de mivel 1 utalas van csak havonta, igy szerintem mindegy..
Kp felvetel kb evente nehanyszor tortenne csak, inkabb kartyas fizetes, de az is ritkan..
Viszont a konyvelom azt mondta most megis, hogy erdemes vallalkozi szamlat is nyitni, mert bar jogilag nem lenne kotelezo, de ha csak egy szamla van, akkor minden beerkezo osszeg adokoteles, az is ami a vallalkozastol fuggetlenul jon be.
Lakástakarékot jelenleg az Erste, az OTP és a Fundamenta árul.
Az OTP és az Erste rendszeresen csinál akciókat, ahol elengedi a szerződéskötési díjat.
A Fundamentánál ilyen nincs. Viszont a Funda rugalmasabb szokott lenni apróságokban, ami jól jöhet, ha neked bármi kavarásra van szükséged (pl. ha valamiért neked az a jó, akkor nem ma, hanem a múlt héten kötöttél szerződést és hasonló ügyeskedések.)
Több szerződést is fel lehet használni egy ingatlanhoz, akár közös tulajdonszerzéssel, de családtagok (a testvér lehet nem jó, de szülő, nagyszűlő biztosan) lemondhatnak egymás javára.
Különbözhet a szerződő és a kedvezményezett, ezért ha pl. a szüleid nem akarnak ilyet kötni, Te akár hármat is köthetsz, ahol ők a kedvezményezettek, lemondanak a javadra, így havi 60 ezret tehetsz félre 4 évre 13% körüli hozammal, amiből 4 év múlva lesz bő 4M megtakarításod, amihez akár még kedvező hitelt is vehetsz fel.
Ha a hitelre nem lesz szükséged, és ezt előre tudod, akkor olyat is lehet trükközni, hogy csak 5000 Ftos szerződést kötsz, de valójában 20 ezret fizetsz be. Így a szerződéskötési díjad alacsony, a teljes pénzre megkapod az állami támogatást, egyetlen hátránya, hogy a hitelre nem leszel jogosult, mert a befizetett összeg önmagában túllépte a szerződéses összeget (a hitel összege pedig a kettő különbsége lenne).
Ha mégsem ingatlanra fordítanád, akkor nem vagy jogosult az áll. támogatásra és annak kamatrészére, így viszont csak nagyon sovány a hozam, éves 1,5% ha jól emlékszem. De erre kérdezz rá, mielőtt megkötnéd. Az biztos, hogy a befizetett pénzed akkor sem bukod, csak alig jobb, mintha otthon a párna alatt tartottad volna.
Persze nem csak ingatlan vásárlásra, hanem felújításra is felhasználhatod. Mivel családon belül le lehet mondani, ha mégsem veszel ingatlant, a szüleid viszont terveznek felújítást, akkor te mondasz le az ő javukra, és kértek az építőanyagokról számlát.
4 évtől hosszabb időre nem annyira érdemes kötni, mert ahogy telik az idő, úgy csökken a hozam, mivel a 30% támogatás mindig csak az adott évre kapod meg.
Elméletileg olyat is lehet egyébként csinálni, hogy kötsz ma egy szerződést, az első három évben csak egy kis aprót fizetsz be a számlavezetési díjra, majd a 4. évben fizeted a 20 ezret. Így arra az egy évre 30% felett lesz a hozamod. De erre is rá kell kérdezni, hogy biztosan működik-e. Persze a lakáscél ez esetben is kell, de az egy év alatt 240 ezer Ft-ot + hozamait igazán nem nehéz elkölteni pl. egy lakásfelújításra.
Az erste elorelato eleg jol hangzik, de mi van, ha tullepi az ember az evi 2.5M-ot? Ami jovore jo esellyel megtortenne..(ez legyen a legnagyobb bajom)"
Mindenesetre abban azert szinte biztos vagyok, hogy a CIB-nel nem kellene maradnom, osszeszamoltam a vallalkozoi szamla koltsegeivel egyutt havi 3-4e kozott vannak a koltsegek, igaz van naluk szamlafigyelo, kartyafigyelo szolgaltatas is, de az max 1e, es bar van malacpersely de olyan sokat nem kamatozik az se.
