Mi azt tapasztaltuk, hogy a komposzt vagy a marhatrágya elég. Általában egy-egy területre kétévente jut vagy komposzt, vagy marhatrágya. Az üvegház talajába marhatrágyát dolgoztunk bele, tavalyelőtt ősszel, jó sokat. Tavaly félméteres kígyóuborkáink volta, 4 tövön annyi, hogy nem bírtuk megenni. Most is nagyon szépen fejlődik az uborka és a padlizsán. Csak eszméletlen sokat kell ebben a melegben locsolni odabent.
A szabadföldi zöldségeink is szépek szoktak lenni, és minden sokkal jobb ízű, mint a műtrágyázott bolti. Betegségekkel sem szokott sok gondunk lenni. A műtrágyával szerintem nehezebb eltalálni a jól irányított tápanyag utánpótlást, nitrogén túladagolással pl. érzékenyebbek lehetnek a növények a gombabetegségekre. Azonkívül a műtrágyák nem javítják a talaj szerkezetét, nem táplálják az egészséges talajhoz szükséges apró élőlényeket. Lehet használni műtrágyát, de szerintem csak kiegészítének, vagy ha nincs más.
A cserepes növényeknek viszont szinte naponta adagolom a Wuxalt, hígabban, mint az előírt, öntözővízbe. Ott csak rövid ideig elég a tápdús talaj.
Flanell, köszi a választ!! A molytetű mire káros, és mit kell ellene tenni? Eddig csak a magas gazban találtam, lehet, hogy nem kellett volna kigyomlálnom, mert most meg átmegy a növényeimre? Üvegházam nincs..
Köszi mindenkinek a kézápolási tanácsot.:) Tegnap nálunk is esett délután elég rendesen, előtte kapáltam egy csomót (ahelyett, hogy gyorsan befejeztem volna a mérlegemet, amit nagyon utálok csinálni, és remélem, jövőre már nem kell a legjobb kerti órákat hülye papírok között töltenem), rengeteg a disznóparéj, olyan 5-6 centisek, és összefüggő zöldfelületet alkotnak, na amit ebből kikapáltam, az valószínűleg ma szépen visszaáll.:( Az én kertem se olyan, mint tavaly volt. A kifagyott cirok és fürtösköles szépen rendbejött, de a kukorica egy részét pótolni kellett, illetve még most is vetegetek, van, ahová harmadszor. A hónaposretek nekem se sikerült, viszont a tavalyi jégcsapretek több, egészen váratlan helyen bukkant fel, már virágzik. Ez nekem jó, mert az idén sok aprómagvat is akarok termeszteni a japánfürjeimnek, ezek közé tartozik a retekmag és a salátamag is. Kikelt A mákom (egyetlen tő). Céklát már kétszer vetettem, de nem találom. A cukkini meg az olajtök szép, a befőzőuborka alakulgat, de a kígyóuborka, amivel tavaly tele volt a kertem, az idén nem akar sikerülni, ezt is már vetettem vagy háromszor, 10-10 szemet, de eddig csak 1 kelt ki. Én is most fogom vetni a sütőtököt, merthogy most találtam meg a magokat. Tavaly volt, amelyik kétöklömnyire is megnőtt.:))) Szamócamagot érdemes még vetni ilyenkor? Ha igen, akkor szabadföldbe vagy erkélykádába? (Amit tavasszal átvittem a szomszédnéni fóliája alá, az nem kelt ki, a maradék fél zacskó magot meg szintén most találtam meg.)
Bélám egy nagyon ügyes embör! Szereléssel, 2 heggesztéssel és kézileg létrehozott keverék benzinnel sikerült 2szer végigrotálnia a kertet a Robival!!!! :D Ez egy aranyembör! :D Most már csak annyi kéne, hogy kicsit felszáradjon a kert, mert a mostani állapotában egy laza séta alatt kb 5 cm-es sár(AGYAG)réteg rakódik a cipő aljára, amit ha félórára bevágnánk a sütőbe, hát tutira kiégetődne. Fekete cserép... szép lehet :D
Az eper folyamatosan terem, két naponta lehet szedni kb egy kg-ot. A kis veteményes eléggé elhanyagolódott, ráférne a kapám már...
Itt be van borulva az ég, szemerkél néha az eső, hüvi van. Pont ideális lenne, ha nem lenne csupa sár minden. Dehát ennek is örüljünk, mert legalább nem száraz!
Szia! A vetőmagnak vett babból, a Nagymama konyhakertje féléből alig kelt ki pár szem.Ugyanakkor vetett virágbab, ami otthoni, mind kikelt.A vett vörösbab is kikelt, de kevésnek és drágának találtam, ezért vettem még a piacon, az is mind kikelt.A Juliskabab is mind kikelt, ez vetőmag volt, egy szintén futós fehér magú sárgahüvelyű metélőbabnak való vetőmag szintén mind kikelt.Ma még vetek menyecske bokorbabot.Szépen kiválogattam, hogy azokat vessem, amelyikbek nagyobb a fehér fele.Szerettem volna még lapos közepesszemű fehérbabot /Jakab bab/ szerezni, de nem találtam.Lassan annyi fajta babom lesz, mint öreganyámnak volt!---Volt 17 mm esőnk, nagyon örülök neki.
