Hogy álltok a meztelencsigákkal? Az előző években nálam szinte alig voltak, idén viszont elég sok van. :-(
Tegnap kirángattam a rajnai törpét - kb. feleannyi mennyiség volt rajta, mint a kelvedonon, és alatta elképesztő mennyiségű csigát találtam. Tigrismintásat, meg rozsdabarnát is. A két fej salátámból viszont csak a "csontváz" maradt - egyik napról a másikra. Grrr...... Mindenesetre egy sörcsapdát beástam oda, mára már teli volt vízisörihullákkal. :-)
Az üvegházi molytetű nem üvegházat eszik. :) Nálam is van a kertben. Alapvetően csak némely virágot nyírja ki totálra, de a paprika, paradicsom, stb. növényeket is visszaveti a fejlődésben. Mospilannal szoktam irtani, de talán az Actara is jó.
Engedjétek meg, hogy beköszönjek. Egy ideje már olvaslak benneteket, de csak figyeltem nem írtam., és mondhatom sok hasznos dologra leltem itt.
Véletlenül a pont a burgonyatermesztésről olvasgattam amikor idetaláltam, és itt is ragadtam. És természetesen az emeletes krumpli már el van vetve. Minden mozzanatot rögzítettem és majd az eredményről beszámolok.
Ili tanácsait, (amikből sok tapasztalat árad) pedig szinte mindet felírtam, hogy a megfelelő időpontban alkalmazni tudjam az első saját veteményeskertemben. (Köszi! :))) Bár a kert, és a veteményes nem idegen tőlem, de olyan igazi csak az enyém most van először.
A bepödrődés valamilyen rovar, a hiányosság meg lehet csiga. Én semmi különöset nem teszek a növényekkel, csak csalán-zsurló- hagymalevél és ha kell kenőszappan permetezést alkalmazom. A tetveket általában lelegelik a katicák.
Nekem a paprikámmal változatlanul gondok vannak! Bepödrődik a levél, meg hiányos is. Viszont nagyon szépen nő, de hangsúlyozom, hogy a levelük nem olyan szép mint a tiéden.
Sziasztok! Elmult a hosszú hétvége. Locsolni nem kellett, mert jött fenntről. Nappal száradt annyit, hogy a talajfelszínt meg tudjam kapargatni, hogy ne cserepesedjen le, aztán másnap újra. De ezzel a "nyúlfekvésnyi" kerttel elbírtam. Kinnt lassan jelentkezik a paprika, megelőzve az üvegházit, amit a vakundok elrendezett. A borsó fogy, vetettem babot is. Néhány kép.
Egyelőre ez a ciéőm van amin a 2 kgsarat lefényképeztem. :D Az nagyon megfelel, mert már eléggé tönkrevan, nem sajnálom, meg jó vastag a talpa. Itt inkább az a gond, hogy agyagos a talaj és szó szerint ragad. El kell találni hogy kicsit megszikkadjon, akkor lehet jól piszkálni. :D
Szépen alakultok!Gumicsizmád nincs?Nagyon jó még a gumiklumpa is, kiszaladgáláshoz.Száraz időben a legjobban tornacipőben szeretek dolgozni, a legvékonyabb fajtában.
Krumplibogár persze nálunk is van, a burgonyavészt sem lehet teljesen kivédeni olyan csapadékos nyarakon, mint az utóbb években volt, akármilyen jó kondícióban vannak a növények. De a fagyokig jutott a szendvicshez paradicsom (befőzni nem) és sok láda krumpli van még a pincében.
Tényleg, megnézted már, milyen fajta a krumplid?
Nálunk is kb. 500 m2 a veteményes, a 89 m hosszú kert alsó része. Ha hozatunk trágyát, a betonozott kocsibeálló végén szokott lenni a kupac, pont a konyhaablak alatt. Én bizony széttalicskázom, szerintem megéri. Föl lehet fogni wellness-hétvégének is, ahogy olvasom sokszor a kínálatokat, az se lehet sokkal kényelmesebb.