Ugy nez ki afa mentes EV-kent nem kell kulon vallalkozoi szamla.
Tranzakciokat tekintve nincs sok, atlagosan havonta 1-szer kapok kb 400 atutalast, es en utalok egyszer 50-et, es neha 10-20-at, de azt se minden honapban.
- itt az erste-nel ezt lehet-e "tobben" is csinalni? Pl ocsem is nyit egy ilyet, de ketten egy lakasra koltjuk el?
- altalanosan az ilyen lakasvasarlo hozamoknal, lehet-e ugy elkolteni, hogy nem egymagam veszem a lakast, hanem csak reszben? Es mi van, ha utolag meggondolom magam es megsem lakas kell? Oriasi buntetes, vagy a kamatokat elveszik?
Az erste elorelato eleg jol hangzik, de mi van, ha tullepi az ember az evi 2.5M-ot? Ami jovore jo esellyel megtortenne..(ez legyen a legnagyobb bajom)
"1. Most meg hawaii van otthon, de 3-5 ev mulva is ott akarsz lakni?" - ha ez a feltétel is fenn áll a kérdezőnél, akkor én nyitnék 1-2-3 fundamentát is, szigorúan 4 évre.
13% hozam, cserébe lakáscélra kell felhasználni. De ha 4 év múlva el fog költeni néhány M Ftot lakásra, akkor ennél jobb és biztonságosabb befektetés aligha létezik.
Persze ha 4 évtől korábban kell a lakás, vagy nincs tervben lakásvásárlás, akkor már nem olyan jó megoldás.
Az ERSTE Szupernulla, ERSTE Előrelátó (ide mondjuk a meglévő 2M + havi 40) + erstebróker a havi 40k feletti befektetésekhez, picivel kockázatosabb bef. alapokba nem tűnik egy rossz kombinációnak a kollégának.
De ha kell vállalkozó számla is, az még simán boríthatja a dolgokat. Ott hatalmas eltérések vannak a bankok között és a díjak általában sokszorosa a magánszemélyeknek kínált díjakhoz képest.
Havi 10 ezer forintba simán bele lehet szaladni, még akkor is, ha valaki csak a járulékokat utalja az apehnak + magának a havi fizetését.
Szóval én első körben tisztáznám, hogy kell-e vállalkozói számla, ha kell, akkor először ezt választanám ki hiszen ennek a legmagasabbak a díjai
Csak másodlagos szempontként venném figyelembe az adott bank privát számláit és kamatait.
Még az sem kizárt, hogy jobban megéri másik bankba vinni a privát és a vállalkozó számlát.
A k&h start pl. havi 3500 Ft körül ad 5 db ingyenes utalást és havi 1 ingyenes kp felvétet.
Akinek nincs sok forgalma ebből éppen ki tud jönni.
Ráadásul a hirdetményük szerint a 3500 havidíj jan.1től csökkenni fog, persze erre nincs garancia. De esélyes, mert szeptemberig 1000 Ft alatt volt, akkor emelték meg 3500-ra, amikor bejelentette a kormány a tranzakc. adó duplázását. Mivel ez év közben történt, el bírom képzelni, hogy a bank kénytelen volt ekkorát emelni, mert különben nem hozták volna az éves terveket. A jövő évi terveiket viszont már a megemelt adókkal készítik el, ezért megtehetik, hogy bizonyos díjakból engednek.
"legyen egy szamlad valahol, amivel elegedett vagy es legyen egy befektetesi szamlad mashol"
ez alapvetően jó ötlet, mert két helyen van a pénzed, de a mai helyzetben meglehetősen költséges...
