Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2439
Hát igen, nekem nincs ilyen, csak nagyobb, palántaneveléshez használatos edényeim, és mindig hozzáragad a gyökérzet.

Mi a jó ebben a rengeteg magról vetett eperben? Miben különlegesek?
Előzmény: Gox (2428)
Flanell Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2438
Ha csak úgy nem... :)
Előzmény: taorminataormina (2425)
Frint Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2437
Szia :) Sok kérdést tettél fel, igyekszem válaszolni:
Hát a növények tényleg lehangoló állapotot mutatnak :( Látok ott gombabetegséget, nap-pezselést, és tápanyag-hiánybetegséget is. Én növényvédelem terén -milliószor leírtam - a prevenció híve vagyok, tehát t e r v szerint védekezem, nem akkor amikor látok valamit. Akkor már nehezebb menteni a mentenivalót...
Az uborkádon vízhiány jeleit is látom, ebben a bolond kánikulában nem is csoda. Általában rosszul viselik a növények a közel 10 fokkal melegebb időt ( a fejlődésük jelen fokán). Retekből inkább a "Jánosnapi" fajtát javaslom, az biztosan terem. Soha ne száradjon ki a talaj, akkor bízhatsz a sikerben. Frint
Előzmény: taormina1 (2436)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2436

Elövettem a nyári retek magját. Az van ráírva, hogy vetés lll. -lV. Akkor mi ebben a nyári? A tavaszit is márciusban vetettem.

Szerintetek el lehet még vetni?

taormina1 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2435
persze a föliratok össze vissza. Miért nem csodálkozom én ezen?
taormina1 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2434

Még néhány lehangoló illusztráció.

A hagymákat nem is érdemes lefényképezni, évek óta akkorának húzom ki öket, amekkorának bedugtam. Fél év alatt semmi változás

Kátya paradicsomai

lollo rosso és bionda

retekültetvény

lollo rosso és bionda

saláta

taormina1 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2433

Léci azonositsátok ezeket a betegségeket és az ellenszerüket!

Kösz!

Padlizsán

uborka

paprika

tulipánpaprika

taormina1 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2432
Ha Zita estig nem jön, leírom. De nem akarom elvenni töle a poént.
Előzmény: ALaci (2430)
kicsee Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2431
Az Actarat megnézem.

gondolkodtam ezen a nikotin dolgon! Ugye hazánkban a nikotinnal való permetezés be van tiltva... úgy tudom. De mégis, mivel én dohányzom és a csikket ezentúl mindig összegyűjtöm áztatási céllal, abból lehet ilyen permetet csinálni?
Előzmény: Flanell (2424)
ALaci Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2430
taormina, engem érdekel! Jó lesz ezt időben megtanulni. Nagyon ugy néz ki, hogy az unokánk félig svéd ( vagy norvég ) lesz.
Előzmény: taorminataormina (2426)
Gox Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2429
Előzmény: taormina1 (2403)
Gox Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2428
Elég ócska ez a hungarocell szivartálca, ráadásul az egerek és a tyúkok is szeretik.Ha jó a növények gyökere, akkor egy kis bottal megnyomom alulról, és kihúzom.Jobb lenne olyan amit oldalról meg lehet nyomni, de jelenleg van 10 ilyen tálcám.És van nagyobbra rácsozott is, 2 méretben.Beruházni nem igen akarok.
Előzmény: Flanell (2421)
ALaci Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2427
Köszönöm, Flanell, megnézem, amint ki tudok jutni a kertbe ( éjszaka felhőszakadás volt nálunk, úgy néz ki, délután megint lesz ). Ezzel kellett volna kezdeni, de én ezeket a kerti bajokat istencsapásként fogom fel, ami ellen nincs mit tenni, pláne egy magamfajta botcsinálta kertgazdának ...

