Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2579
Én meg a Te uborkáidat irígylem. Az enyémnek küzdeni kellett a vakonddal a megfakadást illetőleg, így lemaradásban van. Nekem van feket és fehér eprem is. mindkettőt a madarak vetették:-))) tényleg, még én is vetek késeinek sárgarépát, kaprot meg vetettem még a hétvégén, hogy legyen mindíg zsenge. Kell az uborkába kovászolni, meg a túrós lepényre.
Előzmény: CBNora (2578)
CBNora Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2578
Hú, de gyönyörű céklák! A répám sajnos még nem szedhető, a tavalyit már ki kéne dobni, nem tudom, mit rakok a borsó levesbe.
Az epret irigylem, nekem is a kedvencem. Ültettünk feketét, de maguktól letörtek az ágai, aztán tönkrement. Megpróbálkoztunk fehér eperrel is, arról a nemes rész leszáradt, a vad meg lefagyott. Újra kinőtt, de nyamvadt. Régebben neveltem magról, azon meg hihetetlenül apró gyümölcs lett. Kaptam kertből kiszedett csemetét is, azon kb 1/2 centis gyümölcs termett.
Most fogom kiültetni a paprikákat, sok virágzik vagy bimbós, kettőn van termés kezdemény. A kígyóuborkánk viszont rohamosan nő, jövő héten talán már meg lehet kóstolni. A padlizsánon is szépen nőnek a bogyók.
Szombaton volt egy hete, hogy vetettem répát, kaprot, sárgarépát. Már mind szépen kikelt.
Előzmény: il1321 (2575)
il1321 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2577

Na méh két kép a komolytalankodás szándékával offolva. Bárha folyamatnak tekintem a föld feltörését, amelynek végcélja a táplálkozás, akkor nem off:-)) (mostanában úgyis főztök midíg, émmeg csak éhes leszek:.)) A második képen az nem hús, hanem jó sűrű sós palacsinta tésztába kakukkfű, snidling, bazsalikom, gahyma fokhagyma és durvára reszelt nyers újkrumpli kisütve. (akár csicsóka is lehet)

becsinált leves új zöldségből

céklás kaja
Előzmény: il1321 (2575)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2576
:-)))))
Köszi, majd jobban figyelek a paradicsomaimra, de vegyszert nem használok... viszont most, hogy kigazoltam, mintha eltűntek volna.. remélem. :)
Előzmény: Flanell (2489)
il1321 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2575

A savanyúság készítést én is szeretem, de még nem sűrgős, mert az azt jelenti, hogy vége a nyárnak. Ha lehet, késő szoktam eltenni, addig a frisset esszük, amíg lehet. Injább mindenből nevelek késeit is. A paprika kezd érni, a paradicsom még nem színesedik. A héten leérik a paradicsom, a helyébe teszek még céklát, tépősalátákat, kései répát, meg sabvanyúba való paprikát. Felkötöztem a kinti uborkát is, szóval beindult a kertiüzem. Lassan meg lesz az eredmény. Érik az egyik kedvenc gyümölcsöm is, a fekete eper. (bocs asok képért, de nem tudtam mit hagyjak le:-)))

