Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2289
Il!
Úgy emlékszem, azt olvastam, hogy a káposztaféléket nem jó hagymával párosítani. Ahova a kelbimbót és a brokkolit ültetném, szép bimbós lilahagymák vannak (újhagyma maradék). Sajnálom kiszedni, jól mutatnak. Mit gondolsz, mennyire rossz, ha közé ültetem a kelbimbókat? Elférnének együtt is.
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2288
Délelőtt kimentem epret szedni és azt vettem észre, hogy a bogyók egy része még éretlenül elkezdett rohadni. Ennek mi az oka??!! A csumája megfeketedett, az egész olyan, mint egy múmia. Ugyanazon a tövön gyönyörű, ép eprek is vannak. Tud valaki tanácsot adni??
dracaena Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2287
Nagyon jó, hogy ezt leírtad, eddig én se gondoltam bele, hogy mitől is javítják a pillangósok a talajt, és simán kihúzkodtam a borsó-babot, de akkor hiába hittem, hogy ott nitrogéndús talaj maradt. Idén akkor csak sarlózni fogom, köszi.:)
Előzmény: il1321 (2283)
nyúbi Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2286
egyszerűen nem teszünk bele szalicilt és lezárjuk csavaros üvegben
cékla főzve annyira, hogy a "bőre" lecsússzon, szeletelve, üvegbe. Őrölt köményt szórunk bele, cukor, só, ecetes salátalevet csinálunk. Felöntjük, kupak rá, gyöngyözésig melegítjük, lezárjuk, dunsztoljuk. Még most is van, semmi baja.
A karalábét tavaly nem volt kedvem lefagyasztani, azt is üvegben tettem el, de ahhoz tettem szalicilt. nem hófehér az biztos, de nem fogta a helyet a fagyasztóban a hústól
A családban még nagyon tetszett, hogy szintén tavaly először, a tököt sem fagyasztottam, hanem az is ment üvegbe. Főzés előtt a feleségem csak felbontotta, rotty (már a befőtt:), habarás, tejföl, tányér, .... Ecet, kapor, só, cukor minden benne volt.
Előzmény: taffy (2249)
il1321 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2285

Nincs ebből semmi baj. Legjobban a saját tapasztalatból lehet tanulni. Ajánlom figyelmedbe az alábbi zöldségtermesztési szakirodalmat. Ebben szinte minden benne van.

http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b57/index.html

Jó munkát, üdv IL

Előzmény: szazezer (2284)
szazezer Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2284
Azért locsoltam meg, mert az idén elöször volt a kezemben kapa :) Jót akartam szegénykéknek. Most már vannak könyveim, remélem több hibát nem követek el. Az idei év nekem ismerkedés a növényekkel.
Előzmény: il1321 (2279)
il1321 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2283
Bennemarad. Amikor kapálod, vagy ásod, megdolgozod a talajt, ott marad, legfeljebb feldarabolódik, és ott bomylik le, ezáltal adva le a nitrogén tartalmat. Én is most szedtem le a korai borsót, a gyökér bennemaradt, a földet megkapálom és teszem a helyébe a kései savanyítani való paprikákat.
Előzmény: taormina1 (2282)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2282

De ha szükségem van a helyre, mert mást akarok ültetni, akkor elötte meg kell dolgoznom a talajt, nem? Akkor mit csináljak a bentmaradt gyökerekkel?

Összel meg föl kell ásni az egészet, akkor is útban vannak.

Előzmény: il1321 (2281)
il1321 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2281
Az alább leírt három alkalommal szoktam növényi leveket locsolni. estleg, ha valamelyik növényen látok valamilyen fejlődési rendellenességet, akkor hígított lével permetezem, ez mint levéltrágyaként hat. A nitrogéntermelő gumók, gombák a gyökéren vannak. Az lehetőleg maradjon a talajban. Én vagy elvágom a szárat a talaj fölött késsel, vagy sarlóval, vagy ha nem kell felnyűni a szárakat fűnyíróval ledarálom a helyszínen, és a szecskát még bekapálás előtt szétszórom.
Előzmény: taormina1 (2280)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2280

Szia Il, apropo, levéltrágyázás. Én összel, mikor az egészet fölásom, szoktam sok gomba- és egy kevés marhatrágyát beforgatni. Tavasszal kap mindenki egy kevés szükségleteinek megfelelö mütrágyát. Ezenkívül nem  trágyázok. Ti szoktatok a vegetációs idöszakban további trágyát, tápoldatot stb. alkalmazni? Mikor? Milyet? Hogyan?

Még egy hülye kérdés:

A bab és borsó "nitrogénterm(el)ése akkor is bennmarad a földben, ha kihúzom a növényt?

