Keresés

Részletes keresés

ALaci Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2643
A ritkán írók közé tartozom, de minden este bejövök. Örülnék, ha pl. megtudnám, hogy articsókát hogyan fakaszthatnék a kertemben, és itt írnátok meg azt is, hogy hogyan kell elkészíteni.
Előzmény: il1321 (2636)
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2642

A kertről készült rövid videó itt van a videótárban:

http://video.xfree.hu/?n=il1321|77f5cc927e0909b5859b66a9173c3406

http://video.xfree.hu/?n=il1321|f647d387778421463cda6c295a1272db

vagy elérhető a képtár linkjén, a videótár menűre kattintva.

wattacukor Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2641
Szerintem nagyon jó ötlet! Annyiféle praktika van, könyv meg ilyesmi szerintem nem nagyon, úgyhogy szerintem indísd! :D Én biztosan olvasni fogom és talán még írni is tudok hozzá.
Előzmény: zsebi41 (2627)
Kátya2 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2640
Elkészítettem nagyon finom volt, de legközelebb sokkal korábban szedem le.Sikere volt, különleges és ízletes étel.( töltött articsóka) ...A nevelése könnyű, de az elkészítése.........
Előzmény: Kátya2 (2629)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2639
Úgy gondolom, hogy a "konyhakerti tanácsokba" belefér a feldolgozás is.
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2638

Nagyon szép. Gondolom az lenne a jelölés, hogy kiírod, így a szót megtalálja a kereső.

Recept.

Így.

Előzmény: zsebi41 (2637)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2637

A külön jelölést nem értem, de az ellenségem se foghatja rám, hogy én vagyok számítástechnika császára, de majd elmagyarázzátok ha szépen kérem.

 

Főzni, sütni, tartósítani viszont szerénytelenség nélkül állíthatom, már csak a koromnál fogva elég jól tudok. Nem vagyuk vegetáriánusok de nagyon sok zölfélét eszünk ezért gondoltam, hogy ezen a téren is lehetne tapasztalatot cserélni. Én is úgy gondolom, hogy sokkal egyszerübb lenne ezen a topikon, várok még, a többiek véleményére!

 

Nálunk az elmult 3 napban írtó nagy zuhé volt, tegnap a garázsban 30 cm. víz állt, úgy kellett kiszivattyuzni.

 

Ma az utolsó 1/4 sor borsót is feltéptem, megnéztem a tavalyi képeket amik pont ezen a napon készültek, azon még csak virágzott.

 

Elültettem az előnevelt kukoricát annak jól jött az eső a 3 nap alatt 43 mm esett.

Most így néz ki a kert

Előzmény: il1321 (2635)
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2636
Két lehetőség van vártok, míg egy jelentősebb vélemény összejön, mert azért ne mi 3-4-en döntsünk, hisz vannank akik ritkábban írnak ide. Vagy elkezdi valaki, és akinek nem tetszik, az átlapozza. 
Előzmény: il1321 (2635)
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2635
Igazából az index keresője nem sokat ér, amúgy meg aki receptet keres, és nem ismer bennünket, úgyis a konyhába megy majd. De esetleg alkalmazható a külön jelölés.
Előzmény: Vezso (2634)
Vezso Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2634
Esetleg az első sorban jó lenne, ha az ilyen kérdések válaszok esetén odírjuk, hogy recept. Talán a keresővel hamarabb megtalálnánk ezeket, ha épp ezt keressük. Gondolom ez a receptes téma hamarosan erősen felfut majd. :)
Előzmény: beetee (2633)
beetee Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2633

Alapvetően, ha nincs már köztünk a topiknyitó(gazda) akkor a mostani törzsközönség határozza meg meddig tolhatók ki a határok a topikban.

 

Ha a többség itt szeretné olvasni a receptekek, akkor miért ne lenne rá lehetőség?

 

Ha nem, akkor is csak úgy lehetne ignorálni őket, hogy vki mindig felhívja rá a modik figyelmét, hogy törölni kell...

