Én olyan 4 éve azt a tippet kaptam, hogy lyukasszam ki egy 16 literes festékesvödör alját, és ássam be peremig a földbe, abba ültessem az áfonyát fele tözeg, fele savanyú virágföldbe. Nagyon bevált, már eddig is termett a bokor (talán 3szor is), és most dugig van áfonyával. majd le kell takarni hálóval, ha kezd érni, nehogy leegyék a madarak.
Ez a Sophia nevű áfonya. és tényleg nagy (cseresznye méret) és finom.
A vörös áfonya viszont csalódás, apró és savanyú :(
Sajnos eléggé sárgák a levelei, az a tippem vashiányos. Nem tudjátok mit kellene csinálni vele?
Szedtünk bodzát. Holnapra kész a szörp :))) Amit nem áztattam a szörpbe, azt lecukroztam. Megsziruposodik és mindenféle köhögéses torokfájásos bajra jó. Ismeri valaki? Nálunk bevált.
megy az szalicil nélkül is, legálábbis nálunk évek óta így működik, mi köményt őröltet teszünk bele és tényleg héjában főzzük, de nem hámozzuk, hanem langyosra hűlve egyszerűen kézzel lejön, letolható. Ezért talán jobb a hengeres, mint a gömb
Azt szeretném kérdezni, hogy a paprikát hogyan kell metszeni? Több fajta van a fóliámban és mindegyik gyönyörüen virágzik. A tetejük már 2-3 villás, ezeket le kell törni. Oldalhajtást is le kell törni? Ti hogy csináljátok? Esetleg az uborkára vonatkozó főbb metszési szabályokat is leírná valaki?
Milyen áfonyához kell. Mert én fenyő tűlevél komposztot, tetőmohát, forgácsot kevertenm össze kevés tőzeggel. Alacsony vörös, és kék erdei áfonyát ültettem fenyőfa alá, és nőnek, fejlődnek szépen.
Nálam az alap sotráv 20 cm. Lassan elfogy a Rajnai, még kb fél-3/4 kg várható rajta. eddig két kg-ot szedtünk le, csövenként 5-8 szem mag van benne. Utánna a Kelvedon következik, ezt 2 hétre a Rajnai után vetettem. Hétvégére szedhető. Az érési , koraisági sorrend: Glória, Rajnai, Kelvedon.
Hallottam egy olyat, hogy a savanyúságként eltett céklát lehet "téliesíteni" is. MAgyarul, a céklát héjastól megfőzöd puhára, aztán meghámozod, szeleteled és ecetes-sós-cukros-köménymagos lébe teszed üvegbe és pár napig elvan hűtőben. Ha ugyanezt forrón teszed, szalicillal a tetején dunsztolod, akkor állítólag sokáig eláll. Én még nem próbáltam, de hátha. Talán még a mindmegette.hu-n is van recept hozzá.
Virág van nálam is + 1 puli. A lakásból most tettem kia kertbe azt a mikulásvirágot amit 3 éve kaptam és én virágoztatom minden évben. Igaz nincs meg mikuásra csak jan. 1-re volt de még mindig szép, ha levirult visszavágom és szept végéig a kertben van.
A futóbab és az uborka kordonra fut, most míg feltettem a képeket pihiztem ebéd után felkötözöm a hálót a babnak, az uborka hálóval még várok. Feltéptem 1 sor borsót annak a helyére még ma beültetem azt a 8 pari palántát ami még kimaradt. A korában kiültetetten már van pici bogyó.
Errefelé is szokás futóbabot ültetni a kukorica közé (gondolom, javítja a talajt). Tavaly én is így tettem, de nem volt szerencsém vele. Először a szélvihar döntögette ki a kukorica egy részét, aztán bejárt a vad (szerintem disznó), az is ledagonyázott egy csomót, de ettől a kukorica nem mind pusztult ki, hanem ferdén is nőtt és termett. De ezt a hatalmas káoszt (összevissza dőlt kukoricák, rajtuk az összevissza futó babok) egyáltalán nem tudtam művelni, később meg még a pattiszon is bebújt közéjük.
Köszi a receptet, ezt majd kipróbálom valamilyen vega-változatú töltelékkel (feltéve persze, hogy megtalálom a tormát, mert még nem szántam el magam erre a 200 m-es túrára). A közvetlen kertszomszédom is azt mondja, hogy próbálta a kertbe behozni, de neki sem maradt meg.
Nekem sincs sok helyem ezért ősszel ültetek kifejtőborsót , épp ma tépem fel. A helyére jön a már pohárba várakozó bimbós ill. virágzó paradicsom palánta.
A később ültetett velőborsók helyére, majd a krist. vizes üvegben növő csemege kukorica kerül, cékla, szárzeller ami most még cserépbe van, és az egyik borsósor helyére meg zöldbab.
Tudom, hogy nem illene két pillangóst ültetni egymásután de már most lesz a 3. éve, hogy igy csinálom és gyönyörű zöldbabom van.
Helyhiány miatt még csak 1 sort ültettem az jó lesz korainak.
Ja és a kukorica közé, futó z. babot a juliskának egy jobb változatát ültetem, tavaly arról még októberben gyenge babot szedtem.
