Na hamár gasztrocsatangolás kezdődött, akkor még megemlítem a Budafai arborétum vadászházában evett tökös-mákos, és káposztás réteseket.
Nora szépek a képek a képtáradban, főleg a sziklakert tetszett. Egy zárójeles kérésem lenne az ilyen mezei kapcsolattal rendelkezők részére, mint én, hogy ha a képeket felteszed, jó lenne kb 1027*767-ra lekicsinyíteni 2288*1712 helyett, mert így kb 2-3 perc egy kép beolvasása, a feltöltés is gyorsabb, és a neten az a felbontás bőven elég, hiszen nem akarsz nyomdai minőséget. ( az én képeim is 1024*768-asok) Köszi.
Szerintem nyugodtan írhatod. Utánna vettem észre, hogyamikor fevetetted az ötletet, előtte én 4-én a 2577-ben becsenpésztem kaja leírást fényképpel, és senkisem reagált rá. Tehát jöhetnek.:-)))
A kerekrépa a káposztafélék csládjába tartozik, nem répaféle a neve ellenére. Amellett, hogy nyersen mint a retket lehet enni, salátának felhasználni. Lereszelve ugyanúgy savanyítható, mint a káposzta. Egyszer Zalában ettem nagyon finom répás-bablevest. Szakaszosan lehet vetni augusztusig, állandóan nedvesen tartani, mint a retket, mert a szárazságban a földibolha lelegeli. Télen ugyanúgy tárolható, mint a cékla.
Ollvasgattam a beírásokat eddig senki nem tiltakozott a receptek ellen így aztán elkezdem.
Téli kovászosuborka
A szokásos módón előkészített uborkát üvegbe teszem, alúra és a tetejére kaprot teszek 1 liter vizhez 1 evőkanál vizet adok felforralom és rövid állás után az uborkára öntöm. Lazán lekötöm folpakkal és a napra teszem.Általában ha jó idő van 3-4 nap alatt megsavanyodik
Ezután kiszedem az üvegből egy tálba a kaprot kidobom, kimosom az üveget visszarakom az uborkát a levet felforralom és teszek bele ha 2 l a lé 1/2 mokkáskanál tartósítót, forrón az uborkára öntöm és légmentesen lezárom
Tegnap Csémen meg kellett állmom az autóval, mert felhőszakadás volt.Többen is félre álltak a 13-as úton.Beértem Komáromba, ami 4 km távolság, és száraz volt az út.Egyébként a kukoricának az 1 perces zápor is jól jön, mert belemegy a szikébe a víz, és hasznosítja.Persze ezt az őzek is tudják, és ha szomjasak kiharapják.
Apropó kukoricakonzerv: szoktatok főttkukoricát tartósítani? Hogyan kell? Megint ültettem jó nagyszemű csemegekukoricát, és ha az idén se eszem meg időben mindet, ami terem, akkor nem akarok úgy járni, mint tavaly, hogy darálgatnom kell a tyúkoknak, mert amúgy nem eszik meg. Inkább "befőzném" magamnak.
Nálunk volt végre néhány záporeső, ezért kivirult a kert.Nagyot nőtt a hagyma, sárgarépa, krumpli, bimbós a bab, virágzik a borsóm, a kaprom.Kikelt a sütőtök is mindegy szemig. /10 szem/.Szép a paradicsom is, de a paprikával és uborkával nem dicsekedhetek.Ma vetettem mángoldot, csak pár kapavágásba tettem a magokat.A salátát megtalálta a patakukac.A kukoricásba vetettem tegnapelőtt takarmánytököt és olajtököt, pár helyre, ahol kilopták a madarak a magot, és nem volt kukorica.Vettem kerekrépa magot, az van a zacskón, hogy V.-VIII. hónapig lehet vetni.A káposztaféléket mégegyszer kell permeteznem, mert nem pusztultak le teljesen a molytetük, és megint sokasodnak.Először úgy tünt, hogy rendben van, de ahogy megmozgatom a levelét, ott röpködnek.Holnap lekezelem, meg a krumplit és paradicsomot is preventíve.
