Hát, elég nehéz leírni; kicsit erös, füszeres íz, én nagyon szeretem, ezért akartam ilyet termeszteni. Hogy a növény milyen, azt nem tudom, eddig még csak konyhakészen láttam a közértben:-(
Akkor ez nem az a növény? Hogy kell szüretelni és mikor?
Amit a képen látsz, nálam a legnagyobb példánynak számít: nálam minden fele olyan sebességgel fejlödik, mint másutt...:-(
Melyik neked az igazi rucola-íz? A csipkés, levélnyeles (egy magból egy levél) fajta rucola íze?
Szerintem elég kesernyés - nem is tudjuk magában megenni, csak vegyes salátában. Nálam már iszonyú nagyok a fejek, az alsó levelek olyan vastagok, hogy mennek a komposztra.
Most olyat kérdezek, mint a motoros embertől szoktak, ha nem indul a gépe: Üzemanyag van benne?. És akkor, ha nem az a baj csúnyán néz.
Locsolod őket rendesen? Elég száraznak tűnik a föld. Akár naponta kell locsolni. Az uborkát főleg. Ilyen időben a poharakban egyik napról a másikra kiszárad a föld. Ha igen, akkor bocs, és ne nézz csúnyán:-)).
Ilyen a cékla tegnap. Ami kel ki, az is ilyen, csak kicsibe. ( a kiscsibe is olyan, mint a tyúk, csak kicsibe:-))) A második képen pedig a magcékla a karó mellett.
A paprika metszésről nem is hallottam. Esetleg, valamilyen nagyon speciális módszer, de szerintem ezzel nem érdemes foglalkozni. Az uborkánál, amennyiben futtatom arra törekszem, hogy egy szálra nőjön, csak az oldal hajtásokat végom le. A metszéséről bővebben A Balázy-Filius féle zöldségtermesztés könyvben, vagy ezen a linken egy rövidet http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/index.htm Bővebben pedig a zöldségfélék termesztéséről ezen a linken:
Zita, szépen kikeltek a rucolák, szét is ültettem, de egyáltalán nincs nekik olyan jellegzetes rucola-ízük, hanem füízüek, mint a fejes saláta. Ez csak késöbb fog kialakulni?
A (három)hónapos retek kikerült: apró, kökemény és fás volt. Most basilikum került a helyére, aki nagyon vontatottan és foghíjasan kelt. A másik oldalon lassan elfogy a korai fejes saláta. Köréjük olasz fodros salátát ültettem vegyesen biondát és rossot, de az utóbbit még nem láttam. Közötte cserébe (mint mindenhol az egész kertben, ahol a komposztföldemet használom) tömegével bújik elö a paradicsom, mint a gyom.
A kis poharakban levö Kátyától kapott paradicsomok viszont csak haldokolnak, pedig már gombaölöt is kaptak. Nem mintha szükség volna rá, de nem bírom elviselni, ha meghalnak növények.
A polc alatt a fal mellé 7 tö uborka került ( a fajtáját elfelejtettem, majd utánanézek. Szabadtéren még sose sikerült, itt talán menni fog.
Elöttük egy sor padlizsán, a folytatásban paprika, ami szintén nem sikerült szabadban sose. A szemközti oldalon Zsebi tulipánpaprikái és sárga koktélparadicsomai foglalnak helyet. Minden nagyon pici még, pedig februárban vetettem.
A paprikák levelei talán valami vírustól ilyen furcsán gyüröttek.
A polcokon a maradék paradicsom, széttüzdelt bohócvirágok és petuniák vannak, néhány hajnalka és fehér csillagfürt palánta társaságában.
Kiültettem a piros káposztát, karalábét, piros száru mángoldot, karfiolt, zellert ,rucolát, 2 spárgatököt, 4 zukkinit, 2 palacktököt, 2 istengyalulta tököt, ez utóbbiakat a füves részre, mert az ágyásba már nem fértek.
A peték színéből meg lehet mondani, miféle jószág? Ilyen sárgával még nem találkoztam, de van világoszöld és homokszínű. Azokróll nem tud valaki bővebbet? Nem mertem leszedni őket, hátha valami hasznos állaté.. :-) (Fő az optimizmus..)
Két rekesz palántával megint kevesebb van. Tegnap kiültettem az egyik kerítés mentén a sütőtököket. 42 db. Ha tövenként csak 1-2 tök lesz, akkor sem fogunk éhezni a télen, de elég nagy munka lesz visszahúzgálni a hajtásokat. A megfelelő takaráshoz viszont kell ennyi. Így nem kell megvitatni, hogy pl. kellemes-e magyarnótát hallgatni a szomszédból, hogyhogy nem szeretem stb. Bedugom a fülem, és kész.
