Keresés

Részletes keresés

Csarli1 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 35

Igen van Katalinom kb. 200 db. Mivel Linda és a Carmen legjobb porzója és éretten is hosszú ideig fán lehet tartani. Az íze és mérete megfelel a piac elvárásainak.

Előzmény: mankóceb (29)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.14 0 0 34

Ha ilyen füzérorsót akarsz nevelni belőle, akkor vizsgál meg, hogy vannak-e a törzsön rügyek? Ha igen akkor akkor jó lesz és akkor inkább 1,2-1,3 m magasan vágd el, akkor biztosabb, hogy mindenütt kihajt. (Sajnos én ugy jártam először, hogy magasan vágtam el, és volt amelyik középen nem hajtott ki, csak lent és fent. Most vissza kell lépjek a felső hajtásojnál, hogy kigényszerítsem a középső részt. Szerencsére a cseresznye képes rejtett rügyekből is kihajtani, csak év veszteség.) Ha nincs végig rügye, akkor 0,8-1 m magasan vágd el, majd neveled tovább az uj hajtások legfelsőjéből.

Előzmény: Sanyi apó (32)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.13 0 0 33

Ez egy ujfajta fa (Sumburst) és oltványként vettem. Mikor válogattam direkt olyat kerestem, amelyik végig rügyes. Majdnem suháng volt, ott alul láthatod, hogy kis hajtást levágtam róla. Így mindenütt hajt. Ez a lényeg.

Ha oltod, akkor 50 cm-nél lejjebb oltsd, (annál nagyobb törzs indokolatlan) és csak egyetlen hajtást haggy meg vezérnek. Abból hajtanak majd az oldalágak.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (31)
Sanyi apó Creative Commons License 2011.01.13 0 0 32

Ali-bá!

Az ősszel ültetett suhángom kb. 1.5 m magas. Tavasszal visszametszem, vagy hagyjam, hogy a csúcsrügybó tovább nöljön?

Más, a meglévő / még nem termő / kisfáimba sreretnék tavasszal oltani / Bigarreu B. ill Germersdorfi 3 /, ha tudnál küldeni oltóvesszőt a Rita, Alex

ill. Sunburst fajtákból. Ha még fiatalok, természetesen tárgytalan.

Előzmény: Ali-bá (24)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.01.13 0 0 31

Értem amit leírtál. Azzal van gondom amit nem írtál le.

Ha tavasszal beleoltok egy 3 rügyes ágacskát az alanyba, abból  a következő tavaszra kihajt egy vezér és két ág. A tieden viszont nincs ág. Ez a problémám. Ilyennel még nem találkoztam, mindegyik oltásomon voltak ágak. 

Azért van ez a különbség mert a tied szemzés és nem oltás? Ez a kép mikor készült az oltáshoz viszinyítva?

Előzmény: Ali-bá (27)
Flanell Creative Commons License 2011.01.13 0 0 30

Tényleg?  :)

Majd kipróbálom.

Bár méhek arrafelé nem nagyon járnak (messze van a falu), de a mindenféle össze-vissza bogarak is biztos örülnek majd. (A többi fát kifogástalanul porozzák.)

Előzmény: Ali-bá (21)
mankóceb Creative Commons License 2011.01.13 0 0 29

Csárli...Tényleg nem. De nem is írtam, hogy igen.

Igen, a Katalin. Vagy Van, vagy Hedelfingeni...
De már helyem sincs, és ha lenne, akkor se kéne nyolcadik cseresznyefa porzónak.

Talán szemezéssel saját magába, a koronába itt-ott megpróbálok pollenadót juttatni.

Neked van Katalin-od? Jó fajta?

Előzmény: Csarli1 (25)
gergerg Creative Commons License 2011.01.13 0 0 28

A 24. hsz-nek a 23. hsz az előzménye és így tovább.....

Előzmény: kedvescimbora vagyok (26)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.13 0 0 27

Itt nem a kecske járt!! Tavasz van és most kezdenek bontakozni a rügyek.

Itt (a füzérorsónak nevelendő fa esetén) az t kell látni, hogy végig minden rügy kihajt-e. Mer az a jó! Ha kopasz részek maradnak a fán, az nem ideális. (Majd mutatok olyat is.)

