A ritkán írók közé tartozom, de minden este bejövök. Örülnék, ha pl. megtudnám, hogy articsókát hogyan fakaszthatnék a kertemben, és itt írnátok meg azt is, hogy hogyan kell elkészíteni.
Szerintem nagyon jó ötlet! Annyiféle praktika van, könyv meg ilyesmi szerintem nem nagyon, úgyhogy szerintem indísd! :D Én biztosan olvasni fogom és talán még írni is tudok hozzá.
Elkészítettem nagyon finom volt, de legközelebb sokkal korábban szedem le.Sikere volt, különleges és ízletes étel.( töltött articsóka) ...A nevelése könnyű, de az elkészítése.........
A külön jelölést nem értem, de az ellenségem se foghatja rám, hogy én vagyok számítástechnika császára, de majd elmagyarázzátok ha szépen kérem.
Főzni, sütni, tartósítani viszont szerénytelenség nélkül állíthatom, már csak a koromnál fogva elég jól tudok. Nem vagyuk vegetáriánusok de nagyon sok zölfélét eszünk ezért gondoltam, hogy ezen a téren is lehetne tapasztalatot cserélni. Én is úgy gondolom, hogy sokkal egyszerübb lenne ezen a topikon, várok még, a többiek véleményére!
Nálunk az elmult 3 napban írtó nagy zuhé volt, tegnap a garázsban 30 cm. víz állt, úgy kellett kiszivattyuzni.
Ma az utolsó 1/4 sor borsót is feltéptem, megnéztem a tavalyi képeket amik pont ezen a napon készültek, azon még csak virágzott.
Elültettem az előnevelt kukoricát annak jól jött az eső a 3 nap alatt 43 mm esett.
Két lehetőség van vártok, míg egy jelentősebb vélemény összejön, mert azért ne mi 3-4-en döntsünk, hisz vannank akik ritkábban írnak ide. Vagy elkezdi valaki, és akinek nem tetszik, az átlapozza.
Igazából az index keresője nem sokat ér, amúgy meg aki receptet keres, és nem ismer bennünket, úgyis a konyhába megy majd. De esetleg alkalmazható a külön jelölés.
Esetleg az első sorban jó lenne, ha az ilyen kérdések válaszok esetén odírjuk, hogy recept. Talán a keresővel hamarabb megtalálnánk ezeket, ha épp ezt keressük. Gondolom ez a receptes téma hamarosan erősen felfut majd. :)
Elolvastam a topicleírást, ebben ez van: " ". A topicnak csak címe van. Tehát ha megkérded valakitől, hogy sok tarhonyád termett, mit csinálj vele, az okosok azt mondják: főzd meg. Erre te, hogy hogyan. És ez már tanács kérés. :-))), De most komolyan, csak azt zárják ki, akire panasz megy, (no meg ha megszegi az egyebeket).
Nem tudom Zsebi! Amikor ide bekerültem, én is egy topic nyitás ötletével jöttem. A topicgazda nyilatkozhatna ebben az ügyben, mi oFF, és mi nem. Azt zárják ki, akire panasz megy a modikhoz. Tőlünk. Lesz ilyen? Számomra a kert télen kezdődik, amikor virágzó fákról, sarjadó növénykékről, lédús gyümölcsökről, és roppanó zöldségekrők álmodom. Az első ásónyomtól tart számomra a kert a tányérig. Mert ez egy folyamat része, mert a végső cél a táplálkozás. A fizikai és lelki, valamint esztétikai táplálékon túl. Nem igazán szeretnék további topikok között bolyongani, mert az a tapasztalatom, hogy rengeteg az átfedés közöttük. Némelyikbe alig írnak, művészet megtalálni őket. lehetne ez a NAGYtopic. Van külön hely a paradicsomnak, céklának, kútnak, fűnek-fának, kutyafülének, kútnak, víznek, üvegháznak. Lehet hogy másik helyen már írtak róla, amit itt megkérdeznek, vagy fordítva, estleg ugyanazt több helyen kérdezik. Magam részéről néha azt sem tudom, hova, és mit írtam. A dísznövényeseket, virágokat azért nem vonnám ide, mert az egy más világ, bár egy kis virág ezt sem rontja el. Tehát én maradok itt. Van rengeteg főzős topic is, azok is témakörök szerint. De gondolom, ha valami felmerül a betakarított termény gasztronómiai hasznosítását illetőleg, senki sem fog fújolni. Mert én a kertben igenis szoktam enni, és még főzni is. Nekem a kert teljesség része. nyílván kellő mértekletességet azért mindenki fog tanúsítani. Legfelljebb a topic felpörög, és eléri az 50ezredik Hszt:-)))
Szerintem jó lenne. Én ugyan valószínűleg főleg olvasni fogom, mert elég vacak háziasszony vagyok, de az ötletek nagyon jól jönnének. Most is még mindig a cukorborsón töprengek, mi a csudát csináljak vele. A kínai kaját nem szeretjük.
