Keresés

Részletes keresés

szazezer Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2541
Lepermeteztem a molytetüket kenőszappannal. Kutya bajuk tőle. Van valami ötlet ellenük ? Most még csak a kelbimbókon vannak, addig szeretnék valamit tenni ellenük még nem mennek át másra is. Köszi.
PeciMaci Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2540

"Egy német kertészfórumon olvastam a hordós, vagy autógumiabroncsos krumplitermesztésről. Ki fogom próbálni.A módszer lényege a következő:
Első gumiabroncsot leteszed a földre, bele 1-2-3 vetőburit, rá földet. Ha kibújt a hajtás, temesd be földdel. Rá a második abroncsot, és töltögetni mindig, ha kb. 10 cm-s lesz a szára, újra betemetni, míg 1 m magas nem lesz a torony. "

----------------

Nem rossz ötlet engem  az alsó részek öntözése érdekelne. arról nem írtak?

esetleg dréncsővel...

Előzmény: zsebi41 (1333)
dracaena Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2539
Ajjaj... pedig nekem már a bab is túl puffasztó. Persze, legtöbbször kifelejtem belőle a krumplit. Nagyanyám, aki fiatalasszony korában urasági szakácsnő volt, mondta, hogy a bablevesbe bele kell főzni egészben egy hámozott krumplit, merthogy az felszedi a gázképző anyagokat.
Kérdezted a húsevést. Én húsevő családban nőttem fel, és egészen 2000-ig természetes volt, hogy húst eszem (sőt, fiatalasszony koromban vágtam baromfit sk.). De akkor a gerincműtétem előtt rámtört valami iszonyatos halálfélelem, és talán meg is zakkantam egy kicsit ezügyben, mert azóta ha bárki-bármi meghal, akkor én elképzelem, hogy közben miket érezhetett, és ez igencsak elveszi az étvágyamat mindenféle hústól.
Néha azért rámtör a ragadozhatnék, de ez kimerül havi egyszeri egy szál lecsókolbászban, de közben bűntudatom van szegény röfike miatt.
Előzmény: CBNora (2537)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2538

Ok és köszi ez jobb ötlet mint az enyém, így legalább nem fő meg ha elfelejtem levenni róla az üveget.

 

Nálam eddig semmit nem bántottak a cukkinin és a patiszonon már van kicsike termés. Érdekes, hogy egyszerre lettek ültetve és a sárgák hoztak először termést.

 

Gondolom, hogy majd sikerül szép savanyút készíteni olyant amiben lesz sárga és zöld cukkini, padlizsán, bébi kukorica és piros tulipánpaprika.

Előzmény: il1321 (2527)
CBNora Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2537
Én egyszer főztem csicsókát. Nagyon finom volt, de utána... Majdnem fölrobbantunk, a bableves gyógytea ahhoz képest.
Előzmény: dracaena (2536)
dracaena Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2536
Köszi. Nálam is volna sövény-szerepe, bár a vaddisznót, szarvast biztos nem fogja visszatartani, de a nádat talán igen.
A másik ok, hogy nyersen lereszelve ízlett a tyúkoknak.
De most akkor már én is szempont leszek.:)))
Előzmény: il1321 (2535)
il1321 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2535
Semmitsem szoktam csinálni vele. A kerítés mellett nő, amennyi kell felszedem, ősszel a naggyát kiszedem, miután a szárát levágtam. Ami bennemarad tavasszal kihajt. Évek óta ugyanott van. Sohasem foglalkoztam vele. Nálam ez valamiféle ssövény szerepet tölt be, amikor megnő nem járnak át rajta a kóbor kutyák.
Előzmény: dracaena (2531)
Zitka Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2534
Előzmény: Zitka (2533)
Zitka Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2533

Itt van egy kép róla, ez nem ugyanaz!

http://www.green-go.hu/Picts/salatak/tolgylevelsalata.html

 

Itt meg ráleltem a latin nevére : Lactuca sativa var. crispa

http://www.metro.co.hu/index.php?o=hun_sortiment_green_salad.htm

 

tehát teljesen más növényfaj.

 

A töltött cukkini/tökvirág finom olasz étel, mindjárt megnézem, van-e magyar nyelvű receptem is...