Más. A kertész rábeszélt, hát vettem egy zsák szárított juh+marhatrágyát. Édesapám annak idején azt mondta, hogy trágyázni csak ősszel szabad, mert a frissen trágyázott földben kiég a növény. Az megint más, hogy az ő idejében nem is öntöztünk ( vagy csak elvétve ). Én sem viszem túlzásba, hiszen villany nálunk kinn a kertben nincs, hordóból öntözök. Mi a véleményetek, elszórhatom, vagy tegyem el őszig? Vagy felesleges az aggodalmam, mert ennek a porított izének a trágyához semmi köze.
Előzmény: Flanell (2420)
taorminataormina Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2426
Szemlátomást mindenki betéve tudja a svéd gyermekverseket:DDD
Előzmény: Zitka (2400)
taorminataormina Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2425
Alul van rajtuk egy luk, abba csak belenyomod az ujjacskádat és egybe kijön a növény földlabdával együtt.
Előzmény: Flanell (2421)
Flanell Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2424
Krumplibogárra is jó az Actara, ahhoz nincs hozzászokás, nikotin. Egy hét múlva is megöli az akkor kelőket, ha az előírásos dózisban és lelkiismeretesen szórják.
Előzmény: kicsee (2417)
Flanell Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2423
Még lehet kabakosokat ültetni, a legtöbb félét. A sütőtök azért kétséges, elég hosszú tenyészidejű, bár ilyen késői ültetéssel nincs tapasztalatom.
Úgy lehet siettetni a kelését, hogy a helyén fellazítasz pár liter talajt, jól beöntözöd, hogy sárpép legyen, belenyomod a magot kellő mélységbe, és a tetejére húzol 1-2 centi poros földet, hogy ne repedezzen össze. 1 hét alatt kint van, majdnem ugyanakkor terem, mint a most palántázott, csak kétszer olyan erős lesz a növény.

Az a kis fehér repkedő szerintem üvegházi molytetű.
Előzmény: Törölt nick (2413)
Flanell Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2422
A fás retket mi úgy tettük ehetővé régebben, hogy odaadtuk a disznóknak, és megettük őket.

Én olyan nyári retket ismerek, amit márciusban kell vetni, és nyáron szedni.

Mindenki panaszkodik a hónapos retekre, nekem meg még soha életemben nem termett ilyen finom, mint idén.
Az ízhatáshoz talán hozzájárult, hogy lefújtam - a fákkal együtt - felszívódó permettel, és csak vagy 3 óra múlva kaptam észbe, gyorsan lecsavargattam a száraikat, nem olyan gyors a nedvkeringésük.
Előzmény: taormina1 (2411)
Flanell Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2421
Ebből a hungarocell tálcából hogy piszkálod ki a palántákat? Nekem az ilyen edények falához mindig hozzátapadnak a gyökerek, és szétesik a földlabda.
Előzmény: Gox (2392)
Flanell Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2420
Ha belül vannak rágásnyomok, járatok, az lehet hagymalégy.
Kívülről meg valami piros bogár szokta rágni, most láttam képen, de a nevét elfelejtettem.

Ha repülő ellenségről van szó, akkor teljesen mindegy, hogy ugyanoda ülteted, vagy 50 méterrel odébb, pont ezért szerezték be a szárnyakat a legutóbbi leárazáskor, hogy téged bosszantsanak.
Előzmény: ALaci (2380)
Flanell Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2419
Az én kézóvó móccerem: amit lehet, bőrtenyerű, textilhátú munkáskesztyűben csinálok, jól véd, és nem izzad. De főleg azért használom ezt, mert a cég ilyet ad, de hát itthonra is jut belőle. :)
Ha meg kézzel kell valamit, pl. gyomlálást, akkor ha el nem felejtem, előtte kézvédőkrémmel (nem illatosítottal, mert azok nem jók) bőségesen, kézmosásszerűen bekenem a kezem, 2 perc múlva a felesleget pézsével letörlöm, 5 perc alatt a maradék beszívódik.
Ha a fű megfogta a kezem, akkor citrompótlót használok, ezt teába adják a cégnél, de senki nem szereti, ott áll maréxámra. (Szeder, szilva, stb. fogdosása után is jó.) Aztán este beáztatom magam egy kád forró vízbe, és elő a körömkefe, azzal súrolom le a kezem.
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2418

Én még a régi kertbe npróbálkoztam jégsalátával és a lolóval, mert a hagyományost nem szeretem, de ott nem volt nagy siker mert csak korlátozottan tudtam öntözni meg bogaras volt, felmagzott, itt már megsem próbáltam.