cékla, és az üveggel védett cukkíni

Az első termések

fekete eper

paprika

látkép1

látkép2
Előzmény: zsebi41 (2538)
CBNora Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2574
Cukorborsó receptek kellenének, sürgősen. Kísérletképpen ültettem Delikett borsót, kicsi, vastag húsú, édes hüvelyei vannak, nyersen is jó hüvelyestül. Tegnap este láttam, hogy már kéne szedni. Évekkel ezelőtt ültettem cukorborsót, azok lapos hüvelyűek voltak, és valami betegségtől foltosak lettek, nem lehetett megenni. Ezek most nagyon gusztusosak, kis ducik, és nincs semmi bajuk. Hirtelen csak a vajban párolás jut eszembe krumplival, kóstolni jó, de kéne valami izgalmasabb.
CBNora Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2573
Jó fajta lehet, ha már 6 évet kibírt. Meg kell becsülni, pláne ha még ilyen finom is.
Előzmény: Flanell (2566)
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2572
Igen, hallottam erről a módszerről, csak tavaly úgy gondoltam, hogy majd unalmas téli estéken jól elszórakozom a tévé mellett a babbal. Idén már nem így gondolom, úgyhogy majd járom inkább ezt a babcsárdást.:)))
Na képzeld, hogy jártam: a krumplik közé-köré ültettem a babot, természetesen csak bokrosat. Csakhogy két sornál eltévesztettem a zacskókat, és már 40 centis indák meredeznek, most karózhatom őket.:(((
Előzmény: Flanell (2568)
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2571
Jaj, nehogy félreérts, nekem se az az esztétika felsőfoka, ha a kertben kismillió komposztkupac van.:))) Csak nálam most nagyon sok a gaz, ha otthagyom helyben kihúzkodás után, akkor bokáig ér, és nem tudok vetni a még üres helyekre, viszont nem győzöm egy helyre hordani.
De az alapkérdésemre még mindig nem tudom a választ: tehát hogy hogyan-mikor kerüljön a tökmag a komposzt tetejére. Majd csak jövőre?
Előzmény: kert* (2565)
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2570
Persze, de mindezt úgy fogalmaztad meg, hogy a könnyeim potyogtak a nevetéstől (ami már önmagában is gyógyító hatású).:)))
Előzmény: wattacukor (2567)
Flanell Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2569
Szedjük az Onward borsót is.
Még nem láttam ekkora szemeket! Fantasztikus. És jó ízű is.
Flanell Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2568
Egyenként szoktad a babot kifejteni? :)
Ezt úgy szokták, ha nincs nagyon sok, hogy leszaggatják a hüvelyeket, felviszik a padlásra száradni egy hétre (ez olyankorra szokott esni, mikor szabad levegőn is 32 fok van), és egy délután, mikor már zörög, leszórják a betonra, táncolnak rajta egy kicsit, átkavarják, megint tánc, ez vagy 5x, akkor még egyszer megkeverik, és marékostól leszedik a hüvelyeket, alul meg ottmarad a bab, csak ki kell szelelni (én ventillátorral szoktam). Egy menetben akár 10-20 kiló is.
Aztán 2 hétre be kell tenni a fagyasztóba, és nincs zsizsik.
Ha sok babod lesz, el lehet adni.
Pl. nekem, mert itt soha nem sikerül a bab. :)

Kutyának és macskának nem szabad babot adni, mert nem tudják megemészteni, asszem, nincs meg bennük az a bélbaktérium, ami az emberben megemészti a babot, felfúvódnak, és áshatod el a kertben.
Előzmény: dracaena (2531)
wattacukor Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2567

Köszi a bókot!!! :D

Dehát ha egyszer én félreérthetően olvastam... nem bírta volna el a lelkivilágom ha ilyesmit feltételeznek rólam... :)

Előzmény: dracaena (2555)
Flanell Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2566
Hópehely biztosan nem.
Sárga héjú, sárga húsú, hosszúkás alakú, nagy lombú, fehér virágú, szétfővő.

Már vagy 6 éve, hogy nagybátyámat megkértem, a szomszédos boltból vigyen át nekem egy zsák ültetni való Kondort.
És a rózsaszín helyett vitt át sárgát...
Visszacserélni nem lehetett, már elfogyott az összes, mire mentem, és meg akartam ugyan kérdezni a nevét, hogy legalább tudjam, mit ültetek, de azt mondták, sárgát nem is hozattak, csak véletlenül keveredett a Kondor közé.
De bár sok van alatta és ezért viszonylag kisebbek, de a legjobb ízű krumpli, amit ismerek, ezért tartom meg még mindig.
Előzmény: CBNora (2524)
kert* Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2565
Az enyém csak 28,9x53,8 méter

Én ettől függetlenül nem szeretnék másik csomót.