Előzmény: il1321 (2279)
il1321 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2279
Miért locsoltad meg? A borsó önmagában is nitrogéntermelő, mint általában a pillangósok. A csalán, és általában a növényi ázalékok gyakori használata sem indokolt állandóan. Ez olyan, mint a vitaminszedés az embernél, szedi, mert divat, de az okot nem tudja. A növényeknél a tápanyagkijuttatást éltalában ültetés után, virágkötés időpontjában, és a termésfejlődés középfázisában alkalmazzuk. Később már nem nagyon, hogy a termés le tudjon "tisztulni", főleg nitrát szempontjából. Ha kártevő elleni védekezésre használjuk a levet, azért kell max egy napot áztatni, hogy ne ázzanak ki a tápozás céljára szolgáló anyagok. Azonban a tápanyagozásra használt levet 5-10szeresére hígítva kell használni, mert leégeti a növényt ugyanúgy, mint a műtrűgya. Az öntözéskor is lehetőleg a talajtz locsoljuk, levéltrágyaként legalább 10szeres hígítás kell.
Előzmény: szazezer (2278)
szazezer Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2278
Off: Ide szerettem volna írni, de a biokertbe írtam véletlenül.
On

A csalánlével meglocsoltam a borsót és sajnos sárgák lettek, megritkultak nem nőnek tovább. Ma vetettem újra, talán még lesz valami. Most olvastam csak el a biokert c. könyvben, hogy bab, hagymafélék és a borsó nem szereti a csalánlét. Szerencsére a bab nem készült ki.
Van tapasztalat, hogy ezeken kívül még mit nem szabad locsolni csalánnal ? Milyen gyakran szabad csalánlével locsolni ? Pl.: Pityókát, paradicsom, paprikapalántákat, petrezselymet, sárgarépát, stb...?
CBNora Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2277
Az üvegház 290x240 cm, ha jól emlékszem. A deszkák azért lettek betéve, hogy az állványok ne fúródjanak be a talajba és ne tapossuk keményre a földet, most rögzítik az agroszövet szélét. Az üvegeknek most nincs sok szerepük, hőmérséklet kiegyenlítésre lettek betéve télire, mikor ott teleltettem néhány növényt, fűtés nélkül. Ezek szorosan körbe voltak pakolva az üvegekkel. Nem tudom hol tartani, ártani nem árt, télen megint kelleni fognak. Amit látsz, az mind belül van. A buborékfólia plusz hőszigetelésnek lett fölcsipeszelve, most valamit talán árnyékol, de nemsokára le kell szedni, hogy az uborkák tudjanak futni.
Előzmény: taormina1 (2268)
dracaena Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2276
Köszi, akkor holnap aprítom. Sajnos, már most is dzsungel, így vettem a házzal tavalyelőtt, és már tavaly se tudtam, mit csináljak vele.
Előzmény: taormina1 (2275)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2275
Én föltétlenül levágnám a termés és virágzás idején keletkezöket, mert a fejlesztésük rendkívül sok energiát von el e hasznos tevékenységtöl. Késöbb is csak akkor hagynám, ha kifejezetten szaporulatot kívánok elöállítani, különben áttekinthetetlen Dzsungellé válik az ágyás.
Előzmény: dracaena (2274)
dracaena Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2274
Az lehet a baj az epremmel, hogy ezerrel hozza az új indákat. Közben meg virágzik is, de hogy aztán mi lesz a virágból, azt nem tudom, mert bogyót egyet se látok. Ilyenkor lehet levagdosni az új indákat? Fog attól esetleg teremni?
Előzmény: taormina1 (2272)
dracaena Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2273
Fürtösköles? Vagy a cirkot nem madáreleségnek vetetted? Nekem tavaly mindkettő jól sikerült, még kissöprűt is kötöztem.:)
Előzmény: Gox (2264)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2272

Nem: nekem mind rendbe van téve. Három különbözö korú eperágyásom van, ami egyértelmüen túl sok egy ilyen kis kertbe. De a legújabbikban olyan kis hitványak még a tavaly ültetett növények, hogy alig terem. Ezért meghagytam még a legöregebb ágyást, hogy egyet még hadd teremjen. De tulajdonképpen nem látszanak elöregedettnek a tövek: nincs olyan hosszú kiszáradt "törzsük"; az eper valahogy meg tudja újítani magát, nem tudom, miért kell három évenként fölszedni.

A középsö ágyás ereje teljében levö tövei is így teremnek, ötletem sincs, mitöl. Persze az öntözöcsöves öntözés mindig kevés.

