Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2319
Ez lett a fóliasátor helyén. A hagymákat nem volt szívem kihúzgálni.
Az első képen a háttérben valami már látszik a krumpliból. Tegnap megkapáltam, 1 bogárpárt és 3 petecsomót találtam, ezeket leszedtem, de ez még mindig szinte semmi.
A második képet wattacukornak küldöm.

CBNora Creative Commons License 2007.05.25 0 0 2318
Helyükre kerültek a padlizsánok is. Elég sűrűre sikerült. Most már mindegy, valameddig csak ellesznek.

cserella Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2317
sziasztok !
nem szoktam ide írkálni, de látom, zsebi, még nem kaptál választ.
ha atkára gyanakszol, permetezd le mindenképp a paprikát pl nissorunnal, ezt könnyen ki lehet mérni és nagyon jó szer.
ideális az időjárás az atkák szaporodásához, még a leylandikra is átterjedhet.
régóta csodálom a kertedet, és köszi a hasznos tippeket.
Előzmény: zsebi41 (2302)
dracaena Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2316
Köszi, jó lesz ősszel is.:) Képet kicsinyíteni a PIXresizerrel szoktam, ingyenes, és könnyen kezelhető.
Én meg ma kiballagtam krumplibogarakat szedni a kertem végébe (100 m) a legmelegebb napszakban, de a dobozka helyett véletlenül a kapát vittem magammal, így aztán egy kicsit kapálgattam, utána felforrt aggyal visszaslattyogtam a házba a dobozért, vissza a kert végébe, teleszedtem bogárral, szétmorzsolgattam a petéket, rájöttem, hogy tulajdonképpen utálom a krumplit, aztán, ha már ott voltam, elszörnyülködtem a patakpartomon, hogy megint csupa nád, ezért visszamásztam a házhoz sarlóért és gereblyéért, aztán hátra a patakhoz, megint kipucoltam, de ekkora a hátamon már több víz folyt, mint amennyi a patakban van, és csak ekkor jutott eszembe, hogy fotókat ígérgetek már harmadik napja, de már nem volt erőm a masinát összeszedegetni (az elemek kipottyantak, elgurultak, ágy meg szekrény alá).
Előzmény: Gox (2313)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2315
Ezek a pirosmuskátlis-pulis képek nagyon idilliek! :-)
Előzmény: zsebi41 (2302)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2314
Szia druszám! :-) Köszönöm a választ! Sajnos ősszel csak az ágyás felét volt időm rendbetenni, oda duggattam is fokhagymát, most a másik fele sűrű, kusza, ott ütötte fel a fejét a rothadás. :-( A fűnyesedékkel való mulcsolást idén próbáltam ki először, a málnán (a szulákon kívül nem is nő ott gyom), de a következő adag már megy az eperre. :-) Valaki írta itt korábban, hogy az első adag eper letermése után le kell kaszálni az összes levelet, indát - lehet, hogy a hétvégén megpróbálom, hátha úgy megfékezhetőbb a kórság..

Tegnap jégeső esett, a virágos paradicsomok fele kidőlt.. :-(
Előzmény: serika01 (2305)
Gox Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2313
Sajnos nincs magom, mindet elvetettem.Most spórolva vetettem, úgy mint a kukoricát, csak ebből nehéz lett volna 2 szemet szórni.Majd megritkítom.Képet nem tudok feltenni, mert túl nagy.Ősszel majd megmutatom, és szivesen küldök magot is.
Előzmény: dracaena (2298)
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2312

Sziasztok!

 

 

Örülök, hogy tettszett a paradicsomom a napon szárítást egyszermár beirtam a 1278 h.sz. nél található de ha sikerül bemásolom. Ja ahol beírtam ott képek is vanna

Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.

 

Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha  megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.

 

Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.

 

Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.

 

Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal,  vegyes

dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.

 

Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.

Előzmény: Zitka (1262)ezt a paradicsom barátai topikról másoltam be Nektek mert nem volt kedvem mégegyszer beírni
      5103050

Előzmény: kiseg (1277)
kiseg válasz | megnéz | könyvjelző 2007.03.23 15:39:44 (1277)

Szia!

Lucullus paradicsomot ajánlatos aszalni. Én aszalógépben csináltam, és én karikára vágom, hogy egyenletesen tudjon száradni. Sok belefér egyszerre a gépbe, és nincs sok gond vele. Aztán irány az olivaolaj meg a füszerek.

Előzmény: PeciMaci (1272)
k róla

Törölt nick Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2311

Szia

Elmondanád ezt a napon szárítom, elteszem olajban dolgot?