Előzmény: kedvescimbora vagyok (26)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.01.13 0 0 26

Ali! Mit kell a képen látni? Nyilván nem véletlenül töltötted fel. Annyit látok, hogy úgy néz ki a csemetéd mint amikor a szomszédom kecskéi végigvonultak a fiatal gyümölcsösömön. Nem  maradt egyetlen ág se rajtuk, még mutatóba se. Te is így jártál?

Előzmény: Ali-bá (24)
Csarli1 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 25

A Germersdorfi klónok nem termékenyítik egymást, a későn érő Katalin kell hozzájuk mint pollenadó

Előzmény: mankóceb (8)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.13 0 0 24

Így kezdődik :

Előzmény: Ali-bá (23)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.13 0 0 23

Bármelyik fajta nevelhető ilyen oszlopossá! 2,5 m magas 0,8-1 m átmérőjű, talptól tetőig termő henger nevelése a legcélszerűbb.

Előzmény: Törölt nick (17)
mankóceb Creative Commons License 2011.01.13 0 0 22

Köszönöm. Megpermetezem vele - remélem kapható a gazdaboltokban - és majd írok az eredményről.
Hatalmas fa lett és idén tele van virágrüggyel. Ha jól teremne...hihetetlen mennyiség lehetne az idei termés.
Eddig csak kóstolónk volt rajta.

Előzmény: Ali-bá (16)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.13 0 0 21

A Germersdorfi virágjának 'szagát' nem szeretik a méhek, darazsak. A Nevirol mellett egy kis oldott cukor becsapja őket és oda is mennek.

Előzmény: Flanell (18)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.13 0 0 20

Ugyanúgy szemezhető, oltható, mint a többi. Kérj oltógallyat Ágiczától.

Előzmény: taormina1 (19)
taormina1 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 19

Na, arra csorog nekem a nyálam már jó pár éve. Olyanhoz hol lehet jutni?

Ill hogy lehet szaporítani házilag?

Előzmény: agicza (2)
Flanell Creative Commons License 2011.01.13 0 0 18

Nem tudom, én még nem hallottam, hogy a meggy nem porozza a cseresznyét.

Meggyből is és cseresznyéből is többféle van a közelben.

A Karmazsin (ha az volt egyáltalán) nyáron kipusztult, de tavaly kezdett teremni egy saját oltású kombifa, egy viszonylag és egy nagyon korai fajtával. (Mindkettőt a másik telkem szomszédjától hoztam.) Sajnos, ez a fa meg elég messze van a két Germersdorfitól, de hátha ér valamit megporzásilag.

Amúgy annyi mindenképpen teremne, hogy nekünk meg a rokonságnak elég lenne, de pár éve odaszoktak a seregélyek. Ami fekete, azzal csak a baj van...

Előzmény: éjjelvolt (9)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.13 0 0 17

Olyan fajta ami magától nő oszloposan. Az oldalsó ágai csak max.15cm-esre nőnek.

Előzmény: Ali-bá (12)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.12 0 0 16

Ne csodálkozz a Margiton, a Germersdorfi szabad beporzású magonca. Úgy látszik a gyenge kötődőképességet is örökölte. Permetezd virágzáskor  Nevirol-al. Ki ne vágd!!!

Előzmény: mankóceb (8)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.12 0 0 15

A  Rita nevű új fajtát javaslom.

"Érési idő: Május végén érik, kb 10-12 nappal a Bigarreau Burlat előtt érik.

Gyümölcs: Középnagy 5-6-g tömegű, átmérője 23-24 mm".

Előzmény: gergerg (11)
mankóceb Creative Commons License 2011.01.12 0 0 14

Illetve egy kiegészítés : hát sajna nem sokkal nagyobb mint a Szomolyai...
Viszont május közepén már fogyasztható.

mankóceb Creative Commons License 2011.01.12 0 0 13

Úgy tudom a Münchbergi korai az első cserkó.

Nálam jó évjáratban május 12-15 körül már lehet belőle szedni.
Elég erős növekedésű és bőtermő fajta, elhúzódó érésű.
Mire az utolsó szemek is beérnek, már érnek a nagyobb szemű és
piacosabb fajták.

Ha nincs elég nagy kerted, érdemes lehet egy másik később érésübe oltani,

ikerfának.