Sziasztok,Kertészek!A segítségeteket,tanácsotokat szeretném kérni,Vas-megyében szeretnék áfonyát termeszteni.Szerintetek,hogy kezdjek hozzá?Esetleg néhány fajta-ajánlás? Van két tő erdei áfonya tövem,tavaly tavasz óta nőttek úgy 2(kettő)cm-t.Így már elérték a 15cm-t.Már lemondtam róluk,de most vettem észre az egyiken apró virágok vannak.Talán lesz belőle valami..
Köszönöm a türelmed. Nem értem azonban, hogy miért kellene abból kiindulnunk, hogy nincs benne semmi: alapból sokkal több van benne, mint kint a szabadföldön, ahol azért mégsem ilyen elrettentö az eredmény.
Azért ezentúl mindenképp megfogadom a tanácsod és rengeteget fogok mütrágyázni. De itt és most ezekkel a növényekkel ebben a földben mit csináljak?
Apropo, ha ilyen járatos vagy a mütrágyázásban, talán meg tudod mondani, mit alkalmaznak a profi virágárusok, hogy a növény még alig bújt ki a földböl, máris tele van virággal. Nem mintha alkalmazni akarnám, de érdekelne.
Én ma vetettem bokorbabot, három félét: Janka és Maxidor sárgahüvelyüek, meg egy zöldet. Nekem nagyon kevés helyem van, úgyhogy mindig csak másodvetésként kerül rá sor, leghamarabb ilyenkor. Azon kevés növények közé tartozik, ami majdnem mindig jól sikerül. Próbáld meg mégegyszer, a bab elég melegigényes.
Talán az lehet a baj, hogy nem tudom milyen a János napi retek. Direkt vásároltam ún. "nyári" retket, hogy ilyenkor is vethessem. Akkor az tehát nem jó? Mi történik vele, ha most elvetik?
Lehet még vetni bokorbabot? Én kétszer elvetettem idén, és néhány darab kelt csak ki, pedig idén vettem a magot. Másodszorra vetés előtt beáztasttam, de így sem voltam sokkal sikeresebb. Próbálkoznék más fajta maggal, érdemes még? Ma a paradicsom és a paprika közét beszórtam fűnyesedékkel. Taormina: én simán közértben vettem múlt héten jános napi retket.
Én elhiszem, hogy jó a komposzt, de nem írányított a tápanyag pótlás. Odarakod, beleforgatod, aztán vársz, hogy jó-e. Közben lehet, hogy elpusztulnak a növények. A marhatrágya jó is meg nem is, attól függ milyen érett. Káliumot a növény a virágzáskor és a bogyókötődéskor használja a nitrogénnel egyetemben. Sőt van egy olyan időszak a paradicsomnál, hogy csak nitrogén kell neki. A kálium hiánybetegsége, pont úgy néz ki, mint amikor túladagolja az ember a nitrogént. Vagyis a növény megnyúlik eldől stb. Ezután ajánlom a műtrágyázást és a növényvédelmet komolyan venni :))) Levéltrágyázni és belocsolásra nagyon alkalmas a Wuxal, vagy az Agro Linz. Használd csak nyugodtan, túladagolni nem nagyon lehet, ha követi az ember a leírást, bár én egy kicsit töményebbet szoktam csinálni. De ha van otthon balkon növény trágya, vagy bármi, öntözd csak meg. A levéltrágyát akár hetente is alkalmazhatod. Szóval nem kell vizsgálgatni a földet, azt kell alapul venni, hogy valószínűleg jelenleg semmi nincs benne. Összel komplex műtrágya. Tavasszal vagy a palánták kiültetésekor szuperfoszfát a gyökerek növekedésért, aztán nitrogén magáért a növén folyamatosan. Levéltrágyával vagy beöntözéssel. Garantált siker. Azt kell belátni, hogy ha gyenge vagy mert nem eszel már két hónapja csak egy kis száraz kenyeret víz nélkül, akkor hamarabb leszel beteg, mintha rendesen kajálsz. Ilyenek a növények is. Ha nem védekezel a betegségek ellen, azok bekerülnek a földbe és automatikusan fertőzni fognak következőleg. Sok sikert meg türelmet kívánok a gyógyító munkában :D
Csak közelíteni próbálunk az optimálishoz!A talaj és az időjárás adott.Érdemes a környékbeliekre is figyelni, hogy mi sikerül nekik.Én is a nagy kapával kapálgatok, a tárcsalapból készülttel,de hosszú nyele van, és vagy 80 cm-t tudok vele húzni a talajon 1-2 cm mélységben.Csak a föld tetejét kapálom.Inkább többször, hogy ne legyen gazos.Minden akció előtt megreszelem.Itt a Jánosnapi retekmag zacskója.Még nem kelt ki reggel.
Elvetettem a bokorbabot, három félet, zöldet és sárgát.