Egyébként kelt már kimagától tököm a Nagydobosi fajtából a hajtás vége úgy tíz méter körül járt 15-20 kilós tökökkel.
Előzmény: dracaena (2561)
dracaena Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2564
Hűűű, hát nem semmi munka lehet, amit ott csináltok.:)
A mogyorók miatt irigykedek :))), az én három csemetécském éppencsak hogy elkezdett leveleket hozni. Épp ma kerestem meg őket a nagy gazban.
Előzmény: kétbalkéz (2563)
kétbalkéz Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2563
Sziasztok!

Talán emlékeztek rám, én írtam még év elején, hogy vidékre költözöm, egy 4.000 négyzetméteres portára. Azóta eltűntem, ennek az oka az volt, hogy költözés után elég nehézkes volt a net beköttetése. Többszöri próbálkozás után végül csal a betárcsázós változat maradt, és ez mostantól üzemel.

Szóval a fejlemények: A kertben lévő óriási gaz nagy részét kiirtottuk, az erdő sűrűségű sarjfákat kivágtuk. Miután kimérték a telket, kiderült, hogy van egy jó adag telepített mogyorósunk is:-)) A fenyvest megritkítottuk, ugyhogy most már szép ligetes, és ami a lényeg, kialakítottam egy kis konyhakertet:-)) Iszonyúan sokat kell gyomlálni benne, mert évek óta embermagas gyom volt a helyén, de megéri:-) A talaj nagyon jó minőségű, kellően nedves is. Ültettem néhány bokor krumplit, jégsalátát, tépősalátát, rengeteg borsót, mert imágom, retket, hagymát, fokhagymát, petrezselymet, répát, uborkát, kétféle babot, tököt, karalábét, karfiolt, kelkáposztát. Nem túl nagy egyenlőre a konyhakert területe, mert így is elég munka van még a házzal és a kerttel, de van 12 ágyásom, kb. 3 méter hosszúak. Majd fotózok is, mert nagyon büszke vagyok ám életem első konyhakertjére:-)))
dracaena Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2562
A cukkini nekem jól sikerült, én a kígyóuborkával jártam úgy, mint te a cukkinival, de most már van 3 pirinyó ott, ahová ültettem, meg két nagyobb, ezek ott keltek, ahol ők akartak.
Virágzik az egyik krumplibokrom, de megint kéne permetezni. Szabad virágzáskor is?
Előzmény: ALaci (2558)
dracaena Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2561
Hát nálam aztán van hely bőven, bazi nagy ez a kert (olyan 10 m x 100 m körül lehet). Most már ott tartok, hogy annyi a disznóparéj, hogy lassan minden szál kukoricának saját különbejáratú komposzkupaca van.:)))
Előzmény: kert* (2557)
Gox Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2560
Köszönöm.Egy hasonlót tudtam, nem kaporral, hanem fokhagymával variálva.
Előzmény: Zitka (2553)
Kátya2 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2559
Van valakinek ilyen, és ha igen,milyen ételekhez használja?
ALaci Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2558
Nálunk is esik, néha ömlik, minden nap. Most még nem nagyon bánom. Fogunk mi még esőtáncot járni, dracaena! Viszont mindenféle rondaságok jönnek elő a kertben. A körtefánkat darazsak lepték el, de annyi, hogy majdnem menekülőre fogtam a dolgot.Azt hittem, a kertvégi gazdától jött oda a méhraj. A guglon olvastam utána, már nincs mentség, permetezni kell. Meg is vettem életem első permetezőgépét, hozzá az Actarát, de délután újra jött az égiáldás.
Megnyertem az első csatát a krumplibogár invázióban. Szépek a bokrok, de hogy honnan szerzek újra csalánt, nem tudom, mert az összes fellelhetőt learattam a közelben.
Elcsíptem a tetteseket a fokhagymánál is. Lepkék. Most aztán vagy légycsapóval őrködök ott, vagy valami hálót kerítek.
Ami a cukkinit illeti, hát esz az irígység, ha a tieiteket látom. Tegnap vettem harmadszor magot. A márciusban vetettekből egy mutatkozik. Lehet, hogy ezeket sem szabad egy helyre vetni? Tavaly ugyanoda vetettük, pár hét mulva jöttek a kis termések.
Előzmény: dracaena (2549)
kert* Creative Commons License 2007.06.03 0 0 2557
Nekem inkább az a kérdés ha a tetejét beültetem tökkel, hova rakjam az újabb komposztra valót .
Nálam ugyanis napról napra hétről hétre van rá után pótlás.