Köszi

Előzmény: zsebi41 (2302)
CBNora Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2310
Elképesztő. Jól látom, hogy a hálóknál csepegtető öntözés van? A paradicsomokat kézzel locsolod?
Mindenképpen tegyél majd be képet arról a 14 féle paradicsomról, ha érnek (ha már végigkóstolni nem tudjuk).
Előzmény: zsebi41 (2302)
serika01 Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2309
Ez nekem nagyon tetszik! Biztosan kipróbálom. Köszi!
Előzmény: nyúbi (2308)
nyúbi Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2308
Ez igaz, a nagyanyám pl. csak egy levesrevalót (kb1/4rész) vágott ki belőle. seb beszáradt, legközelebb megint vágott belőle amennyi kellett, a káposzta torzsát is bennhagyta. Furcsa is volt néha a kertje. Fél karalábék mellett kis-karalábék, torzsából kihajtott kis káposzták...
Előzmény: serika01 (2306)
wattacukor Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2307

Nem teszem napra, nincs rá szükség. Lehet, hogy nem is tenne jót neki. Az előző lakhelyünkön pl a spejzban tartottam. Nem tudom, hogy mit tenne a napon, lehet, hogy hamarabb képződne méz az aljára.

serika01 Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2306
Érdekes dolgot hallottam. Legalábbis számomra az volt. Kíváncsi vagyok más is hallott-e már erről, illetve van-e ilyen jellegű tapasztalata. Állítólag a karalábét nem kell kihúzni a földből ha megérett, csak le kell vágni a gumóját, a gyökeret, leveleket nem bántani, és új gumót növeszt. Igaz-ez?
serika01 Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2305
Kedves IOkaste! Én sem régóta kertészkedem, de nekem ez úgy tűnik, hogy gombás megbetegedés (szürke rothadás). Én biztosan eltávolítanám a beteg növényrészeket, hogy ne fertőzzék tovább a többit. Biztos jót tenne a növénynek egy kis tápanyag, hogy ellenállóbbak legyenek a betegséggel szemben, de mivel most terem, nem biztos, hogy nyugodtan lehet ilyenkor bármilyen szert is használni e célból. Biokertészetről szóló TV műsorban azt ajánlották, hogy az eperágyásba az eprek közé dugdossunk néhány gerezd fokhagymát a szürke rothadás megelőzése céljából. Ezen kívül javasolták még, hogy fűnyesedékkel (nem gaznyesedékkel!) takarjuk le a földet az epertövek körül, között. Ennek több előnye is van: nehezebben szárad ki a föld körülötte, nehezebben nő ki a gaz, ha esik az eső, akkor nem lesz sáros az eper, és a te szempontodból a legjelentősebb: ha nem érintkeznek a földdel a bogyók, kisebb valószínűséggel alakul ki a megbetegedés. Remélem, sikerrel jársz :-)
Gox Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2304

E z  m ű v é s z i !!!

A paprika nálam tetves lett, ezért lepermeteztem.A tetük sem mindig látszanak, csak pár nap múlva, viszont a levelek, fiatal hajtásvégek zsugorodnak.---Ha  minden igaz kikelt a borágó!A paradicsomhoz hasonló kikelve?

Előzmény: zsebi41 (2302)
Gox Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2303
Fantasztikusan szép!!! Én csak 1-et hagytam meg, kiváncsiságból.Első képen az uborka, a másodikon a bazsalikom és magról kelt eper, a harmadikon a kifényesedett kapáim láthatók.Legtöbbet a tárcsalapból készített hurulót használom.Olyan meleg volt 9 órakor, hogy akkor vettem észre az éjjel kikelt csirkéket, amint a kotlós körül szellőzködnek!uborka
Előzmény: CBNora (2300)
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2302

Szeretnék segítséget kérni a gyönyörű tulipánpaparikám meg atkásodott torzak ráncosak a levelek a kártevő szemmel nem látható azért gondolom, hogy atkáról van szó. Biztos nem gomba mert elszineződése nincs a levélnek.

 

 

Ki mit tesz ilyen esetben?

 

 

Mára elkészültem a hálós támmal erre fut majd nemsokára az uborka és a fejteni való bab.

 

Levertük a paradicsom karókat is, számszerint 84-et mivel annyi tő paradicsomot ültettem, azért van ilyen sok mert 1. szereti az egész család, sokat főzök be, és rengeteget szárítok napon és teszem el olajba.

 

Összesen 14 fajtából áll az állomány 

Megmutatom, hogy azért maradt hely a virágoknak ismégha megszállottan ültetem is a paradicsomot
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2301
Okvetlen lekell vágni, csak akkor hagyunk indát legyökeresedni ha szaporítóanyagot akarunk nevelni, de az ilyen anyatőtől nem lehet komoly termést várni
Előzmény: dracaena (2274)
CBNora Creative Commons License 2007.05.24 0 0 2300
Fokhagyma virágzat egyéb felhasználásai:


