Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2705

Víz valószínüleg a fejemben van egy két kanállal több a kelleténél. Persze, hogy só kell bele. De a többi stimmel, tehát semmi gyorsító nem kell /kenyér v. kovász/

Ilyen melegben nagyon hamar elkészül, tavaly mikor menetközben cudar idő lett betettem az üveget hűtőtáskába és mellé meleg tasakot úgy volt két napig, megjelöltem az üveget, hogy ha baja lesz tudjam mitől de semmi baja nem lett.

Fokhagymát néha a nyáriba teszek a télibe még nem tettem.

Előzmény: pyracantha (2698)
beetee Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2704
Azt is tehetsz bele, akkor keményebb marad az ubi.
Előzmény: pyracantha (2703)
pyracantha Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2703

Kösz, bár én először ecetre gondoltam.

Előzmény: beetee (2699)
ALaci Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2702
neki, mert lefagyott első körben).
"...Mivel kell permetezni a gyümifákat?"

Ugyanezt kérdezem én is. Nálunk a körtefa és almafa van siralmas állapotban. A levelek ugy néznek ki, mintha egyenként, a főerek mentén összehajtogatták volna őket. Az alma egy része már lehullott. A körte nem, mert az nem is volt egy szem sem, csak a fa nő égig. Na persze, nálunk a férfiemberek naaagyon elfoglaltak, én meg nem mertem nekiesni a metszőollóval, fűrésszel.

Tehát én is kérdezem, mi a teendő?
Jó hétvégét, hasznos munkálkodást, minél kevesebb tetűt, hernyót és egyéb rusnyaságokat kívánok nektek!
Előzmény: dracaena (2696)
Gox Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2701
Szépek!Ez tavaszi vagy őszi fokhagyma?
Előzmény: Flanell (2695)
taormina1 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2700
Mekkora?
Előzmény: PeciMaci (2687)
beetee Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2699
Só lesz az. Én még raknék bele fokhagymát is....
Előzmény: pyracantha (2698)
pyracantha Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2698

Hello!

Nagyon megörültem, amikor ráakadtam a téli kovászos uborka receptedre. Csak egyet nem értek: miért kell minden liter vízhez még egy evőkanál víz!!!??? Mert ez komplikálja a dolgot...

Előzmény: zsebi41 (2660)
dracaena Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2697
... meg az epret? Nektek terem? Az első virágzáskor még tiszta dzsuva volt az eprem, le is rohadt az egész termés olyan borsónyi korában. Utána szépen rendbeszedtem: kigyomláltam, lekacsoztam, szalmát raktam alája, de eddig 3 kis szem a jutalmam, és nem is látok újabb szemeket érni.
A kukoricával is van valami. Az első vetés szépen kikelt, aztán elfagyott, de egy része újból kihajtott, ezek most már szép, méter magas szálak. Viszont amit pótlásként vetettem, az sorra eltűnik, a legtöbbjük úgy néz ki, mintha felülről enné valami: a tízcentis kis levélkéknek egyszerre csak a fele van meg, jónéhány pedig még kisebb korában egyszer csak gyökér nélkül, elszáradva hever a földön. Lótetű? Vagy fácán?
dracaena Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2696
Én is hagytam felmagzódni pár piros hónaposretket, már virágzott is, de tegnap azt láttam, hogy tele lett apró, kb. 2 mm-es bogárral. Gyorsan kihúzkodtam, és ment a fürjekhez.:(((
Ugyanakkor a tavaly komposztra dobott felmagzott jégcsapretek két elszóródott magjából az udvaron kikelt, és már szintén virágzó példányt eddig elkerülték ezek a bogarak.
Van még vetve direkt magnak retek.
Mi ez a bogár, és mit lehet tenni ellene?

A körtefacsemetémen meg sárga hernyókat találtam, és a levele is rozsdásodik (alig van neki, mert lefagyott első körben).
Mivel kell permetezni a gyümifákat?
Flanell Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2695

Elkezdtem szedni a helybe vetett karalábét.