Bankon belül a legtöbb helyen ingyenesen vezethetők át a pénzek a folyószámla és a bef. számla között, de ha másik bankba kell utalgatni, ott komoly minuszt jelent a tranzakciós adó. Ráadásul lehet, hogy kell még egy folyószámlát is tartani a bef. számla kezelő bankba, ami plusz költség, de talán még mindig olcsóbb, mint a bef. számláról visszautalni pénzt, ha szükség van rá...
Szóval szerintem olyan 10M Ft megtakarításig egyáltalán nem rizikós, de cserébe olcsóbb ha ugyanabban a bankban van a bef. számla és a folyószámla.
szerintem arra mindenképp kérdezz rá, hogy biztosan szükséged van-e külön vállalkozóira számlára, mert manapság azt havi 4-5000 Ft költség alatt nemigen úszod meg sehol.
Az persze változik, hogy havidíjként, vagy egyes kötelező tranzakciókért (pl. apehnek utalások), de 4-5ezret biztos beszed minden bank így vagy úgy.
Talán attól függ, hogy kell-e külön számla az EV-nak, hogy áfás vagy alanyi adómentes? Aki nem áfás, az használhatja a privát számláját is, de majd a könyvelő megmondja a tutit...
1. Most meg hawaii van otthon, de 3-5 ev mulva is ott akarsz lakni?
2. 1 cegtol fugg az egesz megelhetesed, ami lehet h mindig teged fog alkalmazni, de mi van ha csodbemegy? Vagy felvasaroljak es az uj tulaj mar nem fog szeretni? Vagy "mast" kezdenek el csinalni amihez mar nem lesz rad szukseg? Ne erts felre, nem akarok rosszat, csak erre feltenni az osszes lapot igencsak rizikos. (Azaz attol fuggetlenul h jol allnak a dolgok, muszaj h legyen tartalekod).
3. En azt mondanam h azt a 2 millat tenyleg csak vmi alacsony kockazatu cuccba tedd es minden extrat amit utana keresel azt fektetheted kockazatosabb dolgokba (reszvenyalapok pl.), amivel hosszu tavon tobbet kereshetsz. (De ez itt mar masik tema.)
En azt javasolnam hogy legyen egy szamlad valahol, amivel elegedett vagy es legyen egy befektetesi szamlad mashol, ahol tartod a megtakaritott penzed (a fenti tartalekon felul). Igy ha bankot is valtasz a befekteteseket nem kell baszkuralni.
Ez lehet pl. Erste + Erste Broker is (es akkor ingyen van az atvezetes) de utobbi lehet pl. a COncorde is vagy van meg tucat ilyesmi.
Szerintem leginkább az egyéb banki szokásaidtól is függ, hogy neked melyik a legjobb hely...
Ha sok tranzakciód van a számlán, akkor akár a citi is nyerő lehet, mert bár itt kevesebb a kamat, cserébe ha jól tudom náluk alacsonyabbak a díjak (van ami még mindig ingyenes?), mint a tranzakciós adó.
Bankszámla használati szokásoktól függően talán a CIB malacpersely sem rossz, igaz csak 3,5% a kamat, de a CIB online-nál nem hárították át a teljes tranzakciós adót, helyette fix összegek vannak mindenre. (egy utalás pl. 39 Ft, így ha nem 1000 Ft körüli, hanem nagyobb tételeket utalsz, ez jobb, mint a legtöbb bank, ahol simán bekérik a 3 ezreléket.)
Szóval ha a 3,5% kamat nem is sok, legalább a számlavezetésen megspórolsz havi párszáz/párezer forintot. De ez persze abszolút az egyéni bankolási szokásoktól függ.
Ha min. havi 40 ezerrel tudod növelni a megtakarításod ésszámlavezető banknak is az erstét választod (hogy bankon belül tudd havonta tranzakciós díj nélkül elpakolgatni a pénzeket), akkor szerintem az erste előrelátó betét az egyik legjobb biztonságos ajánlat a jelenlegi 5% kamattal.
Fontos: csak éves 2,5M Ft befizetésig adja az 5% kamatot, de mivel hamarosan itt az év vége, ez neked pont jó, mert idén már a kezdeti 2M-val aligha léped túl a 2,5M éves befizetést, és jövőre is akár havi 200 ezer felett is eltehetsz, hogy beleférj ebbe a limitbe.