szerencsétek van, hogy nincs betegség. Itt azt mondják a szomszédok, hogy már 3. éve rohad le a pardicsom meg barnul a krumli levele. Azon kívül annyi a colorado bogár, mint égen a csillag. Azt viszont aláírom, hogy szerves anyagokat nem táplál vissza műtrágya. Ezt én úgy oldom meg majd jövőre, hogy veszek direkt talajbaktériumokat. Azt a földre kell permetezni, majd berotálni. Egy ismerősöm idén próbálta először, várjuk az eredményt. A másik pedig, hogy én amikor minden leérett mustárral vetem be a földet. Aztán azt berotálom; kész a zöldtrágya :)
Nos sokan leírtak itt sok mindent. Itt jön az, hogy ki mihez szokott hozzá. Alapvetően a műtrázás ellen azok vannak, akik csak a felfújt zöldségre meg gyümölcsre gondolnak. Lehet ezt ésszel is csinálni. Igen én is elsiklottam afelett, hogy ritkán jutsz ki a kertbe, természetesen ekkor más a helyzet. A szellőztetés, locsolás egyebek terén. Mindegy. A tápanyag visszapótlást én akkor is szükségszerűnek tartom. Szerintem ezekkel a növényekkel most azt kell csinálni, hogy kiviszed mindegyiket a szabadföldbe, vagy ha az üvegházban akarod tartani, akkor meg kinyitod nekik az összes ablakot és árnyékolsz. A nem direkt, naptől is fejlődnek. Locsoljad őket amint úgy látod, hogy szárad. Wuxalozzál és hátha meggyógyulnak. Ha nem majd jövőre. :)
Még mielőtt flame-war lenne a szerves trágya műtrágya témában, megjegyzem soha nem állítottam, hogy az én tapasztalatom a legjobb. Csak én a műtrágyát használtam eddig, mert nem volt lehetőség másra. Egyszerűen nem lehet bejönni addig az udvarba. 500m2-en meg nem fogom széttalicskázni :)
A virágosok témában, meg szerintem a fajtája olyan a növénynek, hogy alig bújik ki, máris virágzik. Azonkívül nagyon könnyen oldható starter műtrágyra is gondolok, ami elősegíti a virágzást. De igazából a fajta a meghatározó.
Édesanyám azért locsolja, ha nem vagyok itt, és az ajtaja most már folyamatosan nyitva van. A tetején nádfonat van árnyékolónak. Igazán nem tuom mit csinálok rosszul, vagy még mit tehetnék értük. Tegnap evakuáltam az egészet, ami a gyökerével idejében meg nem kapaszkodott. De a beültetettek nagyon szomorú látványt nyújtanak. Mivel gyógyítsam meg őket?
Én Florasca virágföldben nevelem a palántákat. Amíg ki nem növik a poharukat, nem szoktak tápanyaghiányban szenvedni. A padlizsán kivétel volt, annak kellett adagolni a Wuxalt. Egyszer vettünk valamelyik barkácsáruházban palántaföldet, abban tényleg gyatrán nőtt minden.
Persze lehet, hogy ha nem vizes papírban csíráztatnám a magokat, akkor jobb lenne steril, tápanyagban szegény föld. A kicsírázott magokat viszont rögtön tápdús földbe ültetem.
Bár nekem nem olyan gyönyörű a kertem, mint Norának, de szerintem is elég a szerves trágya. Soha nem használtam műtrágyát, és ha a betegségeket ki tudtam valahogy védeni, gyönyörű lett a termés. Két éve 80 dkg-os paradicsomaim voltak, pedig komposzton kívül mást nem kaptak.
Taormina, ha ennyire kemény a föld, homokkal is lehet keverni, az is javít a szerkezetén. Ha tényleg úgy érzed, kevés benne a tápanyag, ősszel lehet zöldtrágyát vetni bele, vagy síkkomposztot készíteni a lehullott lombból. Elvileg nem kell minden évben felásni.
Ha jól emlékszem, Te írtad, hogy csak minden második héten jutsz ki a kertedbe.. azt hiszem, ez a legnagyobb gond, főleg ebben a rekkenő hőségben. Anyuéknál is olyan üvegház van, mint Nálad, folyamatosan szellőztetnek, enélkül valóban előfordulhat, hogy megfőnek a palántáid. Akkor inkább valóban jobb, ha kiteszed őket a szabad ég alá, ha lehet, valami ritkásabb lombú fa, vagy bokor tövébe, hogy a teli nep ne süsse őket. Ilyenkor inkább már a téli retket lehet vetni, nem?
Mi azt tapasztaltuk, hogy a komposzt vagy a marhatrágya elég. Általában egy-egy területre kétévente jut vagy komposzt, vagy marhatrágya. Az üvegház talajába marhatrágyát dolgoztunk bele, tavalyelőtt ősszel, jó sokat. Tavaly félméteres kígyóuborkáink volta, 4 tövön annyi, hogy nem bírtuk megenni. Most is nagyon szépen fejlődik az uborka és a padlizsán. Csak eszméletlen sokat kell ebben a melegben locsolni odabent.
A szabadföldi zöldségeink is szépek szoktak lenni, és minden sokkal jobb ízű, mint a műtrágyázott bolti. Betegségekkel sem szokott sok gondunk lenni. A műtrágyával szerintem nehezebb eltalálni a jól irányított tápanyag utánpótlást, nitrogén túladagolással pl. érzékenyebbek lehetnek a növények a gombabetegségekre. Azonkívül a műtrágyák nem javítják a talaj szerkezetét, nem táplálják az egészséges talajhoz szükséges apró élőlényeket. Lehet használni műtrágyát, de szerintem csak kiegészítének, vagy ha nincs más.