Nem tudom amióta beléptem a topikra hányadszorra gratulálok Neked de muszáj!
Minden csoda szép!
Volna egy kérdésem, igaz nem csak hozzád ezt Mindenkitől kérdezném. Mivel már többször felmerült itt különféle receptekkel kapcsolatos kérdés konkrétan tőlem is kérte GOX a cukkini lepény recijét de nem mertem beírni, hogy kikapok mert ez a topik nem erről szól
mit szólnátok ha indítanák egy testvér topikot, mondjuk evvel a címmel
Bocsi hátulról kezdtem olvasni mert elvoltam maradva. Én enni nagyon szeretem, egyszer vagy 15 évvel ezelőtt vetettem is , de elment tőle a kedvem, mert mire szép lett a férjem kihúzta és örömmel mesélte, hogy nagyon erős gaz volt de kijött, akkor már sejtettem, hogy baj van.
Így aztán csak külföldi útjaimon ettem, de ott annyit ami belém fért de az mindig konzerv volt, mert a szállodában nem bebrálnak a tisztításával.
Itthon is árulnak konzervet de nagyon húzós az ára így aztán leszoktam róla.
Nem próbáltam, ma már csak néhány tő krumplim van, azon még nincs bogár. (a paradicsomon volt, de azt leszedtem) Régebben, amikor már nem győztem szedni, (és a gyerekek sem voltak hajlandók, még pénzért sem:-))) a Bancolt alkalmaztam.
Volt nekem, egyik évben gyönyörűen virágzott. Át is telelt, aztán a pockok megették a gyökerét. Azóta nem sikerült olyan szépen fölnevelni. Annyira szép volt, hogy föl sem merült bennünk, hogy megegyük.
Il Próbáltad már krumplibogár ellen a Novodort? Most még leszedegetem a lárvákat, de nyár közepétől már csak mezítláb egyensúlyozva tudok bemenni a krumpli közé. Gondoltam, kipróbálom, mennyire gyéríti a lárvákat. Nyár végén már valamennyi rágást elviselnek a növények, talán elég lenne ezzel permetezni. Előre meg kell rendelni, a boltban egyébként nincs.
Nem csináltam semmit. A növények egyelőre normálisan fejlődnek. A tavalyiakon is volt, és kibírták. Pár levél rondán zsugorodott, de azok tetvesek. Sok nincs, ledörzsöltem onnan a tetveket. Ha ezek tönkremennek, legföljebb eszünk mást, bár mellettük van a paprika, azokat azért féltem. Úgy tűnik, a szabadban fertőződtek, míg az üvegházban voltak a palánták, nem láttam rajtuk, kint viszont tele lettek. Úgy tűnik, ezen az enyhe télen a szabadban is átteleltek. Nem szívesen permetezek rovarölő szerekkel, kivétel volt tavasszal a buxus, azokon valami gyapjas tetű féleség volt. A buxusok jól szeparált helyen vannak, más rovarok nem nagyon látogatják őket. Egyébként meg imádom nézegetni a rovarokat, élvezem a kertben a nyüzsgést, ez megér némi termésveszteséget is. Mondhatni, rovarkímélő gazdálkodás folyik. A dísznövényeket is úgy válogatom, hogy lehetőleg vonzzák a rovarokat.
Ha valóban üvegházi molytetű telepedett meg , akkor a következő szerek használhatóak: a Bio-Sect Spray, Chess 25 WP, Decis 2,5 EC, Sanmite 20 WP, Actara 25 WG. Az m.v.i. ezen készítményeknél minden esetben 0 nap, az é.v.i.-re viszont figyelj a fűszernövényeknél. Utóbbiakra alig van engedélyezett növényvédő szer, de mivel talán a zöldségekhez állnak a legközelebb, az ezeknél megadott értéket érdemes figyelembe venni. A Decis 2,5 EC és a Sanmite 20 WP méhekre mérsékelten veszélyes, ezért virágzáskor csak alkonyat után, a méhek elülésekor használhatók. Az Actara 25 WG virágzáskor nem használható! Közegészségügyi szempontból a Decis 2,5 EC a legveszélyesebb. Egy kezelés nem elég, ugyanis mindig élnek a növényen viaszos lárvabölcső védelmében táplálkozó fejlődési alakok, melyek ellen a kontak szerek nem nyújtanak védelmet. Célszerű többféle szert használni. Permetezéskor a készítményt a levél fonákjára kell juttatni, ahol a kártevő megtalálható. A védekezés akkor a leghatásosabb, ha a mozgó stádiumú egyedek (fiatal lárvák és kifejlett, szárnyas alakok) megjelennek. A kártevő tömeges elszaporodásakor az eredmény már nem lesz kielégítő, bár szabadföldön ez a rovar nem tud áttelelni, így a kint teleltetett növényeken elpusztul.