A probléma az lehet, ha 1 hónap múlva kijön egy új hirdetmény és az 5% lemegy mondjuk 3%-ra, akkor kereshetsz új helyet a pénznek, és fizetheted a 6000 Ft tranzakciós illetéket arra, hogy az új bankodba utald a 2M feletti megtakarításod. Dehát a jövőbe senki sem lát, az is lehet, hogy hosszú ideig marad az 5%...
A raiffeisenről nem igazán tudok részleteket, arról majd ír más.
Egyéni vállalkozónak úgy tudom nem kötelező külön számlát vezetni, használhatod a privát számlád is az utalásos számlák befogadására, de erről inkább kérdezd a könyvelőd.
Egyébként vállalkozói számlának ha csak minimális forgalomhoz kell, akkor talán a k&h start számlája a legjobb, még most is, hogy brutálisan megemelték a díjakat.
Ehhez persze érdemes valamelyik k&h számlát választani privát számlaként is (akkor ingyen utalhatsz a vállalkozóiról a sajátra bért pl.)
Egyébként a k&h három részben ingyenes csomagja sem rossz a privát számlák közt, arról viszont fogalmam sincs, hogy a megtakarításra milyen kamatot fizetnek, de a bank honlapján biztos megtalálod.
Alapvetoen igazad lenne, de annyibol mas a helyzetem, mint egy atlagos vallalkozonak, hogy:
- valojaban koltsegeim nincsenek mert programozo vagyok, raadasul otthon lakom, havi koltsegek is minimalisak
- van 1 ceg akiktol stabilan 1 eve kapok munkat, ez jovedelem szempontjabol foallasnak is tekintheto, es hosszutavunak nez ki
- ez a mostani 2M igy nehany even belul tobbszorose lehet, tehat hosszutavon olyan bank lenne jo ahol azert jobbak a hozamok, mert most meg tenyleg nem szamit 1-2 % kulonbseg de kesobb szamithat, es ha lehet olyan bankot valasztanek ahol jol elleszek evekig, nem vagyok az a havonta valtogatos fajta (Cib volt az elso bankom kb 7 eve es most gondolkozom eloszor lecserelni)
En azt a 2 M forintodat nem megtakaritasnak, hanem vesztartaleknak hivnam. Plane ha vallalkozo vagy. Gondolom nem egyszer volt(ak) mar olyan honap(jai)d amikor semmi v keves beveteled volt. No pont akkor kell relative magas vesztartalek, berpotlasnak.
Ha ezzel egyetertesz, akkor a legfontosabb a likviditas es nem a kamat.
(Plane hogy mondjuk egy 1%-al magasabb kamat eves szinten kamatado utan kb 15ezer forintot jelent. Gondolom nem dolnel kardba ha 15ezerrel kevesebb v tobb penzed lenne.)
Szoval kell egy szamla es kell egy takarekszamla jellegu dolog, amit sztem mindharom bank biztosit. Viszont az h melyik a jobb az attol fugg h neked milyen szolgaltatasok fontosak. Most hogy leszukitetted 3 bankra, mar nem fogod meguszni h egyesevel at ne nyalazd a hirdetmenyeket :)
Az allampapir csak azert nem jo, mert a PMAK visszavaltasan buksz, a tobbinek meg folyamatosan valtozik az arfolyama, ergo szinten lehet rajta bukni (bar nem sokat). Plusz meg elutalaskor tr. ado is van es maga az utalas is macerabb mintha csak bankon belul vezetned at.
Persze ha gondolod megoszthatod h 1M allampapir, 1M marad a bankba.
Ertem, nem gondoltam, hogy ennyit fog esni, raadasul ilyen bizonyossaggal.
Akkor ebben segitsetek donteni: most van kb 2M megtakaritasom, havi kb 300 jon be a szamlara, kb 50-100-at utalok/koltok el (1-2 utalas/ho, minimalis kartyahasznalat).
