Keresés

Részletes keresés

Norbipapa Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2608
köszönöm!
Előzmény: il1321 (2607)
il1321 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2607

Mégvalami. Amennyiben balkonedényben van, és a talaj jólellátott, a tápanyagfelételhez vízre van szükség. Fontos a rendszeres, akár napi locsolás ALULRÓL! Az edényben a növények hamar kiszáradnak. A szárak és termések dfelépítéséhez sok vízre, nitrogénre és foszforra van szükség.

Előzmény: il1321 (2606)
il1321 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2606
Valószínú nyomelem, és/agy tápanyaghiány az oka a levélsárgulásnak. Permetezés valamilyen tápoldattal. (pl, Vuxal) Vagy csalán, üröm, céklalevél, hagymalevél ázalék hígított öntözése, csak a földre.
Előzmény: Norbipapa (2605)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2605
Tudna nekem valaki segíteni?

A balkonparadicsom alsó levelei tökre megsárgultak. Úgy nézem terjed a dolog, napról-napra rosszabb a helyzet. Hozza a terméseket, azok fejlődnek, ezzel tehát nincs gond. A sárgulásnak mi lehet az okat, és mi az ellenszer?
előre is köszönöm!
wattacukor Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2604

és még te beszélsz, hogy miket írok... :D :D :D

Előzmény: dracaena (2593)
il1321 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2603
Én ezért szeretek saját cékla magot termelni. Elég egy tő, és abből van min. egy félliter mag. Ez két évig biztosan jó. Ha sűrűn vetem, a kicsi bébicéklákat már lehet kiszedni. Mivel nálunk nagyon kapós, 3 hetente vetem julius közepéig. Dracánának korábban már írtam, hogyan nevelem. Apropó Dracéna: a pipiknek lereszelve nyersen nagyon jó, rengeteg a vastartalma, de csak kicsit egyszerre.
Előzmény: Flanell (2598)
Gox Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2602
Köszönöm, akkor akár sílécet is lehetne csatolni. --Gyerekkoromban 1 fajtakisérleti állomáson laktunk.Ott voltak kör alakú dörzsölők.Hogy miket juttat eszembe ez a topik!
Előzmény: il1321 (2601)
il1321 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2601
Amikor teljesen beérik, de még nem pereg, reggel, amikor még nem teljesen száraz leszeded, akár rövid szárral. Kiteríted valamilyen anyagra megszáradni, majd összetöröd a magházat, majd kiszeleled. Szinte ugyanúgy, mint a babot írták lejjebb. Ugyanígy lehet kiszedni a magot a tok, és becőtermésekből. (retek, káposztafélék, fecskefű, stb) Az összetörése egy sima felületen elterítve, fólián, vagy más anyagon, és egy jó kéttenyérnyi deszkalap körkörös mozgatása, vagy bármilyen más módszer, akár taposás. Akár egy rossz cipő talpára szegezett (belülről:-)) deszkadarab.
Előzmény: Gox (2590)
Flanell Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2600
Ha két centivel a föld alatt kapálod, ahol már csak a rózsaszín gyökér van, az nem hajt ki. A zöld rész ellenben szépen bokrosodik majd.
Előzmény: dracaena (2595)
Flanell Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2599
Be lehet azt rotálni, ha le van vágva a szára. Alányúl, és kifordítja, vagy csak lenyomja a föld alá, az is elég. Ha nincs levágva, akkor meg a gép csak átugorja a nagyobbakat.
Ha nálam megnőnek, akkor előtte motoros kaszával levágom, mert amúgy a legtöbb megmaradna.
Előzmény: kert* (2594)
Flanell Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2598
Céklát palántálni?
Mik vannak...