A cserepes növényeknek viszont szinte naponta adagolom a Wuxalt, hígabban, mint az előírt, öntözővízbe. Ott csak rövid ideig elég a tápdús talaj.
Flanell, köszi a választ!! A molytetű mire káros, és mit kell ellene tenni? Eddig csak a magas gazban találtam, lehet, hogy nem kellett volna kigyomlálnom, mert most meg átmegy a növényeimre? Üvegházam nincs..
Köszi mindenkinek a kézápolási tanácsot.:) Tegnap nálunk is esett délután elég rendesen, előtte kapáltam egy csomót (ahelyett, hogy gyorsan befejeztem volna a mérlegemet, amit nagyon utálok csinálni, és remélem, jövőre már nem kell a legjobb kerti órákat hülye papírok között töltenem), rengeteg a disznóparéj, olyan 5-6 centisek, és összefüggő zöldfelületet alkotnak, na amit ebből kikapáltam, az valószínűleg ma szépen visszaáll.:( Az én kertem se olyan, mint tavaly volt. A kifagyott cirok és fürtösköles szépen rendbejött, de a kukorica egy részét pótolni kellett, illetve még most is vetegetek, van, ahová harmadszor. A hónaposretek nekem se sikerült, viszont a tavalyi jégcsapretek több, egészen váratlan helyen bukkant fel, már virágzik. Ez nekem jó, mert az idén sok aprómagvat is akarok termeszteni a japánfürjeimnek, ezek közé tartozik a retekmag és a salátamag is. Kikelt A mákom (egyetlen tő). Céklát már kétszer vetettem, de nem találom. A cukkini meg az olajtök szép, a befőzőuborka alakulgat, de a kígyóuborka, amivel tavaly tele volt a kertem, az idén nem akar sikerülni, ezt is már vetettem vagy háromszor, 10-10 szemet, de eddig csak 1 kelt ki. Én is most fogom vetni a sütőtököt, merthogy most találtam meg a magokat. Tavaly volt, amelyik kétöklömnyire is megnőtt.:))) Szamócamagot érdemes még vetni ilyenkor? Ha igen, akkor szabadföldbe vagy erkélykádába? (Amit tavasszal átvittem a szomszédnéni fóliája alá, az nem kelt ki, a maradék fél zacskó magot meg szintén most találtam meg.)
Bélám egy nagyon ügyes embör! Szereléssel, 2 heggesztéssel és kézileg létrehozott keverék benzinnel sikerült 2szer végigrotálnia a kertet a Robival!!!! :D Ez egy aranyembör! :D Most már csak annyi kéne, hogy kicsit felszáradjon a kert, mert a mostani állapotában egy laza séta alatt kb 5 cm-es sár(AGYAG)réteg rakódik a cipő aljára, amit ha félórára bevágnánk a sütőbe, hát tutira kiégetődne. Fekete cserép... szép lehet :D
Az eper folyamatosan terem, két naponta lehet szedni kb egy kg-ot. A kis veteményes eléggé elhanyagolódott, ráférne a kapám már...
Itt be van borulva az ég, szemerkél néha az eső, hüvi van. Pont ideális lenne, ha nem lenne csupa sár minden. Dehát ennek is örüljünk, mert legalább nem száraz!
Szia! A vetőmagnak vett babból, a Nagymama konyhakertje féléből alig kelt ki pár szem.Ugyanakkor vetett virágbab, ami otthoni, mind kikelt.A vett vörösbab is kikelt, de kevésnek és drágának találtam, ezért vettem még a piacon, az is mind kikelt.A Juliskabab is mind kikelt, ez vetőmag volt, egy szintén futós fehér magú sárgahüvelyű metélőbabnak való vetőmag szintén mind kikelt.Ma még vetek menyecske bokorbabot.Szépen kiválogattam, hogy azokat vessem, amelyikbek nagyobb a fehér fele.Szerettem volna még lapos közepesszemű fehérbabot /Jakab bab/ szerezni, de nem találtam.Lassan annyi fajta babom lesz, mint öreganyámnak volt!---Volt 17 mm esőnk, nagyon örülök neki.
Sziasztok,Kertészek!A segítségeteket,tanácsotokat szeretném kérni,Vas-megyében szeretnék áfonyát termeszteni.Szerintetek,hogy kezdjek hozzá?Esetleg néhány fajta-ajánlás? Van két tő erdei áfonya tövem,tavaly tavasz óta nőttek úgy 2(kettő)cm-t.Így már elérték a 15cm-t.Már lemondtam róluk,de most vettem észre az egyiken apró virágok vannak.Talán lesz belőle valami..