A. CITI 0ft-os szamla MNB - 0.25 (kb 3.5% [minusz kamatado stb])
B. Erste
C. Raiffesen premium
Gondolom a kerdes az, hogy a B / C ad-e annyival tobb kamatot, hogy az ellensulyozza, hogy ott viszont nem 0ft a fenntartasi koltseg.
Vagy egyszerubb, ha erste-nel nyitok, es minden nagyobb megtakaritast allamkotvenybe rakok ahol legalabb nincs kamatado?
Annyi van meg, hogy mivel egyeni vallalkozo vagyok, ezert kell vallalkozoi szamla is gondolom ez jogilag kotelezo.
egyébként az erste előrelátó betétszámla ha jól tudom még mindig 5%-ot fizet, ami nem is rossz a mai környezetben, ha amúgy is az ersténél van valakinek számlája...
persze ki tudja meddig marad az 5%...
+ előny: ha valakinek erstés lakáshitele van, évente 2x ingyenesen előtörlesztheti a lakáshitelt a megtakarításból (alkalmanként max. a fennálló tartozás 25%-át).
A legfontosabb alapvető eltérés: lekötött betétnél a jövőbeli, bef. alapnál a múltbéli hozamot adják meg.
Természetesen a legbiztonságosabb alapok nagyjából együtt mozognak a bankbetéttel.
Szóval ha most megnézed, hogy az elmúlt fél évben mondjuk 5-6%-ot hozott a pénzpiaci alap, az kb. annyit jelent, mintha azt nézed meg, hogy az elmúlt fél évben még lehetett találni 5-6% kamattal sima lekötött betétet. Most viszont már egyre kevésbé, inkább a 3-4 a jellemző. Tehát valószínűleg fél év múlva a pénzpiaci is csak 3-4-et fog mutatni, azaz kis eséllyel fogsz többet kapni, mintha lekötött betétben lenne a pénzed...
A penzpiacit felejtsd el az csak ket befektetes kozotti idoszak athidalasara valo.
A kamatoptimum meg felig penzpiaci felig rovid kotvenyalap, elobbi resznek ugyanannyi a hozama mint a penzpiacinak, utobbi meg mostantol ugyanugy semmit se fog hozni (~4%-ot) jovore.
Az hogy tavaly 10% felett hozott meg altalanos jelenseg volt a tavalyi kotvenypiacon, de most mar nem all fent ez a lehetoseg.
Nekem volt tavaly december - most szeptember vegeig benne penzem, eves ~6% hozott ado utan. Iden 5% - kamatado hozamok varhatoak.
Amugy mi az h keves kockazattal es stabilan? Milyen idotavon? 2-4 ev nem szamit, 5-10 eves tavon ha stabilan hozza a hozamat (ami lehet sok is v keves is) akkor talan mondhato h kiszamithato. De az sem garancia.
En arra tippelek h az Ingatlan alapot akartak radsozni, azt reklamoztak most 7% feletti kb 8 eves tavon. Az mostansag tenyleg nem tunik rossznak, de 2005 es 2011 kozott az alapkamat is 6-8-10-12% kozott mozgott. Ergo a bankbetetek is boven hoztak 7%-ot (inkabb tobbet, ha kamatvadaszkodsz). Szal annyira azert nem kell megorulni tole :)
teljesen igazad van, nem ugyanaz a ketto, bar az en szempontombol mindegy, ha stabilan hozza keves kockazattal az epp eleg jo. Ilyen van jobb mashol esetleg?
nem akarok hulyeseget mondani, ugyhogy megkerdezem aki mutatta, de egy papiron lattam befekteteseket, mindegyiknel ott volt, hogy milyen kockazata van, es az elozo evek statisztikait: csomo volt, aminek a kockazata szinte semmi, es az elozo evek alapjan stabil 7% korul hozott. Volt magasabb is, de nagyobb kockazattal, pontosan nem tudom minek hivjak ott ezeket.