A mángoldból amiből 3 fajtát ültettem 6 szemet hagytam meg erre tegnap kettőt lerágott a csiga. Ma megitatom őket sörrel.

Én ha nincs meleg nagyon jól elvagyok a gumikesztyüvel, melegben csak ha nagyon muszáj és egy számmal nagyobbat mint máskor mert azt hamar letudom rántani.

A körmörök tisztán tartására próbáljátok ki amit én már régen alkalmazok. elázott szappanba 10 körömmel markolászni, hogy a teljes köröm alja megteljen szappannal, nem megy alá a piszok, illetve a kézmosáskor vele együtt kijön. Baba szappant használok, semmi baja a körmömnek. Folttisztítónak, a citrom kifacsart héját ráhúzom az összefogott körmeimre és csavargatom rajta, még erősítí is a kömöt.

Körömápoló, egy fedeles kis műanyag doboz amibe a az egyik kezem belefér, bele annyi olivaolaj ami ellepi a kezem. Mikróban kb. 38-40-fokra meglangyosítani, pracli bele, 10 percre utána csak papirtörölközővel megtörölni és reggelig így marad.Az olaj nagyon soká újra használható azért kell a fedél rá.

Durva repedezett csunya kéz és köröm, olivát annyisóval kikeverni hogy sürű masszalegyen evvel  átdörzsölni a kezet, kézmosás és jöhet az olaj fürdő, kézkrém ki mit szeret.

Előzmény: Gox (2392)
kicsee Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2417
2 dolog.
Az egyik. Üvegházam nem volt, nem bajlódtam a fóliával sem. Van egy kb 10méter párkányom, az előtt egy egy lapos üvegfal. Ilyen veranda szerűség. Ott szépen nevelkedett minden. De rendszeresen kellett tápszerezni mindent, mert a bolti földek fabatkát sem érnek. Annyi az előnyük, hogy végtelenül lazák. Viszont a tápanyag hiányban az is jó, hogy én szabályozom, hogy miből mennyi kerüljön bele. Hiszen minek adnék káliumot egy palántának, amikor annak nitrogén kell... szóval a tápanyag hiány az egyik ok, hogy megnyúlhattak a palánták.
A másik meg, hogy nincs abban a földben amiben a növények vannak, sok kálium?
Mert az is okozhatja a megnyúlást.

Teljesen más.
Gyakorlatilag pár nap alatt semmivé foszlottak a paprika soraim. A szakdolgozati témában ügyködtem és amíg nem figyeltem valami megtámadta a paprikát. Valószínűleg bolha, ami ráadásul vírust is terjeszt... no majd lesz valami. Ami megmarad megmarad ezzel már nem érdemes foglalkozni. A paradicsom palántáim meghálálták a szuperfoszfátot. Már látszanak a kis paradicsomok. Napokon belül nitrogén és a foszfor. A szomszédok már így is nézelődnek, hogy milyen szépek a paradicsomaim.
A krumlival még várok, hogy minél több lárva keljen ki. Majd akkor megkapják a magukét. Tegnap csináltam egy próbát az egyik tövön, de igazából kiröhögtek a bogarak (töményebbet, meg nem mertem csinálni), úgyhogy valószínűleg egy ideje már ezzel a permettel találkozhattak itt a környéken és hozzászoktak. Majd kapnak most mást. Szereztem egy új szert, ami átütő lehet a hagyományos kezelésekkel szemben, legalábbis ezen a környéken. Itt ahol most élünk, nem nagyon védekeztek a pardicsom és a burgonyavész ellen. Most majd Amistart kapnak. Pont aktuális a bogyókötödés idején alkalmazni. (eddig bordói lé+kén+Wuxalt használok, de a bordói lé+kénből sok kell. 8 permetezésre elég 1900 forint)
Előzmény: taormina1 (2410)
kicsee Creative Commons License 2007.05.28 0 0 2416
ha nem írták volna még, nekem van egy jó módszerem. Körömkefe sok szappannal. Amikor már úgy látod nem lesz tisztább akkor citromlé. Legjobb a rendes citrom leve, nem a flakonos.
Előzmény: taormina1 (2383)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.27 0 0 2415
Taormina, medvehagymamagod nem maradt véletlenül elfekvőben, amiből lehetne kunyizni egy kicsit? :)
Előzmény: taormina1 (2398)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.27 0 0 2414
Én a hónapossal együtt vetettem egy sornyit, ugyanolyan bóhás, alig vastagodik a gyökere, de az már ránézésre fásnak tűnik, már magzik fel. Valamit nagyon rosszul csinálhatok ezekkel a retkekkel..
Előzmény: taormina1 (2411)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.27 0 0 2413
Sziasztok! Én is a kertben töltöttem a napot, kicsit lehangolódtam, és nagyon leégtem. :-)