Majdnem az összes krumpli kibújt. Úgy tűnik, beválik a taktikánk, a bogarak még nem találták meg. A szomszédban már lepermetezték, 3x is (először 'valami lével', persze a bogarak túlélték. Szombaton lejárt permetezőszerrel, fene tudja mi volt, túlélték. Tegnap valószínűleg Actarával, aznap vették, kb. még emlékeztek a nevére. Ahányszor kérdeztem, sose tudták megmondani, éppen mivel permeteznek, de nem nagyon porlaszt a permetezőjük, nem jön át). Az első petehullámból valószínűleg már nem sok jut nekik. Ami a tavalyiból kikelt, az már tele lett petékkel, gyomlálgatom ki őket.
De ha mégis megtelepszik, iszonyú nehéz megszabadulni tőle. Kiásni nem lehet, visszanő. Nálunk a veteményes közepén volt, úgy vettük a kertet. Mielőtt föl akartuk kapálni a motoros kapával, először mélyen ki kellett ásni, hogy ne darabolódjon föl. Így is egyre nagyobb területet hódított meg, vízszintesen is terjedt. Savanyúságot nem szoktam csinálni, a céklát inkább majonézes salátának esszük, krumplival és hagymával. A férjem nem szereti a tormát, én utálom reszelni. Amíg nem volt elég téli retkünk, a vékonyabb gyökereket elrágcsáltam szendvicshez (a kollégák röhögtek is rajtam), de inkább megszabadultunk tőle. A biokertészek ne figyeljenek ide, két egymást követő évben kapott ősszel Glialkát, egyszer nem volt elég. Egy szomszédunk szerint sóderkupacot kell rátenni, akkor kipusztul.
A szomszédasszony árokkal elválasztva tartja a kert végében, neki így nem terjedt el. Ha van elég a patakparton, nagyon jó helyen van ott.
Le kell vágni a virágokat a szárról, na nem egyesével, hanem én a vékonyka szárakon szoktam hagyni, úgy, hogy a végén csak a 2-3 mm vastag szárak maradnak kopaszon. A levágott virágot befőttesüvegbe teszem és kristálycukrot szórok rá. Az lenyomja a virágot, úgyhogy lehet több rétegben is csinálni. Ha megtelt az üveg, tetőt rá és hagyni csakúgy magának. Össze fog esni a virág és pár hét múlva méz állagú valami lesz az alján amit köhögéskor, torokfájáskor lehet bevenni. Nem szoktam leszűrni, nem is tudom, hogy lehet-e. Elég nehéz kibányászni így a "mézet", de nagyon hatásos. Egy mokkáskanálnyi elég belőle naponta egyszer. Anyósom szerint úgy az igazi, hogy ha a "mézet" a szádba teszed, aztán csukott szájjal levegőt veszel, magyarul letüdőzöd a gőzét (??) és csak ezután nyeled le. Az illata elég bizarr de az íze nem olyan rossz. Nekem nem penészedett meg egész télen sem.
Remélem érthetően írtam le... ez a meleg eléggé lenyomja az agyacskácskámat. :D
Igen. kiválasztok 1-2 sebb, nagyobb gumót, és tavasszal kiültetem, Karót teszek mellé, hogy el ne dőljön a magszár. Kb, mint a hagymát. A kicsiknek hosszúkás a levele, és a levélszár enyhén bordó. (jól elbeszélgetünk két topicban fekváltva:-)))
Majd ha kicsit nőnek, kiválogatod a növénykéket, át lehet ültetni őket. Az angolok még a hagymát is palántázzák, mint mi a pórét.
Kiderült, hogy amit átültettem a veteményesből és úgy gondoltam, hogy tök, az biz nem az. Lefkényképezem és megmutitom, hátha valaki ráismer :) Van egy olyan tippem, hogy talán sárgadinnye, dehát mit tudom én... esetleg mégiscsak elfajzott tök...
Mármint egy átteleltetett gumót ültetsz magtermesztésre? Nekm csak magom van, tegnapelőtt vetettem újra. Nincs véletlenül fotód, hogy mit nézzek, mi fog kibújni? Ahol ugyanis a tavalyi komposztot kiszórtam (enyhe túlzás komposztnak nevezni, nem volt még igazán érett), ott minden haszonnövény kihajt, olyan is, ami a rendes helyén ki se bújt, szóval elég nehéz megtalálnom, hogy hová mit ültettem.:))) Tegnap is keresgéltem a földimogyorómat (csak a fotomasinám nem volt használható, így még nem tudom megmutatni a tippjeimet), hát teli van paradicsommal. Úgyhogy most komoly lelki válságban vagyok, hogy otthagyjam őket (és akkor karózgathatnám, mert ezek tavaly olyanok voltak), vagy ragaszkodjam a saját elképzelésemhez, miszerint ott mogyorónak kell lennie.:)))
Szerintem nem kell metszeni a paprikát, de nem vagyok szakértő.
Sőt, amióta az édesapám kipróbálta, és a fele paradicsomot nem bántotta, a másik felét lehónaljazta, és mind a két adag ugyanannyit termett, azóta nem csipkedem ki a paradicsomok oldalhajtásait, csak ha nagyon elburjánzik a bokor.