Előzmény: taormina1 (2530)
dracaena Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2532
Nem a levelük akkora, hanem a növény.
Előzmény: dracaena (2531)
dracaena Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2531
Köszönöm a recepteket!:) Ugyanis minden üresen maradt helyre babot gondoltam ültetni (van ám rengeteg üres helyem, mert idén nem akarok többmázsa kukoricát termeszteni az egereknek), és nálam a bab sikerülni szokott, de még a tavalyiból is van egy vödörnyi, amit ki se bontottam a hüvelyéből (meg se merem nézni, hagytak-e belőle valamit a zsizsikek), mert unalmas örökké ezt a két általam ismert babkaját főzni-enni. Rajtam kívül csak a steffi eszi, se a másik kuty, se a macskák, de még a tyúkok se.

Il, a csicsókával mit kell csinálni? Szépen körbekapáltam-gyomláltam a hat tövet, most olyan 60-70 centis a levelük. Ezt is fel kell tölteni? És mikor lehet majd felszedni belőle?
taormina1 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2530

Receptet kééérek!!!

És mikor jön a szukavirág?

Zita, pár napja írt itt valaki valami " tölgylevelü tépösalátáról". Nem lehet, hogy ez a mi rucolánk?

Előzmény: Zitka (2529)
Zitka Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2529
Ez utóbbi! A "kanvirág" :-)))))) alkalmas pl. töltésre.
Előzmény: taormina1 (2528)
taormina1 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2528
A tökök a gyanakvásom ellenere szépen gyarapodnak és virágzanak (sárgát) Valamiért azonban valamennyi viráguk ilyen hosszú száron nö, amiböl nem fejlödik termés. Emlékezetem szerint tökéknél az a szokás, hogy a virág alatt levö kocsány (vagy mi) utána megvastaxik és tökké válik. De az ilyen hosszú vékony szár csak elfonnyad. Vagy ez a virágok nemével függ össze?
il1321 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2527
Estleg próbáld meg 1,5-2 literes vizesflakkonnal. Alul-fölül levágva a növényre húzni, ezt nem kell leszedni. Ha majd nagyobb anövény, akkor az oldalát végighasítva lejön a palack, addig mint egy cső védi. Én ilyennel óvom a most kelő cukkínit, és uborkát.
Előzmény: zsebi41 (2526)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2526

rácossan sok z.paprikával, paradicsommal a végén tejföl.

 

Az őrületbe kergetnek a csigág leeszik a gyenge mángold levelet az szegény kihajt mert ugye hozzávan szokva, hogy leszedik a leveleit, na de nem ebben a korban, egy hónapja ültettem ki 6 db-ot abbol kettő megmenekült a többit folyamatosan lerágják ezek a dögök. Most sikerült elérni, hogy kisebbek mint amikor kikerültek.

 

Tegnap előhoztam a csigacsapdát, öntöttem bele sört /a férjem ki is akadt, hogy miért Pilsen Urquelt kell ezeknek a dögöknek? Na ma reggelre kiderült, hogy egyátalán nem kell nekik csak a mángold.

 

Nem tudok más megoldást csak azt, hogy este mindegyiket leborítom egy befőttes üveggel, reggel meg leszedem. Ha elér egy magasságort akkor békén hagyják, az ágyáson körbe rukkola van abból köszönik nem kérnek.

 

 

Van jobb ötlet?

Előzmény: CBNora (2525)
CBNora Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2525
Pörköltszerűen elkészítve palacsintába tölteni, jó sok tejföllel átsütni. Mondjuk hortobágyi zöldbabos palacsinta. Te se eszel húst?
Előzmény: dracaena (2517)
CBNora Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2524
A Hópehely halványsárga, gömbölyded, a rügyek körül helyenként kicsit rózsás, fehér húsú. A legtöbb ember szerint az egyik legjobb ízű krumpli (egy ismerősünknek nem ízlett, mert szerinte olyan tejszínes). Keszthelyi vírusrezisztens fajta. Lehet, hogy ez volt?
Előzmény: Flanell (2514)
il1321 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2523
Csak ennyit találtál?:-))) Bár én leginkább nem kottából főzök, csak amit kitalálok. Aztán ha jó, megtartjuk. De azért a klasszikus ételeket énis tisztelem.
Előzmény: beetee (2521)
il1321 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2522
A glicerin olaj önmagában növényvédő. Főleg tavaszi lemosó permetezés esetén, elsősorban pajzstetvek ellen, tehát használhatod. Szervezetre nem ártalmas, a kézkrémek egyik alkotórésze. (meg a kúpé:.)))
Előzmény: szazezer (2497)
beetee Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2521
Előzmény: il1321 (2519)
beetee Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2520

Tényleg... zöldbab vs. fejtett???