 

Ja, ez is OFF volt. :)))

Előzmény: CBNora (2631)
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2632
Elolvastam a topicleírást, ebben ez van: "                           ". A topicnak csak címe van. Tehát ha megkérded valakitől, hogy sok tarhonyád termett, mit csinálj vele, az okosok azt mondják: főzd meg. Erre te, hogy hogyan. És ez már tanács kérés. :-))), De most komolyan, csak azt zárják ki, akire panasz megy, (no meg ha megszegi az egyebeket).
Előzmény: CBNora (2631)
CBNora Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2631
Hát, ha ide is be szabad írni a recepteket, akkor tényleg jobb.
Előzmény: il1321 (2630)
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2630
Nem tudom Zsebi! Amikor ide bekerültem, én is egy topic nyitás ötletével jöttem. A topicgazda nyilatkozhatna ebben az ügyben, mi oFF, és mi nem. Azt zárják ki, akire panasz megy a modikhoz. Tőlünk. Lesz ilyen? Számomra a kert télen kezdődik, amikor virágzó fákról, sarjadó növénykékről, lédús gyümölcsökről, és roppanó zöldségekrők álmodom. Az első ásónyomtól tart számomra a kert a tányérig. Mert ez egy folyamat része, mert a végső cél a táplálkozás. A fizikai és lelki, valamint esztétikai táplálékon túl.  Nem igazán szeretnék további topikok között bolyongani, mert az a tapasztalatom, hogy rengeteg az átfedés közöttük. Némelyikbe alig írnak, művészet megtalálni őket. lehetne ez a NAGYtopic. Van külön hely a paradicsomnak, céklának, kútnak, fűnek-fának, kutyafülének, kútnak, víznek, üvegháznak. Lehet hogy másik helyen már írtak róla, amit itt megkérdeznek, vagy fordítva, estleg ugyanazt több helyen kérdezik. Magam részéről néha azt sem tudom, hova, és mit írtam. A dísznövényeseket, virágokat azért nem vonnám ide, mert az egy más világ, bár egy kis virág ezt sem rontja el. Tehát én maradok itt. Van rengeteg főzős topic is, azok is témakörök szerint. De gondolom, ha valami felmerül a betakarított termény gasztronómiai hasznosítását illetőleg, senki sem fog fújolni. Mert én a kertben igenis szoktam enni, és még főzni is. Nekem a kert teljesség része. nyílván kellő mértekletességet azért mindenki fog tanúsítani. Legfelljebb a topic felpörög, és eléri az 50ezredik Hszt:-)))
Előzmény: zsebi41 (2627)
Kátya2 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2629
Köszönöm mindenkinek! Én ma megcsinálom,és majd beszámolok az eredményről.(remélem lesz miről)
Előzmény: beetee (2621)
CBNora Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2628
Szerintem jó lenne. Én ugyan valószínűleg főleg olvasni fogom, mert elég vacak háziasszony vagyok, de az ötletek nagyon jól jönnének. Most is még mindig a cukorborsón töprengek, mi a csudát csináljak vele. A kínai kaját nem szeretjük.
Előzmény: zsebi41 (2627)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2627

Nem   tudom amióta beléptem a topikra hányadszorra gratulálok Neked de muszáj!

 

 

Minden csoda szép!

 

 

Volna egy kérdésem, igaz nem csak hozzád ezt Mindenkitől kérdezném. Mivel már többször felmerült itt különféle receptekkel kapcsolatos kérdés konkrétan tőlem is kérte GOX a cukkini lepény recijét de nem mertem beírni, hogy kikapok mert ez a topik nem erről szól

 

mit szólnátok ha indítanák egy testvér topikot, mondjuk evvel a címmel

 

"Süssük, főzzük tartósítsuk amit megtermeltünk"

 

Ha van érdeklődő szerintetek, akkor elindítom

Előzmény: il1321 (2575)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2626

Bocsi hátulról kezdtem olvasni mert elvoltam maradva. Én enni nagyon szeretem, egyszer vagy 15 évvel ezelőtt vetettem is , de elment tőle a kedvem, mert mire szép lett a férjem kihúzta és örömmel mesélte, hogy nagyon erős gaz volt de kijött, akkor már sejtettem, hogy baj van.

 

Így aztán csak külföldi útjaimon ettem, de ott annyit ami belém fért de az mindig konzerv volt, mert a szállodában nem bebrálnak a tisztításával.

Itthon is árulnak konzervet de nagyon húzós az ára így aztán leszoktam róla.

Előzmény: Kátya2 (2617)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2625
Nagyon úgy néz ki mint az articsóka lehet vaéamilyen rokana?
Előzmény: Kátya2 (2559)
vérnarancs Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2624

Nálam van, magról ültettem még tavaly, tökéltesen egészségesek, és teremnek, pedig márciusban átültettem őket, és sajnos eléggé megsérült a gyökerük.

 

Megtisztítani viszont tényleg macerás.