Korábban láttam Zsebi kapáit. Ilyen kis pár cm vastag fémlemezke csak. Az én kapám nagy, háromszögletü, sose volt más, a nagymamámtól örököltem. Itt nem is boldogulnék mással. Egy kapálás (most a bab helyét kellett föltörni, pedig tegnapig borso volt rajta.)nálam fölér egy kisebb mélyszántással, pedig minden összel az egészet fölásom. Csikorgó kemény és a kapa fényes nyomot hagy, ahogy mm-röl mm-re fölhasogatom a födet.
Más. régebben úgy volt, hogy a gyomlálás a kerttel töltött idöm kb 80%-át tette ki. Most kicsit javult ez az arány, de meg most is úgy van az, hogy nem lehet mindjárt kapálni, elötte darabról-darabra késsel ki kell szúrni a gyomokat. Ti nem így csináljátok?
Úgy fogok járni, mint a rabbi a ludakkal; majd ha mind elpusztult, jelentkezem.
Eddig gomba, vírus és atka van az étlapon, ma tünt föl, hogy az itt-ott vadon kibújt kapron és paradicsomon üvegházi molytetük is vannak. Ezek teljesen eltorzultak és összeestek; vagy ettöl, vagy mástól. Akkor most egész konkrétan mit javasoltok, mi legyen?
De hol és mikor tudunk valaha is optimális höt, fényt és tápanyagot teremteni?
Érdekes, hogy azt írod, szabad földben könnyebb termelni.
Most nekem is így tünik, bár azért vágytam ennyire üvegházra, mert bizonyos dolgokat szabad földben még soha életemben nem sikerült életben tartanom és termiésre bírnom: paprika, uborka, padlizsán pl.
En eddig úgy tudtam, hogy a káliumot a virágzás serkentésére használják, a nitrogent meg a növekedésre. De biztos tévedek.
Az üvegházban eddig nem mütrágyáztam, levéltrágyázni meg egyébként se szoktam. Ezért öszintén szólva nem tudom mi van a földben, és egy ilyen vizsgálat kisebb vagyonban kerül, de majd gyüjtök rá. Csakhogy az összetétel folyton változik.
Komposzt , marhatrágya, fürészpor, gombatrágya, szitált kerti föld, meg az alap kötött agyagos vacak van benne.
Csak néhány maxárat 5-6 db tettem el vízbe, abban a reményben hogy utóérik. Úgy is tett, de a legtöbb magot szanaszét lödözte. a maradékot összegyüjtöttem egy kis pohárba, azt szívesen neked adom.
Ajajj!!! Már mindent megírtak, ez tecnológiai hiba.Optimális fény, hőmérséklet, tápanyag.Állandó figyelgetés, próbálgatás.Ha gyenge a növény, hamar megtámadják a károsítók, kártevők.Visszahozni nehéz.
Még érdemes szabadföldbe vetni sokmindent, ott egyszerűbb termelni.A 22-én vetett spárgatök kikelt,cirok, vörösbab, cs.kukorica kelőfélben van, de holnapra kikel mind, mert ma esik az E S Ő .Már 10 mm van!Nagyon bejött a 75 cm-es sortáv is.Hamar végig lehet hurulni, így még az eső előtt is volt nedvesség a talajban, kitudtak kelni a növények.Itt nincs lehetőségem öntözni, ezért igyekszem megtartani a talajnedvességet, és nem is nagy munka.
Viszont a Desire krumplimmal baj van! 50 bokorból már 4 kiszáradt.Rossz lehetett a szaporítóanyag?A koraival nincs baj, teljes virágzásban van.Bogár még nincsen.Adtam neki Dithane M-45-öt, és Damisol Magnust.Ez a 2. permetezés volt.Egyuttal kapott a paradicsom és paprika is, ebben a kertben még picik.
jaja én is az égetéstől féltem a nikotinnal kapcsolatban. No megnéztem az actarát... hát syngenta, amiről meg nincsenek rossz tapasztalataim. Holnap megveszem. Ma megérkezett az amistarom. Ha a szél lecsendesedik ki is próbálom.
Lehet, hogy a saláta is atkás. Miért pont az ne? Azért magzik, mert melege van. Úgy tudom, nemcsak a megvilágítás hat rá, hanem a hőmérséklet is.
Feliratozás: beszúrod a képeket, megírod az első kép feliratát, emelsz kb. 10 sort (üresen), és jöhet a következő szöveg. Aztán újra 10 sor emelés. Álló képnél 14, ha jól emléxem.
Csikkből is lehet, valaki már írta is itt, de a mennyiséget nem tudom. Lehet, hogy éget, ha túl tömény. Meg sokkal veszélyesebb is vele kínoskodni, mint kifújni azt a kis permetet. Az Actara nem tiszta nikotin, csak abból készül.
Attól függ, mire akarod használni azt a trágyát. Ha rendes, érett trágya, akkor nagy bajt nem okozhat a földbe keverve, egy zsák jelentéktelen mennyiség. Föld tetejére kiszórni meg felesleges, csak szétég, és nem használ. Akkor inkább várj őszig, és ásd be.
Hagyományosan a félig érett trágyát szórták ki az emberek (főleg, mert kellett a hely az újabbnak, a tehén nem függesztette fel fél évre a székelést), és az ilyen félérett valóban éget.