Két hely meg sok egy kertbe.
Előzmény: dracaena (2556)
dracaena Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2556
Bálint gazda írja a honlapján a sütőtökről:
"Kiskertben a legalkalmasabb hely számára a komposzthalom. Ha ennek a tetejére ültetjük, akkor kettős célt érünk el vele: olyan helyen termelünk értékes terményt, ahol mást nem tudnánk előállítani, és a növény árnyékhatása elősegíti a komposzt beérését is."
Namármost a mondat végéből éles elmémmel arra következtetek, hogy akkor ennek a komposzthalomnak még nem kell érettnek lennie. De milyennek kell lennie? Van két olyan komposzthalmom, ahol a tavaly őszi száraz gyimgyomot ma rétegeltem kigyomlált disznóparéjjal, a gyökerükön némi földdel. Ha kikelnek a kistökjeim, és a hat-hat szemből ami kettő fölötti, azt kihúzgálom, akkor mit kell még raknom a komposzt-kezdeményeimre, hogy a sütőtök ott meg is tudjon maradni? Elég egy vödör föld? Vagy ti mit gondoltok?
dracaena Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2555
:)))))))))))))))))))))
Te lyány, ha nem volnál, téged ki kéne találni.:)))
Előzmény: wattacukor (2551)
taormina1 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2554
Engem ez kísértetiesen emlékeztet a lollo rosso- és biondára. Bár csak képröl ismerem öket, mert nem nagyon nöttek ki, különösen a rosso nem.
Előzmény: Zitka (2533)
Zitka Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2553

A cukkinis spagettit ismered?

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9003266&go=23902238

(én borssal-fokhagymával csinálom, a kaprot meghagyom a tökfőzelékbe meg a tzatzikibe :-))  )

Tavalyelőtt annyi cukkinink termett, hogy a fülünkön jött ki... :-D

Előzmény: Gox (2552)
Gox Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2552

Tőlem tanultam, de a gépet Te vetetted velem!!!Talán nem haragudnának meg, ha beírnád ezt a tejfölös fokhagymás cukkinilepényt.Én szeretném!Hamarosan aktuális lesz.Fantáziám van hozzá, de én csak úgy csinálnám, meg, mint a krumplisprószát!

A tulipánpaprika bimbós jelenleg.Eléggé kinlódok a paprikákkal.Nem ültettem szét olyan hamar mint Ti, így nekem még a legfejlettebb is csak virágos.3 tulipánt meghagytam cserepesnek.A fóliában tartom.Az indátlan eper is még 10-es kockatartóban van, 28 db lett.

Az Actara lesöpörte a liszteskéket a káposzta-félékről.Mire mentem paradicsomozni, már ledöglöttek.Adtam a paprikáknak is./ paprikánál 3 nap az é.v.i., káposztánál 7/.

Vattacukor! Értem ám, hogyan gondolod!Meg sem fordulna a fejemben rosszra gondolni!

Előzmény: zsebi41 (2547)
wattacukor Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2551
Namostazér most elolvastam, hogy mit írtam... szóval nem azt akarom, hogy legyetek betegek, vagy ilyesmi,  hanem hogy sikerüljön ez a cukrozás. Éted... :D
Előzmény: wattacukor (2550)
wattacukor Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2550

Szia!

Látom, már érlelődik a bodzavirágod! :D NEkem is már átkristályosodott a cukor, a mézgához még idő kell, de mire eljön a náthaszezon, már használható lesz. Remélem, jól tudod majd használni! :D

Előzmény: Gox (2543)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!