Meg ezeket is.
Gox Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2694
Én vettem tűzbab magot, és meg is lepődtem, amikor kibontottam.Az általam ismert virágbab mag volt a zacskóban, csak kiválogatva a sötét szinek.Felénk ezt vegyes szinben termelik.Fehér, barna,rózsaszin és sötétbordó szinüt.Szép tűzvörös a virága.Győri piacon fél liter 400 Ft.Néha szétválogatják külön is a fehéret.
Előzmény: Zitka (2691)
Gox Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2693
A kép lemaradt!
Előzmény: Gox (2692)
Gox Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2692
Nagyon szép a retek, élőben még nem is láttam ilyet.Valóban sok múlik a fajtán is.Nézzétek meg a krumplimat.A korai gyönyörű lett, a Desire meg kicsi, hiányos, mert kiszáradt belőle.A képen látható gumó 1,27 kg.Nem húztam ki a bokrot, csak "megheréltem".Pedig nagyon kíváncsi vagyok!Lúdtojásnyi nincsen, de kacsatojásnál nagyobb van közte.
Előzmény: Bubinko (2683)
Zitka Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2691

Igen, Dél-Amerikában. :-)

A tűzbab (Ph. coccineus) Amerika trópusi részén őshonos. Természetes környezetében évelő, a mérsékelt övben - kismértékben - egyéves kultúrában termesztik.

Néztem más weboldalakon is, pl ezen azt írják, hogy

http://www.genres.de/leguminosen/feuerboh.htm

Phaseolus coccineus, auch Schminkbohne genannt, ist wie Phaseolus vulgaris meist einjährig, jedoch kommen auch zwei- und mehrjährige Formen vor

Azaz: többnyire egynyári, de előfordulnak kétnyári és évelő fajtái is.

No most legyünk okosak.... :-)))

Itt egyértelműen egynyárinak írják:

http://www.gifte.de/Giftpflanzen/phaseolus_coccineus.htm

Előzmény: CBNora (2684)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2690
Köszönöm a válaszokat!
Holnap megforgatom a füvet.. a permetezés a rothadás ellen kell? Kb. 2 éve a környéken mindenhol egy hét alatt elrothadt az egész paradicsomtermés.. remélem, idén nem akar ilyesmit produkálni.

A retekből most én is megpróbálok magot fogni, legalább ennyi hasznom legyen belőle..
Ki tudja, háta nálam is kereszteződik valami hálás fajta. :-) (A French breakfast hónapos retekkel jártam meg legjobban- abból egy darab sem lett ehető.. Pedig a fotón olyan guszta.. :-))
dracaena Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2689
Nincs mélyhűtőm, csak az a pici a frigóban, ezért is kérdeztem valami más konzerválást.
Előzmény: Flanell (2686)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2688

Kössz a babara adott választ, benéztem a Terebes portálra érdekes az is.

Nem vagyok megelégedve a magok feliratozásával de a virágokéval sem. Vettem egy hollandiában előállított  Teszkán levendulát volt melette egy cédula amiből ami a legfontosabb, hogy tál álló e vagy sem nem derül ki.

Feltételezem, hogy ha a toskániai éghajlat kell neki akkor jobb lesz télre bevinni. Majd ha már rálehet menni a talajra lefotózom most nem akarok betapicskolni.

Vásároltam főleg paradicsom, rukkola, mángold magot Párizs legrégebbi legpatinásabb magboltjában és annak ellenére, hogy egy kukkot sem tudok franciául nem volt gond, mert a piktogrammok-ról a lényeg leolvasható volt, jó volna ha ez nálunk is elterjedne.

Előzmény: CBNora (2684)
PeciMaci Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2687

ki keresett műanyag tartályt esővíztárolásához. ???

Flanell Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2686
Én nem szoktam variálni a kukorica tartósításával, éles késsel lehámozom a csutkáról, kisebb zacskókba teszem, kb. fél literenként, és azon frissen bevetem a fagyasztóba. Nem fagy össze, lehet belőle kivenni tetszőleges mennyiséget, leginkább mexikóiba használjuk.
Lehet, hogy kellene blansírozni, vagyis előfőzni, de akkor összefagyna.
Előzmény: dracaena (2657)
Flanell Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2685
Saját termésű céklamag volt, tavalyi. Ezért is vagyok olyan értetlen, hogy miért nem kelt ki.
Mindenből termelek magot, amiből nem túl macerás, egyrészt jobb a minőség is, meg anyagilag sem mindegy, hogy hány ezrest költök vetőmagra.
Előzmény: il1321 (2603)
CBNora Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2684
Előzmény: zsebi41 (2661)
Bubinko Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2683
Hát nem tudom mi a titka, viszont írom a tényeket. Télen költöztünk a jelenlegi házunkba. Információink szerint ebben a földben ember emlékezet óta nem volt termelve, csak jó pár évvel ezelőtt (5-6 éve) tyúkokat tartottak az udvaron. Tehát valószínű, hogy a pihentetett és tápanyagokban gazdag talajnak köszönhetem az eredményt. Viszont lehetséges, hogy a vetőmag is jó minőségű, mert nagyon sok áll vagy bukik ezen is.
Előzmény: Törölt nick (2677)
il1321 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2682
Akkor viszont úgy olvasom, hogy hasonlóan gondolkodunk:-)))) (mail ment)
Előzmény: CBNora (2679)
CBNora Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2681
Azt hiszem, elég tágasan kell ültetni, nálam legalábbis a magányosan állók nőttek meg normálisan. Idén igyekeztem ritkán vetni, de megint túl sűrű lett, most jó méteres száruk van, már nem esszük. És persze sokat kell locsolni.
il1321 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2680