Előzmény: Gox (2291)
dracaena Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2299
Ma én is akartam olyan cukrozott bodzavirágot, de mintha tele lenne bogárral.
dracaena Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2298
Holnap lefotózom a cirkomat, mert csak gondolom, hogy seprűcirok (méghozzá abból gondolom, hogy csináltam belőle söprűt). Ha a tiéd nem ilyen, akkor ha küldenék neked felbélyegzett válaszborítékot, küldenél pár szem magot? Van másfajta madáreleség-magod is? Mármint olyan, amivel érdemes itthon babrálni (a japánfürjeimnek próbálok minél többfélét, de a "gyári" díszmadáreledel drága volna, meg itt nem is lehet kapni). Úgy nézem, a fürtöskölesem is magához tért a fagyásból. Tavaly nagyon jól sikerült, többszáz fürt termett (amúgy S.tarjánban 3 fürtöt adtak 100 Ft-ért, meg Pesten se volt olcsó, így eddig a 10 éves galambom csak csemegének kapta, most meg végre annyit ehet belőle, amennyit akar).
Előzmény: Gox (2292)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2297

Én több mint tíz éve semmibe se teszek szilicilt (igaz, keveset főzök be), a csavaros üvegeket viszont lezárás után mindig megfordítom fejjel lefelé.

Ha pl. eperdzsem készül, akkor belemerem az üvegbe, és fejjel lefele hűl ki, nem is kell dunsztolni, ha meg dunsztba kell rakni valamit, akkor az ott van fejjel lefelé.

Állítólag így a kupakon lévő csírák is elpusztulnak, ez az értelme.

Az már csak saját mánia, hogy mielőtt elrakom a helyére, kívülről kap minden csavaros üveg egy celofánt a tetejére, hogy ha esetleg mégse zárna tökéletesen, biztos, ami biztos :)

Előzmény: nyúbi (2286)
CBNora Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2296
Nálunk még nem mentek magszárba a fokhagymák. Én nem szoktam kivagdosni. Így is normális méretűek lesznek a fokhagymafejek, és nagyon szépek a virágzatok, főleg, mikor kunkorognak. Míg puhák a sarjhagymák, fölvagdosva morzsákra hullik, és jól bele lehet keverni mindenféle kajába, pl. kapros-tejfölös uborkasalátába. A zsenge szár fölső része is finom, nyersen rágcsálom mindenféléhez.
Az elszáradt szárak is nagyon szépek, mint egy kemény szalma. Egy csomó el van már rakva, csak ki kéne találni, mit lehetne belőlük gyártani.
Valahol olvastam, hogy ha levágják a virágzatot, nagyobb lesz a földben a hagyma, de rosszabbul tárolható.
Van olyan fajtánk, amelyiknek jó nagy sarjhagymái vannak, ezeket már meg is lehet pucolni - alul-fölül terem.
Előzmény: Gox (2291)
szazezer Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2295
Köszi az oldalt. Hétvégén belemerülök. Ma megkapáltam a pityókát, nagyon szép lett. Pár hónappal ezelőtt kinevettem volna, ha valaki azt mondja, hogy kapálni fogok. Érdekes dolog a kertészkedés, teljesen ki tudok kapcsolni...nagyon élvezem.
Előzmény: il1321 (2285)
Gox Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2294
Még 1 aprócska kérdés! Napon kell érlelni az üvegbe rakott cukrozott virágot?
Előzmény: wattacukor (2238)
Gox Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2293
Én használok levéltrágyát.Öntözővízbe is keverhető, valódi oldatot.Biotermesztésben is engedélyezett.Főleg a növekedés kezdetén alkalmazom, de a paprikánál végig kell.Le szabad írni a gyártmányt?
Előzmény: taormina1 (2280)
Gox Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2292
Szemescirok.Akkora mint a kukorica, úgy is néz ki, csak a címer helyén hozza a magokat.Tyúkok, csibék szeretik, csak dobálok be nekik egész címereket, és elszórakoznak vele.Most, mivel pazarolhatom a helyet, 75 cm-es sortávot hagytam, és minden második sor cirok, a köztes pedig vörösbab.Igy enyhe árnyékot és párát remélek.Azt hiszem a söprűcirok másmilyen.Itt a környéken termeltetnek madáreleséget, és onnan volt az első magom.
Előzmény: dracaena (2273)
Gox Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2291

Igen, az érett tényérokat kell leszedni, 1 cm-es szárral, ollózva.Ez is vakrepülés, mert nem lehet felvásárlási árat tudni, csak a napszám és az imput anyagok ára emelkedik évről évre.Olyan illat van kint!!!És rengeteg virágpor.

Nagyon precizen termeled az uborkát!Hatásotokra én is tettem a fóliába 1 dupla tövet.Már virágzik.---Az őszi fokhagymám magszárba ment.Látom, hogy máshol is.Kivagdostam metszőollóval.Gondolom, nagyobbra már nem nőnek a hagymák, de még hagyom a földben kicsit.Ez az iszonyú forróság sokmindent siettet.

Előzmény: CBNora (2266)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 2290

sajnos nekem ergonómiai meggondolásból eléggé el nem ítélhetö módon bokorbab fog a borsó után következni, mert egyedül itt keletkezik valamire való összefüggö hely a napokban. A bab alá ugye fölösleges lenne bennhagyni a borsógyökeret?

Majd az öszi ásásnál bennmarad a babgyökér.

Előzmény: il1321 (2283)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!