Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2760
Még nő a padlizsán. Zsebi, te sem tudod, mikor kell leszedni?

zsebi41 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2759

Szia!

Az uborkát, és a céklát saját tapasztalatból tudom, hogy lehet, a többit majd megmondják mások.

Uborkából és céklából bármilyen fajtát ültethetsz amilyenre gusztusod van

Előzmény: stiglinc (2758)
stiglinc Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2758

Mit gondoltok, lehet-e még most vetni valamit az alábbi növényekből:

pasztinák, cékla, sárgarépa, uborka?

Ha igen milyen fajtát ajánlotok?

CBNora Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2757
Megpróbáltam kinagyítani.
CBNora Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2756
Lefényképeztem a tipszeket, hátha valaki nem ismeri. Kicsi, sötét, hosszúkás állatkák.

CBNora Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2755
Jó hír is van: leszedtem egy Ritmo kígyóuborkát.
CBNora Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2754
Kösz a gyors választ. Elég vegyesen vannak nálam is a növények, de abban az ágyásban jelenleg csak csíranövények vannak mindenből. Magvetés előtt csak meg kellett kapálni tisztára. Eddig nálunk is kevés volt, hagymán már előfordult tripsz, azokkal nem csináltunk semmit. Elég sok növény túlélte, de nagyon rondák voltak, pedig abban az ágyásban szinte takarta a talajt a körömvirág. Viszont ott nagyon kevés tápanyag volt a talajban, eléggé nyamvadtak voltak a hagymák. Azok a hagymák évelők, az ágyás közepén almacsemete, rendes trágyát beásni nem tudtam, korábban az a rész nem volt művelve. Nyár végétől hordtam oda a macskaalmot (darált kukoricacsutka nitrogénben dús folyadékkal átitatva), tavasszal bedolgoztam, ez szemmel láthatóan jót tett. Egyébként ez az anyag az évelőágyásokban is nagyon jó hatásúnak bizonyult.
Azt hiszem, inkább reménykedek, hogy túlélik a növények, mint permetezek. Majd locsolom őket rendesen, ártani most még nem fog, a növénykék hamar leszáradnak és ha jó kondiban lesznek, talán kibírják. Végül is nyáron el lehet lenni saláta nélkül, az uborkát meg a paradicsomot jobban szeretem, csak ez új fajta, szeretném megkóstolni.
A kelbimbót és a brokkolit szorgalmasan locsolom, hogy nedves legyen a talaj, hátha nem lesz káposztabolha.
Előzmény: il1321 (2752)
il1321 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2753

A biolgiai védekezés lehetőségeiről:

http://gportal.hu/gindex.php?pg=15241316&PHPSESSID=37b312fbc2af3980e47e2e8e1ed3bc39

A kék lapokat ajánlják. Most, hogy olvasgattam, a legnagyobb ellenságük a ragadozó poloskák. Azok pedig főleg a fészkesvirágzatúakat, meg a zöldségféléket látogatják. Nálam pedig eléggé sok helyen van felmagzott zeller, petrezselyem, koriander. Még az üvegházban is van magzeller, amit riasztónak hagytam meg. tehát úgy néz ki, hogy működik.

Fátyolka - levéltetvek ellen :
A fátyolkának (Chrysopa carnea) ugyancsak a rablólárvái fogyasztják a levéltetveket, ám nem vetik meg a tripszeket és takácsatkákat sem.

Gubacsszúnyogok - levéltetvek ellen :
A kifejlett gubacsszúnyog (Aphydoletes aphidimyza) tudatosan a levéltetű-telepek közelébe rakja tojásait. A belőlük kikelő lárvák naponta, fejenként tíznél több levéltetvet falnak föl. Mivel a gubacsszúnyognak viszonylag magas légnedvességre van szüksége, kizárólag télikertben vagy kisebb növényházban használható eredményesen.

Ragadozó atkák - takácsatkák ellen :
A phytoseiulus ragozó atkák kizárólag takácsatkával vagy annak tojásaival táplálkoznak. Egy ragadozó atka naponta hét kifejlett vagy 20 fiatal takácsatkát vagy tojást képes elfogyasztani.

Katicabogár - viaszos pajzstetvek ellen :
A kifejlett ausztráliai katicabogár (Cryptolaemus montrouzieri) és annak lárvája egyaránt előszeretettel fogyaszt viaszos pajzstetveket. A tények megdöbbentőek: egyetlen katicabogár-lárva 300-nál is több viaszos pajzstetvet képes naponta elpusztítani. 

Ragadozó poloskák - tripszek ellen :
Az Orius poloskanemzetség fajainak lárvái és kifejlett egyedei egyaránt képesek akár napi tíz tripszlárvát is elpusztítani, de nem vetik meg a levéltetűt, a takácsatkát, és az üvegházi molytatüt sem.

