Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2510
Krumpli tavalyi petrezselyemmel. Lassan alakulnak a veteményes nyári szinei.
CBNora Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2509
Egyik díszzöldségünk. Eperparéj, Chenopodium foliosum. Állítólag ehető a levele spenót helyett. Én az igazi spenótot se szeretem, de ezt azt hiszem, a spenótevők meg ízetlennek találnák. Az érett termését szoktam eszegetni, ha nincs más gyümölcs. Sok apró, elég jó ízű mag ropog benne, édeskés is.
szazezer Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2508
szazezer Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2507
Most meg a képet nem tudom feltenni.
szazezer Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2506
Ennél jobb képeket nem tudok.
szazezer Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2505
Ők azok. A kelbimbón laknak. Mit tegyek velük ? Zsurló + kenőszappan oldat jó ?
CBNora Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2504
Nyáron szoktunk kempingszéket is betenni, esős időben kellemes ott bent üldögélni.
A világos foltok lehetnek vírusfertőzéstől. Kigyógyítani nem lehet, csak reménykedni, hogy a növény ezzel együtt is terem, és a tetvek nem fogják továbbvinni a fertőzést.
Hét végén a kiszedett tavalyi kelbimbók helyére vetettem sárgarépát, salátát és kaprot. A saláta már szépen kikelt, látszik, hogy ritkítani kell majd.
Remélem, hogy a kapor most jókor fog megnőni. Tavaly túl korán kivirágzott, mire sok uborkánk lett, alig tudtam már összevadászni a salátákhoz valót, a következő meg későn kelt ki.
Előzmény: Gox (2501)
CBNora Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2503
Az az üvegházi molytetű. A levél fonákán vannak kis fehér bevonatú foltocskák is? Az enyémeken van. Én egyelőre békén hagyom őket, úgyis tele van velük az egész kert, a növények meg rendesen nőnek.
Előzmény: szazezer (2500)
CBNora Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2502
Az idén erőt veszek magamon, és tördelem. Különben nem fognak elférni. Il is azt tanácsolta. Tavaly csak 4 tövem volt az üvegházban és nem tördeltem. Iszonyatos dzsungel lett belőle. A két cserepes tövet a fal melletti rácsnál majd hagyom valamennyire elágazni, ott a fal befuttatása is fontos. Igaz, ez nem egyedül az uborka feledata, van mellette szeldelt levelű, apró, élénk piros virágú hajnalka is, tavaly már bevált ez a párosítás.
A szabadföldit még nem vetettem el. Nem sokára lesz sok az üvegházban, ha kint is terem, egyszerre annyit úgysem tudunk megenni. Savanyúságot nem akarok eltenni, a kovászos se nagyon fogy.
Előzmény: kiseg (2499)
Gox Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2501
Olyan az üvegházad mint 1 szoba!Tegnap kaptam Bernadette magot.10 szem 499,-Ft.2009 dec-ig szavatos.Most csak közönséges salátauborka van 1 dupla a fóliában., de csak virágzik és kicsit sötétebb és világosabb árnyalatú a levele. foltokban.Kint a paprika is így van.Talán a hirtelen lehülés miatt?Vettem még mángoldot,tölgylevelű levélsalátát, és céklát.Mindegyiknek hosszú a szavatossága.Bár a mángolddal még csak ismerkedek, mert még nem főztem soha.Az van ráírva. hogy:"A répafélékkel rokon növény, leveleit spenótként, levélnyelét spárgaként fogysztjál.C-vitamin és ásványi anyag tartalma magas."
Előzmény: CBNora (2498)
szazezer Creative Commons License 2007.05.30 0 0 2500
Sajnos még nem ismerem fel az élősködőket a növényeimen. A kelbimbómon vannak apró, fehér, ugráló valamik. Úgy néznek ki, mintah kicsi lepkék lennének. Mik lehetnek azok ?
kiseg Creative Commons License 2007.05.30 0 0 2499

Az uborkának kitöröd az oldalhajtásait?
Előzmény: CBNora (2498)
CBNora Creative Commons License 2007.05.30 0 0 2498
Nagyon megindultak a kígyóuborkák az üvegházban. Kezd a levelük foltosodni. Abban bízom, hogy tavaly is így volt, de nagyon sokáig termettek. A Bernadette még teljesen egészséges.

szazezer Creative Commons License 2007.05.30 0 0 2497
Ha a kenőszappanban van egy kevés glicerin az baj, vagy lehet vele permetezni ?
CBNora Creative Commons License 2007.05.30 0 0 2496

Idén még a krumplin, brokkolin, kelbimbón is vannak, az áttelelt kelbimbók is tele voltak velük. Egyelőre nem látszik, hogy nagyon ártanának a növényeknek. Egyik évben korompenész volt a paradicsomon, tetűt nem láttam rajtuk, csak rengeteg liszteskét. Az akkor elég ronda volt, bár nagyra megnőttek, és rendesen termett.ek. Eddig nem védekeztünk ellenük, csak annyiban, hogy a teleltetőbe nem rakom be a növényt, ha látok rajta, vagy lenyírom.

Előzmény: Flanell (2489)
CBNora Creative Commons License 2007.05.30 0 0 2495

Sokszor árulnak csávázott minigumót, de akkor rá van írva.