Üdv mindenkinek. Ahelyett, hogy tanulnék a mikroelektronika vizsgámra, itt vagyok. Most reggel, mint majdnem minden nap, kimentem a kertbe. És kb földbe gyökerezett a lábam, az első kis hajtások is megindultak. A Desiree krumplim nagyon szép, csak olyan fertőzés kapta el, hogy még majdnem szép is... :(((( Most sírok. Valószínűnek tartom, hogy elkéstem a réz+kén, Amistar kombóval... Most a felső fiatal levelek elkezdtek barnulni, de nem gyengén. Mondták, hogy a Desiree kényes jószág, de úgy gondoltam, hogy van nekem vegyszerem mi baj lehet. Szerencsére a többieknek még nincs baja. De könyörgöm ennyire gyorsan jön? 3 nappal ezelőtt még nem láttam semmit. Most megyek és adok egy dózist mindenkinek. Valószínű, hogy a Desiree-t nem tudom megmenteni, a többit viszont hátha.
Végül is megfőztem azokat a Delikett borsókat. Nem mértem meg, de legföljebb 30 dkg lehetett. Lehúztam a szálkát, mint a zöldbabról, és kevés vízzel, pici fokhagymával hüvelyestül megpároltam. Hozzáöntöttem egy kis üveg lecsót és egy doboz kukoricát (szégyen-gyalázat, bolti kukoricakonzervet) és petrezselymet szórtam bele. Főttkrumplival és sajttal akartam átsütni, de közben hazajött a férjem és megkóstolta. Ízlett neki, azt mondta, kár a krumplihoz, rakjak rá inkább tojást. Raktam, tényleg jó lett. A főttkrumpliból meg rakottkrumpli lett. Így lesz két fogás 30 deka borsóból.
Minden esetre a a fajta bevált, teszek el belőle magot.
Látom, ezek szerint ti is úgy vagytok vele, hogy na, itt egy darab üres föld, amibe MUSZÁJ valamit ültetni.:))) Én meg az esti palántázásomat nyugodtan kihagyhattam volna. Szerintem ezek nem palánták voltak, hanem kiegyelt példányok, persze kihúzgálás közben nyilván leszakadtak róluk a kisebb gyökerek. Mára meghalt az összes. Hát, béke poraikra, ma vetek megint céklát.
Négyszárnyú hüvelytermése lesz, éretlenül kell enni, mint a zöldbabot. Ilyen szempontból nem nekem találták ki, még egy növény, ami időnként sürgős főzésre kényszerít. Idén még csak egy kis kóstolóra való lesz, elég kevés magom volt, és lótetű barátomnak pont ott kellett túrnia. Igaz, hogy erősen bokrosodnak. Kíváncsi vagyok, mennyi ideig élnek.
Lehet vetni zöldbabot, céklát. Ilyenkor még lehet vetni sárgarépát, igaz ez csak friss fogyasztásra,nem tárolásra. Uborkát, cukkínit. el lehet vetni az őszi karfiolt, karalábét. Én is folyamatosan vetem a retket, de ennek nincs neve. Több évvel ezelőtt jégcsapnak vettem, ez kereszteződött piros hónapossal. Azóta megtartom, mert nagyon finom, vaj, és akár 25 cm-re is megnő, kb 8 éve vetem. Más most hirtelen nem jut eszembe.
Alapból mindenki kap nálam 1-2 lapát komposztot, akit palántáról ültetek, de a kiszáradásra ez kevés befolyással van, mert én az ültetögödörbe a növény alászórom.
Tegyél alá komposztot. Én most csodálkozom rá, hogy milyen szuper anyag. Vannak dolgok, amelyeket komposztba/félérett komposztba tettem és van amit csak úgy a frissen feltört földbe. Ég és Föld. Kíváncsi leszek, most ahol nem kelt ki a retek, a sorokba tettem komposztot és újra ültettem.
Vannak paradicsom paprika és zeller palántáim közül is olyanok, ahol a megmaradt félérett komposztot szétteríttetm a földön a palánták alatt, meg olyan is van, ahol nem. Ez is szemmel látható. (gondolom azért, mert egyszerűen így nem szárad ki a föld.) Elég későn ültettem mindent, de már az első paradicsom bébi nagyobb, mint egy borsószem, napról napra látom, hogy nő. A tököknél is szinte mérhető a növekedés. A karalábé alá nem tettem komposztot. Nem győzöm őket locsolni, hogy ne kókadjanak.
