24.-én indul a fapadosom brüsszelből dublinba addig valahogy ki kéne érnem stoppal vagy busszal ugy gomdoltam 21.én azaz hétfőn indulok s akkor remélem lesz böven elég időm kijutni!egy barátommal megyek ugyhogy remélem nem lesz gond a stoppolással!
Kúrva nagy volt a koncert,még most is alig hiszem el hogy ez velem történt.Amúgy volt egy pletyka kábé féléve hogy a Priest és a Maiden ad néhány koncertet közösen délamerikábanm,legalábbis egyes fórumokon ez terjedt el.Nem lett belőle semmi sajna...
Amúgy mikor is utazol egy Írországba?Nem úgy volt hogy ma?
elnézve a szerdai priest koncertet,el se tudnék nagyobb durranást képzelni a heavy metal történetében mint hogy egyszer a priest és a maiden lépjen fel mondjuk a jövő évi summer rocks-on!a vita már csak abbol lehetne ki legyen kinek az előzenekara!
az ilyen kaliberű koncertek töltik fel az ember ugy kb mindörökre:))
Ez a vita kicsit már off lesz itt,de szerintem akkor sem lehet egy lapon emlegetni a magyar-román viszonyt az angol-skóttal.Kultúrálisan is nagy hatással voltak kölcsönösen egymásra,még ha valóban is csak rokon kultúrkör,nem ugyanaz.
Ép te írod hogy alapvetően megbékéltek már egymással,az elszakadás párti erők is csak jelképes képviselethez jutnak.
Közben a magyar-román viszony enyhén szólva feszült.
Wisey_:Azért közel sincs az a gyűlölet a szigeteken,mint nálunk.Példának okáért lásd az elmúlt választást,azzal tudod fordítani és nyerni az mszp hogy nekiállt románozni.még az amúgy politikilag semlegesebb szavazókra is hatással volt a 23 millió román veszélye.Vagy ott a milliós táborral rendelkező Nagy-Románia párt,olyan dumával hogy jobb helyen börtönben ülne az összes.
Szóval nem hinném hogy odaát az angolozással vagy a skótozással igazán sok szavazót lehetne nyerni.
seventh son:6-kor már bent kell lenni,akkor már nyomja a Queensryche,nem szabad lekésni:)Tudtommal NagyAnd is jön,majd egyeztetni kellene még vele is.Meg én is egy kisebbfajta hordával megyek,nem tudom hogy érünk még fel.
az irek mintegy 21%-a ismeri még a gaelic -et!s ez a szám egyre csökken!észak irországrol annyit hogy elég sok terrorszervezet van csak a legismertebb az Irish Rebuplican Army!ott vannak pl a freedom fighters aki függetlenek akarnak lenni mind irországtól mind angliátol!amit viszont kérdezni akartam hogy sörözni hova megyünk 16án mert ugye én nempesti vagyok s jo lenne pontositani!
egy évig voltam irbe s ott mondták sokan a röviditést pontosan már nem emlékszem de az F-for a K-king a többire nem emlékszem!
Arról nem is beszélve, hogy a Scottish Nationalist Party (amelynek programjának legfőbb pontja a skót függetlenség kiharcolása) néhány madáron kívül nem delegál többet a brit Parlamentbe - de még a skót Parlamentben is a Munkáspárt mögött vannak, 20% körüli támogatottsággal. Tény hogy egy skót ember jól elvan egy angol emberrel, de azért még mindig sokan tekintenek gyanakvással az "elnyomó" brit államszervezetre. Ennek eredményeként létezik 1997 óta az önálló skót parlament. Végülis még bármi lehet. Azért sok sírásra nincs oka Skóciának: van önálló törvényhozásuk, független bíróságuk, oktatási rendszerük, a skót egyház, a Kirk is tök független...
Walesben rosszabb a helyzet a radikális fronton :), a Plaid Cymru csak 4 arcot tudott delegálni.