Fürkészdarazsak - üvegházi molytetü ellen:
Nem mai keletű az Encarsia formosa nevű fürkészdarázsfaj üvegházi molytetű elleni alkalmazása. A nőstények egyenesen a kártevőkbe rakják tojásaikat, és a kikelő utódok az üvegházi molytetűn élősködnek, belűről addig, amíg csak el nem pusztítják őket.
Egyéb fürkészdarázsfajokat is használnak kártevők elpusztítására.
A kifejlett Metaphycus fürkészfaj megszúrja a pajzstetveket, és kiszívja őket. A nőstények a

Pajzstetvek alá helyezik tojásaikat, igy kikelő lárváiknak a pajzstetű szolgál táplálékul.
A Leptomastix dactylopii fürkészfaj viaszos pajzstetvekben helyezi el tojásait, és lárvái végeznek a kártevőkkel.

Előzmény: CBNora (2751)
il1321 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2752

Nem nagyon tudok biológiai védekezést. Nálam általában nem szoktak jelentkezni, vagy csak olyan kismértékben, hogy észre sem veszem. De az is lehet, hogy a vegyeskulturás termesztésnél működik a riasztó, ellnségcsalogató hatás.

élettanilag ezeket a linkeket találtam.

Ez idézet innen:

http://kkvka.georgikon.pate.hu/tech/novved/znov.htm

A vegyszeres védekezés a fejlodési stádiumok teljes idejére (2-3 hét) kiterjed. Megjelenésének pillanatától védekeznünk kell. Az állományt rendszeresen szemléznünk kell, de segftségünkre lehetnek a kék színu ragadós lapok is. Alkalmazott növényvédoszerek az ellene történo védekezésben: Unifosz 50 EC, melyet permetezéssel, nagy lémennyiség felhasználása mellett juttatunk ki (0,5 1/m2), füstöléssel és ködfejlesztéssel. A gázosított szer jól bediffundál a legkisebb zugokba is. Hatása rövid, 1-2 nap. Ezt követoen védekezhetünk Evisect felhasználásával, vagy szintetikus piretroidokkal. A mindenkori általános termesztési higiéniára vigyázni kell!

Ma már rendelkezésünkre áll egy gomba-fermentációs termék is a tripszek, atkák, aknázólegyek leküzdésére, ez a Vertimec 1,8 EC, mely a Streptomyces avermitilis gomba terméke. A szakemberek szerint az addig letesztelt, természetbol ellesett, leghatékonyabb atkaölo mol&127;kula. A rovar mozgó idegpályáinak ingerátviteli mechanizmusát gátolja ez a készítmény azáltal, hogy blokkolja a gamma-aminobutirik sav lebomlását (Sárospataki 1998). A kezelt rovar megbénul, képtelen mozogni és táplálkozni, majd 3-4 nap múlva elpusztul. E készítmény hatóanyaga a permetezést követo 4 órán belül felszívódik a növénybe és a sejtekben elraktározódik. A 2-3 óra idotartamig tartó kontakt hatása szinte jelentéktelen, ami különösen a hasznos szervezetek megkímélése szempontjából jelent elonyt. Ez a permetezoszer gyomorméregként hat, ahová a tápcsatornán keresztül jut el. Ajánlott dózisa: 0,25-0,5 I/ha, ill. a 0,025%-os permetlé-koncentrációban használható zöldségnövényeink védelmére.