Régen volt 400 öl kertem most meg házzal és díszkertel együtt van 250.
Paradicsomból, borsóból z.babból, fejteni való babbó, tökből, cukkiniből, padlizsánból, mángoldból, spenótból, csemege kukoricából megterem a teljes szükséglet.
A férjem nagyijánál ettem töltött tormalevelet, igen ízlett.Úgy csinálta, hogy levágta a vastag szárrészt(mint a káposztánál), ecetes vizet forralt, azt ráöntötte éjszakára a tormalevelekre, és másnap úgy csinálta, mint a töltött káposztát, csak a főzővízbe tett még kefírt vagy joghurtot. Pontosabban a tetejére öntötte.Amíg még élt, mindig volt nálam a fagyaszóban is konyhakészen elrakva. Aztán egyszer próbálkoztam az ültetéssel, de nem maradt meg.Pedig a piacon azt mondták, hogy ha az egész tormát elültetem,az csak nő, és nő, és nő.
Az empremnél a talajjal, vagy a terület fekvésével lehet a baj. Most néztem a kutyánál, a kerítés tövében maradt néhány, hát azokon egy szálon 4-5 bogyó is van már.
Nálam is sokminden van az előkertben, ott az eper is szép nagy, de az az amsteff birodalma. Ennélfogva onnan semmit nem célszerű szedni (se epret, se virágot), mert minden kutyapisis. Tegnap simán lesarlóztam az ottani epret is a derékig érő gazzal. A másik örökölt eper meg pont a budi mellett volt, és bár nem használjuk a budit, de valahogy... Mindkét helyről telepítgettem át, de nem akar sikerülni. Rengeteget locsoltam, a gazok gyönyörűen fejlődnek, termés meg sehol. Az ősszel telepített 7 málnatőből is csak 1 hozott leveleket, alul hármat. A gyümölcsfacsemetéim egy része is elfagyott. Ribizlit hárman is ígértek, aztán mindenki elfelejtette (én is).
A torma nem tud "elvadulni", úgy értem, hogy azt a patakpartit is nyugodtan meg lehet enni? (Feltéve persze, hogy megismerem, melyik is az.) Céklát épp tegnap vetettem újra, az előző vetést nem találom, vagy kiszáradt, vagy kifagyott.
Nem tudom, mi lehet. Mi ajándékba kaptuk a ház mellé az epret (meg azt a rengeteg virágot amiknek sokszor még a nevét se tudom!!!). Ha jól néztem, 3 fajta van (minimum). Amennyire tudom, az eper elég igénytelen növény, szóval passz.
Én úgy tapasztaltam, hogy a Rajnai borsót nagyon korán lehet vetni, stabilan bírja a márciusi hidegeket is, átlagos években május végén lehet szedni, de az íze nem tetszik, nem elég édes. A Kelvedon később terem, jobb is az íze. Mélyhűtőbe Zsuzsi borsót szoktam ültetni. Elég száraz tavasz volt, kicsi a borsó szára, kevés lesz a hüvely, jövő héten pokoli forróság lesz egész héten minimális esővel(?), így valószínüleg augusztusban is ültetni kell, hogy jövő eddig kitartson.
Az én epremmel nem tudom, mi van, már hetek óta csak virágzik, virágzik, de ennyi. Viszont szintén hozott egy virágot az egyik 15 centis paradicsompalántám. És végre a borsó is virágzik. Állítólag a patakunk partján van torma. Mire és hogyan lehet használni?
Ma ismét spenótot ettünk, jó sokat tudtam szedni, úgyhogy ez már igazi spenót volt. :) Érik az eprünk, és NNNAGYON FINOOOOOOOOOOOOM!!! Lesz vele munka, mert nem foglalkoztak úgy vele ahogy kéne, azaz nem lett át-szét ültetve. Majd augusztusban adok neki!!!
Én savanyú táppal locsolom az áfonyabokrom, rododendron táp, illetve minden savanyú talajt kedvelő növényre jó ezzel locsolom még az azaleát, erikát, fuxiát is.
De én is lápitőzeggel dúsitottam a talajt ültetéskor az áfonya alá.
Borsóbol alaovetően két nagy csoport van a kifejtőborsó, a velő, és a harmadik a cukorborsó.
A kifejtő kisebb szemű, azt lehet korán ültetni mert nem érzékeny a hidegre, a tenyészideje is rövidebb, én tavaly késő ősszel ültettem két 8 m-es sort ez érik le leghamarabb tegnap előtt szedtem le egy vödörrel 1kg lett kifejtve ma megint leszedtem egy vödörrel ez 80 dk. volt.Az egyik sor rajnai a másik debreceni világos zöld. Ezek a fajták alkalmasak másodvetésre is, és tél alá vetésre.
Márciusban ültettem a velőborsókat már azon is van cső, ezek nagyobb szemüek.Most Zsuzsit, Pannát, és kelvedon csodáját ültettem egyszerre de az érésük között lesz kb, 1-hét eltolódás
Cukorbosót amit nem fejtenek ki héjastól főzik meg és úgy fogysztják csak egyszer ültettem de nem izlett.