Előzmény: Törölt nick (2261)
dracaena Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2271
25 éve (amikor pár évet falun laktam) volt egy kis fóliasátrunk. Rémes dolog volt szakadó esőben ott locsolni.:)))
Előzmény: taormina1 (2260)
dracaena Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2270
Köszi:) Ma esett félcenti eső (jó nagy reklámot csaptak neki ott fönnt), hátha holnapra már találok valami ilyesmit.
Előzmény: il1321 (2255)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2269
Ez a probléma nagyon ismerös; minden cm² hely ki van töltve, pedig úgy steretnék még egy pár kukoricát meg karós babot.
Előzmény: CBNora (2266)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2268

De szép! De mi van itt kívül és mi belül?

És mire szolgálnaka az üvegek meg a deszkák?

jól emléxem, hogy neked is ilyen egészen kicsi üvegházad van?

Előzmény: CBNora (2267)
CBNora Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2267
Most ilyenek a kígyó és Bernadette uborkák az üvegházban.
CBNora Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2266
Hát most már mindegy. Én tulajdonképpen szerettem is rágcsálni, az ecet nem hiányzott belőle. Azok a vékony gyökerek nem voltak olyan rettentő csípősek. De egyszer majd kipróbálom ezt a reszelést.
A bodzát a bogyójáért termeled? Nagyon szép ültetvény, eddig Ausztriában meg a Nyírségben láttunk ilyet.
Jó neked, hogy az üres helyhez keresel növényt és nem a palántákat kell ide-oda besuszterolni.
Vezso Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2265
Hű, ez a te ültetvényed? Egyszer beszabadulnék egy ilyenbe!!
Gox Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2264

Köszönöm, mentettem.Gyorsan kell cselekednem, mert elvirágzik a bodza.Ma még veteményeztemcéklát, kötözősalátát, sütőtököt, spárgatököt,csemegekukoricát, büdöskét, körömvirágot, vörösbabot, cirkot, karalábét, brokkolit.Remélem nem sülnek meg a magok a földben.Még mindig maradt 1 kis hely, de már nincs ötletem.Az egyik fajta futóbab /bolti vetőmag/ alig kelt ki.A rendes kukoricát vetés után a 6. nap be lehetett kapálni.Erre nem számítottam!Ebben van pár sorban a futósbab, több fajta.

CBNora! A tormát elég megtisztítani, felkockázni, és a kis konyhai aprítógépben tökéletesen olyan lesz mintha lereszelted volna.

Előzmény: wattacukor (2238)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2263
Igen, ez az, azt hiszem, ezt a Selvaticat kerestem.
Előzmény: Zitka (2262)
Zitka Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2262

Ez is rucola, "rocket" alfaj, tőrózsás. A boltban, dobozolva általában a másik fajtát lehet kapni, ami csipkésebb levelű, és levélnyeles.

Ezt a rocket fajtát úgy szedem, hogy mindig alulról töröm le a leveleket köröskörül, két-három "szintet", aztán középről jön az új hajtás. Nyár végére méteresre is megnő. :-) Ez az idei korai nagy meleg viszont nem tesz jót neki, hamar megvastagszanak a levelek, nem annyira zsenge, diós íze van, mint az elmúlt években.

Itt a rucola selvatica:

http://www.biolinesrl.it/sementi/pagine/rucola%20selvatica.htm

És van az eruca sativa - a vadrukola. De most már eléggé keverem az infókat... :-)

Előzmény: taormina1 (2259)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2261
Van. :-) Mi is az ivóvizet pazráljuk.. Aszályos nyarakon meg is látszik a kerten.. :-(

Egy másik ötlet az eperre: nem túl öregek már a tövek? Nekem ősszel csak az eperágyás felét volt időm rendbetenni (kellő tőtávolság, sarjak levágása, öregek kiszedése..), ott most hatalmas, gyönyörű, szabályos eprek nőnek, a maradékban olyanok, mint Nálad. (De az is finom.. :-) )
Előzmény: taormina1 (2260)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 2260

Hát igen, a locsolás mindig nagy problémát jelentett. Eddig azért, mert még mindig nincs se kutam, se ciszternám, és vezetékes ivóvízzel kell locsolni. (Van még ilyen hülye rajtam kívül?)

Az üvegházban meg eltartott egy ideig, míg tudomásul vettem, hogy ott sose esik az esö, minden csöpp vizet nekem kell odahordani (Sajnos a csö nem ér el odáig), de hát igyexem odahordani, és mostanában, mióta lentre is bekerültek a növények, már nem olyan porszáraz, mint szokott lenni. De minden nagyon-nagyon lassan fejlödik.

Előzmény: il1321 (2256)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!