A sali az fejtettből jön össze.

Előzmény: dracaena (2517)
il1321 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2519
Zsenge ződbab, sárgarépa, hagyma, fokhagyma újkrumpli kimilyen zöldfűszert szeret, egykis vaj, becsomagolva alufóliába, lékicsurgásmentesen és jól megpárolva. Amikor kibontod, annak az illatában benne az egész tavasz. tehetsz bele csicsókát is, én szoktam, meg még ha van mángold szára, karfiol, gomba.
Előzmény: dracaena (2517)
beetee Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2518
Mondjuk én babsalátát, de itt egy link a mindmegettés receptek közül a vegósak leválogatva.
Előzmény: dracaena (2517)
dracaena Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2517
Kikelt 2 (azaz kettő) darab földimogyoróm. De nem a babhoz hasonlít, hanem inkább olyan, mint egy jó nagylevelű lucerna.
Egyszem mák, kétszem mogyoró... kelt továbbá három fürjkakas, hét holland bóbitás kakas, tyúk meg egy se... de bezzeg a tavalyi karózós paradicsom bújik mindenhol, karóm meg persze nincsen. Hát úgy tűnik, ez most nem az én évem.:(((
Babból a tejfölös babfőzeléken és a bablevesen kívül miket szoktatok még főzni hús nélkül?
grja Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2516

Üvegházi molytetű (liszteske?) Én vízzel levererettem őket a karalábéról. Annyi volt belőlük (eddig még sosem láttam a kertemben őket), hogy szinte elrepült a növény. Sajnos a kémiai védelem nem jöhet szóba, mert saláta közé ültettem, ami ugye most folyamatosan fogy, míg végül a karalébé marad az ágyásban 

Itt találsz részletes leírást : http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=137

Előzmény: szazezer (2508)
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2515

szia!  Nekem a paradicsomon kivül még a bab a mániám enni is szeretjük így aztán ahol csak megfordultam mindenhonnan hoztam bab magot. Én a vetésre szánt magot a mélyhűtőben tartom, -20 fokon. Egyszer a limababból elfelejtettem vetőmagot hagyni és a mélyhűtőböl vettem ki és gyönyörűen kikelt azóta oda teszem és nem kell csávázni sem, még 2 év után is csiraképes.

 

Idén vettem "török babot" az van ráírva, hogy 4 m magasra fut piros és fehér  színű évelő növény.Szerintem ez valami elírás lesz mert ilyent még nem hallottam. 6 szem volt és márciusban kellett elvetni nagyon keservesen nőtt ki, hát majd meglátjuk. Ja az volt ráírva, hogy nagyon finom savanyúnak eltéve.........

 

Elég szépen alakul a kert nagyon megvagyok elégedve a paradicsommal, csak a férjem idegesít, hogy mit kezdek vele? mert szerinte nagyon sok lesz, na ezen még ráérek aggodni, jön egy jégeső, vagy paradicsom vész és nincs mit problémázni.

 

Az atkás paprikák rendbe jöttek és növésnek eredtek. Küldök képeket a mai helyzetről

érik a ribizlivárnak a sorukravirágzik a szederfut a bab
Előzmény: Gox (2463)
Flanell Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2514
Vírus az inkább lehet.
Nekem is volt olyan, hogy kihajtáskor egészen cérnaszálakat hajtott, ezek a tövek nem is érték meg a krumpliásást.
Viszont ez egy olyan sárga, aminek a fajtáját nem tudom, de nagyon jó, ezért a következő tavasszal is elültettem, és azóta sincs baja.

Szerintem nem génmanipuláció miatt nem szeretik a bogarak, hanem vagy hormon-, vagy permetszeres áztatás miatt.
Olyan hormonnal egész biztos kezelik, amitől hamar megindul, és gyorsan nő. Pl. a gibberelin ilyen, az boltban is kapható.
Előzmény: Gox (2493)
Flanell Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2513
Kint én is csak néha szórom le a molytetűt, de bent nagyon megtámadják a virágokat. Pl. a fuksziákat imádják, onnan szoktam észrevenni, hogy le vannak kókadva a levelek.
Előzmény: CBNora (2496)
CBNora Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2512
Kérdés, mennyire ragaszkodsz a bio módszerekhez. Én 2-3 naponként átnézem és lepucolom petézési időszakban, sokszor tükörrel nézem a levelek fonákát, ne kelljen annyit forgatni. Actarával (fölszívódó) permetezve pár hétre el van intézve.
Előzmény: dracaena (2511)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!