Nekem ilyen az a retek, amiről korábban beszéltem, folyamatosan lehet vetni, még ilyenkor is.  Azért ilyen elágazó némelyik,met van ahol csak a fölre szórom és csak begeréblyézem a magot, és a talaj nincs fellazítva,. Ha megnézitek az uborkás képet visszább, a bal alsó sarokban is ott van a lollo rossu mellett, aminek szintén szórom a magját. A színe is azért ilyen vegyes,mert, keresztezett, de évek óta ezt vetem. Hagyok felmgzani mindíg egy párat. A paprikából a legkorábbi a bogyiszlói, de már szépen nő a cecei, és az Amy is.

CBNora Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2679

Rend nálam is csak az üvegházban van. Ott rákényszerülök, mert kicsi. Áttekinthető kell legyen, hogy lássam, ha valami kórság felüti a fejét. Tavaly nagyon kusza volt az uborka, sok termést csak akkor fedeztünk fel, mikor már tönkrement vagy sárgára beérett.

Kint meg én is úgy gondolom, elvannak együtt a növények, szebb is, ha nincsenek üres foltok, lényeg, hogy ne árnyékolják be egymást, és terjedő tövű évelő gyomok ne legyenek. Bár lehet, hogy kevesebb munka lenne tágasabban ültetni és mindent csupaszra kapálni, mint válogatni, hogy mit kapáljak ki, és mit ne. És a férjem sokszor panaszkodik, hogy nem tud közlekedni a kertben, mert mindenféle növény eltorlaszolja az utat.

Előzmény: il1321 (2674)
il1321 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2678
A paradicsomot permetezd meg bordói lével, vagy valami más rézszerrel. (esetleg fokhagyma ázalékkal kiegészítve) A füvet villával emeld meg egy kicsit, hogy kapjon levegőt, és szépen lebomlik, vagy egyszerűen villával fordítsd át, hogy ami alul volt, fölülre kerüljön. Majd azután, csak mindig vékony rétegben terítsd el a füvet, mert az hamar rothad. Segíthet az is, ha előtte megszárítod. Ebben az esetben jobban korhadásnak indul.
Előzmény: Törölt nick (2676)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2677
Nagyon szép! Mit kell csinálni, hogy ilyen legyen?? Nekem 1, azaz egy darab fejesedett így meg, - bár az se ilyen szép - a többit felmagzottan, szárvékony hengerként húztam ki két hete.. Nem csípős még? Az alatta lévő sóska vizsont idény is megbízhatóan hozta a tőle elvárt formát.. :-)

Taormina, ha még nem tetted meg, szerintem ne vesd el a nyári retket, mert a tiéd is ilyen, ezt most már betakarítani kell, ebben az időjárásban rohamosan magzik fel..
(És lécci, tartsd még a medvehagymát, holnap megyek postára,és feladom a válaszborítékot.. :))
Előzmény: Bubinko (2662)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2676
Sziasztok!
A korai paradicsom nekem sem akar színesedni, pedi már 2 hete akkora, mint egy zölddió. Nem nő, nem pirosodik. Félek, a sok esőtől előbb rohad meg, mint ahogy megérne. Viszont tegnap saját, 15 cm-es paprikát reggeliztünk, szépen nőddögélnek utána a többiek is, sok 5-10 cm-es van már. Bemulcsoztam a talajukat, eddig jónak tűnt, de most attól tartok,az esőzésektől rá fog rohadni a fű.. Ilyenkor mit lehet tenni? Leszedni róla, vagy átforgatni, bekapálni..? 3 napja mindig jég is esik az esővel, kb. borsónyiak, eddig még nagy bajt em csinált, de a jég kimaradhatna.. Ez az időjárás az eperszezon végét jelentette, a kint lévők szinte mindt megrohadtak. Viszont szépen piroslik az illatos málna!! :-)
Előzmény: il1321 (2672)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!