Fő értéke a koraisága, nálunk nagyon jó hogy van, a gyerekek is szeretik,
de elég lenne a kevesebb is.

Ali-bá Creative Commons License 2011.01.12 0 0 12

Valahogy így néz ki?   Azon mit értesz, hogy oszlopos? Azt hogy úgy neveled (ld. szuper orsó), vagy azt, hogy olyan fajta, ami magától úgy nő?   

Előzmény: Törölt nick (6)
gergerg Creative Commons License 2011.01.12 0 0 11

Ha már így megszületett ez a topic javasolhatnátok valami nagyon korai cserkót ami nem olyan apró szemű mint az én Szomolyaim. (De csak olyat amiről lehet oltóvesszőt kunyizni):-)

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.12 0 0 10

Nekem is van Germersdorfim 2 /de az öregebb ősszel ki lesz vágva/,ezek egymás mellett vannak,nincs a környéken cserkó,csak egy Pándy meggy a kertünk elején.Ha nincs esős idő virágzáskor,akkor minden gond nélkül terem,de cserkó nélkül még soha nem voltunk.

A hegyen van Katalin /most kezd teremni/,Linda /hála a vadaknak ez még nem termett/,Carmen /ezt ősszel ültettem/

éjjelvolt Creative Commons License 2011.01.12 0 0 9

Germersdorfi témához......nos,azt a hibát ültetés előtt elkövettem,hogy apukám véleménye nélkül vásároltam,ráadásul kettőt egyszerre.Valóban nem terem.Ő annak idején a Van fajtát ültette  a közelébe és így kielégítő termése lett.Nálam viszont van más gyümölcsfa is,kicsi az udvar,de lehet ha azt akarom teremjen,be kell szereznem és még valahová "besulykolnom".

Flanel!Megvan ennek a fának milyen porzói vannak,nem lehet,hogy neked nem megfelelői vannak a  közelébe ültetve?Valahol olvastam(már meg nem mondom hol)meggyfa nem porozza a cseresznyét,de fordítva igen.

Létezik valamilyen szer ami mesterséges beporzásban segít,nem káros méhekre,vizi élőlényekre,de most nem jut eszembe  a neve.Hallott már valaki róla?

mankóceb Creative Commons License 2011.01.12 0 0 8

Üdv Mindenkinek!

Egyrészt örülök én is a fórumnak, másrészt kiváncsi leszek a pörgősségére...
Talán nem annyira problémás gyümölcs mint az őszibarack, vagy a körte..
(én ezeket olvasgatom)

Nekem is van több cseresznyefám, de sajnos nem is ismerem mindegyiket fajta
szerint, mert már a telken volt, ill nem nem én ültettem.
Olyan is előfordult, hogy nem az lett a fa, ami a faiskolai cimkén állt.

Így aztán annyit tudok, hogy van Münchebergi korai, Bigarreau Burlat és Margit,
+ 4 valamilyen másik és folyamatosan érnek.

A Margitot kb 6 éve ültettem és ez a fajta okozza a legtöbb fejtörést.
Hatalmas, 2-3 éve tele van virággal és alig terem.
Persze tudom, hogy gyakorlatilag önmeddő, de azt reméltem, hogy mivel nálunk
ilyen sok különböző cseresznyefa van és az összes szomszédnál is még többféle....

Úgy vagyok vele mint Flanell a Germersdorfi fájával.
Pedig kivágni és se akarom, mert Gemersdorfi minőség, jóízű fajta.

Előzmény: Flanell (4)
gergerg Creative Commons License 2011.01.12 0 0 7

Üdv Ali-bá!

Kiváncsi vagyok milyen hozzászólások születnek majd!Remélem lesz sok kép is, mert én csak azokat a cseresznyéket ismerem amik nekem vannak.Nekem a Germersdorfi annyira nem jön be. Nem rossz de ettem már jobbat és szebbet is. De hát asszonyok közt is van különbség, cseresznye és cseresznye közt miért ne lehetne!

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.12 0 0 6

Nekem egy oszlopos cseresznyefám van. Még nem termett mert csak másfél éve ültettem. De nagyon szépen nő. Nagy szemű édes állítólag. Remélem tényleg ilyen lesz. Ő az első fánk. A cseresznye a kedvencünk.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!