A protestáns észak-írek inkább vannak Nagy-Britanniában, mint a katolikus Írországban. Nekik is van vmi kvázi független parlamentszerűségük, a National Assembly, de azt néha bezárják központilag, ha az IRA bekeményít az utcákon :)
Régen történt, de a történelmi ellentétek azért megmaradnak. Nyilván ma már kevesebben harcolnak a függetlenségükért, de azért túlzottan nem kedvelik egymást. Igaz, ma már nincsenek William Wallace-ek :) (Pl. nálunk sem annyira aktuális már a trianoni kérdés, lássuk be. A harmicas években még reménykedhettünk a revízióban, de ma már...)
Írországban sem mindenki rajong az IRA-ért, de azért az ellenállás az elnyomókkal szemben még bennük él. Anno az írek is próbálkoztak a gaelic nyelv felélesztésével, de rá kellett jönniük, hogy már mindenki angolul beszél... Úgyhogy valóban erős volt az angol hatás ezekben az országokban is, de a gyökerek azért erősen különböznek!
A "Ferós" példa tényleg pontosabb így, de csak úgy hasraütés szerűen mondtam. A lényeget azért értettétek... :)
OFF:
Ma vettem X-Factor CD-t 2200-ért. Járjatok Daily Price-ba, egy rakás remastered Maident láttam ugyanennyiért!
igen, és ez tán épp azt bizonyítja, hogy a székely és a magyar nem ugyanaz, hanem rokon kultúrkör, amely az évszázados együttélés miatt nyilván közeledett egymáshoz.
Egyébként a Nagy Ferós példa sántít, akkor lenne pontos, ha egy román zenész énekelne dicsőítőleg az erdélyi magyarokról.
Székelykaput is csak székelyföldön látsz,máshol max kivándorolt erdélyiek építenek,tehát ezeknek a példák nem sokat segítenek.
Mindkét nép az angolszász kultúrkörhöz tartozik,mint életvitelében mint történelmében,ezt szerintem felesleges tagadni.
De ennek így nincs sok értelme,a vita onnan indult ki hogy a clansman olyan mintha Nagy Feró valami román hősről,például Horea-ról énekelne.Erre írtam hogy akkora különbség messze nincs az angolok és a skótok között mint a magyarok és a románok között.
ennyi erővel a magyar kultúra az amerikai kultúrkörhöz tartozik.
azt mondtad a nyelvük azonos, nos nem az.
nyugodj bele, hogy a népi kultúrájuk sem. a legegyszerűbb példánál maradva: láttál már skótszoknyás angolt?
Haha, kérdezz meg akármennyi észak-írt, hogy újraegyesülnének-e Írországgal? gyanítom, hogy egy sem mondaná azt, hogy igen!
skótoknak, walesieknek megvan még a nyelvük, és viszonylag sokan beszélik is (igaz, egyre kevesebben). mindenesetre a piszkos gyarmatosító banda több tévécsatornát és rádióállomást üzemeltet, amely napi 24 órában csak Gaelic nyelven sugároz. a suliban kötelező tanulni a nyelvet (csak a legtöbb gyerek baszik rá) stb.
a FUCK-ot nem is tudtam :) Minek a rövidítése pontosan?
Nem arról beszélek hogy 1600 éve ezeknek a népeknek honnan jöttek az őseik.Ennyi erővel a székelyeknek meg a magyaroknak még annyi közük sincs egymáshoz mint a skótoknak és az angoloknak.
az angoloknak a zenéjükön kivöl semmi se jo!piszkos gyarmatosito banda!(észak irország,gibraltár,korábban india)ha az angolok nem akarták volna meghoditani egész egyesült királyságot akkor még mindig lenne saját nyelvük az ireknek meg a skotoknak is pl!azt pl nem tudom tudtátok e hogy a FUCK egy rövidités és mégpedig a király els? éjszaka joga!(the braveheart-bol ismer?s lehet)
Kicsit más a felállás ott.Közel sincs akkora távolság az angolok és a skótok között mint a magyarok és a románok között.Ott egy nyelv,egy kultúrkőr stb,míg itt szinte mindenben különbözünk:)