Kitakarítottam-gyomláltam az eperágyást, levágtam az indákat és a nagy leveleket, leszüreteltem a szép epreket, egy csomót pedig sajnos ki kellett dobnom, az éjszakai eső nem tett igazán jót a penészes részeknek.. Mit gondoltok, fűvel érdemes az epret mulcsolni, vagy alárohad? (Jelenleg más nem nagyon van kéznél, amivel lehetne takarni a talajt..) Esetleg van valakinek tapasztalata kartonpapír gyűrűvel? (Egy német könyvben olvastam erről)

A retket én a hét elején dobáltam ki, az óriás vaj kb. kétforintosnyira nőtt meg két és fél hónap alatt, és bár zsenge maradt és csak minimálisan volt csípős, szinte kivétel nélkül az összes férges lett. :/
A spenót bepöndörödött, a tetű mellett valami fehér kukac is volt rajta (fúj!), úgyhogy míg mostam, végig azt mantráztam "sohatöbbésohatöbbé"...Most a labodában meg a mángoldban van minden bizodalmam.

Volt még két ágyásnyi gyomos terület, a tegnapi eső után könnyen rendbe lehetett hozni, most ki kéne találnom, mit tegyek bele... A tökfélékhez késő van már?
Az ősszel vásárolt kaliforniai sütőtöknek eltettem a magját, szerintetek érdemes próbálkozni vele?
Ahogy tépkedtem ki a gyomokat, rengeteg fehér pici lepke(?) repdesett, mintha pernye szállt volna. Egy ismerősöm asszonta, káposztalepke. De én úgy emléxem, az rendes nagyméretű. .ez mi lehet?

Kézvédőnek én is a Nora által említett bőr-textil kesztyűt használom, jól lehet vele dolgozni, és csak utána csak egy alapos körömkefés kézsúrolás kell. Még a hosszú körmöket is megkíméli. :-) Mielőtt felfedeztem volna, a vastagabb háztartási gumikesztűvel próbálkoztam,de nagyon utáltam, ha le kellett venni, biztosan tíz percet küzdöttem, mire újra felráncigáltam. Még azelőtt semmit, de akkor úgy is nézett ki a kezem... :-P
Gox Creative Commons License 2007.05.27 0 0 2412

Holnap utána nézek, a kinti garázsba száműztem a magjaimat, de nem is vetettem el mindet, a zacskókat pedig eltettem, hogy a jókat tudjam.Úgy emlékszem, még júniusban is lehet vetni, tenyészideje 70 nap.

Előzmény: taormina1 (2409)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.27 0 0 2411

Nincs valami ügyes trükk, amivel szívós, fás retket mégis eketövé lehet tenni?

Vet(et)tem nyári retket. Ezt ki ismeri?

taormina1 Creative Commons License 2007.05.27 0 0 2410
Azt még elfelejtettem mondani, hogy rádásul az üvegházban majdnem minden rondán meg is nyúlt, különösen a polcon levö palánták. ´Ugy látszik a nádszövet, amit a tetejére tettem, mégiscsak túl sötét. Amig meg nem volt rajta, minden kiszáradt és megégett.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!