Az első nekem sem kelt ki, biztos rossz volt a mag, múlt pénteken vetettem újra, 6 nap alatt kikelt.
Előzmény: dracaena (2593)
Flanell Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2597
:)
Nem kaparnák ki maguknak, ha egy aljatlan kalitkában kiraknád őket a boly fölé?
Előzmény: dracaena (2592)
Flanell Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2596
Hát, ezt sehogy. :)
Mustárt még csak tubusban és üvegben láttam.
Na jó, képen is.
De ahogy írod, ez biztos jó móccer erre is, más növényeknél beválik.
Előzmény: Gox (2590)
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2595
Most lett volna ideális a föld ahhoz, hogy szépen gyökerestől kihúzgáljam, próbáltam is, de egyszerűen olyan sok, hogy nem győztem. Végsősoron a kapával is csak elsaraboljuk a legtöbbet, nem? Ronda ám, ahogy ott meredeznek a csupasz szárak, de legalább most egy kis ideig nem magzik fel.
Előzmény: kert* (2594)
kert* Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2594
Gondolom így jobban néz ki a terület de arra számoljál alulról bokrosodva fog nőni ha a gyökerét nem távolítod el.
Nem lehet berotálni.
Előzmény: dracaena (2591)
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2593
Ha valaki jól ki akar velem tolni, akkor itt van hozzá a recept: hozzon nekem este nyolckor palántákat (nevezetesen céklát, mert a harmadik vetésem se kelt ki), de mivel holnap ügyintéznem kell, így fél kilenckor kivonultam palántázni, aztán be is locsoltam, de lehet, hogy nem a céklát, hanem a paréjt, honnan tudjam, nem láttam.:))))
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2592
Akkor jól gondoltam. Sőt, szerintem a mákomat is ők hordhatták el, mert ahová vetettem (és csak 1 szem kelt ki!!!), ott már legalább 3 bolyt kapartam föl. Szegény fürjeim egész nap dolgoznak, ma is vagy ötször vittem nekik hangyabolyt, de mégis ezek a dögök egyre többen vannak.
Úgyis akarok még venni a három kiskakasomhoz 10-15 tojót, lehet, hogy jobban járnék, ha kertészkedés helyett ezeket a fehérje-forrásokat bányásznám inkább a földemből. (Ugye, a hangyabányászathoz nem kell koncessziós jogot venni?:)))))
Előzmény: Flanell (2589)
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2591
Érdemes volna egy kecskét vagy birkát nekiereszteni.
Én meg ma olyat tettem, amiről holnap az egész falu beszélni fog: fogtam a fűnyírót, és azzal mentem neki a paréjnak.:))))))
Előzmény: kert* (2587)
Gox Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2590
Most azon gondolkodom, hogy a mustármagot hogyan takarítsam be?Jelenleg még zöldek a becőkék.Nem szeretném, ha sok mag szóródna szét.Viszont szeretnék fogni magot, így ahol már nem szándékozom termelni, oda elvetem majd.A facéliával ugyanígy vagyok, az is kezd elvirágozni.Gondolom, hogy érés előtt kellene leollózni belőle, fejjel lefelé vödörbe tenni, majd összekötve felakasztani, alá pedig ponyvát teríteni?Mer hát ez peregni fog!Ti hogyan csináljátok?
Előzmény: Flanell (2588)
Flanell Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2589
Ha csak azt nézzük, hogy a hangyák a gyökerek közül kihordják a földet, már az is elég volna, de ezek a gyökereket is rágják. Nálam most egy tavaszi telepítésű szőlőoltványt nyírtak ki.

Nálunk rengeteg hangya van mindenfelé, amikor kel valami, akkor az éppen ott lakó boly lakói mennek végig a soron, és rágják ki a kis növénykéket.
Előzmény: dracaena (2586)
Flanell Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2588
Ez talán még jobb, nem tud a bab félreugrani taposáskor, a zsák miatt.