Azt szeretném megkérdezni töletek, mit lehet még ilyenkor vetni. Kb egy hónappal ezelött, mikor ki kellett ültetni a palántákat, még végzetes helyszükében voltam, de most kikerült a félresikerült retek, (3-at hagytam magnak, mert nagyon jó fajta, ha idöben észbe kaptam volna és fölszedem) a répa másodszorra se kelt ki, és az egyik eperágyást is fölszedném, ami csak ilyen mogyorókat termett. Ebböl az okból ugyan a másik kettöt is fölszedhetném, de ez már tavaly esedékes lett volna.
Minthogy egyértelmü ellenjavallat nem érkezett, mégiscsak elvetettem a Garafarmos nyári retket, aminek a képe pont olyan volt, mint amit ti jánosnapi reteknek neveztek. Szerintetek mi lesz belöle?
Az üvegházban is lesz egy kis hely, mert, a lollo rossa és bionda kipusztult, nem ment semmire.
A paprikán, uborkán és a padlizsánon valami kórság jelei mutatkoznak, azt hisszem tettem már föl képet, de valahogy nem érkezett egyértelmü terápiás javaslat. Utóbbiak levelén ilyen sárga minta van, az elöbbi pedig össze-vissza gyürödött, töpörödött, nyomorodott, és kb. negyedakkorára nött, mint a tietek hasonló korukra.
Nagyjábol pont ezek azok a növények, amik miatt egyáltalán üvegházat szerettem volna, mert szabadban még sose mentem velük semmire, de úgy látszik így se.
A paradicsom minden vállfaja, az összes keresztesvirágú és kabakos viszont vadul burjánzik, bár ez utóbbiak csak terméketlen virágokat hoznak. Zeller, petrezselyem is lassan, de halad. a borsót fölszedtem, a bokorbabot elvetettem.
Mángold, ruccola és feketegyökér is rendben nö.
Ami még nyomorult, az a hagyma. Azt évröl évre akkorának szedem föl, amekkorának eldugtam.
Sziasztok! Én sem vagyok itt túl rég, de ha nem is írok, akkor is olvaslak Benneteket. Én is arra szavazok, hogy itt írjátok a recepteket is, egyáltalán nem zavarna, sőt, örömmel látnám.. :) Sok topicot már csak azért nem olvasok, mert egyszerűen nem fér az időmbe.. Ez lehetne tényleg egy amolyan "első ásónyomtól a konyhaasztalig" összefogó fórum.. :-)
Itt teszek fel 1 végtermékről képet.Sajnos az a szokásom, hogy gyúrom a tésztát, azért metélt.Fokhagymás cukkinis tészta.Tojás is van rajta, de nekem tojás nélkül jobb.---Itt is eseget az eső, főleg záporok vannak.Tegnap kiritkítottam másodszorra a sárgarépát és petrezselymet.Kikelt a cékla is, a magnak 3 éve járt le a szavatossága.A Jánosnapi retek is kisorolt, meg büdöske és körömvirág is kelt.Most, hogy itt is esett végre, biztosan kekelnek.Megnéztem a nagykertem papírját.961 nm.És sokkal jobban szeretek benne dolgozni, hogy széles sorokban van minden.
A ritkán írók közé tartozom, de minden este bejövök. Örülnék, ha pl. megtudnám, hogy articsókát hogyan fakaszthatnék a kertemben, és itt írnátok meg azt is, hogy hogyan kell elkészíteni.
Szerintem nagyon jó ötlet! Annyiféle praktika van, könyv meg ilyesmi szerintem nem nagyon, úgyhogy szerintem indísd! :D Én biztosan olvasni fogom és talán még írni is tudok hozzá.
Elkészítettem nagyon finom volt, de legközelebb sokkal korábban szedem le.Sikere volt, különleges és ízletes étel.( töltött articsóka) ...A nevelése könnyű, de az elkészítése.........