Előzmény: Gox (2493)
CBNora Creative Commons License 2007.05.30 0 0 2494

Nálunk a szokásos a helyzet, rengeteg csiga. Rozsdabarnát idén még nem láttam, sötét cirmos és kicsi drapp meztelencsigák vannak és sokféle házas. A legnagyobb kárt nálunk a kicsi drappok csinálják azzal, hogy lyukat rágnak a zöldpaprikába, és az egész termés elrothad. A bazsalikomot is ők rágják csipkésre. A salátát az éticsigák szokták nálunk felzabálni, a jégsaláták belsejében meg a nagy fekete cirmosok tanyáznak. Vannak orsó alakú, mocsári csigához hasonló csigáink is, szép sárga gömbölyűek, szines csíkos házúak meg néhányféle apró. Le kéne egyszer fotózni mindet.

Magas beton kerítés van nálunk a patak felől, amit össze tudok gyűjteni, át szoktam dobni a patakpartra. A kicsi drappok ellen tavaly szórtam ki Ferramolt, a csalétek elfogyott, de lyukadtak a paprikák. Szerencsére maradt is.

Előzmény: Zitka (2490)
Gox Creative Commons License 2007.05.30 0 0 2493
Inkább vírusra gyanakszom, mert 3 már kihajtáskor csökött lett.50 db-os minigumós volt.Majd viszek át hegyes kapát és megnézem alulról is.Nagyon kiváncsi vagyok a "rendkívül " koraira is, hogy mi van alatta, már jóformán elvirágzott.Bogár még mindig nincs.----Egyszer szintén minigumós krumlit ültettem, és még került hozzá 7 szem a kamrából, hogy ki legyen a sor.Nos, a 7 szemet meglepték a bogarak, rágták rendesen, alig bírtam velük.Viszont a többi 50-hez alig nyúltak, szép maradt a lombja.Csak nem génmódosított lehetett?
Előzmény: Flanell (2487)
szazezer Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2492
Hétvégén voltam Erdélyben. Kaszálni lehetett volna a zsurlót, fekete nadálytőt, mentát... Kánaán volt. Barátaimmal beszélgettem, a pityókát (krumpli) mióta az eszüket tudják csalán-nadálytő, zsurló keverékkel ápolják. Olyan jó volt hallgatni az öregeket, egy 88 éves néni eljött velem a falu szélére és oktatást tartott a gyógynövényekről. Hoztam vagy 10 féle gyógynövényt teának. Meg persze zsurlót is fél zsákkal, már szépen szárad. Itthon meg kilóméteres gaz várt. Ma egész este gyomláltam. Csinálok képeket és felteszem ide.
taormina1 Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2491

Jött, de nem válaszolt. Nos:

"Bélyeget gyüjtöttem. Papa hozott egyszer egy kilót. Azóta nem gyüjtök bélyeget."

Előzmény: ALaci (2430)
Zitka Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2490

Hogy álltok a meztelencsigákkal?  Az előző években nálam szinte alig voltak, idén viszont elég sok van. :-(

Tegnap kirángattam a rajnai törpét - kb. feleannyi mennyiség volt rajta, mint a kelvedonon, és alatta elképesztő mennyiségű csigát találtam. Tigrismintásat, meg rozsdabarnát is. A két fej salátámból viszont csak a "csontváz" maradt - egyik napról a másikra. Grrr...... Mindenesetre egy sörcsapdát beástam oda, mára már teli volt vízisörihullákkal. :-)

Flanell Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2489
Az üvegházi molytetű nem üvegházat eszik. :) Nálam is van a kertben.
Alapvetően csak némely virágot nyírja ki totálra, de a paprika, paradicsom, stb. növényeket is visszaveti a fejlődésben.
Mospilannal szoktam irtani, de talán az Actara is jó.
Előzmény: Törölt nick (2467)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2488

Szia mindenki!!

Engedjétek meg, hogy beköszönjek. Egy ideje már olvaslak benneteket, de csak figyeltem nem írtam., és mondhatom sok hasznos dologra leltem itt.

Véletlenül a pont a burgonyatermesztésről olvasgattam amikor idetaláltam, és itt is ragadtam. És természetesen az emeletes krumpli már el van vetve. Minden mozzanatot rögzítettem és majd az eredményről beszámolok.

Ili tanácsait, (amikből sok tapasztalat árad) pedig szinte mindet felírtam, hogy a megfelelő időpontban alkalmazni tudjam az első saját veteményeskertemben. (Köszi! :)))  Bár a kert, és a veteményes nem idegen tőlem, de olyan igazi csak az enyém most van először.

Üdv.

Flanell Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2487
A krumplidat nem a lótetű rágta ki?
A Desiree különösképpen érzékeny a gombákra és vírusokra, de a fitoftónia inkább később szokott jelentkezni.
Előzmény: Gox (2448)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2486

Szia!!

A 1333-tól van róla szó!

Üdv.

Előzmény: PeciMaci (2481)
dracaena Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2485
Mintha április tájékán lett volna téma. A gumiabroncsosra gondolsz, ugye?
Előzmény: PeciMaci (2481)
dracaena Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2484
A gumiklumpa tényleg nagyon szuper. Kár, hogy legtöbbször a szoba közepén veszem észre, hogy megint nem cseréltem le a tipegőpapucsomra.:(
Előzmény: Gox (2477)
il1321 Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2483
A májusi képeket felpakoltam a képtáramba:
http://il1321.xfree.hu/61816
il1321 Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2482
A bepödrődés valamilyen rovar, a hiányosság meg lehet csiga. Én semmi különöset nem teszek a növényekkel, csak csalán-zsurló- hagymalevél és ha kell kenőszappan permetezést alkalmazom. A tetveket általában lelegelik a katicák.
Előzmény: Norbipapa (2480)
PeciMaci Creative Commons License 2007.05.29 0 0 2481
valamelyik hsz-ben olvastam a burgonya "emeletes" termesztését. nem emlékszik valaki, hogy merre van?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!