekfajtát, ami nem olyan vacak, mint a kis piros hónaposretek; nagy karógyökeret fejleszt és sötétrózsaszínü. Legnagyobb bánatomra azonban nem szedtem föl idöben és embernagyságú maxárakat fejlesztett, miközben a gyökere rágós és fás lett. (Így legalább fogok magot jövöre.-(
Egy kis pohárban bevittem annak a medvehagymának a magját, amit nem ültettem el, hanem olajat csináltam belöle: méterekre ellövi az érett magokat, tök mulatságos.