http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b133/ch07s02s05.html

http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=183

Előzmény: CBNora (2751)
CBNora Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2751
A frissen kelt salátáimat ellepték a tripszek. Mit lehet ez ellen tenni? Az öregebb növényeken nem látok. Il, nem tudod, milyen életkörülményeket utálnak a tripszek? Nem szívesen nyúlnék vegyszerhez.
Flanell Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2750
A réztartalmú permetek baktérium- és gombaölők.
Nem felszívódók, hanem bevonják a növényt, és meggátolják, hogy megközelítse őket a betegséget okozó dolog. Ezért csak megelőzésre jók, ha már megjelent a betegség, felesleges.
Nagyon sok szer, sok néven tartalmaz rezet.
A réz biotermesztésben is használható.
Előfordulnak rézérzékeny növények, pl. gyümölcsök között némely őszibarack réz hatására ledobálja az összes levelét.
Előzmény: dracaena (2749)
dracaena Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2749
Köszi.
Az eprem nem tudom, milyen fajta, előbb volt itt, mint én. Hát igen, ez a rossz ezekkel az innen-onnan kapott kitudjamilyenfajta dolgokkal.
Olvasom, hogy használtok rezet. Ez pl. mi?
Előzmény: Flanell (2737)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2748
Köszi!
Előzmény: Flanell (2747)
Flanell Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2747
Alszik egyet, a hátára fordulva, sütteti a hasát a nappal, aztán még alszik sokat, örökké. Szedd össze, ha van macskád, mert egyébként is mérgező, de a macska nem tudja.
Előzmény: Törölt nick (2744)
Flanell Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2746
Megnéztem.
Előzmény: Törölt nick (2745)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2745
megnézted a lyukat? nem szeretném ha kipurcanna.
Előzmény: Flanell (2743)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2744
nagyon nem néztem még utána, sok nincsen de ahhoz elég hogy mindig legyen vhol túrás. akkor ettől feljön a föld tetejére és szédeleg mint egy alkoholista és? meg is döglik? vagy alszik egyet, napozik egy kicsit még utána, ha már fönt van és visszamegy túrnitúrnitúrni.
Előzmény: Flanell (2743)
Flanell Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2743
Az Arvalin eleve lótetű- és pocokirtó.
Ha sok van, szórsz a járatokba, ahol elrágott valamit, és másnapra feljön a föld tetejére, és szédeleg mint alkoholista.
Előzmény: Törölt nick (2741)
Flanell Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2742
Hasonlít valami jó nagy lepke hernyójához, de se fejét, se lábát nem látni.
Előzmény: szazezer (2740)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2741
ez az Arvalin akkor hatásos a lótetű ellen? Mert akkor holnap megyek is ilyet venni.
Előzmény: Flanell (2737)
szazezer Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2740
Sziasztok! Ma lattam egy elég érdekes állatot. Mi ez, tudja valaki ?
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2739
OFF (nem a szúnyogírtó)
nézz már be légyszi a pálmásba, ott van a jujuba egy lyuk társaságában, szerinted mi lehet az? kösz.
Előzmény: Flanell (2738)
Flanell Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2738
Nekem nincs fóliám, de kint azt csinálom, hogy hagyom visszahajolni. Ilyenkor a hegye még tovább terem, plusz egy (több) felső oldalhajtás is megindul, azt is hagyom lehajolni.
Előzmény: kiseg (2734)
Flanell Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2737
Az epred folytontermő? Mert ha nem, akkor csak jövőre várd a folytatást. Ha folytontermő, akkor sem folyton terem, hanem miután elfogyott róla, némi gondolkodás után hozza a következő adag virágot. Legalábbis a többség.

Azt nem tudom, hogy felültről mi eszi a kukoricaleveleket, ha bogár, akkor azt látni kellene.
Alulról pedig vagy a lótetű, vagy a cserebogár pajorja. Ha a rágás helyén ujjal megpiszkálod, akkor vagy a lótetűjáratot találod meg, vagy a pajort.

Én szombaton felbontottam egy csomag Arvalint, mert a lótetű most a változatosság kedvéért a kakastaréj-soron megy végig, már vagy 20-at elrágott, aztán még körülnéztem a környéken, na és mire észbekaptam, kiürült a doboz. Ide is kell, oda is, ezt is szokta rágni, még ide is...
Csak 500 Ft egy doboz, egy tő kakastaréj hoz 200-at, ha 3-at sikerül megmenteni, már nyerésben vagyok.

A körtefára meg a boltban tudnak ajánlani valamit, ha "tuti tippet" nem ír senki.
Előzmény: dracaena (2697)
kiseg Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2736

Ezen talán látszik is valami.
Flanell Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2735
Tavaszi. Őszit nem szoktunk, mert mindig Mindenszentek utánra marad a mélyszántás, azt meg már nem lehet szétveretni, csak télen szétfagy.
Sajnos, már egy hónapja nem volt rendes eső, porzik a föld, semmi nem úgy nő, ahogy kellene. A fokhagymának is az átlagosnak kellene így kinézni, ehelyett a nagyja ilyen.
Ma meglocsolta apám, ilyenkor eső szokott jönni. :)
De a fokhagyma már erősen szárad, szerintem vége. Nem hiszem, hogy peronoszpóra lenne, annak nedvesség kellene.

Tényleg, nem tud valaki felszívódó szert fokhagyma-peronoszpórára? (Ridomil 68-at tettem rá, de ezt csak vöröshagymára írja.)
Előzmény: Gox (2701)
kiseg Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2734

Sziasztok!

Igy néz ki jelenleg a fóliám. Talán egy kicsit sok növényt ültettem bele!!!
Az uborka meg a paradicsom(lugas) elérte a fólia tetejét. Ilyenkor mit csináljak? Vágjam vissza a főhajtást és engedjem az oldalhajtásokat megnőni?
Köszi
Flanell Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2733
Na, én most úgy jártam, hogy pénteken este berotáltam a barackost, paréjt vágni előtte már nem volt idő. A 30 cm fölöttiek közül sokan megúszták. Jövő héten lehet újra csinálni. A muhar és a porcsin egy része is megúszta.
Előzmény: kert* (2732)
kert* Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2732
Bár régi a dolog most nézem jót akartam én írni csak kérdőjel helyet pont ment. Igy az értelme is más .Én is arra gondoltam ha van rotakapa fünyirozás után rotálja be.
Előzmény: Flanell (2599)
dracaena Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2731
Néha úgy érzem, fehér alapon fehér betűkkel írok.:(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!