Egy kollégám nagyban termelt babot, ő nem cicózott, kiment reggel, mikor még a harmat miatt nem pergett, kiszedte csomókba, aztán ebéd után visszament, akkorra már zörgősre száradt, sátorponyvára rakta, és vasvillával ahogy volt, szárastól kicsépelte.
Előzmény: Gox (2582)
kert* Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2587
Azért irtam,hogy a komposzt forgatására már nincs vállalkozó.
Egybeérik az úgy is.
A miénk 1500 négyzetméter a fele virággal van tele .
Mire végig érünk rajta lehet kezdeni elölről
Miénk hétvégi telek de körbe elhanyagolt kertek vanak
A kert hátánál most is van vagy ezer öl 80-100 cm magas dudvával ,képzeld mi vetőmag lesz abból.
Előzmény: dracaena (2585)
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2586
Az egyik kis mogyorófám (enyhe túlzás, mert egyszem kis gallyacska, pont, mint ahogy ősszel vettük) tövében hangyabolyt találtam, a tojások egészen a gyökerek közé is be voltak rakva.
Szerintetek ez káros? Lehetséges, hogy ezért nem fejlődött szinte semmit?
Mindenesetre kikanalaztam őket onnan.
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2585
Tavalyelőtt összel, amikor vettem ezt az ingatlant, akkor még lelkesen forgattam a komposztot, mert a kertben még az előző tulaj kukoricája, krumplija és krumplibogarai voltak. De most a kertre sincs elég időm-energiám, nemhogy a komposztra.
Sőt, őszintén csodálok mindenkit, aki kert után még képes főzni is. Vagy ezt reggel csináljátok? Én esténként úgy mászok be, hogy jártányi erőm is alig van.
Nade ezek az emlegetett tökölős kupacaim meg ráadásul olyanok, hogy tavaly összehordtam a sok felmagzott gyomot, hogy majd eltüzelem, de aztán ez valahogy elmaradt. Most belekutyultam a friss zöld disznóparéjt, de ezekkel majd ott kell történjen valami, ahol vannak, mert ha ezt szérszórnám a földre, hát az annyi lenne, mintha direkt gyommagvakat vetnék.
Előzmény: kert* (2580)
Zitka Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2584

Nálam tavaly alig volt cukkini - így nem emlékszem rá, milyen sorrendben ill. gyakorisággal jöttek a különböző nemű virágok. Azelőtt meg annyi cukkini volt, hogy legszívesebben fogamzásgátlóval locsoltam volna. :-DDDDDDDDDD

A cukkinivirág tartja össze a tölteléket. :-)

A másodiknál a sörtésztába kell mártani a virágot, és úgy kisütni. Hasonló, mint a rántott bodzavirág, csak ez sós.

Előzmény: taormina1 (2583)
taormina1 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2583

Köszönöm; alighanem kénytelen leszek végigpróbálgatni: a cukkini szépen fejlödik, de kizárólag ilyen virágokat terem. De mikor lesz ebböl cukkini?

Az az elsö, nem olyan, mint a köleves? Nagyon finom  lehet, de minek ehhez cukkinivirág?

A másodikból nekem nem derült ki, hogy mit kell tulajdonképpen csinálni a tésztával? A tésztát elkészítem, a virágot zsírban kisütöm, és aztán?

A német recept biztos nagyon tutti, csak az elkészítése egy életmü.

Előzmény: Zitka (2534)
Gox Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2582
Itt meg úgy csépelik ki a babot, hogy a zörgősre száradt hüvelyeket belekötik egy zsákba, leteszik egy betonos helyre, és egy jó husánggal verik.
Előzmény: Flanell (2568)
Zitka Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2581
kínai és egyéb távolkeleti kajákban (pl. zöldséges tészta, v. hússal) is elég sokszor szerepel cukorborsó.
Előzmény: CBNora (2574)
kert* Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2580
Az én tököm története az volt,hogy a pincében megromlot a Nagydobosi tök.
Hát ez után természetes volt ,hogy a komposztra került.
Nálam nem minden évben van kiüritve a táróló, így abban már tavaszra nagyrészt megérett komposzt volt. De hagytam kifelé futni,hogy legyen hova rakni az odavalót .

Lehet ha most összerakott csomódra teszel egy vedérnyi földet bele magot és nem bolygatod akkor sikerrel jársz.

Egyébként azért nem értek egyet Bálint gazdával, mert a komposztot igazából forgatni kéne, átrostálni. A nem érett anyagot vissza rakni, de kinek van erre ideje.

E véget irtam kételyeimet.
Előzmény: dracaena (2571)
il1321 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2579
Én meg a Te uborkáidat irígylem. Az enyémnek küzdeni kellett a vakonddal a megfakadást illetőleg, így lemaradásban van. Nekem van feket és fehér eprem is. mindkettőt a madarak vetették:-))) tényleg, még én is vetek késeinek sárgarépát, kaprot meg vetettem még a hétvégén, hogy legyen mindíg zsenge. Kell az uborkába kovászolni, meg a túrós lepényre.
Előzmény: CBNora (2578)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!