Előzmény: Kátya2 (2617)
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2623
De, én ismerem, de számomra túl macerás, és nem ér annyit, hogy kinlódjak vele. (mármint gasztronomiailag)
Előzmény: Kátya2 (2617)
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2622
Nem próbáltam, ma már csak néhány tő krumplim van, azon még nincs bogár. (a paradicsomon volt, de azt leszedtem) Régebben, amikor már nem győztem szedni, (és a gyerekek sem voltak hajlandók, még pénzért sem:-))) a Bancolt alkalmaztam.
Előzmény: CBNora (2618)
beetee Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2621

Ismerem, csak nekem még soha nem sikerült felnevelnem.

 

Receptekért a konyhás topikokban érdemes olvasni, érdeklődni.

 

például: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=51177938&t=9003266

Előzmény: Kátya2 (2617)
CBNora Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2620
Veteményesünk legújab ékessége, Tetragonolobus purpureus.

CBNora Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2619
Volt nekem, egyik évben gyönyörűen virágzott. Át is telelt, aztán a pockok megették a gyökerét. Azóta nem sikerült olyan szépen fölnevelni. Annyira szép volt, hogy föl sem merült bennünk, hogy megegyük.
Előzmény: Kátya2 (2617)
CBNora Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2618
Il
Próbáltad már krumplibogár ellen a Novodort? Most még leszedegetem a lárvákat, de nyár közepétől már csak mezítláb egyensúlyozva tudok bemenni a krumpli közé. Gondoltam, kipróbálom, mennyire gyéríti a lárvákat. Nyár végén már valamennyi rágást elviselnek a növények, talán elég lenne ezzel permetezni. Előre meg kell rendelni, a boltban egyébként nincs.
Kátya2 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2617
Sziasztok! Ezek szerint senki sem ismeri az ARTICSÓKÁT  (2559)
CBNora Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2616
Nem csináltam semmit. A növények egyelőre normálisan fejlődnek. A tavalyiakon is volt, és kibírták. Pár levél rondán zsugorodott, de azok tetvesek. Sok nincs, ledörzsöltem onnan a tetveket. Ha ezek tönkremennek, legföljebb eszünk mást, bár mellettük van a paprika, azokat azért féltem. Úgy tűnik, a szabadban fertőződtek, míg az üvegházban voltak a palánták, nem láttam rajtuk, kint viszont tele lettek. Úgy tűnik, ezen az enyhe télen a szabadban is átteleltek.
Nem szívesen permetezek rovarölő szerekkel, kivétel volt tavasszal a buxus, azokon valami gyapjas tetű féleség volt. A buxusok jól szeparált helyen vannak, más rovarok nem nagyon látogatják őket. Egyébként meg imádom nézegetni a rovarokat, élvezem a kertben a nyüzsgést, ez megér némi termésveszteséget is. Mondhatni, rovarkímélő gazdálkodás folyik. A dísznövényeket is úgy válogatom, hogy lehetőleg vonzzák a rovarokat.
Előzmény: szazezer (2613)
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2615

Ezen a zöldségtermesztési oldalon még van néhány tanács:

http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/index.htm

Előzmény: il1321 (2614)
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2614
Ha valóban üvegházi molytetű telepedett meg , akkor a következő szerek használhatóak: a Bio-Sect Spray, Chess 25 WP, Decis 2,5 EC, Sanmite 20 WP, Actara 25 WG. Az m.v.i. ezen készítményeknél minden esetben 0 nap, az é.v.i.-re viszont figyelj a fűszernövényeknél. Utóbbiakra alig van engedélyezett növényvédő szer, de mivel talán a zöldségekhez állnak a legközelebb, az ezeknél megadott értéket érdemes figyelembe venni. A Decis 2,5 EC és a Sanmite 20 WP méhekre mérsékelten veszélyes, ezért virágzáskor csak alkonyat után, a méhek elülésekor használhatók. Az Actara 25 WG virágzáskor nem használható! Közegészségügyi szempontból a Decis 2,5 EC a legveszélyesebb. Egy kezelés nem elég, ugyanis mindig élnek a növényen viaszos lárvabölcső védelmében táplálkozó fejlődési alakok, melyek ellen a kontak szerek nem nyújtanak védelmet. Célszerű többféle szert használni. Permetezéskor a készítményt a levél fonákjára kell juttatni, ahol a kártevő megtalálható. A védekezés akkor a leghatásosabb, ha a mozgó stádiumú egyedek (fiatal lárvák és kifejlett, szárnyas alakok) megjelennek. A kártevő tömeges elszaporodásakor az eredmény már nem lesz kielégítő, bár szabadföldön ez a rovar nem tud áttelelni, így a kint teleltetett növényeken elpusztul.
Előzmény: szazezer (2609)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!